Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Го чекаме Mjolnir да се произјасни на темава...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Точно!!! Добро се сеќавам 85ден полнев 98-мица 2008 година.
НЕ СЕРИ БРЕ

24.11.2008, 18:12
ЕУРОСУПЕР-95 ќе се продава по 51,50 денари за литар, ЕУРОСУПЕР-98 за 53 денари, а МБ-96 ќе чини 54,50 денари. Во наредните 14 дена ЕУРОДИЗЕЛ Д-4 ќе се продава за 51 денар, екстралесното масло за домаќинство (ЕЛ) ќе чини 39,50, а екстралесното масло за домаќинство-1 (ЕЛ-1) 40 денари за литар. Поевтинува и мазутот за 2,985 денари и ќе се продава по 16,775 денари за килограм.
Нафтата на светските берзи вчера се продаваше за околу 144 долари за барел, што е речиси за 2,5 долари помалку во однос на рекордните цени остварени во минатиот четврток. Сред вчерашните написи во странски медиуми, ОПЕК и натаму прогнозира раст на цената на црното злато. Директорот на ОПЕК Шакип Хелил изјавил дека во следните неколку недели би требало да се очекува дополнителен раст на цената, како резултат на падот на вредноста на доларот и геополитичките тензии на Блискиот Исток. Според Хелил, секое намалување на вредноста на доларот за еден процент резултира со поскапување на нафтата за четири проценти.

Член од
30 јануари 2010
Мислења
468
Поени од реакции
573
Ајде бе кога сте запнале... еве ви вака

КЛИК ТУКА ДА ВИДИШ АКО НЕ ВЕРВАШ

Вака пиши: Претпријатијата кои ПРОИЗВЕДУВААТ ДЕРИВАТИ од нафта можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати така што највисоките производни цени да изнесуваат:
Јасно ми е мене што е акциза данок тнтара пнтара, ама мислев на светско ниво цената на нафтата не е пазарна туку се носи по дикатат на тринаесетте фамилиии илуминатски.

Е сега па најдобро се собира данокот од горивата нема бегање на пумпа бричење систем автоматски и тоа е тоа, се додека не се појави конкуренцијата за да го сруши монополот па да продава гориво покрај контејнери во туби.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Или за НЕПИСМЕНИТЕ, државата ни КРАДИ по
40 денари за литар на ЕУРОСУПЕР БС - 95
40 денари за литар на ЕУРОСУПЕР БС - 98
28 денари за литар на ЕУРОДИЗЕЛ БС

Сега пилиња?
Добро бе Џиш матер му ебам,највише се нервирам вака кога некој кука нон стоп дека државата го краде кога плаќа данок. Ако те краде државата зашто ондак од државата очекуеш да ти изгради пат или да изгради автопат по кој ќе возиш? Или зашто очекуваш кога идеш на доктор да пројдеш евтино,и плаќаш 50-100 ден за некоја услуга што кошта 1000 и кусур? Зашто не идеш оприватно да се лечиш..зашто кукате и плачете дека нема школи,нема болници,водовод,канализации и слични срања,а кога треба да се плати данок само клетви државата ви е све крива..ти што мислиш од каде се парите у државниот буџет,сигурно ги штанцаат таму на папируси. Вие што највише плачете кога ви се зима,први сте за клевета зашто нешто нема,ова нема,она не чини.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Осеќам дека прам муабет со ботој...

ЕУРОСУПЕР-95 ќе се продава по 51,50 денари за литар, ЕУРОСУПЕР-98 за 53 денари, а МБ-96 ќе чини 54,50 денари. Во наредните 14 дена ЕУРОДИЗЕЛ Д-4 ќе се продава за 51 денар, екстралесното масло за домаќинство (ЕЛ) ќе чини 39,50, а екстралесното масло за домаќинство-1 (ЕЛ-1) 40 денари за литар. Поевтинува и мазутот за 2,985 денари и ќе се продава по 16,775 денари за килограм. Причината за намалувањето на домашните цени на нафтени деривати лежи во состојбата на светскиот пазар на сурова нафта. Во изминатите 14 дена просечната цена на суровата нафта на светските берзи изнесуваше 50,529 долари, а курсот на доларот 48,9 денари.
Абе вие знајте да читате графикон? Глеаш дека 2008 на крајо и почетоко на 2009 нафтата е најефтина.

6.07.2012 Од полноќ драстично поскапуваат бензините и дизелот
Драстично поскапување на цената на бензините и дизелот ќе се случи ноќеска на полноќ. Бензините поскапуваат за пет денари, а дизелот за четири денари. Со тоа, бензинот ќе се продава за 80,50 денари, односно 82 денари, во зависност дали ќе сакате да ставите „Еуросупер- 95“ или „Еуросупер- 98“. Дизел горивото ќе се продава за цена од 68,50 денари што е за четири денари повеќе од моменталната цена.

Ова е одлука на регулаторната комисија, според која тековните цени биле формирани врз основа на цените на нафтените деривати на светскиот пазар каде што просечната цена на сурова нафта во изминатите 14 дена изнесуваше 99,603 долари за барел.

За споредба, во јули 2008 година, во времето кога нафтата на светските пазари достигна рекордна цена од 146 долари, бензинот во Македонија се продаваше за 78,5 денари.

Добро бе Џиш матер му ебам,највише се нервирам вака кога некој кука нон стоп дека државата го краде кога плаќа данок.
Мајката... 40 денари на литар бензин ДАНОК? Кај го има то бе?

Ако те краде државата зашто ондак од државата очекуеш да ти изгради пат или да изгради автопат по кој ќе возиш?
Со секоја регистрација плаќам 5000 денари осигурување, 5000 денари фонд за патишта. Згора на тоа плаќам патарина за 40 км автопат. А возам по калдрима.

Или зашто очекуваш кога идеш на доктор да пројдеш евтино,и плаќаш 50-100 ден за некоја услуга што кошта 1000 и кусур? Зашто не идеш оприватно да се лечиш..зашто кукате и плачете дека нема школи,нема болници,водовод,канализации и слични срања,а кога треба да се плати данок само клетви државата ви е све крива..
Заради то шо јас за да земам 30.000 денари плата, работодавачот мене ми плаќа 50,000 денари. Шо значи, јас работам и за мене и за еден доктор на болница. И ко ќе дојди да се лечам пак плаќам од џеб. Треба да го нагласам моментот дека болен од срце го оперираат од сплеткани црева?

и што мислиш од каде се парите у државниот буџет,сигурно ги штанцаат таму на папируси. Вие што највише плачете кога ви се зима,први сте за клевета зашто нешто нема,ова нема,она не чини.
Па нека го скратат бе... Како шо ич не ги боли ташак за народот, и мене не ме боли ташак за државниот буџет. Неможи пола македонија да работи во државна администрација, на грб на некој како мене.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Добро бе Џиш матер му ебам,највише се нервирам вака кога некој кука нон стоп дека државата го краде кога плаќа данок. Ако те краде државата зашто ондак од државата очекуеш да ти изгради пат или да изгради автопат по кој ќе возиш? Или зашто очекуваш кога идеш на доктор да пројдеш евтино,и плаќаш 50-100 ден за некоја услуга што кошта 1000 и кусур? Зашто не идеш оприватно да се лечиш..зашто кукате и плачете дека нема школи,нема болници,водовод,канализации и слични срања,а кога треба да се плати данок само клетви државата ви е све крива..ти што мислиш од каде се парите у државниот буџет,сигурно ги штанцаат таму на папируси. Вие што највише плачете кога ви се зима,први сте за клевета зашто нешто нема,ова нема,она не чини.
Знаеш да не си толку глуп лесно би ти се објаснило но не си, премногу е комплицирано да ти се објасни.
Прво кога одиш на лекар плаќаш 50 100 денари , затоа што твоите родители плаќале здравствено ( ти не ти си само паразит ).
Кога се возиш по дупкине што треба да ги поправа државата си велиш зошто ли дадов толку пари кога ја регистрирав колата.
Автопат изградено КАДЕ ? КОГА ?
Ако ме краде државата за да вработува кадри како тебе и екселек мјонирчо и остала вмбловска багра тогаш е грабеж, сваќашшшшшш пееррр ?
Ако гради споменици со мој пари за да дрка цитро на нив а тие пари ми ги краде преку акцизи,тогаш е грабеж.
Да продолжам или доста е свати колку толку ? Значи колку и да сакаш да оправдаш ЛОПОВ тоа не го менува фактот дека е ЛОПОВ

