Помалку познати Македонски војводи - но не и помалку важни за Македонското дело

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Да споделиш слики, артефакти, сведоштва, нешто што не се знае во јавноста за него а семејството ги чува како аманет имаш ли..?
Па зависи што знаете и колку знаете, за да би можел да ви го кажам она плус, ако воопшто би се пронашло нешто плус помеѓу она што го знаете и она што го знам јас..

Иначе одма да ти кажам, не се надевај на некои си херојски и бурни сведоштва, нешто загадочно и трагично, а истовремено протолкувано како патриотски и како некој си наследен аманет..

Имам фотографии со Христо Узунов, со Групче ( е не му го знам името да си пукнеш, на врв од јазик ми е). Имам и фотографија на него заедно со неговата мртвата чета, веднаш по борбата и колективното самоубиство во Кадино Село - прилепско. Е сеа заебано е тоа што ги немам на РС фоткиве, ми треба скенер..

D

D_NazGUL

Гостин
Па зависи што знаете и колку знаете, за да би можел да ви го кажам она плус, ако воопшто би се пронашло нешто плус помеѓу она што го знаете и она што го знам јас..

Иначе одма да ти кажам, не се надевај на некои си херојски и бурни сведоштва, нешто загадочно и трагично, а истовремено протолкувано како патриотски и како некој си наследен аманет..

Имам фотографии со Христо Узунов, со Групче ( е не му го знам името да си пукнеш, на врв од јазик ми е). Имам и фотографија на него заедно со неговата мртвата чета, веднаш по борбата и колективното самоубиство во Кадино Село - прилепско. Е сеа заебано е тоа што ги немам на РС фоткиве, ми треба скенер..
Правац кај мене у дуќан да средиме одма тоа да се дигитализира под итно. ;)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Фала, значи сепак 'Аџаларски', со 'а', земено од името на селото...
Според секавања на дедо ми, презимето наше сегашно има корени од неговото име 'Васил', веројатно по неговата смрт како некое покажување на чест. Иначе сеуште живееме во истата куќа, пред која бил убиен...
Нема гајле.
Ако е сеуште жив дедо ти распрашај го околу војводава и напиши тука ако имаш некои други информации да ја дополниме сликата за него.

Друже, немој веднаш на ѓон работава.
Јас ја знам народната песна за него (во повеќе верзии), и плус некои работи, а и на тој пост каде ти си одговорил дека ти е прадедо има нешто информации.

Јас не се надевам на ништо. Ти седни и напиши ни ги тука сите работи што ги знаеш за прадедо ти, и дигитализирај и постирај ги сликите што ги имаш.
Мислам дека не е тешко да се направи тоа, ете и D_NazGUL се понуди да ти помогне.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Друже, немој веднаш на ѓон работава.
Јас ја знам народната песна за него (во повеќе верзии), и плус некои работи, а и на тој пост каде ти си одговорил дека ти е прадедо има нешто информации.

Јас не се надевам на ништо. Ти седни и напиши ни ги тука сите работи што ги знаеш за прадедо ти, и дигитализирај и постирај ги сликите што ги имаш.
Мислам дека не е тешко да се направи тоа, ете и D_NazGUL се понуди да ти помогне.
Немај гајле бе, малку ќе почекаш околу податоциве, но се надевам дека во теков на неделава ќе постирам.. не сакам стриктно од глава само да дробам.. ќе те цитирам веднаш штом постирам, за да навремено знаеш сум постирал за Методи Патче..

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Немај гајле бе, малку ќе почекаш околу податоциве, но се надевам дека во теков на неделава ќе постирам.. не сакам стриктно од глава само да дробам.. ќе те цитирам веднаш штом постирам, за да навремено знаеш сум постирал за Методи Патче..
Што бидна MEDDLE, уште ли да чекаме..?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Што бидна MEDDLE, уште ли да чекаме..?

Не сум ве заборавил ;-).. не ми замерувај, но не сум седнал асално да го средам материјалот што го имам.. сепак работата ја ставам на прво место... извини уште еднаш...

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612

Војводата Пејчин Томоски е роден Галичанец од познатата мијачка и галичка фамилија Томовци.
Активен учесник во македонското Илинденско востание од кој што период останува инвалид.
Сепак тоа не го спречува да им помогне на помладите и активно да се вклучи и стане член на месниот народно-ослободителен комитет за Галичник во времето на Втората Светска Војна.

Не сум ве заборавил ;-).. не ми замерувај, но не сум седнал асално да го средам материјалот што го имам.. сепак работата ја ставам на прво место... извини уште еднаш...
Се виде твоето...
Демек немаш време за како што тврдиш сопствениот прадедо, ама имаш да тресеш глупости на темана за Тито нели..?

Војводата сигурно се превртува во гробот...

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
ВОjВОДАТА jAНАКИ (НАКЕ) JAНЕВ - р.1857 во с.Лавчани- Кичевско.

Дебарски војjвода, учасник во Илинденското востание.
" Воjводата Наке Jaнев е родом од с. Лахчане— Кичевско. Тој изп'кваше мегу сите како наj-голема фигура, со морални заложби, олицетворение на безукоризнена честност, голјама сообразителност, дарен со естествени способности да вижда и предвижда лошите последствија и овреме со светкавична брзина земаше предпазителни мерки. Макар и неграмотен, природата го беше надарила с природен ум. Тој спечели душите и срцата на сите четници, легални и нелегални деjци и како војвода в Галичко-Реканско.."

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612

Уште еден македонски војвода и илинденец од Галичник за кој малку се знае е Луке Тортески.

С

сашенко

Гостин
Леле кој ке ги чита сите фак.Иначе ми има кажувано дедо ми дека мојата фамилија потекнува од прилеп незнам баш точно од кое село таму и пра дедо некој мој учествувал во некои терористички организации и бил водач на некој од нив изгледа.Поради убиство на некој турски големец од тоа место морал да замине и пребегал накај србија нагоре близу бугарската граница денешна.Дали бил вовјода некој шо незнам а и имиња незнам исто па ке треба по фамилија да прорчкам малце а и вакви работи немам читнао многу, па и да не бил вовјода бил некој терориста хаха :pos: ме интересира да најдам шо напраил и кого отепал :icon_mrgr:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968

Ѓорѓија Мијак попознат како Катил Ѓорѓи сликан пред неговата куќа во Прилеп на аголот меѓу улиците Марксова и Партизанска во седумдесеттите години од минатиот век.

Роден е во Мариовското село Брник во 1875 г. Бил познат ајдук во турско време.

За време на Првата светска војна Бугарите во Мариово покрај своите полициски и воени сили врбуваат и некои комити и арамии со свои групи на кои им даваат неограничена власт над селата при што Ѓорѓи Мијак е поставен за кмет во Брник.
Тој користејќи ја власта што му е дадена и беззаконието кое владее тие години се оддава на разбојништво и притоа врши повеќе убиства и пљачкосувања врз народот во Мариово.

За него е напишана песната "Болен лежи Катил Ѓорѓи" што на времето ја испеал Александар Сарев.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Нема поубава изведба на песната за Катил Ѓорѓи од оваа на Борче Крстевски:

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Најнова мода.Измилсување нови војводи.....:)
Еве ќе го ставам Али Ахмети на листава.Учествувал во конфликтот во Македонија пред 11 години.Познат ќе остане по тоа што го украл аудито од пред влада и со него отиде до Танушевци...:pos:Слика ќе ставам подоцна.Само да ја најдам:facepalm:

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Еве ќе го ставам Али Ахмети на листава.Учествувал во конфликтот во Македонија пред 11 години.Познат ќе остане по тоа што го украл аудито од пред влада и со него отиде до Танушевци...:pos:Слика ќе ставам подоцна.Само да ја најдам:facepalm:
Шутраче, ајде сиктер од тука.
Оди да се провозиш со тоа тротинетот по снегов...

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Кога не си доволно информиран знам дека се ти изгледа ново... :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom