Ниту работат, ниту сакаат да се доквалификуваат за да најдат работа

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Во 1990-95 работев во флиперница. За смешни пари нешто како 50-100 евра денес. И супер ми беше газдата ми даваше да си играм бесплатно кога немаше муштерии. На некое магаре не му се станувало за 7000 денари :icon_lol:
Да а куртоните тогаш 10 денари беа а денес се 90, инфлација козо инфлација :icon_lol:.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да а куртоните тогаш 10 денари беа а денес се 90, инфлација козо инфлација :icon_lol:.
е да ама интернетот беше 120 со 60 денари на саат па ти види :)

Z

zmej gorjanin

Гостин
bucio јас не те критикувам тебе. Ако ти можеш да бираш работа или можеби едонставно не ти се работи супер. Само не можеш да кажеш дека некој е будала што работи за 7.000 или 15.000 или не знам колку затоа што има луѓе со фамилии и немаат време да дебатираат и филозофираат дали се малку плаќани, дали работата им е ризична досадна... Треба да ги хранат децата, да платат кирија и тн.
Плата 7000, храна и превоз 2000, сметка за струја 8000. Дефинитивно некои работи не можат да се купат со пари. :)

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Плата 7000, храна и превоз 2000, сметка за струја 8000. Дефинитивно некои работи не можат да се купат со пари. :)
Така беше зборот. Сега јас не знам дали некој работи за 7.000 денари и да работи он знае зошто, затоа што пак е ќар. Сигурно не е зијан. Башка реков за тие пари работат пред се семејни луѓе ( не се обично на една плата). А струја 8000 денари може да биде само у јануари ако немаш парно од топлификација а имаш стан/куќа од 100 квадрати. А храна и на работа и дома мораш да ја јадеш, е превоз зависи каде ти е работата :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Автобусот ми беше пола плата нешто како 200-300 денари дневница денес. Тогаш беше со оние смешни бонови со различна боја. Е тоа беа времиња. :icon_lol:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Така беше зборот. Сега јас не знам дали некој работи за 7.000 денари и да работи он знае зошто, затоа што пак е ќар. Сигурно не е зијан. Башка реков за тие пари работат пред се семејни луѓе ( не се обично на една плата). А струја 8000 денари може да биде само у јануари ако немаш парно од топлификација а имаш стан/куќа од 100 квадрати. А храна и на работа и дома мораш да ја јадеш, е превоз зависи каде ти е работата :)
Мене ми е толкава сметката, а живеам во 65 квадрата стан, и тоа само на ефтина струја се грееме.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Треба нешто сериозно да си згрешил во животот за да работиш за 7-8000 денари.
Во Македонија стотина илјади луѓе работат за толку.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Мене ми е толкава сметката, а живеам во 65 квадрата стан, и тоа само на ефтина струја се грееме.
Е не знам колку луѓе сте и мене толку ми дојде ама имав распалено дома сауна ми беше цел ден :)

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Добра ствар е преквалификација. Ако со тоа си овозможиш да најдеш добра работа (читај добро платена).

У однос на муабетот што се отвори после првиот пост, не е во ред некој да избегнува работа ако нема никаков друг приход, а исто така не е во ред некого да примораш да завршува што поголемо образование а после да не му го вреднуваш истото.

Не би ми пречело да работам и за 7000, ако немам стекнато знаење/образование за поплатена работа. Кај нас се направи средното задолжително, се зголеми бројот на упишани студенти, се зголеми бројот на упишани на постдипломски (зашо дојдовме до тоа и со завршување на додипломски студии пак да бидеш “мивка“). И сеа ќе магистрирам и ќе треба да работам за неколку илјади!? Епа нема. Сакам да ми се исплати образованието кое сум го стекнал, за кое сум вложил и време и пари и труд.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Треба нешто сериозно да си згрешил во животот за да работиш за 7-8000 денари.
Во Македонија стотина илјади луѓе работат за толку.
Во Македонија според закон минимална плата е сега 8050 денари дали тие што работат под таа сума ќе имаат работа уште не се знае. Како и да е подобро да работиш за 8000 од колку да спиеш по цел ден и шлаеш по улици и правиш глупости. Работејќи си го пополнуваш времето корисно и стекнуваш вештини. Идеална работа за во лето за средношколци и студенти. Сум работел и за под 8000 денари и ништо не ми фалело.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Добра ствар е преквалификација. Ако со тоа си овозможиш да најдеш добра работа (читај добро платена).

У однос на муабетот што се отвори после првиот пост, не е во ред некој да избегнува работа ако нема никаков друг приход, а исто така не е во ред некого да примораш да завршува што поголемо образование а после да не му го вреднуваш истото.

Не би ми пречело да работам и за 7000, ако немам стекнато знаење/образование за поплатена работа. Кај нас се направи средното задолжително, се зголеми бројот на упишани студенти, се зголеми бројот на упишани на постдипломски (зашо дојдовме до тоа и со завршување на додипломски студии пак да бидеш “мивка“). И сеа ќе магистрирам и ќе треба да работам за неколку илјади!? Епа нема. Сакам да ми се исплати образованието кое сум го стекнал, за кое сум вложил и време и пари и труд.
Кога се запишував на факултет пред десетина години, примаа на мојот факултет 400 студенти. Кога завршија тестовите се споија резултатите со оценките од средно се добија 400 студенти кои може да се запишат. И тогаш почнаа да плачат и кенкаат родителите на неквалификуваните и после 2-3 дена се донесе одлука да се примат сите со едноставно пишување молба! И место 400 таа година примија 800 студенти на факултетот. Тоа значи и дупло повеќе од предвидените дипломираа (по некоја логика) иако и таа бројка од 400 како да беше премногу сега плус и овие, и мисли ако натепал 6ки у индекс киснел на факултет им досаѓал на професорите за 6ка треба да го чека некоја боговска работа у канцеларија за минимум 20.000 денари. Е тоа е работата...

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Кога се запишував на факултет пред десетина години, примаа на мојот факултет 400 студенти. Кога завршија тестовите се споија резултатите со оценките од средно се добија 400 студенти кои може да се запишат. И тогаш почнаа да плачат и кенкаат родителите на неквалификуваните и после 2-3 дена се донесе одлука да се примат сите со едноставно пишување молба! И место 400 таа година примија 800 студенти на факултетот. Тоа значи и дупло повеќе од предвидените дипломираа (по некоја логика) иако и таа бројка од 400 како да беше премногу сега плус и овие, и мисли ако натепал 6ки у индекс киснел на факултет им досаѓал на професорите за 6ка треба да го чека некоја боговска работа у канцеларија за минимум 20.000 денари. Е тоа е работата...
Да но тоа не е нивен проблем, тоа е проблем на државниот апарат, којшто само заради популистички нагони ги примил сите на факултетот. Да не се лажеме но менаџментот на јавното образование ни е катастрофа, сите гледаат само да примат повеќе студенти за да можат да штанцаат пари, а потоа што ќе се случи со тие луѓе не ги интересира. Ова е пропуст само на државата и на никој друг.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе ајде која прекфалификација која заебанција автосервисери готвачи фризери никој не бара овде.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Во Македонија според закон минимална плата е сега 8050 денари дали тие што работат под таа сума ќе имаат работа уште не се знае. Како и да е подобро да работиш за 8000 од колку да спиеш по цел ден и шлаеш по улици и правиш глупости. Работејќи си го пополнуваш времето корисно и стекнуваш вештини. Идеална работа за во лето за средношколци и студенти. Сум работел и за под 8000 денари и ништо не ми фалело.
Абе, поголемиот дел од Македонците работеле за 8000 и помалку од тоа.
И затоа денес не сакаат да работат.
Тебе би ти се работело цел живот за помалку од 8000 денари?
Баш тие таквите како што си ги опишал погоре денес работат у канцеларија.
Сега сфаќаш зошто тие што не завршиле така факултет, а останале без работа, оти се вишок (како може подобрите студенти да се вишок??), се сметаат понижени кога треба да одат на преквалификација за да работат како фризери, готвачи, везачи...??

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Абе, поголемиот дел од Македонците работеле за 8000 и помалку од тоа.
И затоа денес не сакаат да работат.
Тебе би ти се работело цел живот за помалку од 8000 денари?
Подобро за 8000 од за 0 :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom