Фонтана "Воин на коњ"

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Локација
Скопје
Општо познато е дека „Воин на коњ„ е името на фонтаната Александар Македонски за да се избегнат било какви конфликти, но една работа ме чуди а незнам дали сте ја приметиле.

На штитовите на фалангата под Александар Македонски се наоѓа сонцето од Кутлеш, но дали сте приметиле дека не е целосно т.е 16 краци како што треба да биде туку на секое сонце фали по некој крак.
На што се должи сето тоа?
Нели историјата тврди дека тоа е стар македонски симбол???

Со ова ќе се надоврзам на една тема на Acid

Сериозно...!? Кого заебаваат овие!?

Општо познато е дека „Воин на коњ„ е името на фонтаната Александар Македонски за да се избегнат било какви конфликти, но една работа ме чуди а незнам дали сте ја приметиле.

На штитовите на фалангата под Александар Македонски се наоѓа сонцето од Кутлеш, но дали сте приметиле дека не е целосно т.е 16 краци како што треба да биде туку на секое сонце фали по некој крак.

Ние цел 8 години го папаме немиен, па сеа за еден крак се фатиле, ма дај одјеби...

Штитовите се леани со 16 краци, дополнително во Македонија е брусен по еден крак.
Времената спогодба забранува употреба на ѕвездата од Кутлеш на споменици, затоа. Проектот е уште од 2005 година, па веројатно мислеле дека до поставувањето, спорот ќе се реши.

Кога ќе (ако) се реши, веројатно ќе аплицираат по еден крак што фали.

Ние цел 8 години го папаме немиен, па сеа за еден крак се фатиле, ма дај одјеби...

Елаборирај ми ги 8 години цел си ми коцкаст
--- надополнето: Oct 31, 2011 6:53 PM ---
Штитовите се леани со 16 краци, дополнително во Македонија е брусен по еден крак.
Времената спогодба забранува употреба на ѕвездата од Кутлеш на споменици, затоа.

Кога ќе (ако) се реши спорот, веројатно ќе аплицираат по еден крак што фали.

Не фали на сите по еден, некаде фалат и повеќе. Да не се фатите сите баш за краците затоа и ја надоврзав темата со Скопско... Што значи дека не е само за ѕвездата од Кутлеш на споменици,

Што значи тоа... дека истото важи и за шалови???

Не фали на сите по еден, некаде фалат и повеќе. Да не се фатите сите баш за краците затоа и ја надоврзав темата со Скопско... Што значи дека не е само за ѕвездата од Кутлеш на споменици,

Не фалат по повеќе. И осумкрака ѕвезда / сонце е стар македонски симбол, не само со 16 краци.
Рекламата за скопско е осакатена затоа што газдите се грци.
Времената спогодба важи за споменици финансирани од државата и локалните единици и истакнување на знамето пред згради на државните институции.

За ништо друго не важи и симболот слободно се употребува.
%7BB704D388-A9D4-49EE-8448-9CDAA13EF173%7D_sala-2.jpg

Ова, на пример, е прекршување на спогодбата.

Елаборирај ми ги 8 години цел си ми коцкаст
--- надополнето: Oct 31, 2011 6:53 PM ---

Коа у личната карта ќе најдиш „зборче“ веднаш до Македонија, е тогаш ќе ти елаборирам.

Да, за шалови.
Но на собранискиот канал викаа дека ќе се ставало и на нараквици.

Го имам приметено уште од летото. Викаа ќе ја поправат грешката, ама ништо. *Канта сме бе.
*Контејнер!

Коа у личната карта ќе најдиш „зборче“ веднаш до Македонија, е тогаш ќе ти елаборирам.

Да, за шалови.
Но на собранискиот канал викаа дека ќе се ставало и на нараквици.

Пукнаа сите колку си комичен престани те молам(n)
не изнасмеа паљачо низаеден.

Некој „паметен“ дозволи Грците да го заштитат 16-кракото сонце во ОН како нивен симбол. Ние вложивме протест ама џабе или пак бил протестот ради реда. Не смеело тоа да се дозволи, тоа е 100% наша грешка. Исто ко некој крстот да го заштити или лавот. Не знам како успеале.

Сонцето од Кутлеш можевме да го крстиме Сонце од Бонче и пак да го употребуваме (зашто е најдено на наша територија) а зашто тоа не се прави ми е мистерија.

Додека не заврши спорот во Хаг гарант нема ништо да се измени на тоа поле. По завршување на спорот (на наша штета, корист или неутрално) владата ќе може ако сака да ги додаде краците што фалат на штитовите или да остави како што е.

Тоа е во кратко ситуација. Инаку имало и штитови со 8 краци :).

Има .. на вентилаторот 8 .. ама не краци. :icon_mrgr:

Имало и сонца со 8 краци, не биле сите со 16. Ние го ставивме 16 кракото на знаме и затоа ни е толку криво што не зезнаа да го тргнеме :).

Не го викај вентилатор, прекрасно е знамето ама старото ни е во срцата :).

A може да ми кажете за што Македонецот имал муда?
Плеснаа толкава сума на пари за Воин на коњ:tapp: наместо да испаднат фраери и да кажат дека тоа е всушност споменикот на Александар Македонски. Глупаци
Секако не не сакаат у ЕУ, барем биди фраер и одјеби ги.
Јасно кажи дека си напраил споменик на Александар, дека нашата земја е Македонија а не ФИРОМ, дека тука живее Македонски народ а не недефиниран народ, дека зборуваме на Македонски јазик а не на јазикот на мнозинството.
Додека лижеме г'з сегде, ќе ни го начукуваат сите.
Се прашувам дали некогаш ќе го убиеме ТРПЕ у нас?

Прво сакам да се оградам од било какви политички коментари, тоа воопшто не беше намерата на оваа тема. Темата убаво објаснува што е поентата, без разлика кој е на позиција.

Се додека сме марионетки од некој над нас ќе биде ваква ситуацијата.

Ќе дозволуваат некои безвезни спогодби на хартија да не делат од тоа што правно ни припаѓа, историјата го докажала, многумина го негираат!

До кога народов ќе молчи и ќе тапка во едно место? се надевам нема да биде додека се закопаме до гуша.

Гледам доста е популарна фразата: „Македонијо кога ќе те помакедончиме" ???

A може да ми кажете за што Македонецот имал муда?
Плеснаа толкава сума на пари за Воин на коњ:tapp: наместо да испаднат фраери и да кажат дека тоа е всушност споменикот на Александар Македонски. Глупаци
Секако не не сакаат у ЕУ, барем биди фраер и одјеби ги.
Јасно кажи дека си напраил споменик на Александар, дека нашата земја е Македонија а не ФИРОМ, дека тука живее Македонски народ а не недефиниран народ, дека зборуваме на Македонски јазик а не на јазикот на мнозинството.
Додека лижеме г'з сегде, ќе ни го начукуваат сите.
Се прашувам дали некогаш ќе го убиеме ТРПЕ у нас?

Се слагам, ама додека не заврши судењето нема нишо да се смени, после ќе видиме :).

Болдот нема да биде следните 20 години, може следните генерации ќе станат малку похрабри :).

Се слагам, ама додека не заврши судењето нема нишо да се смени, после ќе видиме :).
Зошто тогаш брзаа да постават споменик со име Воин на коњ, наместо достоинствено откако ќе се реши спорот да го поставеа Александар Македонски ама комплет, со штитови со 16 краци.
Како можеа да прелажат толку луѓе дека ќе го праат Александар со наши-народни пари, а тоа уствари да ти било Воин на коњ:tapp:
И за крај ако гркот те е*е постојано, зошто ти еднаш да не бидеш горд Македонец и да го поебеш со комплетен споменик на Александар Македонски?

Болдот нема да биде следните 20 години, може следните генерации ќе станат малку похрабри :).
Тешко на Македонија со ваков народ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom