USB device over current status detected

• Креатор на темата Креатор на темата imortel
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 октомври 2011
Мислења
127
Поени од реакции
16
Ovaa poraka mi ja javuvase pred nedela dena, gi iskluciv prednite usb na kukisteto sto se prikluceni vo maticnata i se si rabotese ok. sega pa sred rabota mi umre tastaturata, ja staviv vo drug port raboti ja vrakjam vo predhodniot neraboti, probav isto i so mousot i istoto mi se slucuva. mu napraviv restart i od togas USB DEVICE OVER CURRENT STATUS DETECTED. nisto nemozam da napravam. ja izvadiv plocata nadvor ja prikluciv nadvor od kukisteto pak istoto mi go javuva. i go odnesov celo sega vo set, deka od tamu mi e plocata. pa se nadevam deka ke ja zamenat zasto mislam deka se izgoreni usb portovite. probav i so ps tastatura, pak nisto. imal nekoj slicen problem ?

Дали имаш дома било каков USB уред кој е стар, и дали си го приклучувал во портите од матичната/куќиштето, каква тастатура/каков маус, имаш?

Има решение за ова, ама не целосно.....го познавам многу добро BIOS-от на Асус за P67/Z68, X79 не ми е толку познат но ќе пробам.

Исклучи го пц -то, стисни од позади clear cmos на матичната, уклучи го компјутерот....влези во BIOS, влези во Advance> USB табот од истиот, и види кој контролер ти е под дифолт, дали е PCH/NEC или можеби ASmedia, запамти кој е селектиран.

Потоа влези во Advance> АPM делот од BIOS-то, и енејблирај све, освем power on by RTC, и Restore AC Power loss. Стисни F10, save and exit.

Рестартирај го пс то, потоа......влези во control panel>hardware and sound>power options>change plan settings>Usb selective suspend settings> off, потоа PCI Express>link state power managment > off

Кога ќе промениш све ова, рестартирај уште еднаш......најди некое релативно ново USB (нов модел) и види дали проблемот сеуште постои, ако да тогаш рестартирај го компјутерот, влези пак во USB сетинзите во BIOS и промени го контролерот (ако имаш таква опција) во друг, NEC/PCH, ако не пробај да го флешуваш BIOS-от во најновата верзија која што е достапна за таа матична, немој да заборавиш пред да се одлучиш за флешување, т.е. пред да го ставиш USB то во пс (со симнат BIOS во него) да влезеш во BIOS-от, и да притиснеш load optimized defaults, рестарт, влагаш во BIOS, па тек потоа го флешувашBIOS-от!

И да за крај, пробај и со најновите USB драјвери за твојата матична> ги ре-аплoaдирав за да се снајдеш полесно : Линк

nisto od toa. Novi mi se tastaturata i mousot. Resetirav bios, ja izvadiv i baterijata i pak nisto. Probav so drugi tastatra i mouse i pak nisto.Mora da se pregoreni portovite neznam drugo sto moze da e, nema nikakov metal sto ja dopira plocata. Nikade nema spoj.

Влези во BIOS и промени го дифолт контролерот.....валда имаш секундарен освем ASmedia?

И пробај ги работите кои ги сугерирав горе, ништо не губиш...јас имав слични проблеми и исто така мислев дека се портовите но на крај испадна дека не е тоа, твој е изборот дали сакаш да се помачиш малце, или да чекаш со недели нова плоча а згора на тоа и да останеш без пс во меѓувреме.

Drugar toa e problemot nemozam da vlezam vo bios. Go resetirav biosot so jumperot i baterijata. Koga se pusta pcto gi cita tastaturata i mousot ama dzabe stiskam del, ne reagira. Nemozam nikako da vlezam vo bios. Probav so ps tastatura i toa dzabe nesaka.

исклучи го копјутерот и извади ја батеријата 1 саат да биде извадена од матичната па после еден саат ставија па кажи

Nisto, vcera veke go odnesov vo SET, denes go zemav i nova MB mi stavile, na starata USB portovite se pregoreni fabricka mana nesto.

Nisto, vcera veke go odnesov vo SET, denes go zemav i nova MB mi stavile, na starata USB portovite se pregoreni fabricka mana nesto.
Drugar toa e problemot nemozam da vlezam vo bios. Go resetirav biosot so jumperot i baterijata. Koga se pusta pcto gi cita tastaturata i mousot ama dzabe stiskam del, ne reagira. Nemozam nikako da vlezam vo bios. Probav so ps tastatura i toa dzabe nesaka.

Ех тоа е друга работа, требаше да спомнеш дека неможеш да влезеш во BIOS, незнаев дека и при boot не работат тастатурата/маусот.

Како и да е ако ти дале одма нова (ме зачуди стварно) немаш гајле, и на најдобрите (Асус) може да им се случи :)

Voobicaen problem kaj novi poskapi ploci. Izgleda poradi USB 3.0 mozebi i nesto drugo, poima nemam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom