Ми го зеде зборот.По пет децении кај струшкото село Глобочица поставени темели за нова црква
Веднаш до самиот брег на Глобочичкото езеро, жителите на струшкото село Глобочица поставија темели за изградба на нова црква посветена на Пророкот Св. Илија. Во близната на ова место некогаш постоела црква, па мештаните како што велат со ова сакааат да ја продолжат традицијата на прославување и на селската слава Свети Илија која е прекината со изградбата на вештачкото езеро Глобочица на реката Црн Дрим. Со подигањето на хидроцентралата Глобочица селото беше потопено во далечната 1964 година. „Со овој зафат и старата селска црква остана под водите на езерото, а ние сакаме православната традиција да продолжи и да незгасне. Во септември 1964 се иселивме од ова место, остана само црквата во водата, мртвите ги откопавме и повторно ги закопавме во Струга. Црквата што беше потопена беше изградена во 14 -15 век, но ние сакаме да ја обновиме за нас и нашите поколенија. Без црква не се може, таа ги врзува и постарите и помладите", вели Сандре Попоски претседателот на Месната заедница и член на иницијативниот одбор. Жителите се надеваат дека многу брзо црквата ќе биде изградена и осветена. Селото Глобочица некогаш броело 500 жители со околу 90 куќи, денес нивниот број е далеку помал.
Таткоми е од Здуње таму сега се наоѓа езерото козјак ,селото е потопено целосно ама црквата селските гробишта се дислоцирани погоре на ридот а куќите нормално си останаа под вода , за преместувањето на црквата и гробовите мислам дека се погрижија од ЕВНПа вакви работи,дајте пишувајте,за нашето минато,
за Македонија(Знуње,го најде иста судбина,сосем слична)
ама и Горно Водно исто така,и многу други места за што ништо незнаеме.
А не тука ми отвараш теми за разни:Бибери,Гулабици и смрдливи шунди.
Додека има стари живи луѓе,да се прашаат за тоа минато и таа историја.
Не ми трчате само по плоштадон,и се сликате со магарињана и шмизлите.
Дајте некоја слика од „Ножот“-какво е тоа место сега да видиме.Па од
Кленоец или Буковиќ. Што не појдете во Пуста река,не е срамота,наша е.
..........ми се допаѓа + 100000000000000000000000000000000000000000
------------
за под водата на Велешко езеро,ќе се јави некој пообавестен да ќаже.
Пред земјотресот“63год,сум одел на тоа место,имаше мала рекичка и
воденица нешто под браната,сега не постои,а селото е нешто подоле
кон Вардар и скоро е невидливо,беа ниви точно.
само ниви имаЕзерото е вештачка акомулација за наводнување,на населението им било исплатено и слично да се одселат,некои од градбите се срушени а некои сеуште можат да се видат,прашај некој од постарите велешани ке ти кажат
ШТО БИЛО ПОТОПЕНО ИЗВИНИ НЕ ТЕ СФАТИВ?Исто така има и во охридско езеро стари куќи со куќни предмети во натре, порано тоа било село колку што знам и било потопено..интересно
Документарен филм за Струга 1965 -пештерни цркви, носии, занаети, мрестот на јагулата,езеро Глобочица, а на 7:16 мин. од видеото се последните моменти од селото Глобочица кое било поплавено за изградбата на езерото:
И куки,пронајдени се и неколку бунари,штали за коњи и неколку трла..само ниви има
Па нешто како село имало неколку куќиШТО БИЛО ПОТОПЕНО ИЗВИНИ НЕ ТЕ СФАТИВ?
некое селце било поплавено од ох.ез.?Па нешто како село имало неколку куќи
Уф се наеживЕве ви докуметарец и поплавувањето, се убаво се гледа.. x)
Да, така имам слушнато...некое селце било поплавено од ох.ез.?