Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.881
Поени од реакции
6.942
Како да намалат акцизи и ддв за нафтата кога тие работи се столбот на нашиот скромен буџет. Сиот тој државен апарат КОЈ МОРА да земе плата на 1-ви НЕ ПОМАЛА ОД 300 ЕВРА се храни од тој буџет чии главни приходи се давачките кои се собираат од единствениот сигурен извор, нешто што се троши секојдневно и во огромни количини, ГОРИВАТА..За ваква отепана земја како Македонија која не може да го наполни буџетот од извоз на производи, а истовремено го осакатува домашното производство увезувајќи слични и дури исти такви производи како нашите, нафтата е таа која го полни буџетот од кој повеќе од пола примачи на средства земаат плати и пензии. За државите кои си имаат суфицит во трговската размена немаат гајле дали нафтата на берзата била 90, 95 или 100 долари за барел. (читај..Германија, Кина, итн..)

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
а бе не дека го бранам грујо....треба да намале ама колку и дабиде тоа намление малку ке е....малку може да сториме........тоа ти е увезена е нафтата и не ги инетресира тајкуните дали имаме мали плати и слично........нив како и отсекогаш ги интерсриа профит а државата данок....ај буни се...ако моиш

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
По твојата логика и ЛЦД телевизорите треба да бидат по 50 евра пошто имаме помала плата. Кога ќе разберете дека Македонија НЕ произведува нафта туку ја увезува и увозната цена нема врска со стандардот. Или можеби мислиш дека во Саудиска Арабија викаат чекај Македонија има понизок стандард ќе им ја дадеме поефтино...
Разбирам дека верглањето како фап ти е единственото нешто и дека толку си умствено способен, била увозна !!! УВОЗНА
УВОЗНА
УВОЗНА
УВОЗНА
Преку кур ако е увозна дотолку поубаво, не е проблемот што се увезува и што ја немаме,проблемот е што на светски берзи паѓа цената а овде се покачува кај на куров е тука увозот и каква врска има тоа ? Значи поевтино се набавува а поскапо се продава што во твојот болен и ограничен ум не можеш да сватиш од ова ДЕКА ЛОПОВИТЕ НЕ КРАДАТ ? Со тоа што ВЛАДАТА ЛОПОВСКО АЈДУЧКА ЈА ПОКАЧУВА ЦЕНАТА СПОРЕД НИВНА ПОТРЕБА ?
Саудиска арабија вика дај ми ти на мене 100 долари за барел,а ти продавај ја колку сакаш, е сега грујо вика купуваме ние за 100 долари барел ама ке КРАДЕМЕ ке ја продаваме како да ја купуваме по 400 долари за барел што кој кур у тој скапан мозок не ти влага.

Значи цена за барел 114 долари цена на гориво 57 денари цена на барел 105 долари цена на гориво 87 денари кажи ми кој идиот може да продава муда за бубрези дека до саудиска арабија е цената или до светски берзи КОЈ МОРОН МОЖЕ ДА ВЕРУВА ВО ТОА КОЈ АБОРТУС МОЖЕ ДА ГО ПРОГОЛТА ТОА ?

exlexmk Сега уште портиров фали да се уклучи да почне да објаснува дека се е до светска берза и до саудиска арабија,дека владата си е супер и супер си работи ( пошто знае дека ако не се тие акцизи нема плата да земе на први ) и никад боље не било.

Па сигурно дека никад боље не било кога скапаници што за ништо у живот не ги бива и единствено само преку партија можат да си го извадат парчето леб нормално дека ке се колат и објаснуваат дека од сега не било никогаш подобро.Кога до вчера од родителите барале по 100 денари за цигари да си купат.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Разбирам дека верглањето како фап ти е единственото нешто и дека толку си умствено способен, била увозна !!! УВОЗНА
УВОЗНА
УВОЗНА
УВОЗНА
Преку кур ако е увозна дотолку поубаво, не е проблемот што се увезува и што ја немаме,проблемот е што на светски берзи паѓа цената а овде се покачува кај на куров е тука увозот и каква врска има тоа ?
Малку смири се ако сакаш да дискутираш. Те молам посочи ми податок последниве 10 години движењето на цената на нафтата на светскиот пазар. Паѓала цената на нафтата...а бе кај живееш...расте за жал и ќе расте и понатака. Не за џабе движењето на цената на нафтата во сите земји е покачена почнувајќи од едни САД (кои и самите се производители на нафта) па се до Кина. ТОа е реланоста и подсмири се малку за Грујо нема врска со нафтата...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Те молам посочи ми податок последниве 10 години движењето на цената на нафтата на светскиот пазар. Паѓала цената на нафтата...а бе кај живееш...расте за жал и ќе расте и понатака. Не за џабе движењето на цената на нафтата во сите земји е покачена почнувајќи од едни САД (кои и самите се производители на нафта) па се до Кина. ТОа е реланоста и подсмири се малку за Грујо нема врска со нафтата...
Eве ти ја цената на нафтата последните 25 години:

Највисока, некаде измеѓу 2008. Тогаш, надмина 150 долари за барел, а цените на горивата во Мкд, достигнаа врв. Сегашната цена, е околу 100-110 долари за барел, а ние рушиме рекорди.

Шо, од 2008 па наваму да не се јавија некој нови трошоци за производство или рафинирање на суровата нафта па мора цената да се крени?

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Eве ти ја цената на нафтата последните 25 години:

Највисока, некаде измеѓу 2008. Тогаш, надмина 150 долари за барел, а цените на горивата во Мкд, достигнаа врв. Сегашната цена, е околу 100-110 долари за барел, а ние рушиме рекорди.

Шо, од 2008 па наваму да не се јавија некој нови трошоци за производство или рафинирање на суровата нафта па мора цената да се крени?
Спореди ја да речеме 2006 со 2010...има разлика огромна нели...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Спореди ја да речеме 2006 со 2010...има разлика огромна нели...
Абе не ми млати празна слама... во 2006 бензинот беше 50-55 денари.

Одговори ми на то шо те прашав.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Абе не ми млати празна слама... во 2006 бензинот беше 50-55 денари.

Одговори ми на то шо те прашав.
Ти млатиш празна слама...да бил поефтин бидејќи како што гледаш на табелата и на светскиот пазар бил поефтин...не знам што не ти е јасно. Т.е. не знам што се обидуваш да докажеш? Дека цената на нафтата на светскиот пазар се намалува, малопродажната цена во сите држави се намалува само кај нас расте?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Дека цената на нафтата на светскиот пазар се намалува, малопродажната цена во сите држави се намалува само кај нас расте?
Цената на нафтата во 2008 беше највисока. 150 долари за барел. Ме разбираш? Ние овде туравме бензин за 80-85 денари за литар.

Цената на нафтата во 2012 е 110 долари за барел. Ние овде тураме бензин за 87 денари за литар.

Кај оди разликата?

И не ја гледај цената во сите држави... една акциза зема германија, една франција, една америка... Башка немаат регулаторна комисија за поскапувања и цената таму ја формира слободен пазар. Или ако сакаш посликовито: колку има поголема побарувачка, толку повисока е таму цената. Кај нас цената не зависи од побарувачката.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Дајте споредби со околни земји,немора подалеку..Србија,Косово,Албанија,Бугарија. и да видиме,Грујо ли качува или пазар така диктира.
--- надополнето: 14 август 2012 во 21:07 ---
Цената на нафтата во 2008 беше највисока. 150 долари за барел. Ме разбираш? Ние овде туравме бензин за 80-85 денари за литар.

Цената на нафтата во 2012 е 110 долари за барел. Ние овде тураме бензин за 87 денари за литар.

Кај оди разликата?

И не ја гледај цената во сите држави... една акциза зема германија, една франција, една америка... Башка немаат регулаторна комисија за поскапувања и цената таму ја формира слободен пазар. Или ако сакаш посликовито: колку има поголема побарувачка, толку повисока е таму цената. Кај нас цената не зависи од побарувачката.
И според други параметри се рачуна,,пример на курсот на долар-евро..сигурно има триста тракатанци..него нејќам да бидам лошо сватен,дека бранам покачување и политики..
--- надополнето: 14 август 2012 во 21:09 ---
Во голем дел се согласувам со напишаното.
Но, државата може и мора да интервенира тука преку инструментите кои и стојат на располагање, а тоа се акцизата и ДДВ.
За малку да се олесни ситуацијата на граѓаните но и на стопанството. Па макар и како времени мерки.
Можеше,ама да нема 100 000 иљадна гладна администрација и усти за ранење..плус новопечени рамковни и млади пензионери со фалц пензии.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867

Кај оди разликата?

А зошто е тој голем пад после 2008? Дали не влијае производството на нафта на земјите извознички и тн. Не сум експерт, само знам дека од ОКТА имаат објаснување секогаш :) башка споредбата не ја правам со САД туку со балканските земји...еве некој нека ми објасни како ние земаме нафта преку Грција, а Грција има поскапа нафта од секогаш од нашата...ради акцизата?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Дајте споредби со околни земји,немора подалеку..Србија,Косово,Албанија,Бугарија. и да видиме,Грујо ли качува или пазар така диктира.
Не гледам зошто, пошто ние сме независни од околините... а и незнам кај да најдиме информации.

И според други параметри се рачуна,,пример на курсот на долар-евро..сигурно има триста тракатанци..него нејќам да бидам лошо сватен,дека бранам покачување и политики..
Еврото и доларот треба да ја сменат улогата (доларот да е 61, а еврото 50 денари) за тие параметри да изнесуваат појќе од 40 долари по барел.

Немој да ме јебеш, не пијам нафта...

А зошто е тој голем пад после 2008? Дали не влијае производството на нафта на земјите извознички и тн. Не сум експерт, само знам дека од ОКТА имаат објаснување секогаш :) башка споредбата не ја правам со САД туку со балканските земји...еве некој нека ми објасни како ние земаме нафта преку Грција, а Грција има поскапа нафта од секогаш од нашата...ради акцизата?
Пад имаше заради економската криза...

А грците, ко можат да си одберат по која цена ја увезуваат нафтата... ти да си, која ќе ја пријавиш, најмалата?

Член од
30 јануари 2010
Мислења
468
Поени од реакции
573

Кај оди разликата?

И не ја гледај цената во сите држави... една акциза зема германија, една франција, една америка... Башка немаат регулаторна комисија за поскапувања и цената таму ја формира слободен пазар.

Па и доларот не е тоа што беше, колку имаше во оптек долари во 2008, а колку сега?
Значи во 2008 година помалку долари имаше во оптек на светскиот пазар што еднакво на повисока вредност на таа валута (помала инфлација поради помал оптек на долари) и цената на нафтата беше поскапа, а денес има повеќе долари во оптек што е еднакво на помала вредност на таа валута и цената на нафтата е поевтина.

Така да заеби пазарен систем виша логика е тоа капиш?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Точно!!! Добро се сеќавам 85ден полнев 98-мица 2008 година.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Така да заеби пазарен систем виша логика е тоа капиш?
Ајде бе кога сте запнале... еве ви вака

КЛИК ТУКА ДА ВИДИШ АКО НЕ ВЕРВАШ

Вака пиши: Претпријатијата кои ПРОИЗВЕДУВААТ ДЕРИВАТИ од нафта можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати така што највисоките производни цени да изнесуваат:
- ЕУРОСУПЕР БС - 95 до 46,165 ден/литар
- ЕУРОСУПЕР БС - 98 до 47,667 ден/литар
- ЕУРОДИЗЕЛ БС до 45,451 ден/литар

ОВА Е ИЗЛЕЗНА ЦЕНА ОД РАФИНЕРИЈА!

А нас ни ги продаваат по:
- ЕУРОСУПЕР БС - 95 до 86,00
- ЕУРОСУПЕР БС - 98 до 87,50
- ЕУРОДИЗЕЛ БС - до 73,00

Или за НЕПИСМЕНИТЕ, државата ни КРАДИ по
40 денари за литар на ЕУРОСУПЕР БС - 95
40 денари за литар на ЕУРОСУПЕР БС - 98
28 денари за литар на ЕУРОДИЗЕЛ БС