Дали турските серии се причина за насилство?

Самиот си кажа дека тоа се квази колумнисти/новинари. Не знам зошто воопшто да ги тумачиме ние нивните „статии“. Едноставно немаат ни инспирација, и да ја имаат немаат креативност, па им текнало ќе пишуваат за турски серии биле производ на насилство.
Мене тоа ме нервира. Како што плукаат новинарите, социолозите, колумнистите за Турските актери нека плукаат и за гнасотиите:
1. Пирс Броснан,
2. Мајкл Дудикоф
3. Арнолд шварценегер
4. Стивен Сигал
5. Рамбо.[/quote]

Полат у филмон Палестина цел Израел сам го тепа. :vozbud:

Не шала на страна се станува насилен од гледање турски серии. Ја мајка ми од пред телевизор само со полиција можам да ја тргнам ...:icon_lol:

Ова е постар проблем. Се случува насилен настан и оп некои си политичари, некои си тв куќи, борци за права во општеството и слични социјални „критичари“ мора да се направат фраери и да најдат решение. Најлесно им е да покажат прст и да речат она е причината за тоа, решението да се отсрани, а ниту тоа е причината ниту решението.

Најчеста мета се медиумите, посебно телевизијата а последниве години и видео игрите.

Ако ме прашаш мене гледањето насилни содржини те прави убиец исто толку колку што седењето во гаража те прави кола.
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 02:00 ---
Самиот си кажа дека тоа се квази колумнисти/новинари. Не знам зошто воопшто да ги тумачиме ние нивните „статии“. Едноставно немаат ни инспирација, и да ја имаат немаат креативност, па им текнало ќе пишуваат за турски серии биле производ на насилство.
Мене тоа ме нервира. Како што плукаат новинарите, социолозите, колумнистите за Турските актери нека плукаат и за гнасотиите:
1. Пирс Броснан,
2. Мајкл Дудикоф
3. Арнолд шварценегер
4. Стивен Сигал
5. Рамбо.
[/quote]
Овие не се во мода сега. Ако разбараш низ архиви на американски весници, па и наши, можи и ќе најдиш слични коментари и за нив.

Ова е постар проблем. Се случува насилен настан и оп некои си политичари, некои си тв куќи, борци за права во општеството и слични социјални „критичари“ мора да се направат фраери и да најдат решение. Најлесно им е да покажат прст и да речат она е причината за тоа, решението да се отсрани, а ниту тоа е причината ниту решението.

Најчеста мета се медиумите, посебно телевизијата а последниве години и видео игрите.

Ако ме прашаш мене гледањето насилни содржини те прави убиец исто толку колку што седењето во гаража те прави кола.
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 02:00 ---
Овие не се во мода сега. Ако разбараш низ архиви на американски весници, па и наши, можи и ќе најдиш слични коментари и за нив.[/quote]

Не е баш така...
1996 година се прикажуваше филмот со Џејмс Бонд Golden Eye (Златно око). Знаете што е содржината во филмот сам ја среди целата Советска Армија. Дури успеа сам да собори три Советски мигови којшто фрлаа врз него бомби, ама НАТЧОВЕЧКОТО БИТИЕ преживеа...

Ама...

Реакциите од страна на луѓето беа од типот:
Уф закон филм, Леле брат колку е јак филмов

А реакциите за Полат се од типот „леле серијава е перење мозок“.

Ајде објасните ја логикава...

На Полат пиштолот му го имаат наполнето уште у првата епизода...и до крајот на серијата не му се трошат куршумите.

п.с Чак Норис може вода да му носи на Полат.

п.п.с Чисто информативно,знае ли некој да ми каже колку луѓе има потепано Полат....знам дека се над милион....ама сакам да знам отприлика колку точно!???

една од причините за пораст на насилството дефинитивно е серијава со полат и тоа неможе нико да ми го докаже зашто 16 годишни копиљаци шо им лета паметот мислат дека е се ко на фимл па и они се впуштаат во грабежи тепачки и слично

П.С Zaptija Stojkov колкав си ти ?

1. Пирс Броснан,
2. Мајкл Дудикоф
3. Арнолд шварценегер
4. Стивен Сигал
5. Рамбо.

Па не ги гледаме Броснан, Дудикоф, Шварци, Сигал и Сталоне секој ден од 00:00 до 24:00 за да плукаат по нив.

Според мене не се. Секој може да гледа шо сака и пак да си биде при себе и да не имитира глупости видени на тв или на нет. Значи ова се однесува за „повозрасните“. А додека за децата мислам дека нема шо да се зборува. И самите знаеме, по нас како мали, кога сме гледале некој филм и потоа сме ги имитирале главните (негативни/позитивни) актери од филмот. И баш оваа тема ми е некако поврзана, ако не со насилство барем со еден друг факт. Пред некој ден дома на маса имаше стаено шеќер во прав и кога брат ми го виде ми вика: „Абе бато, па тоа како дрога е.“ Жити се ви се молам, од кај 9годишно дете може да знае како изгледа дрогата?
Го прашувам од кај знаеш дека е како дрога и оно ми вели: „Епа пред некој ден глеав у долина на волците еден како „шмркаше“ вакво.“ Од ова самите можете да сфатите какво влијание имаат овие серии, посебно за помалите деца. Мислам дека имам видено како се на план да го поместат нивното емитување во подоцнежните часови. Ама сепак исто би било влијанието доколу продолжат да емитуваат репризи во 2 на пладне.

Причина за насилство само кај луѓе што не можат да размислуваат правилно. А тоа се мали деца и некои незрели личности. Родителите се виновни за малите деца, не е но ред да ги оставаат да гледаат таков филм. Па кај беше сега брзо, деца пријавиле бомба некаде само зашто виделе на Долина на волците така. Ние кога бевме мали, немаше ми се чини сериски филмови вакви, имаше по некој игран и тоа ни бегаше преводот, не можевме да читаме. А сега - секој ден Полат, синхронизирано на македонски, а децата нека гледаат, важно мирни седат така.

Причина за насилство во оваа земја е НЕМАШТИЈАТА. Пример дете на 14 години, ги гледа неговите се расправаат по цели денови поради многу проблеми кои се резултат на немаштија, детето таа негативна енергија ја впива како сунѓер, едвај крпат месец за месец да се прехранат, на телевизија јавните фаци се скоцкани од глава до пети во дизајнерска облека, спотови со ферари и фуфици, во школо го исмејаваат некои клошари и невоспитани и размазени деца дека бил како партал облечен, детево уште толку се накурчува како може некои да имаат пари за дизајнерски облеки, скапи коли, и тн., а он нема пари ни леб да јаде, почнува да приметува дека околу најбогатите со јаки коли се вртат многу пички, и од тука заклучува дека сите жени биле курви и дека све било за пари, а он го регистрирара само тоа, а неможе да примети дека околу него има и многу фини девојки и никој не може да го разубеди во тоа, денес многу плаќаат и по неколку илјади евра за приватен факултет, а он нема пари ни на државен да се запише и иде им ја зачукува по една у уста на тие шо си го бараат.

На фамилија која има доволно финансии да живеат пристоен живот, да ги нахранат децата, да школуваат деца, да ги облечат децата, да им купат све што им е потребно, да одат на одмор, да имаат кола, да имаат пари да платат сметки без да ги боли глава, не турски серии, пуштај им секој ден хорори, морори шо сакаш пуштај им, нема да има насилства.

Колкав сум на 9 април ќе правам 27 години...

Само што врска има прашањево во врска со темава ако можеш да појасниш???
онака чисто ме интересираше. викаш дека немаат врска сериите со тоа што се дешава па си помислив дека имаш околу 15 години. не е битно мислам дека според годините треба да го знаеш одговорот на прашањето кое си го постаивл како наслов на темата.

Па не ги гледаме Броснан, Дудикоф, Шварци, Сигал и Сталоне секој ден од 00:00 до 24:00 за да плукаат по нив.
Добро ај не ги гледаме нив секој ден како што викаш.
Ама во периодот од 2006 до 2009 година секој дена се даваше перењето мозок ЦСИ.

Серијата прикажуваше насилство.

Зошто немаше никакви реакции за серијата да не се емитува а???

Домашната (не)култура и (не)воспитување се главниот фактор според мене, а не серии и други банални работи. Тоа може да е пропратен елемент, мал и не толку битен како домашната култура.

Добро ај не ги гледаме нив секој ден како што викаш.
Ама во периодот од 2006 до 2009 година секој дена се даваше перењеро мозок ЦСИ.

Серијата прикажуваше насилство.

Зошто немаше никакви реакции за серијата да не се емитува а???

Како па да не. Не беше секој ден. Секој четврток беше после Милионер. Турскиве серии се на едно 3-4 канали 24 часа дневно како што пишав.

А ако гледаш така, нема филм што е направен а да не е мозокоперење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom