Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Најевтино ми беше кога бев мал, кога ме ранеја мојте а јас си го прчев. Ете тогаш беше најевтино.
Ах бе владе ајде да не должиме многу ке се вратиме само малку назад десетина години, 1997 ( годината кога битолчани плачеа по телевизија дека Соња ги опљачкала)
Плата 11 000 денари.
Малборо 40 денари
Бонд 35 денари
Кафе 17 денари.
Кока Кола 1 л Срча 30 ден
Скопско срча 23 денари
Лебот 13 денари.
Бурек со месо 20 денари 1/4
Безоловен 34 денари литар ( дизел не ни пишувам смешна му беше цената )
Кртина свинско 120 денари
Орбит мастики 15 денари.
Хамбургер во 7ца 50 денари.
Автобуска карта 15 денари (градски собраќај)
Автобуска карта скопје-битола 140 денари. ( Транскоп, Галеб, и останати- Пролетер скопје возеше за 20 денари пошто се испокараа нешто директорите)
Авто гуми зависност од марката и големината сите четири да ги смениш 2000 - 3000 денари.
Да не должам многу и да не ти пресметувам, Стави денешни цени и горе во полето плата стави 12 000 денари и сметај владе. Ако те ранеле твојте и 97 заеби ич не пресметувај)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.307
Ах бе владе ајде да не должиме многу ке се вратиме само малку назад десетина години, 1997 ( годината кога битолчани плачеа по телевизија дека Соња ги опљачкала)
Плата 11 000 денари.
Малборо 40 денари
Бонд 35 денари
Кафе 17 денари.
Скопско срча 23 денари
Лебот 13 денари.
Кртина свинско 180 денари
Орбит мастики 15 денари.
Автобуска карта скопје-битола 140 денари. ( Транскоп, Галеб, и останати- Пролетер скопје возеше за 20 денари пошто се испокараа нешто директорите)
Авто гуми зависност од марката и големината сите четири да ги смениш 2000 - 3000 денари.
Да не должам многу и да не ти пресметувам, Стави денешни цени и горе во полето плата стави 12 000 денари и сметај владе. Ако те ранеле твојте и 97 заеби ич не пресметувај)
Ајде за тоа што памтам
плата 6000 денари во приватен сектор ( 12000 хехе ме изнасмеја да не пукниш).

цигари босс 40 денари (малборото беше 70 мислам, во секој случај скапо ми беше).

бондот толку беше отрпилика 30 -35 денари

кафе ( ако мислиш за турско незнам колку беше) по кафичи макијато 30 денари.

Кокакола ( исто по кафич 30 -40 денари)

Пиво скопоско 50 денари, кенабах 70 беше
Вино намештај 40 денари:(

Безоловен 33 денари, кога положив во 95 беше 27( чудно но вистинито)
Ама ајде да ја видиме и другата страна од медаљата
Битола од развиен индустриски град стана мртов.
Работа ни за лек, невработени колку да сакаш, вклучувајки ги и мојте, технолошки испаднаја јбг.
Тат башка не дотепа, сега дали беше 97 или порано некоја година ми е мака да се потсеќам ама мислам дека беше порано.
Како пограничен град со блокирана граница спрема Грција работата стана нож до коска.
Мртвило сивило и депресија насекаде.
Мито корупција колку да сакаш
Сива економија на секој чекор и се толрерираше пошто немаше друго чаре.
Партиски вработувања преку фирми на партиски функционери на СДСМ во Рек и други државни фирми за плата од некој 5000- 6000 денари , најчсето со каснење од неколку месеци. За здравствено и пензиско осигурвање тука нема ни да зборам, тоа беше џек пот некој да те осигура. А да биди потрагично Рек им исплаќаше компелет за секој вработен, само ете на овие им се можеше и не даваја, таква беше власта тогаш. Никој ништо не им можеше.
Така да ако споредам сега и тогаш незнам што е полошо,зависи од која гледна точка гледаш.
За некој е сега полошо посебно за партиските војници од погрешна партија со фирми дефинитивно е полошо.
За тие што беа учени со далавери да прават пари сега е потешко.
За обичниот работник сега можам да речам дека е подобро во смисла дека ретко некој нема да те осигура, барем од 2002 наваму секаде каде што сум работел ме осигурале, од 1995 до 2002 ама баш никаде не ме ни осигурале, мислев дека така треба. Никој не го осигураа, инспекциите служеа за декор само.Така да повеќе ред има од тогаш.
Ако збораме за криза и за цена на горивата и огрев, струјата во споредба со некогаш,сега се многу скапи ама пак тоа е поврзано со еден куп други фактори од кои некои зависат од нас некои не така да е релативно како гледаш на тоа.
И сигурно си ја чул изреката старите добри времиња. На некој и сега му е супер така да ако го прашаш по 10 години ке ти речи како сега што си поминал убаво никогаш небило.
Ехххх тие стари добри времиња кога бензинот беше 33, кафето 30 а цигарите 40 и кафичите и кафаните работеа 24 сати а платата 6000.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Плата 11 000 денари.
Малборо 40 денари
Бонд 35 денари
Кафе 17 денари.
Скопско срча 23 денари
Лебот 13 денари.
Кртина свинско 120 денари
Орбит мастики 15 денари.
само колку ги измеша цените па и платите чудо нешто :facepalm:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ајде за тоа што памтам
плата 6000 денари во приватен сектор ( 12000 хехе ме изнасмеја да не пукниш).

цигари босс 40 денари (малборото беше 70 мислам, во секој случај скапо ми беше).

бондот толку беше отрпилика 30 -35 денари

кафе ( ако мислиш за турско незнам колку беше) по кафичи макијато 30 денари.

Кокакола ( исто по кафич 30 -40 денари)

Пиво скопоско 50 денари, кенабах 70 беше
Вино намештај 40 денари:(

Безоловен 33 денари, кога положив во 95 беше 27( чудно но вистинито)
Ама ајде да ја видиме и другата страна од медаљата
Битола од развиен индустриски град стана мртов.
Работа ни за лек, невработени колку да сакаш, вклучувајки ги и мојте, технолошки испаднаја јбг.
Тат башка не дотепа, сега дали беше 97 или порано некоја година ми е мака да се потсеќам ама мислам дека беше порано.
Како пограничен град со блокирана граница спрема Грција работата стана нож до коска.
Мртвило сивило и депресија насекаде.
Мито корупција колку да сакаш
Сива економија на секој чекор и се толрерираше пошто немаше друго чаре.
Партиски вработувања преку фирми на партиски функционери на СДСМ во Рек и други државни фирми за плата од некој 5000- 6000 денари , најчсето со каснење од неколку месеци. За здравствено и пензиско осигурвање тука нема ни да зборам, тоа беше џек пот некој да те осигура. А да биди потрагично Рек им исплаќаше компелет за секој вработен, само ете на овие им се можеше и не даваја, таква беше власта тогаш. Никој ништо не им можеше.
Така да ако споредам сега и тогаш незнам што е полошо,зависи од која гледна точка гледаш.
За некој е сега полошо посебно за партиските војници од погрешна партија со фирми дефинитивно е полошо.
За тие што беа учени со далавери да прават пари сега е потешко.
За обичниот работник сега можам да речам дека е подобро во смисла дека ретко некој нема да те осигура, барем од 2002 наваму секаде каде што сум работел ме осигурале, од 1995 до 2002 ама баш никаде не ме ни осигурале, мислев дека така треба. Никој не го осигураа, инспекциите служеа за декор само.Така да повеќе ред има од тогаш.
Ако збораме за криза и за цена на горивата и огрев, струјата во споредба со некогаш,сега се многу скапи ама пак тоа е поврзано со еден куп други фактори од кои некои зависат од нас некои не така да е релативно како гледаш на тоа.
И сигурно си ја чул изреката старите добри времиња. На некој и сега му е супер така да ако го прашаш по 10 години ке ти речи како сега што си поминал убаво никогаш небило.
Ехххх тие стари добри времиња кога бензинот беше 33, кафето 30 а цигарите 40 и кафичите и кафаните работеа 24 сати а платата 6000.
Кој работи сега во РЕК и кој вработува во рек ? Се оди според конкурс, ТАТ 97 си работел не пријавен не осигуран ( денес нема ни работа )
Имало сива економија да имаше бате и тоа како имаше,ама од таа сива економија не користеа само два тројца сите имаа корист ( сега као да ја нема сивата економија) Здравството од тогаш до сега е отидено и пучку матер. Сега на све плаќаш 18 % сегде сметка и со тој данок Споменици се прават и фирми на ВМБЛО и функционери на ВМБЛО грабаат за огради од 1 000 000 евра.Не занм како може да е подобро тоа. Малборото толку го купував од под тезга.Пензионирање со 55 години сега со 64, само не ми е јасно дали со сила се правиш или си ? :pos: Кој кур имаш ти бенефит од тоа што нема сива економија и што сега за се се плаќа данок ,зголемување на адмнистрацијата за 700% Што добиле оние што им одбиваат од плата за осигурања и срања кога ке отиде на лекар и мора секој лек да си го плати приватно, што добил ако се повреди на работа а не може да земе инвалидска пензија целиот искршен со шипки му велат способен за работа.И доста ко слепец за стап си се фатил за таа сива економија, кога цвета таа цвета и државата сите тогаш имаат плаши се кога нема сива економија. Тогаш нема ни бела.
За платата да ти објаснам тоа работно место на кое што јас работев 97 платата беше 11 000 денари , човекот кој што работи денес на тоа работно место зима 12 000 денари.
--- надополнето: 22 август 2012 во 14:49 ---
само колку ги измеша цените па и платите чудо нешто :facepalm:
Слушај бе плата во 97 11 000 денари плата во 2012 12 000 денари 1000 денари покачување. Што не е јасно ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.307
Кој работи сега во РЕК и кој вработува во рек ? Се оди според конкурс, ТАТ 97 си работел не пријавен не осигуран ( денес нема ни работа )
Имало сива економија да имаше бате и тоа како имаше,ама од таа сива економија не користеа само два тројца сите имаа корист ( сега као да ја нема сивата економија) Здравството од тогаш до сега е отидено и пучку матер. Сега на све плаќаш 18 % сегде сметка и со тој данок Споменици се прават и фирми на ВМБЛО и функционери на ВМБЛО грабаат за огради од 1 000 000 евра.Не занм како може да е подобро тоа. Малборото толку го купував од под тезга.Пензионирање со 55 години сега со 64, само не ми е јасно дали со сила се правиш или си ? :pos: Кој кур имаш ти бенефит од тоа што нема сива економија и што сега за се се плаќа данок ,зголемување на адмнистрацијата за 700% Што добиле оние што им одбиваат од плата за осигурања и срања кога ке отиде на лекар и мора секој лек да си го плати приватно, што добил ако се повреди на работа а не може да земе инвалидска пензија целиот искршен со шипки му велат способен за работа.
--- надополнето: 22 август 2012 во 14:49 ---

Слушај бе плата во 97 11 000 денари плата во 2012 12 000 денари 1000 денари покачување. Што не е јасно ?
Сега ми ги кажуваш на таткоми нивите кај се.
Кога ти велам дека плата беше 5000 -6000 значи толку беше.
За во рек и сега вработуваат не бери гајле, некој директно некој преку фирми само со таа разлика што сега земаат 30000 и нагоре наспроти 6000 за истата работа па сега ти види.
И интересна работа што правите корлеација со некогаш и сега.
Ајде јас вака да те прашам.
Ти си подигнуваш кредит и си го трошиш без да помислиш да го вратиш. Да не речам си го живееш животот со туѓи пари.
Син ти после тебе го наследува тој долг со се каматите.
И сега си правите муабет и ти му велиш еее во мое време јас куќа направив, секоја година на одмор одев, нова кола викендици, шопинг во грција и така натаму. Живот живеевме а не сега како ти неможиш резерварот да го наполниш со гориво нити да дочекаш пензија.
А тој ти вели е да тато ама јас сега треба тоа да го платам и тоа со камата дека ти си го живееше животот на висока нога.
Мислам дека си доволно бистар да ја доловиш поентата на муабетот.
Така да споредбата со тоа како било некогаш и како е сега посебно ако некогаш се живеело на туѓа сметка не ти е релевантна баш.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Сега ми ги кажуваш на таткоми нивите кај се.
Кога ти велам дека плата беше 5000 -6000 значи толку беше.
За во рек и сега вработуваат не бери гајле, некој директно некој преку фирми само со таа разлика што сега земаат 30000 и нагоре наспроти 6000 за истата работа па сега ти види.
И интересна работа што правите корлеација со некогаш и сега.
Ајде јас вака да те прашам.
Ти си подигнуваш кредит и си го трошиш без да помислиш да го вратиш. Да не речам си го живееш животот со туѓи пари.
Син ти после тебе го наследува тој долг со се каматите.
И сега си правите муабет и ти му велиш еее во мое време јас куќа направив, секоја година на одмор одев, нова кола викендици, шопинг во грција и така натаму. Живот живеевме а не сега како ти неможиш резерварот да го наполниш со гориво нити да дочекаш пензија.
А тој ти вели е да тато ама јас сега треба тоа да го платам и тоа со камата дека ти си го живееше животот на висока нога.
Мислам дека си доволно бистар да ја доловиш поентата на муабетот.
Така да споредбата со тоа како било некогаш и како е сега посебно ако некогаш се живеело на туѓа сметка не ти е релевантна баш.
Во право си за муабетот со кредитот само што сега кредитот го земал комшијата тосет ВМБЛО зима кредити за да ги украде преку проекти,ти седиш дома и му кажуваш на синти е синко јас во мое време ни на одмор бев ни куќа направив,ни кола имав голтар бев, а синти ти вика абе тато па и јас сум голтар ама сега треба да ги враќам парите од кредитот што ги земал комшијата толку ли беше глуп да му потпишеш тој да ги земе парите и да ги потроши а јас да ги враќам.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
цук,плата 6-7000 а денес 8-9000........продавачи/ки,таксисти,конфекционери,дистрибутери,работници во фирми за производство итн итн.........додека животот реално поскапе барем 300%

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.307
Во право си за муабетот со кредитот само што сега кредитот го земал комшијата тосет ВМБЛО зима кредити за да ги украде преку проекти,ти седиш дома и му кажуваш на синти е синко јас во мое време ни на одмор бев ни куќа направив,ни кола имав голтар бев, а синти ти вика абе тато па и јас сум голтар ама сега треба да ги враќам парите од кредитот што ги земал комшијата толку ли беше глуп да му потпишеш тој да ги земе парите и да ги потроши а јас да ги враќам.
Било како било,некој претходно ја ебал работата така да сега ние си го плаќаме цехот. Незнам што те чуди тоа. Само ако направам споредба со алтернативата која ни ја сервираат по неколку години за сега ке викаш дека биле стари добри времиња и со желба ке се присеќаш на нив.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Било како било,некој претходно ја ебал работата така да сега ние си го плаќаме цехот. Незнам што те чуди тоа. Само ако направам споредба со алтернативата која ни ја сервираат по неколку години за сега ке викаш дека биле стари добри времиња и со желба ке се присеќаш на нив.
Владе никој не ја ебал предходно работата СЕГА ја ебат работата,ако алудираш на долгови од југославија останати тие бе толку смешни а и одамна се исплатени бе човеку гледај сега колку не задолжуваат за овие ебани проекти, само џабе си верглам под тоа шубарата немаш со што да сватиш.
Рече тогаш во рек платите биле 6000 денари , колкава сметка за струја ти стигаше тогаш ,аколкава денес.
Гледаш пак ВМБЛО ајдуците ја ебат работата покачувања на струја акцизи макцизи само за да можат да им даваат 30 000 плата на вмбловчињата лигави запослени во рек.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.307
Владе никој не ја ебал предходно работата СЕГА ја ебат работата,ако алудираш на долгови од југославија останати тие бе толку смешни а и одамна се исплатени бе човеку гледај сега колку не задолжуваат за овие ебани проекти, само џабе си верглам под тоа шубарата немаш со што да сватиш.
Рече тогаш во рек платите биле 6000 денари , колкава сметка за струја ти стигаше тогаш ,аколкава денес.
Гледаш пак ВМБЛО ајдуците ја ебат работата покачувања на струја акцизи макцизи само за да можат да им даваат 30 000 плата на вмбловчињата лигави запослени во рек.
Види познат не јас туку ти не ме свати што сакам да ти кажам.
Ајде ке пробам поинаку да ти објаснам.
Оди некоја жена на пазар да купува домати пиперки шо ти ја знам.
Прашува колку се, бабичката му вели толку и толку.
Ауууу многу скапи бе.
Не се скапи му вели бабичката, ти неубо си се омажила.
Или со други зборови не се цените скапи, туку нас стандардот ни е мал. Е сега зошто ни е мал тоа е сосем друга тема на муабет. Мислам стварно посликовито од ова неможам да ти обајснам што сакав да кажам.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Види познат не јас туку ти не ме свати што сакам да ти кажам.
Ајде ке пробам поинаку да ти објаснам.
