Користењето на македонскиот литературен јазик во секојдневието

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
Лоѓикава моја е селска и проста: ако знам како се сади арпаџик и ако сум ербап да садам, можи да давам ум. А ако не ме бива и не знам, а се чаталам како други не знаеле, или како неправилно саделе, тогаш то се вели драпање мадиња. Или колчишта. Стрико ми покојни велеше: „за јазик, фудбал и политика сите се експерти.“
стрикоти бил мудар човек, претпоставувам и ти имаш слични гени колку што имав забележано од некои твои постови.
сега конкретно за темата, подобро ке беше или немаше да ти боде очи ако ја отвореше некој професор или ајде некој кој кога пишува на форум внимава дали користи мала или голема буква.
ако е така да ја избришиме и да му препорачаме на некој на ново да ја отвори, можеби тогаш ке кажеш свое мислење за темата а не за моите познавања на литературниот јазик.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
стрикоти бил мудар човек, претпоставувам и ти имаш слични гени колку што имав забележано од некои твои постови.
сега конкретно за темата, подобро ке беше или немаше да ти боде очи ако ја отвореше некој професор или ајде некој кој кога пишува на форум внимава дали користи мала или голема буква.
ако е така да ја избришиме и да му препорачаме на некој на ново да ја отвори, можеби тогаш ке кажеш свое мислење за темата а не за моите познавања на литературниот јазик.
Кој сака нека отвора теми бе машко, форум си е ова. Шо толку се сакалдиса? Ти делиш ум за одредена тематика (која не е арпаџик и која бара одредени познавања) и ти ја критикуваш јазичната компетенција на некои луѓе во јавните медиуми и форуми. Е сега, истите тие стандарди на употреба велиш дека не важат за тебе. Ти објаснив како мене ми се глеа таквото твое резонирање -- како драпање колци. Значи, јас не критикувам никого ниту изигравам јазичен полицаец или некој кој е загрижен за судбината на јазикот. Тоа ќе да си ти во случајов. Употребата и негувањето на стандардниот јазик се регулира со многу покомплексни механизми отколку што ти мислиш. Исто така, со прескриптивистички флоскули, непознавање на материјата и мрчење од страна (без личен пример и заложба) не се менува состојбата во македонскиот стандарден јазик. Јок.

Ај малку да бидеме продуктивни. Како поупатен во темава, дај појасни кои фактори влијаат на афирмација на стандардниот јазик. Наведи некои позитивни примери/студии од други јазици и култури и кажи кое чаре да се бара?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
Ај малку да бидеме продуктивни. Како поупатен во темава, дај појасни кои фактори влијаат на афирмација на стандардниот јазик. Наведи некои позитивни примери/студии од други јазици и култури и кажи кое чаре да се бара?
На самиот почеток темата ја почнав вака.
Револтиран од еден водител на вести конкретно на сител телевизија решив да ја отворам темата и да видам како е општото мислење на форумџиите во врска со тоа.
Значи не побарав решение туку како е општото мислење, дали само мене ми пречи и ме нервира или и другите го делат моето мислење. Толку ништо повеќе ништо помалку.
За тоа ти што го бараш далеку сум од компетентен да барам решение, но ништо не ме запира да драпам колчишта.
Ако ти си повеќе компетентен, а ти смета исто како и мене и имаш решение, повели. Ако немаш ништо против и мислиш дека е ок, тогаш никому ништо.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
На самиот почеток темата ја почнав вака.
Револтиран од еден водител на вести конкретно на сител телевизија решив да ја отворам темата и да видам како е општото мислење на форумџиите во врска со тоа.
Значи не побарав решение туку како е општото мислење, дали само мене ми пречи и ме нервира или и другите го делат моето мислење. Толку ништо повеќе ништо помалку.
За тоа ти што го бараш далеку сум од компетентен да барам решение, но ништо не ме запира да драпам колчишта.
Ако ти си повеќе компетентен, а ти смета исто како и мене и имаш решение, повели. Ако немаш ништо против и мислиш дека е ок, тогаш никому ништо.
А-ха, те изнервирал водителов шо непара бил писмен па бараш соучесници пљукачи. Да си тепаш време. Може бе, оти да не? А да понудиш немаш ништо поасално, ниту пак имаш некои познавања. Јак муабет. Епа, Владе, ја имам против, ама против сераторски постови као твојот. Бидејќи не содржат мислења, туку мрчења без издржани анализи и контрааргументи.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
А-ха, те изнервирал водителов шо непара бил писмен па бараш соучесници пљукачи. Да си тепаш време. Може бе, оти да не? А да понудиш немаш ништо поасално, ниту пак имаш некои познавања. Јак муабет. Епа, Владе, ја имам против, ама против сераторски постови као твојот. Бидејќи не содржат мислења, туку мрчења без издржани анализи и контрааргументи.
па можеше едноставно да го прескокниш веќе ако немаше ништо попаметно да кажиш, и да не оставиш нас мрчаторите да си мрчиме или да си тепаме време. вака само се спушташ на наше ниво и го си го трошиш твоето без потреба. друго незнам што да ти речам.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
па можеше едноставно да го прескокниш веќе ако немаше ништо попаметно да кажиш, и да не оставиш нас мрчаторите да си мрчиме или да си тепаме време. вака само се спушташ на наше ниво и го си го трошиш твоето без потреба. друго незнам што да ти речам.
Владе, немој да се криеш во толпа. Кои вас?Јас тебе ти се обраќам цело време. Не забележа? Е сега оти сум ти пишал. Форумско право бе Владе. Јеби га, понекогаш имам фетиш кон идиотски постови, особено на тема јазик, а твојов заблесна во сиот сјај.

Јас ќе ти речам нешто: Ако не знаеш да леташ, не се џиткај од авион без падобран. И не се прпелкај во дискусии од кои немаш никави познавања. Похигиенски е.

Ај малку конструктивен муабет на темата, за другите кои ја читаат. Прво, не се согласувам со основната премиса на поставувачот на темата, господинот Владе. Не само што состојбата со употребата на стандардниот македонски јазик е добра, туку е во подобра од било кога. Подготвен сум да го аргументирам ова. Сосем релаксирано и со големо задоволство.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
Владе, немој да се криеш во толпа. Кои вас?Јас тебе ти се обраќам цело време. Не забележа? Е сега оти сум ти пишал. Форумско право бе Владе. Јеби га, понекогаш имам фетиш кон идиотски постови, особено на тема јазик, а твојов заблесна во сиот сјај.

Јас ќе ти речам нешто: Ако не знаеш да леташ, не се џиткај од авион без падобран. И не се прпелкај во дискусии од кои немаш никави познавања. Похигиенски е.

Ај малку конструктивен муабет на темата, за другите кои ја читаат. Прво, не се согласувам со основната премиса на поставувачот на темата, господинот Владе. Не само што состојбата со употребата на стандардниот македонски јазик е добра, туку е во подобра од било кога. Подготвен сум да го аргументирам ова. Сосем смирено и со големо задоволство.
Добро да точно ете ти ми се обраќаш мене, и тоа тотално безпотребно ако се прашувам јас. мое форумско право е да отворам теми и да мрчам на истите онака непоткован. ми се можи. сега дали во меѓувреме ке му погодам живец на некој кој има фетиш на такви теми или идиотски постови. незнам како да се изразам за да не се сватиме погрешно, ама сигурно нема да си ја врзам главата поради тоа.
за останатиот дел од твојот пост кој конечно има допирни точки со темата, се надевам дека некој ке пројави интерес да му образложиш, а ако не мене ке ми биде сосем доволно само нивното мислење што и беше основната цел на темата,без притоа задолжително аргументирано да ги бранат своите ставови и тези. или како што би рекол ти слободно можат да мрчат.
се надевам дека нема да имаш ништо против.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Добро да точно ете ти ми се обраќаш мене, и тоа тотално безпотребно ако се прашувам јас. мое форумско право е да отворам теми и да мрчам на истите онака непоткован. ми се можи. сега дали во меѓувреме ке му погодам живец на некој кој има фетиш на такви теми или идиотски постови. незнам како да се изразам за да не се сватиме погрешно, ама сигурно нема да си ја врзам главата поради тоа.
за останатиот дел од твојот пост кој конечно има допирни точки со темата, се надевам дека некој ке пројави интерес да му образложиш, а ако не мене ке ми биде сосем доволно само нивното мислење што и беше основната цел на темата,без притоа задолжително аргументирано да ги бранат своите ставови и тези. или како што би рекол ти слободно можат да мрчат.
се надевам дека нема да имаш ништо против.
Стануваш досаден Владе, делумно поради тоа што си удав по табиет а делумно и поради твојот проблем да се изразиш концизно и ефектно. Секако, машко, ти се можи до сто една и назад. Имаш право да пишуваш и натаму идиотски постови а јас можи ќе ги игнорирам, а можи нема.

А сега еве еден предизвик како за тебе, бидејќи гориш од желба ефективно да се дискутира: врз кои параметри го базираш тврдењето дека употребата на стандардниот македонски јазик е во опаѓање или стагнација? Понуди некои статистички податоци или индиректни статистички показатели кои ќе укажат на таков негативен тренд. Ако ги немаш (не е страшно) колкав процент од населението во МК целосно го владее стандардниот македонски јазик? Внимавај, не те прашувам колку луѓе се функционално писмени, ами колку од луѓето во МК го владеат стандардниот јазик на она ниво за кое ти ламентираш во твојот иницијален пост? Од тука треба да почне дискусијата на темава.

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.744
Поени од реакции
1.003

Ај малку конструктивен муабет на темата, за другите кои ја читаат. Прво, не се согласувам со основната премиса на поставувачот на темата, господинот Владе. Не само што состојбата со употребата на стандардниот македонски јазик е добра, туку е во подобра од било кога. Подготвен сум да го аргументирам ова. Сосем релаксирано и со големо задоволство.
Од каде излезе па сега оваа твоја констатација , дека употребата на стандардниот македонски јазик е подобра од било кога досега . Јас па тврдам дека е скроз обратно од тоа што го велиш ти , т.е. , дека е далеку полоша од тоа што беше до пред 15-20 години .Овде конкретно мислам на употребата на јазикот во медиумите и воопшто кај скоро сите јавни личности кои се појавуваат на Тв ( водители на емисии , политичари , парламент итн. ) . Ова не го зборувам од некој мој стручен агол , затоа што ниту сум стручен во врска со темава ниту па сум правел некои посебни анализи во врска со ова , туку од чисто мое согледување како обичен граѓанин ( гледање на Тв , читање на весници и книги ) . И незнам зошто толку му се пушти на Владе со критики во врска со темава . И мене ми пречи начинот на кој тој ги пишува неговите ( конкретно не користењето на голема буква од негова страна ) , но како што и сам ти кажа , тоа е негов начин на пишување на форумов и тоа е ок , иако е малку заморно да се читаат неговите постови заради непочитувањето на граматичките правила . Поздрав и баш ме интересира да образложиш зошто мислиш дека состојбата со користењето на литературниот јазик е толку розова како што велиш .

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Од каде излезе па сега оваа твоја констатација , дека употребата на стандардниот македонски јазик е подобра од било кога досега . Јас па тврдам дека е скроз обратно од тоа што го велиш ти , т.е. , дека е далеку полоша од тоа што беше до пред 15-20 години .Овде конкретно мислам на употребата на јазикот во медиумите и воопшто кај скоро сите јавни личности кои се појавуваат на Тв ( водители на емисии , политичари , парламент итн. ) . Ова не го зборувам од некој мој стручен агол , затоа што ниту сум стручен во врска со темава ниту па сум правел некои посебни анализи во врска со ова , туку од чисто мое согледување како обичен граѓанин ( гледање на Тв , читање на весници и книги ) . И незнам зошто толку му се пушти на Владе со критики во врска со темава . И мене ми пречи начинот на кој тој ги пишува неговите ( конкретно не користењето на голема буква од негова страна ) , но како што и сам ти кажа , тоа е негов начин на пишување на форумов и тоа е ок , иако е малку заморно да се читаат неговите постови заради непочитувањето на граматичките правила . Поздрав и баш ме интересира да образложиш зошто мислиш дека состојбата со користењето на литературниот јазик е толку розова како што велиш .
Хм, не зборуваш од стручен агол, не си правел анализи, ама состојбава ти се глеа лоша. Ова во сериозни дебати не може да пројде бидејќи е ѓутуре исказ. Мене ѓутуре муабети на оваа тема не ме бендисуваат и тука не можеш да ми замериш.

Да, тврдам дека состојбата со јазикот во МК е подобра отколку било кога поради низа фактори кои и тоа како влијаат на пристапот до стандардниот јазик и развојот на писменоста. Ќе наведам два битни за почеток.

1. Бројот на училишта и универзитети е поголем отколку било кога. Наспроти моментниот квалитет и програмска понуда, појавата на приватни средни училишта, факултети и универзитети во перспектива може само да биде двигател напред. Пазарот на труд ќе го стори своето. Треба трпение.

2. Интернет, ИТ инфраструктура и софтвери на стандарден македонски јазик. Според официјални статистики пристапот до интернет во МК е 50% -- тоа е се`уште далеку зад развиените земји, но користењето интернет е во рапиден пораст и многу силно влијае на писменоста и пристапот до стандардниот јазик. Секојдневно.

Имање софтвери на македонски (не само за word processing програми) е бајаги значаен фактор за одржување и афирмација на стандардниот пишан јазик. Работев како консултант на Мајкрософт кога се изготвуваше првиот спел чекер за македонски јазик и знам што зборувам.

Има уште да се зборува на темава, но еве, јас ти понудив некои аргументи.

Е сега, повели потврди ја основната твоја премиса за да може да дискутираме понатаму. За да ја легитимираш премисата дека пред 15-20 години состојбата била поарна, треба да понудиш некои статистички докази или да направиш некаква лингитудинална компарација која ќе го покаже разликите во состојбата со стандардниот јазик. Бујрум направи такви споредби и анализи па ќе разговараме аргументирано.

За потсетување, еве ги прашањата кои ќе ти помогнат да го сториш тоа:

Врз кои параметри го базираш тврдењето дека употребата на стандардниот македонски јазик е во опаѓање или стагнација? Понуди некои статистички податоци или индиректни статистички показатели кои ќе укажат на таков негативен тренд. Ако ги немаш (не е страшно) колкав процент од населението во МК целосно го владее стандардниот македонски јазик? Внимавај, не те прашувам колку луѓе се функционално писмени, ами колку од луѓето во МК го владеат стандардниот јазик на она ниво за кое ти ламентираш во твојот иницијален пост?

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.744
Поени од реакции
1.003
Со дел од работите во твојов пост се сложувам , со дел не се сложувам . Во право си за тоа дека е многу подобрена состојбата во врска со интернетот и софтверот на македонски јазик и тоа е за поздравување . Што се однесува до делот за зголемувањето на бројот на училишта и универзитети ( државни или приватни ) , не гледам некоја врска со темава , бидејќи тие нови училишта и факултети незначат дека со тоа се подобрила состојбата со употребата на стандардниот јазикот во образованието . Веројатно и сам знаеш дека во голем дел од образовните институции , наставниот кадар ретко го користи литературниот јазик за време на предавањата , без разлика дали се работи за училиште или факултет . Во предходните мои постови на темава , пред се пишував за катастрофалната употреба на јазикот во електронските и печатени медиуми , и затоа ја направив таа паралела пред 15-20 години , кога јас самиот сум сведок на далеку поправилната употреба на јазикот во тие времиња ( конкретно во медиумите ) . И како што напишав и во предходните постови , не ми е проблем некористењето на стандардниот јазик и акцент во секојдневниот живот на луѓето ( и јас самиот во секојдневната комуникација зборуван на чист прилепски дијалект ) , туку проблемот настанува кога ќе гледам Тв или читам весник , и едноставно ме иритира тоа што гледам т.е. слушам на Тв или го читам во весник . Мислам дека и ти самиот ќе признаеш дека многу ретко на Тв ќе слушнеш некој кој зборува како што треба , дури и кога се работи за официјални тв лица ( водители на емисии , презентери на вести итн . ) . Точно е дека и на Тв има позитиви исклучоци кои го користат литературниот јазик како што треба , но тоа е многу ретко .

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Со дел од работите во твојов пост се сложувам , со дел не се сложувам . Во право си за тоа дека е многу подобрена состојбата во врска со интернетот и софтверот на македонски јазик и тоа е за поздравување . Што се однесува до делот за зголемувањето на бројот на училишта и универзитети ( државни или приватни ) , не гледам некоја врска со темава , бидејќи тие нови училишта и факултети незначат дека со тоа се подобрила состојбата со употребата на стандардниот јазикот во образованието . Веројатно и сам знаеш дека во голем дел од образовните институции , наставниот кадар ретко го користи литературниот јазик за време на предавањата , без разлика дали се работи за училиште или факултет . Во предходните мои постови на темава , пред се пишував за катастрофалната употреба на јазикот во електронските и печатени медиуми , и затоа ја направив таа паралела пред 15-20 години , кога јас самиот сум сведок на далеку поправилната употреба на јазикот во тие времиња ( конкретно во медиумите ) . И како што напишав и во предходните постови , не ми е проблем некористењето на стандардниот јазик и акцент во секојдневниот живот на луѓето ( и јас самиот во секојдневната комуникација зборуван на чист прилепски дијалект ) , туку проблемот настанува кога ќе гледам Тв или читам весник , и едноставно ме иритира тоа што гледам т.е. слушам на Тв или го читам во весник . Мислам дека и ти самиот ќе признаеш дека многу ретко на Тв ќе слушнеш некој кој зборува како што треба , дури и кога се работи за официјални тв лица ( водители на емисии , презентери на вести итн . ) . Точно е дека и на Тв има позитиви исклучоци кои го користат литературниот јазик како што треба , но тоа е многу ретко .
Зголемениот број на факултети и универзитети може само да придонесе за афирмација и унапредување на стандардот. Ова е многу едноставна логика. Твојот коментар не држи.

Рестото од постов ти е личен впечаток. Ти и владе личниот впечаток го кревате на ниво на општа состојба и извлекувате заклучоци кои се исто така неточни. Никакви статистички анализи, никакви конкретни параметри, никаква издржаност.

Ако целта на твоите постови е праење ѓутуре муабет, нема гајле. Терајте си со владе колку сакате. Тоа што некој водител или рандом чоек те иритира, си е твој проблем. Секако, ти имаш демократско право да се иритираш, да паѓаш во несвест, да ја оплакуваш клетата судбина на нашиот кутар јазик, итн.

Мојот приод е поинаков. Ме интересираат објективно утврдливи факти. Премисата врз која ги базирате своите ставови е недокажана. Затоа, ако немам поумна работа ќе реплицирам на ваквите ваши небулози.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
За другите незнам, мене не ми треба сатистички податок или стручен пристап за да забележам дека литературниот јазик не се употребува онаму каде што треба.
Кој како си зборува по дома тоа е негово лично право.
И не треба да сум којзнае колку стручен за да не можам да направам разлика помеѓу дијалект и правилен говор, уште повеќе што чим јас како нестручен забележувам дека некој си зборува на телевизија како да е дома или неправилно, тогаш што остана за тие кои се стручни.
Само немој да испадни дека искочија и буткаја спаѓа во литературен јазик. Колку што се разбирам јас, а до толку чинам се разбирам би требало да биди излегоја и туркаја.
Нити имам нешто против репортерот нити името му го знам, ама не бараме од него да решава равенки со три непознати, само да зборува чисто литературно веќе кога е на национална телевизија ако ништо друго. Кога си е дома ако сака на кинески нека зборува.

В

Вештерот

Гостин
За другите незнам, мене не ми треба сатистички податок или стручен пристап за да забележам дека литературниот јазик не се употребува онаму каде што треба.
Кој како си зборува по дома тоа е негово лично право.
И не треба да сум којзнае колку стручен за да не можам да направам разлика помеѓу дијалект и правилен говор, уште повеќе што чим јас како нестручен забележувам дека некој си зборува на телевизија како да е дома или неправилно, тогаш што остана за тие кои се стручни.
Само немој да испадни дека искочија и буткаја спаѓа во литературен јазик. Колку што се разбирам јас, а до толку чинам се разбирам би требало да биди излегоја и туркаја.
Нити имам нешто против репортерот нити името му го знам, ама не бараме од него да решава равенки со три непознати, само да зборува чисто литературно веќе кога е на национална телевизија ако ништо друго. Кога си е дома ако сака на кинески нека зборува.
Излегоа и туркаа е правилно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.211
Излегоа и туркаа е правилно.
било како било, можеби не велам не.
само што јас не сум ни дописник, ни водител на национална телевизија. јас имам право да грешам.

Kajgana Shop

На врв Bottom