Филолошки факултет - Скопје

Член од
3 октомври 2011
Мислења
167
Поени од реакции
78
Која е разликата помеѓу ПиТ и Англиски и Книжевност?
Што може да се работи со овие два смера, кои се предности, кои се недостатоци, лесни/тешки, колку познавање на јазици бараат(конкретно Англиски и Француски) итн..
ПиТ ти е Превод и Толкување а за Англиски и книжевност не би можела убаво да ти објаснам.

И мене ме интересира колку познавање треба да се има на англискиот и францускиот, конкретно ако земам прв англиски, втор француски јазик? И работа во другите градови потешко или не? Зборувам за ПиТ.

Какви други насоки/смерови постојат на факултетов? Ако може и нешто подетално за нив. :confused:

A

Auditore

Гостин
Колку што успеав да разберам на ПиТ е далеку потешко во смисла на тоа дека треба да си богат со фонд на зборови од избраниот јазик, да го знаеш минимум 50%, секако со завршено ПиТ имаш далеку поголемо знаење и побогат речник, но за да работиш како професор е потребно да завршиш уште 5 испити, психологија, методи на настава, и такви некои слични.

Јас сеуште неможам да дознам за Книжевност и Драма тоа што ме интересира, и сеуште ми е енигма затоа што никој не ми одговори.
Кои јазици можат да се одберат под А, кои под Б, лично јас сакам првиот да ми биде Англиски а за вториот не знам, во средно и основно имам учено француски но тапа сум, а некој ми вика неможе англиски и француски на книжевност, друг друго и така, ме вртат у круг, конкретна информација околу тоа нема, а барав на сајтот на Филолошки и ништо не најдов.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Колку што успеав да разберам на ПиТ е далеку потешко во смисла на тоа дека треба да си богат со фонд на зборови од избраниот јазик, да го знаеш минимум 50%, секако со завршено ПиТ имаш далеку поголемо знаење и побогат речник, но за да работиш како професор е потребно да завршиш уште 5 испити, психологија, методи на настава, и такви некои слични.

Јас сеуште неможам да дознам за Книжевност и Драма тоа што ме интересира, и сеуште ми е енигма затоа што никој не ми одговори.
Кои јазици можат да се одберат под А, кои под Б, лично јас сакам првиот да ми биде Англиски а за вториот не знам, во средно и основно имам учено француски но тапа сум, а некој ми вика неможе англиски и француски на книжевност, друг друго и така, ме вртат у круг, конкретна информација околу тоа нема, а барав на сајтот на Филолошки и ништо не најдов.
Имаш 3 изборни предмети и бираш што сакаш дали ќе биде друг јазик или нешто друго ти ќе одлучиш :)

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Не те сфаќам, какви три изборни предмети, за под Б?
Како мислиш ти под А и под Б? Јас сум прва година на Англиски јазик и книжевност и таму имаш 3 задолжителни премети Морфологија, Драма и Современ Англиски Јазик и 3 изборни по твој избор може да избереш јазик или нешто друго ако сакаш.

A

Auditore

Гостин
Како мислиш ти под А и под Б? Јас сум прва година на Англиски јазик и книжевност и таму имаш 3 задолжителни премети Морфологија, Драма и Современ Англиски Јазик и 3 изборни по твој избор може да избереш јазик или нешто друго ако сакаш.
Нели на Филолошки кога идеш освен што ќе земеш Англиски како главен јазик под А, треба да земеш и втор јазик под Б, по ново мислам дека модули се викаат.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Нели на Филолошки кога идеш освен што ќе земеш Англиски како главен јазик под А, треба да земеш и втор јазик под Б, по ново мислам дека модули се викаат.
Може тоа да е за пит незнам точно јас кога се запишав немаше такво нешто.

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Јас се извинувам што сум оф-топик, ама би ве замолила ако некој добро го владее германскиот јазик да ми пише ПП ми треба мала помош.

Член од
3 октомври 2011
Мислења
167
Поени од реакции
78
За ПиТ, колку отприлика треба да го владеам англискиот јазик? И вториот јазик, во случајов француски?

A

Auditore

Гостин
За ПиТ, колку отприлика треба да го владеам англискиот јазик? И вториот јазик, во случајов француски?
60% минимум, тоа ти е како да учиш два факултета паралелно, али затоа кога ќе завриш ПиТ си како речник со раце и нозе.

asml

Mugiwara 4 life
Член од
20 април 2010
Мислења
132
Поени од реакции
68
Има ли некој да каже некои tips and tricks за дипломатски комуникации , вториот колоквиум поточно за кај Татјана . Бидејќи скриптава има онака прилично многу работи , па ако некој знае што , како, поише треба од друго нека каже. :)

Член од
14 декември 2008
Мислења
288
Поени од реакции
9
Абе да не знај некој дали тоа профилите шо ги кажуваја на почеток на година се направени...Пошо требало испитите прво на интернет профилот да ги пријавиш... И сега ја пробувам да се логирам како шо рекоја со бр. индекс и матичен како лозинка ама error... Ако има некој повеќе информации во врска со ова го молам да ме просветли...

ПС: Кога е колоквиумот по Британска Цивилизација? :)

B

Borg_Drone

Гостин
Абе да не знај некој дали тоа профилите шо ги кажуваја на почеток на година се направени...Пошо требало испитите прво на интернет профилот да ги пријавиш... И сега ја пробувам да се логирам како шо рекоја со бр. индекс и матичен како лозинка ама error... Ако има некој повеќе информации во врска со ова го молам да ме просветли...

ПС: Кога е колоквиумот по Британска Цивилизација? :)

Број на индекс ти треба само и матичен број.Ако пак имаш проблеми, контактирај ја ЕКТС службата преку електронска пошта и извести ги за проблемот.

Kajgana Shop

На врв Bottom