Anco
За солун ДА, ЗА срем НЕ
Dali se secavate na lektirite od osnovno uciliste.Mojata osmoletka bese mnogu odamna no se secavam
deka maka macevme da najdeme nekoj lektiri.Vo biblioteka ja zemale, da se kupi skapo e, ili e na srpski.
Obavezno vo programata za lektira ja imase knigata "Dnevnikot na Ana Frank".Sigurno site ja znaete.
Denes mi dojde vo raka knigata "Dnevhikot na Straso Pindjur" i go procitav vo eden zdiv.Pa sega posle
toa si mislam,zosto i koj me teral da go citam "Dnevnikot na Ana Frank" odnosno koj ne mi ovozmozil
da go citam "Dnevnikot na Straso Pindjur". Neznam dali sega e vo programata za skolska lektira.
Eve citat kako go zapocnuva dnevnikot na 1januari 1933 god.
So ogled na toa deka sum dojden na svetov
koga covestvoto se uste ne e na nivoto na
koe treba da bide,i koga covekot se uste
ne postanal c o v e k.zatoa moite stremezi
ce bidat upraveni kon takvite celi.
Toa se moite ideali.
S.D.Pindjur
Ve prasuvam (posle ova) dali bi imale zelba da ja procitate celata kniga.Ve interesira li sto napisalo
toa momce na 6 maj 1933 god.Za zivotot, Za ljubovta, Za Makedonija.
Isto taka mnogu ne macea da gi ucime pesnite na G.Jaksic,J.J.Zmaj I d.r. nemakedonci a moe
mnenie e deka K.Nedelkovski,N.Vapcarov,A.Karamanov bea pomalku (ne)zastapeni.
Taka ja gradevme Makedonstinata.
{Kako za prv pat dobro loso toa e, so pocit Anco
Поздрав од Модераторот:
Дали се сеќавате на лектирите од основно училиште.
Мојата осмолетка беше многу одамна но се сеќавам дека мака мачевме да најдеме некој лектири.
Во библиотека ја земале, да се купи скапо е, или е на српски.
Обавезно во програмата за лектира ја имаше книгата "Дневникот на Ана Франк".
Сигурно сите ја знаете.
Денес ми дојде во рака книгата "Дневникот на Страшо Пинџур" и го прочитав во еден здив.
Па сега после тоа си мислам,зошто и кој ме терал да го читам "Дневникот на Ана Франк" односно кој не ми овозможил да го читам "Дневникот на Страшо Пинџур".
Незнам дали сега е во програмата за школска лектира.
Еве цитат како го започнува дневникот на 1јануари 1933 год.:
„Со оглед на тоа дека сум дојден на светов
кога човеството се уште не е на нивото на
кое треба да биде, и кога човекот се уште
не постанал ч о в е к затоа моите стремежи
ќе бидат управени кон таквите цели.
Тоа се моите идеали.“
Ве прашувам (после ова) дали би имале желба да ја прочитате целата книга.
Ве интересира ли што напишало тоа момче на 6 мај 1933 год. За животот, За љубовта, За Македонија.
Исто така многу не мачеа да ги учиме песните на Г.Јаксич,Ј.Ј.Змај И д.р. немакедонци а мое мнение е дека К.Неделковски,Н.Вапцаров, А.Караманов беа помалку (не)застапени.
Така ја градевме Македонштината.
Како за прв пат добро лошо тоа е, со почит Анчо.

deka maka macevme da najdeme nekoj lektiri.Vo biblioteka ja zemale, da se kupi skapo e, ili e na srpski.
Obavezno vo programata za lektira ja imase knigata "Dnevnikot na Ana Frank".Sigurno site ja znaete.
Denes mi dojde vo raka knigata "Dnevhikot na Straso Pindjur" i go procitav vo eden zdiv.Pa sega posle
toa si mislam,zosto i koj me teral da go citam "Dnevnikot na Ana Frank" odnosno koj ne mi ovozmozil
da go citam "Dnevnikot na Straso Pindjur". Neznam dali sega e vo programata za skolska lektira.
Eve citat kako go zapocnuva dnevnikot na 1januari 1933 god.
So ogled na toa deka sum dojden na svetov
koga covestvoto se uste ne e na nivoto na
koe treba da bide,i koga covekot se uste
ne postanal c o v e k.zatoa moite stremezi
ce bidat upraveni kon takvite celi.
Toa se moite ideali.
S.D.Pindjur
Ve prasuvam (posle ova) dali bi imale zelba da ja procitate celata kniga.Ve interesira li sto napisalo
toa momce na 6 maj 1933 god.Za zivotot, Za ljubovta, Za Makedonija.
Isto taka mnogu ne macea da gi ucime pesnite na G.Jaksic,J.J.Zmaj I d.r. nemakedonci a moe
mnenie e deka K.Nedelkovski,N.Vapcarov,A.Karamanov bea pomalku (ne)zastapeni.
Taka ja gradevme Makedonstinata.
{Kako za prv pat dobro loso toa e, so pocit Anco
Поздрав од Модераторот:
Дали се сеќавате на лектирите од основно училиште.
Мојата осмолетка беше многу одамна но се сеќавам дека мака мачевме да најдеме некој лектири.
Во библиотека ја земале, да се купи скапо е, или е на српски.
Обавезно во програмата за лектира ја имаше книгата "Дневникот на Ана Франк".
Сигурно сите ја знаете.
Денес ми дојде во рака книгата "Дневникот на Страшо Пинџур" и го прочитав во еден здив.
Па сега после тоа си мислам,зошто и кој ме терал да го читам "Дневникот на Ана Франк" односно кој не ми овозможил да го читам "Дневникот на Страшо Пинџур".
Незнам дали сега е во програмата за школска лектира.
Еве цитат како го започнува дневникот на 1јануари 1933 год.:
„Со оглед на тоа дека сум дојден на светов
кога човеството се уште не е на нивото на
кое треба да биде, и кога човекот се уште
не постанал ч о в е к затоа моите стремежи
ќе бидат управени кон таквите цели.
Тоа се моите идеали.“
С.Д.Пинџур
Ве прашувам (после ова) дали би имале желба да ја прочитате целата книга.
Ве интересира ли што напишало тоа момче на 6 мај 1933 год. За животот, За љубовта, За Македонија.
Исто така многу не мачеа да ги учиме песните на Г.Јаксич,Ј.Ј.Змај И д.р. немакедонци а мое мнение е дека К.Неделковски,Н.Вапцаров, А.Караманов беа помалку (не)застапени.
Така ја градевме Македонштината.
Како за прв пат добро лошо тоа е, со почит Анчо.