Дали турските серии се причина за насилство?

Добро само јас мислам дека турскиве серии праќаат погрешна порака.Остај тоа што има многу насилство во долина на волците на пр.има и пораки од типот на колку би било добро повторно да се врати османлиската империја,колку тоа турција е голема и силна држава и сл. додека патриотизмот кај нас е на многу ниско ниво,а да не зборам за тоа дека муслиманската религија се величи на голема врата додека секој ден слушаме за по некоја афера во црквата.Може изгледа како небитна работа ама сериозно се менува светса на малиот човек кој дреме пред телевизор по цел ден,а такви за жал има многу кај нас.
Еве ти хумористичен пристап за амерички маркетинг
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 13:20 ---
Само едо остана old school :pos: дур не ги фатат.
Заборави да кажеш дека и МТВ имаат некоја слична програмска шема, немаат серии ама имаат по еден филм во вечерен термин, некогаш е по 21, некогаш е по 22 часот, штетата е што ретко е нов и ако е нов незнам по кој пат е реприза

Турските серии имаат некакво влијание само кај припрости индивидуи. Ако си паметен нема воопшто да ги гледаш или нема да му дозволиш на твоето дете да ги гледа...

Едноставно има далеку попаметни и попродуктивни начини на трошење на слободното време, а слободно време во оваа држава изгледа има на претек кога волку се гледани овие серии.

И знам сега некој ќе рече, ама како можам да му забранам на детето да гледа нешто, ова е 21 век, денеска е време на интернет, се може да се најде онлајн, итн.

Ја па ќе ви речам а што мислевте кад се онадевте...

а слободно време во оваа држава изгледа има на претек кога олку се гледани овие серии.
Има слободно време на претек, ама пари нема за тоа се сите пред телевизор дома седнати, да се платите 2000-3000Е на овие цени, да видиш дали дома некој ќе седи и ќе гледа турски серии и вести

Има слободно време на претек, ама пари нема за тоа се сите пред телевизор дома седнати, да се платите 2000-3000Е на овие цени, да видиш дали дома некој ќе седи и ќе гледа турски серии и вести

Е тоа да, и тоа игра големо влијание, на запад ретко кој се замара со сапуници.

Според мене најголем кривец е домашната култура, односно недостатокот на истата. Е сега за ова се виновни родителите (како прво) а потоа општеството.
За пример ќе се земам самиот себе, јас гледам акциони филмови, сум играл компјутерски игри со многу пукање тепање насилство како сакате кажете ги , уште од 13-14 години некаде, и до сега не сум извршил никакво криминално дело (ниту сум убил некој или пак сум се степал со некој). Но мене уште како мал (4-5 годишна возраст кога веќе започнуваш да се социјализираш како дете) мојте родители ме воспитуваа да бидам мирен да не ги задевам другарчињата и се како што треба и затоа избегнувам секакво насилство.
Е сега ако сме кај што треба да се забрани јас првото нешто што би забранил (ова го имам спомнато во неколку наврати) е МТВ (музичкана телевизија не нашава) а после тоа би вовел една остра цензура на холивудските филмови (кој верувајте се многу поопасни од турскиве или било кој други).
Инаку најголем подем на малолетничкиот криминал во македонија се случува во крајот на 90години кога излезе филмот Рани :P
а за коментарите на „експертите„ несакам ништо да коментирам тие и онака доволно си патат од својте комплекси :)

Мислам дека не влијаат турските серии и не се причина за насилство, причината лежи во некој други појави. Ако гледаме на тој начин тогаш некој ќе рече, еј нашата генерација растеше со Сталоне, Ван Дам, Шварценегер кои разнесуваа се живо по филмови од села до градови па ние не станавме убијци, ненормални или мафијаши. Ги имаше и оние Братеееее во 90-ти години хит филм беше Ране, српска мафија глупости, сега во ова време хит е Полат и некој слични на него.
Некои факт е дека се соживуваат со тие улоги. Ќе ги слушнеш како викаат сакам да бидам Полат или сакам да сум Пабло од бунтовници дека е фраер врти женски или па почнал капут да носи и пуштил малку брада сака да биде Онур нешто бизнисмен глуми.

Криви се родителите. Во една тема напишав дете од 15 години седи во 22:30 и со татко му гледа долина на волците, а татко му го гали по коса и му вика еее синко бе мој јунак како Полат си. Јас во тоа време како што кажа погоре некој бев до длабок сон.
Пред некое време имаше некое пукање кај НБРМ, учесниците беа од некое село каде владеат некој нивни обичајни закони и норми. Око за око брат за брат, крвна одмазда итн итн. Неможе тие убиства, обиди за силување или кражби да ги препишеме на турските серии, така само некој "експерт" бега од дефинирање на проблемот. Причина за насилството се изместените норми во општеството, големото следење на трендовите од западната цивилизација но и внатрешните случување во државата (економија, премногу политика од 7 до 77, слаб правен систем) итн итн.

Турските серии имаат некакво влијание само кај припрости индивидуи. Ако си паметен нема воопшто да ги гледаш или нема да му дозволиш на твоето дете да ги гледа...

Едноставно има далеку попаметни и попродуктивни начини на трошење на слободното време, а слободно време во оваа држава изгледа има на претек кога волку се гледани овие серии.

И знам сега некој ќе рече, ама како можам да му забранам на детето да гледа нешто, ова е 21 век, денеска е време на интернет, се може да се најде онлајн, итн.

Ја па ќе ви речам а што мислевте кад се онадевте...

а ти да имаше барем малце памет немаше да си трошиш време за на форум да дремеш

Не сум гледал до сега ни една турска серија а и немам намера да ги гледам тие глупости,некам да стагнирам непотребно !

Не би се сложил. Децата читаат весници, гледаат вести ...Револтот и воодушевувањето кај децата се зголемува... crime does pay во најголем број случаи.
Другата страна е нискиот стандард и работното време, немањето воопшто време да се посвети на децата ниту за она што учеле во школо, а камоли за некој посериозен совет. Транзиција, јбг...хладно...малце забораваме каде живееме
Некој и миљон филмови да гледа со Брус Ли пак нема да му ја скрши на брат му кичмата...:)

Сигурен си? Јас сум инволвирана на дружба со деца од најразлична возраст, лектира за на училиште ги мрзи да читаат, а камоли весник. Не гледаат вести, гледаат само тоа што ги интересира, а тоа не се вести.

Зборам за мали деца под 14 годишна возраст.

Колкав сум на 9 април ќе правам 27 години...

Само што врска има прашањево во врска со темава ако можеш да појасниш???
имаш 26(уште малку 27)остај ти имаш памет штом немаш дозвола за оружје, си немал учествуано во тепачки така да кај тебе не влијаат, кај малите деца(Тинајчерите) влијаат, колку што знам сите(не баш сите) млади што ја следат серијата долина на влиците се нафурани, го глумат Полат Алемдар се влезени во некој си филм, на Фејсбук има многу млади луѓе што ставиле слика од Полат Алемдар, Мемати или некој слични други ете пред неколку месеци имаше на телевизија даваа како деца пријавиле лажна бомба и биле малолетници на воздраст од 9-10 години и сето тоа е инспирирано од долина на волците од лудиот хусту или кој таму незнам.
На секоја серија што ја иметуваа си пушува 16+ така да деца околу 5-14 годишна воздраст не треба да гледаат(ако веќе гледа треба да гледа под надзор на родител) исто така и родителите имаат голема илога кај воспитувањето на децата, детето какво ќе биде тоа зависи од родителите тие како ќе го воспитаат

Ако една серија може да те ‘‘расипе‘‘ тогаш имаш проблеми со мозокот и тука серијата не е ништо крива.

Можно е да се причина за насилство (општо сапуњициве) затоа што го заглупуваат човека заедно со турбо фолк музиката, а заглупен човек е лош човек...тие 2 заедно се најголемите лајна што сум ги сретнал досега во природата и опшеството...

Ако една серија може да те ‘‘расипе‘‘ тогаш имаш проблеми со мозокот и тука серијата не е ништо крива.

Точно е тоа што кажа серијата не е крива, крив е мозокот на човекот како ќе ја сфати серијата и како ќе ја гледа... Затоа серии да не гледаат луѓе со слаби нерви и контроли нека одат во зелено да гледаат толку е убаво што ќе се избистрат таму... и секако свежиот воздух ќе им годи.

Па ти Пирс Броснан не го гледаш секој ден , додека Полат со својот Range Rover секоја вечер го гледаш...

Да напрајш беља поради овие турскиве серии не , но можеш да бидеш малку инспириран од нив...Од кога се појави Полат колку се зголеми бројот на капути и уфилмани луѓе кој мислат дека се Мемати и Абдулхеј ?

Можат да влијаат малку над оние "лесните" деца...
Капутот е дел од модата тој е моден додаток, не носаат само мажи, капути носат и жени :)

Криви се родителите. Во една тема напишав дете од 15 години седи во 22:30 и со татко му гледа долина на волците, а татко му го гали по коса и му вика еее синко бе мој јунак како Полат си. Јас во тоа време како што кажа погоре некој бев до длабок сон.
Kриви се родителите и за децата под 20 годишна возраст што од некого нелегално ќе купат оружје, воопшто не се интересираат ни од каде го набави ни од кого го набави...Но има и некои родители што му го даваат пиштолот на децата, не размислувајќи за последиците...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom