Дали турските серии се причина за насилство?

Добро ај не ги гледаме нив секој ден како што викаш.
Ама во периодот од 2006 до 2009 година секој дена се даваше перењето мозок ЦСИ.

Серијата прикажуваше насилство.

Зошто немаше никакви реакции за серијата да не се емитува а???

CSI ... дури и да ја даваа 24/7 бараше малку вклучување на мозокот, за разлика од овие повраќанициве. Што значи дека немаше услови да биде широко прифатена од широката популација која има ајкју собна температура.
Еднаш реков: не се пресудни турскиве повраќаници, ама таман се како искра на дебилнава динамитна раја која го чека Полат на телевизија ко Евреите Месијата.

Не влијаат воопшто турските серии, впрочем малите деца не треба родителите да дозволат да ги гледаат.
Ако си специјалка и без мозок и обични реклами само да гледаш че пукаш по улици и ќе се тепаш, све е до човека:icon_mrgr:

Овие не се во мода сега. Ако разбараш низ архиви на американски весници, па и наши, можи и ќе најдиш слични коментари и за нив.

Не е баш така...
1996 година се прикажуваше филмот со Џејмс Бонд Golden Eye (Златно око). Знаете што е содржината во филмот сам ја среди целата Советска Армија. Дури успеа сам да собори три Советски мигови којшто фрлаа врз него бомби, ама НАТЧОВЕЧКОТО БИТИЕ преживеа...

Ама...

Реакциите од страна на луѓето беа од типот:
Уф закон филм, Леле брат колку е јак филмов

А реакциите за Полат се од типот „леле серијава е перење мозок“.

Ајде објасните ја логикава...
Е тоа незнам. Ама сеа јас лично за Воците немам од никој слушнато така, само ова на вестиве што го дадоа за лудиот Хусну. А ги гледам од првата епизода на Заседа.

една од причините за пораст на насилството дефинитивно е серијава со полат и тоа неможе нико да ми го докаже зашто 16 годишни копиљаци шо им лета паметот мислат дека е се ко на фимл па и они се впуштаат во грабежи тепачки и слично
Кој пораст на насилство?

дека околу него има и многу фини девојки и никој не може да го разубеди во тоа

Има многу фини девојки околу него....се до моментот,кога тие фини девојки ќе дојдат во контакт со богати момци...е тогаш "фини" останува минато свршено време.

И ко ќе видиш истиот заробен круг се врти.

Се знае како човек неможе да здиви преку ноќ....само и само,ако од раѓање имал пари....и ако ништо не му фалело....и ако имал секогаш повеќе од другите.....е дури тогаш кај овие деца се појавува синдромот "како да се уклопам со останатите,а да не ми завидуваат".....и единствен услов им е да се понашаат многу посмирено од другите,да делат со нив,и да бидат поприлагодливи за дружење.

А инаку и на поп да му дадеш вреќа пари,и тој преку ноќ ќе се промени.:)

една од причините за пораст на насилството дефинитивно е серијава со полат и тоа неможе нико да ми го докаже зашто 16 годишни копиљаци шо им лета паметот мислат дека е се ко на фимл па и они се впуштаат во грабежи тепачки и слично

П.С Zaptija Stojkov колкав си ти ?
Нема пораст на насилство.
Во Македонија и одамна пред Турските серии и сега иста е стапката на Убиства...

Од каде пак вие знаете како влијае насилството во медиумите врз децата? Влијаело, не влијаело. Си има психолози и психијатри, ќе извршат истражувања, ќе кажат.
Врз возрасните се разбира дека не е клучен фактор во однесувањето, ама за едно дете, посебно под 10 години, на кое авторитативно му се претставува некоја содржина, ќе се идентификува со неа.
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 02:42 ---
Чекај нека пораснат тие што денес гледаат Долина на волците.

Влијае единствено врз стилот на облекување.Кое смеење се дешава ко ќе видам детиште 3-4 одд со капут, башка тоа па и настрана ме гледа:pos::pos::pos:

Чекај нека пораснат тие што денес гледаат Долина на волците.
Ајде бе значи јас според тебе кога ќе направам 35-40 години ќе станам убиец а???
Оф мори мајко!

Ајде бе значи јас според тебе кога ќе направам 35-40 години ќе станам убиец а???
Оф мори мајко!
Кај тебе се оформени образците на размислување и однесување, на казна и награда. Кај децата не се. И не знам колку е добро да им се оформуваат со Полат во главна улога.

Може да има последици само по оние кои се доволно мрднати во главата што како прво ги гледаат турските серии а како вторo што веруваат дека се она што се прави по филмови и серии може лесно да се направи и во real life....
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 02:57 ---
Оф мори мајко!

Можеби ти не, но си погледнал ли колку мали деца ( и машки и женски ) на возраст од 5 до 15 години ги гледаат овие серии? Комшискиве деца што се по 9 години кога излегуваат надвор да си играат со другарчиња ги имитираат Полат и неговата банда...Можеби за некој ова не е сериозно, но тоа останува во главите на тие мали деца кои тие сцени и работи ќе ги паметат долго време.
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 02:58 ---

Ти под поимот насилство подразбираш само убиства?