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
НЕ СЕРИ БРЕ

ЕУРОСУПЕР-95 ќе се продава по 51,50 денари за литар, ЕУРОСУПЕР-98 за 53 денари, а МБ-96 ќе чини 54,50 денари. Во наредните 14 дена ЕУРОДИЗЕЛ Д-4 ќе се продава за 51 денар, екстралесното масло за домаќинство (ЕЛ) ќе чини 39,50, а екстралесното масло за домаќинство-1 (ЕЛ-1) 40 денари за литар. Поевтинува и мазутот за 2,985 денари и ќе се продава по 16,775 денари за килограм.
Нафтата на светските берзи вчера се продаваше за околу 144 долари за барел, што е речиси за 2,5 долари помалку во однос на рекордните цени остварени во минатиот четврток. Сред вчерашните написи во странски медиуми, ОПЕК и натаму прогнозира раст на цената на црното злато. Директорот на ОПЕК Шакип Хелил изјавил дека во следните неколку недели би требало да се очекува дополнителен раст на цената, како резултат на падот на вредноста на доларот и геополитичките тензии на Блискиот Исток. Според Хелил, секое намалување на вредноста на доларот за еден процент резултира со поскапување на нафтата за четири проценти.
Не си токмак ти , не си арен наелектрифициран си на скапа тарифа..
2008 беше година кога горивата отидоа 80 и кусур,накај 90 како сега,баш овој период .. не се глупирај за џабе..
а послем тоа и зејтинот рипна у 100 и кусур денари.
--- надополнето: 14 август 2012 во 21:38 ---
Знаеш да не си толку глуп лесно би ти се објаснило но не си, премногу е комплицирано да ти се објасни.
Прво кога одиш на лекар плаќаш 50 100 денари , затоа што твоите родители плаќале здравствено ( ти не ти си само паразит ).
Кога се возиш по дупкине што треба да ги поправа државата си велиш зошто ли дадов толку пари кога ја регистрирав колата.
Автопат изградено КАДЕ ? КОГА ?
Ако ме краде државата за да вработува кадри како тебе и екселек мјонирчо и остала вмбловска багра тогаш е грабеж, сваќашшшшшш пееррр ?
Ако гради споменици со мој пари за да дрка цитро на нив а тие пари ми ги краде преку акцизи,тогаш е грабеж.
Да продолжам или доста е свати колку толку ?
Да а 100000 администрација , плати и пензии дедо ми плаќа за нив,уште од турско :facepalm:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Не си токмак ти , не си арен наелектрифициран си на скапа тарифа..
2008 беше година кога горивата отидоа 80 и кусур,накај 90 како сега,баш овој период .. не се глупирај за џабе..
а послем тоа и зејтинот рипна у 100 и кусур денари.
--- надополнето: 14 август 2012 во 21:38 ---

Да а 100000 администрација , плати и пензии дедо ми плаќа за нив,уште од турско :facepalm:
Јас не ги примив на работа тие административци ВЛИДЕЛОТ твој со говорна мана ги прими и сега од МЕНЕ КРАДЕ за да ги плаќа нив.
И од кај кур отишле 80 и кусур ?
Еве ти читај и јади говна
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=D4CFC04976DF3C4E9D38547F05BAA27B
Значи 7 месец 75 денари бензинот цена на сирова нафта 148 долари за барел.
И сега што правиме ГЛУП СИ ИЛИ ГЛУП СИ ?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас не ги примив на работа тие административци ВЛИДЕЛОТ твој со говорна мана ги прими и сега од МЕНЕ КРАДЕ за да ги плаќа нив
Забегавте од темата... како шо ги примија, така можат да ги избркаат од работа. За то барем е лесно.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Забегавте од темата... како шо ги примија, така можат да ги избркаат од работа. За то барем е лесно.
тешко дека тогаш ке можат да крадат преку така наречени “ проекти“ пошто лојаноста на нивните челанови е ограничена на тоа колку добил од партијата,ако ги избрка ке лета и он од власт.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Затишје... Една стара вика, пред фактите и боговите молчат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Јас не ги примив на работа тие административци ВЛИДЕЛОТ твој со говорна мана ги прими и сега од МЕНЕ КРАДЕ за да ги плаќа нив.
И од кај кур отишле 80 и кусур ?
Еве ти читај и јади говна
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=D4CFC04976DF3C4E9D38547F05BAA27B
Значи 7 месец 75 денари бензинот цена на сирова нафта 148 долари за барел.
И сега што правиме ГЛУП СИ ИЛИ ГЛУП СИ ?
Најди за 8 му месец или 9 ти..се до нова година .. колку е цената.. Ти глуп си или глип си на квадрат?
--- надополнето: 14 август 2012 во 22:31 ---
Сигурно,уште да имаше некој муда..на 30% невработеност ти уште ќе бркаш .. нема таков херој.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Најди за 8 му месец или 9 ти..се до нова година .. колку е цената.. Ти глуп си или глип си на квадрат?
--- надополнето: 14 август 2012 во 22:31 ---

Сигурно,уште да имаше некој муда..на 30% невработеност ти уште ќе бркаш .. нема таков херој.
:pos: ах леле бе најди сега 9 месец најди нова година не ти се релевантни податоци кога нафтата била поскапа а бензинот поевтин ?
Стварно си глуп бе цитро,ај ти најди колку била тој период што се обидуваш да го протнеш овде ( не се труди до толку и онака вмбло нема да биде на власт кога конечно ке дипломираш нема да те запослат,а мама и тато од државна администрација ке летаат )

Kajgana Shop

На врв Bottom