Оди некоја жена на пазар да купува домати пиперки шо ти ја знам.
Прашува колку се, бабичката му вели толку и толку.
Ауууу многу скапи бе.
Не се скапи му вели бабичката, ти неубо си се омажила.
Или со други зборови не се цените скапи, туку нас стандардот ни е мал. Е сега зошто ни е мал тоа е сосем друга тема на муабет. Мислам стварно посликовито од ова неможам да ти обајснам што сакав да кажам.
:pos: Не по врат по шија поради кого ни е мал стандардот бе човеку ?
Ај бранко е крив Кљусев е крив,стандардот опадна последниве години. Уствари убаво си кажа ти ама сакајки да ја одбраниш владата само го потврди она што го зборев.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.893
Ај вака читајте ми го муабетов и памтете го, она што беа бугарите, србите,босанците,пред 20 години тоасега доаѓа кај нас, народ ке трпи за јадење а грујан ке си краде преку проекти. 2014 .
До нова година ке биде пеколно, оваа паразитска администрација ке ни ебе матер на сите, нивните плати скапо ке не коштаат, денес купував во веро, не наполнив ни 2 кеси отидоа 3000 денари, пред само 6 месеци од веро или тинекс излегував претоварен со кеси а плаќав по 1800 2000 денари. РАБОТАВА Е ЗАВРШЕНА парата ја изгуби вредноста, кога јадев лајна дека администрација за брзо време нема да може да се прерани со тие 300 евра што ги земаат ме правеа луд овде,епа сега адмоиноистрација НАБУТАЈТЕ СИ ГИ У ГЗ ПАРТИСКИТЕ КНИШКИ.
Зависи што си купуел тогаш а што сега бе.. ако си купил денес грчни маслинки,од поскапите да речеме без семки,3 кила отиде иљадарка..а со нив неможеш ни пола кеса да напуниш..
А за Бранково време,колку кеси пунеше ? Или шлеп служба те чекаше пред Веро да ти го однесе товарот ?

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Зависи што си купуел тогаш а што сега бе.. ако си купил денес грчни маслинки,од поскапите да речеме без семки,3 кила отиде иљадарка..а со нив неможеш ни пола кеса да напуниш..
А за Бранково време,колку кеси пунеше ? Или шлеп служба те чекаше пред Веро да ти го однесе товарот ?
Pa ne znam za Brankovo vreme , ama za Ljubcovo vreme cela kola mi bese puna od pazar so kesi ( hejtam go Ljubco za informacija ). Ne mi se pisuva mnogu ama mislam deka pricina za toa bese mnogu pomalku regulacija i poveke Ekonomska sloboda ( tuka so sakas staj ...siva ekonomija , retki inspekcii itn itn) za vreme na Ljubco.Poveketo privatni firmi rabotea dobro i bea profitablini i imase Kesh poveke niz graganite iako imase i voen konflikt edna godina.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
Стварно тие години се пунеа кеси, едвај да се однесеш. Со колку помала плата, со колку приватизации, војни на балканот, војна во Македонија и пак беше ептен многу поефтино.
Е сеа оти имало криза у Холандија, Норвешка и Нов Зеланд, ние го наебуваме.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Тоа го имам кажано не еднаш 100 пати не можам органски да го смислам Љубџо ама што се живееше убаво се живееше.

Kajgana Shop

На врв Bottom