Па најверојатно не си пошто имаш 18+ и сваќаш дека не се станува мафијаш после изгледани 3 серии со Полат.
Ја имам помалце од 18,а сепак не го праам оние работи на листата..
7.Не носам ни капут дури..
И сеа у што е проблемот?

Пред да почне филмот убаво си пишува 16+,пак се криви родителите и нивната родителска (не)грижа што им дозволуваат на деца под таа возраст особено под 12 години да гледаат вакви филмови/серии.Филмот влијае лошо на лугето со лесна психа,и нормлано децата.Волците ги гледам од самиот почеток,филмот е насилен но исто така има и добра содржина не е се во убивањето...
Бтв еве како влијае овој филм врз децата и затоа треба да им се забрани,не само волците туку и други насилни филмови кој можат лошо да влијаат врз нивниот понатамошен развиток.

Како што би рекол цацко

Сите серии,филмови,документарни филмови во кои има насилство се причина за насилно однесување.Најголема причина е системот во кој живееме и работиме за опстанок и како родители немаме доволно време да им се посветиме на децата.Ние игравме партизани и германци или каубојци и индијанци ама родителите беа послободни и ни укажуваа на негативните работи.

Како па да не. Не беше секој ден. Секој четврток беше после Милионер. Турскиве серии се на едно 3-4 канали 24 часа дневно како што пишав.
Ама не збориме за кога лисјата паѓаат нели :) Муабетот е за Долина на волците..од тие 3-4 серии на секоја програма само у една има насилство.Исти курац ко 24 што беше..Зашто не се анализира Џек бауер,па типот уби поише луѓе од Полат.
Фаќате некој глупи анализи кој си немаат благе везе со реалноста..Ви кажувам вака како дел од таа група која ја анализирате.Се фаќате во орото на новинари со 3% мозок у главата.Некој пишал ради финансиската состојба у државата било:facepalm: Насилството го има и во држави со богато население,нема врска со тоа.Зависи од интелегенцијата и карактерот на човекот,и од домашното воспитание.Ако видиш некој со капут како се чалами,тој се курчел и пред полат без капут,се курчел и со тренерици и аир макс коа го давале ране на тв,и ке продужи да се курчи кој било тренд и да е актуелен.А ја идам да спремам арсеналот оружја,пошто серијава ке влијае кога ке пораснам според анализиве тука.:pos:

Ама не збориме за кога лисјата паѓаат нели :) Муабетот е за Долина на волците..од тие 3-4 серии на секоја програма само у една има насилство.Исти курац ко 24 што беше..Зашто не се анализира Џек бауер,па типот уби поише луѓе од Полат.
Фаќате некој глупи анализи кој си немаат благе везе со реалноста..Ви кажувам вака како дел од таа група која ја анализирате.Се фаќате во орото на новинари со 3% мозок у главата.Некој пишал ради финансиската состојба у државата било:facepalm: Насилството го има и во држави со богато население,нема врска со тоа.Зависи од интелегенцијата и карактерот на човекот,и од домашното воспитание.Ако видиш некој со капут како се чалами,тој се курчел и пред полат без капут,се курчел и со тренерици и аир макс коа го давале ране на тв,и ке продужи да се курчи кој било тренд и да е актуелен.А ја идам да спремам арсеналот оружја,пошто серијава ке влијае кога ке пораснам според анализиве тука.:pos:

Пиша убаво Харлотс погоре, никој не се фаќаше за Џек Бауер и останати ликови поради тоа што не беа толку гледани од пошироката маса. Ги гледаше само одреден процент на населението кој колку и да изнесува сепак е помал од процентот на населението кој гледа Полат и останати. Сопранови кога почнаа да се емитуваат на А1 бев шесто одделение и од кај мене од клас само јас памтам и уште еден ги гледавме, додека млади бунтовници цел клас гледаше а и тоа како им делуваше таа серија во негативна конотација.

Не вели никој дека сите ќе станат агресивни и ќе влезат во таков филм. Еве ти не влагаш во такви филмови ама ако добро знам ти си средно, возрасен си колку - толку. Серијава ја пратат и помали деца. Е сеа знам и ние гледавме Том и Џери како си ги истураат цревата како помали, ама од едно дете до друго дете има разлика нели? Јас не ја бркав сестра ми со нож како што се бркаа Том и Џери ама еден кај мене во основно во второ одделение видел на некој цртан како некој од спрат со чадор се спушта и се фрлил од прв спрат со чадорот, си ја скрши раката.

Тука родителите треба да преземат мерки, а не телевизиите до толку, бидејќи колку што знам серијава од 22 часот почнува.. Нивно е да емитуваат тоа што го бара публиката. А нашата публика бара штоидаесамотурскоиндискасеријаилисапуницадае. Мали деца од 8, 9 години остануваат до 22 часот, за Полат да го гледаат. Па на нивни години јас веќе бев во 30ти сон. Тоа сакав да кажам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom