Мухамед Али (Cassius Clay)

• Креатор на темата Креатор на темата Kalap Angel
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 јули 2009
Мислења
91
Поени од реакции
32
Локација
The World, The Universe
Мислам дека човекот заслужува тема на форумот и дооооолга дискусија за него, неговите дела, принципи итн. Кој е Мухамед Али, што мислите за него ? Што е тоа што го направи ''најголемиот'' (''The Greatest'')? Која е неговата филозофија?
Од тоа што го имам читано и гледано за Али, добив впечаток дека покрај тоа што тој е еден од најдобрите боксери на сите времиња (ако не и најдобар), тој е и голем филозоф, страшен педагог, страшен мотиватор. Па би сакал повеќе да се задржиме на неговата филозофија за успех, за неговите религиски убедувања. Лично мене ме интересира дали е точно тоа што го велат дека Али ја сменил религијата и името само за да го избегне одењето во Виетнам. Дали е тоа така и колку е точно? Па ајде роџаци, почнувамe!

Боксер од постаро време.. Малку имам читано за него ама гледав документарни доста добра личност бил..

Е, ајде ќе се задржиме на тоа. :D

Тешко дека ја сменил религијата заради Виетнам, главната причина била омразата кон црнците во тој период. Членувал и во радикална организација, која се борела за правата на црнците, наречена Nation of Islam, и заради тоа не сакал да оди во војна за белите Американци-господари, кои го третирале него и неговата раса како граѓани од втор ред. Исто така, тој го променил името (Касиус Клеј) зошто го сметал за робовско

Повеќе ми се чини дека бил исфрустриран од законите кои го угнетувале него и црнечкиот народ. Како потврда може да послужи тоа што го фрлил златниот медал кој го освоил на Олимпијада поради тоа што не му било дозволено да руча во ресторан наменет само за белци. Претпоставувам дека и вистински верува во Исламот, зошто веќе 50 години подоцна, сеуште е муслиман.

Самиот има кажано: I ain't got no quarrel with them Vietcong, no Vietcong ever called me nigger...
--- надополнето: 19 декември 2011 во 08:10 ---
(n)

Изеде ќотек од Роки :D
?

имав високо мислење за него, ама некако тоа се смени откако гледав документарец за него ... не се сеќавам баш како беше, ама пред секој меч се служел со разни тешки навреди кон своите противници, расни, лични и секакви, да болат (така сами викале) и покрај тоа што неговиот најголем ривал се заложувал и му помогнал да ја врати дозволата за боксување, а овај му возвратил со "ниски удари", што многу го навредиле, неспортски кон пријател ...

овај мајтап си играл со противниците

1234778873_Muhammad_Ali_dodging_punches.gif

Имал голема самодоверба, бил свесен за своите квалитети и тоа е тоа што треба за постугнување вреден резултат...

да му се серам на марчијано, борбата е фер колку што е кепецон висок

`The Super Fight` проектот - одлучи дека Роки Марчиано е најдобриот боксер , Касиус Клеј бил се али overrated као боксер , многу подобри имало во негово време :)

--- надополнето: 19 декември 2011 во 12:13 ---
роки марчијано бил голема џверка, ако те заглави во јажината nighty night после :)

имав високо мислење за него, ама некако тоа се смени откако гледав документарец за него ... не се сеќавам баш како беше, ама пред секој меч се служел со разни тешки навреди кон своите противници, расни, лични и секакви, да болат (така сами викале) и покрај тоа што неговиот најголем ривал се заложувал и му помогнал да ја врати дозволата за боксување, а овај му возвратил со "ниски удари", што многу го навредиле, неспортски кон пријател ...
Гринго, и јас имам разбрано дека Али упатил доста навреди, но дали само кон еден боксер или кон сите ? Како што имам разбрано, еден од неговите противници (Џо Фрејзер мислам беше), го нарекувал али Касиус Клеј, иако Али имал изјавено дека тоа е неговото робовско име и дека не сака повеќе така да биде нарекуван. Дали Али тие навреди и лиши зборови ги упатил само кон Фрејзер (или некој друг боксер ако бил), или пак така арогантно се однесувал на сите борби, со сите противници ? Како што имам забележано, скоро во сите борби, Али боксува - не зборува :/...

Гринго, и јас имам разбрано дека Али упатил доста навреди, но дали само кон еден боксер или кон сите ? Како што имам разбрано, еден од неговите противници (Џо Фрејзер мислам беше), го нарекувал али Касиус Клеј, иако Али имал изјавено дека тоа е неговото робовско име и дека не сака повеќе така да биде нарекуван. Дали Али тие навреди и лиши зборови ги упатил само кон Фрејзер (или некој друг боксер ако бил), или пак така арогантно се однесувал на сите борби, со сите противници ? Како што имам забележано, скоро во сите борби, Али боксува - не зборува :/...
Samiot ima kazano deka toa bilo samo del od taktikata, ne e za dzabe narecen i majstor za psiholoska vojna, gi navreduval site protivnici na site mozni nacini, cesto i preku poezija, za da gi naluti i razbesni i so toa da gi natera da zaboravat na taktiki i strategii, pa namesto toa, da mu se pustat so site sili, da se izduvaat i umorat, i posle nokaut. Maher bil i za diganje fama, nekoi negovi borbi rusele rekordi vo gledanost samo zaradi tie vzesteni raspravii...
--- надополнето: 19 декември 2011 во 18:16 ---
`The Super Fight` проектот - одлучи дека Роки Марчиано е најдобриот боксер , Касиус Клеј бил се али overrated као боксер , многу подобри имало во негово време
A retko koj se soglasuva so ishodot od ovaa fiktivna borba. Edna od pricinite e toa sto borbava bila iscenirana vo 1969, Ali pokaza zosto e najdobar na site vreminja vo 70tite. I ne samo toa, Marciano bil mnogu pospor bokser od Ali. Pa Ali ima nokautirano nekolku bokser slicni na Marcegiano bez pogolemi poteskotii, plus Marciano, toa sto e neporazen se dolzi ne tolku na negovite vestini tuku poveke zaradi toa sto se borel samo protiv slabi i istroseni bokseri i epten rano se penzioniral. Samo 49 borbi. Izbegnuval da se bori so silni bokseri kako na primer Sonny Liston, kogo Ali dvapati go pobedil, i red drugi dobri bokseri od toa vreme.​

Клеј е од најдобрите боксери тешкаши ама не е најдобар, повеќе се кои го имаат постигнато тоа ниво. Тоа што е кај него карактеристично е дека е многу брз.

Освен тоа не смеат да се заборават сите од средна и полутешка категорија има тука страшно квалитетни боксери не е тешката најдобра.

Џо Луис, Роки Марчано, Џек Демпсеј, Џин Тани, Џек Џонсон, Ал Браун. Томи Фар, Ленокс Луис, Мајк Тајсон се тука по квалитет (некои се може и подобри) а има и други само не ми текнуваат во момент.

Инаку за навредите толку му е паметот зашто сите што тренирале знаат дека чим влезеш во ринг имаш само две мисли во глава, да победиш или ако однапред знаеш дека си послаб да не бидеш нокаутиран.

Многу е добар Клеј ама за најдобар нема шанси. Најчесто само небоксери се замараат со такви бесмислени дискусии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom