Кој оперативен систем според вас е најдобар?

• Креатор на темата Креатор на темата WildChild
  • Време на започнување Време на започнување

Која фирма за оперативни системи е најдобра според вас?

• Windows

Гласови: 37 75,5%
  • Linux

Гласови: 6 12,2%
  • Mac OS

Гласови: 6 12,2%

• Вкупно гласачи
    49
W

WildChild

Гостин
Океј, знајме дека овде 70% се на Windows, ама да видиме кој е најдобар (Остај те ги игрите, ве молам xD).
Според мене Mac OS, само мана му најдувам затоа што мора да имаш apple процесор за да ти работи :(

Сум имал шанса од Wintroll-от (windows) да испробам 98,2000,XP,server 2008, vista и 7.Единствено добар Оперативен Систем од Мајкрософт е 7-цата.Кога ќе го ставиш ЦД-то од 7-цата право имаш чуство дека се работи за добар оперативен систем.Ајд сеа доста околу Мајкрософт.Можеби не сте знаеле, но јас сум фан на Linux и BSD односно егзотични и неоткирени оперативни системи за нашето опшество.Линускот, без разлика на која дистрибуција има 110 проценти повеќе заштита од Виндоусот.Се разбира кога некој ќе ме праша што Windows (да виндоус, оти незнаат дека тоа е само еден оперативен систем.) имаш и кога ќе речам Линукс Убунту 11.04 автоматски со брзината на светлината добиват dafuq? фаца.
Моментално сум на 7-цата бидејќи почна школската година и ми е потребен за проекти во школото.Сигурно се прашавте : Тогаш зошто не направиш Dual-Boot?Aко ми ги видиш спецификациите на мојата машина ќе сватиш дека ако направам dual-boot компјутерот ќе испука како Атомска Бомба.Сите едвај чекаат лето за да одат на одмор, море, базент, да се излегуваат со женска/дечко му/и', а само јас чекам да дојде лето да си ставам Линукс.
Не ме мислејте за Nerd, и јас чекам да се одморам од училиштето и да одам на базент.Но воглавно чекам лето за Линукс.

Не ме мислејте за Nerd, и јас чекам да се одморам од училиштето и да одам на базент.Но воглавно чекам лето за Линукс.
А што софтвер користиш за проекти на школо?
еве нешто добро http://www.codeweavers.com/products/crossover/
Само треба да бараш на интернет за кракната верзија инаку од Office подржува Word, Excel и PP и тоа одлично со години го користам.

Заборавив да напоменам дека сум и дизајнер и ми треба и Фотошоп и Илустратор, ГИМП не ми прави ќејф, а преку Wine е гомно.

Заборавив да напоменам дека сум и дизајнер и ми треба и Фотошоп и Илустратор, ГИМП не ми прави ќејф, а преку Wine е гомно.
Пробај преку Crossover тоа е Wine само платена верзија, што значи е постабилна и подобро ги подржува програмите.

Е да, и јас затоа го неќамлинуксот неможеш како во windows да си шибаш на фотошоп :P
А и јас сега уште малце да го доиспразнам хардот и ќе направам dual boot :D
--- надополнето: Sep 19, 2011 7:36 PM ---
А за проекти има на линукс (ако ти треба word едно друго, има) :D
--- надополнето: Sep 19, 2011 7:36 PM ---
А за проекти има на линукс (ако ти треба word едно друго, има) :D
--- надополнето: Sep 19, 2011 7:38 PM ---
А кога го споредуваа Mac OS со Windows погодете кој победи! :)

Според мене Mac OS, само мана му најдувам затоа што мора да имаш apple процесор за да ти работи :(
Просветли не жити се, каков е тоj apple процесор?

Дај бе не ви се здосадија вакви теми.
Се знае се:
Ако несакаш пиратерија а сакаш да користиш ОС си земаш Линукс.Ограничен си на велико али затоа е многу малку ранлив на вируси и програмите за него се бесплатни.
Ако си просечен домашен корисник кој не го болу уво дали платил за нешто или не тогаш си земаш Виндоус.Имаш многу благодети и најголем врој програми се за него.
Ако имаш хардвер од епл се земаш МАК.Јебига одлично е оптимизиран на таков хардвер.Не ти треба да експериментираш

Да пробам да просветлам: Тоа би било процесор од епл(значи произведен од епл) и мек ос не го подржува амд и интел процесорот. Но сега имаме многу „хакери“ што направиле верзии на мек ос, кои што работат на интел и амд. Тука се leohazard, ideneb, iatkos.. кои што содржат пачеви(patches) со чија што помош мек ос работи на интел/амд. И проблеми има со инсталирање на драјвери(во овoј случај познати како kexts) треба да знаеш кои да ги одбереш и кои би работеле на твојата конфигурација.
А сега ја да си кажам мое мислење: За мене добар си е џамот7, најзадоволен сум од него. Имам пробано и линукс но за мене е shit. И се обидувам да инсталирам мек ос, ама не ми е подржана оваа моја конфигурација, така што додека нема нов компјутер - нема ни мек ос. То је то. :)

Дај бе не ви се здосадија вакви теми.
Се знае се:
Ако несакаш пиратерија а сакаш да користиш ОС си земаш Линукс.Ограничен си на велико али затоа е многу малку ранлив на вируси и програмите за него се бесплатни.
Ако си просечен домашен корисник кој не го болу уво дали платил за нешто или не тогаш си земаш Виндоус.Имаш многу благодети и најголем врој програми се за него.
Ако имаш хардвер од епл се земаш МАК.Јебига одлично е оптимизиран на таков хардвер.Не ти треба да експериментираш
Грешка си...

Ако си обичен корисник, и не те боли тулето за Гејтс, ќе си крадиш Windows. Ако си малце повеќе притиснат, ќе си купиш Windows 7 Starter (2500 денари ги давам, и ич не се замарам со срањето наречено Ubuntu).

Инаку, за напредни корисници кога би имал 90.000-ки за давање, ќе се подумам дали ќе ги опнам за apple... за таа пара имаш сосема солиден избор на Dell, HP брендови кои за тие пари нудат многу повеќе од каснатото јаболко... Кое патем не е толку стабилно колку што го фалите. Особено при рендерирање.
--- надополнето: Sep 19, 2011 8:10 PM ---
Да пробам да просветлам: Тоа би било процесор од епл(значи произведен од епл) и мек ос не го подржува амд и интел процесорот.
Aко мислиш на Моторола процесорот што се вградуваше се до G4 моделите ОК... Мада просветлувањето ти е утнато, пошо пак не гледам кај има епл процесор.

Но сега имаме многу „хакери“ што направиле верзии на мек ос, кои што работат на интел и амд. Тука се leohazard, ideneb, iatkos.. кои што содржат пачеви(patches) со чија што помош мек ос работи на интел/амд. И проблеми има со инсталирање на драјвери(во овoј случај познати како kexts) треба да знаеш кои да ги одбереш и кои би работеле на твојата конфигурација.
Сега јас да те просветлам... епл работи на Интел процесори откако ја расипаа калимерата со Моторола. Така да тие верзии на Леопард 10 и нагоре што работат на интел се такви какви што се... Не се хакирани во делот за инструкциски наредби за процесор, освен оние што работат на АМД.

Значи сега ако ставам Mac на "машинава" моја ќе работи без проблеми?

Eпл е се во хардверот, маваш по 90,000 денари за хардвер.На Стив Џобс го боли ако користиш пиратерија.
Иначе ГринРут,гледам сакаш да знаеш зошто Линуксот е подобар од windows?Јас единствено користам windows ради Фотошопот.И да Wine е глупо as hell.Ај сеа заеби тоа да се вратиме и да ти кажам зошто е подобар Линуксот.
Нема вируси.Ај кажи ти некој вирус за Линукс кој би работел и јас ќе го тестирам.И да има вирус неможе да ти направи некоја голема штета како што може некој вирус да направи за Виндоус.Зошто сите страни користат оперативен систем Линукс/Сент ОС а не користат Windows?Бидејќи не е заштитен и стабилен.А, да еве друг напредок на Линуксот.Стабилен е.Барем на мене Убунтуто не ми побара ниеден рестарт за да се активираат промените.А Виндоус?За инсталација на најмалата програма бара рестарт на целиот компјутер.Друга предност: Бесплатен е!Мада во Македонија нема некој што ќе те бара бидејќи користиш пиратерии, но во другите држави верувај бараат.Кога го инсталираш Линуксот не треба да инсталираш пребарувач и слични работи, туку ти ги има инсталирано најновите верзии.
Е сега ти ако си хардкор гејмер или пак неможеш да живееш без некој софтвер (за мене фотошоп и илустратор) остани си на Windows.Wine е добра програма, но игри неможеш да играш на Linux, поточно можаш но ако си хардкор гејмер кој клока процесори за подобар перфоманс, тогаш што да ти кажам остани си на Linux.
И една многу точна слика:
2zcCe1mBpng0aj6c8yzW2sUmo1_400.jpg

Ваљда мисли нешто powerpc но сепак apple веќе неколку години користи Intel процесори така да ..

Инаку мислам дека има неколу слични теми но ок Прашањето да го немаше делот " според вас " немаше ни воопшто да отворам да читам бидејќи одприлика сите знаеме што би очекувале да читаме.
Но ете според мене Мек е најдобар но јбг windows е незаменлив за повеќето корисници на компјутери. Посебно ако сте така некој корисник од средна класа...и користите повеќе видови на апликации и сите ги нема достапни за мек или линукс. Па макар и професоинално да работите пр ако некој моделира со 3DsMax нема да може да користи ништо освен windows или некој додаток за софтвер го нема за мек или линукс итн. Но то е..според мене за се Mac и чат пат Windows за мсн и игри. Инаку и за мек има многу игри. И предпоставувам во блиска иднина скоро сите апликации ќе ги има за мек и windows...а за линукс.не верувам бидејќи сеуште се користи од многу мал број на корисници и се смета како о.с за професионални корисници со сервери-мрежи итн.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom