Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

S

Sagan

Гостин
Мое мислење е дека за да бидеш прав атеист, мора да преминеш преку религијата.
Не може да не знаеш што се вели одредена религија и нивните книги, а да ги негираш и нив и тоа што го проповедаат.

Така да, не верувам дека атеистите се опседнати со религиите и со боговите.
Тие едноставно сознале повеќе од религиозните, затоа што ја надминале фазата на религиозност.

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Зошто се опседнати?
Па секое верување/неверување е генератор на опседнатост.
Прво и основно не им се дефинирани поимите Бог и Божество.
Не ми е јасно како може да употребуваш збор во реченица, а да немаш појма што значи?
Јас тоа како состојба го ставам во групата на хипнотички трансеви.
Едноставно кажано верувањето генерира несигурност, а таа несигурност се манифестира како опседнатост(покрај другите работи).

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мислам дека сум далеку пообјективен од тебе на темава и воопшто на форумов. А тефтерот твој е ептен јак доказен материјал.
Тефтерот е само цитати на коментарите од дружината верници, вклучително и тебе. А објективен си можеби (но велам само можеби) на други теми. Овде апсолутно не си

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не измишљај. Јас сум кон тебе непријателски настроен? :)Дај ми еден конкретен мој пост каде се манифестира мојата омраза кон окултистите? Не нападнав телемити -- изнесов лични навреди кон еден член (кој случајно е телемит) и кон еден друг (кој не е ниту окултист, ниту телемит). Се срамам од своите постапки кон овие двајца и моите навреди беа непотребни и соодветно санкционирани. Без разлика на причините.
Не измишљам, кога некој континуирно контрира без некој јасен аргумент или причина, јас тоа го сваќам како нетрпеливост.
А моето тврдење за твоите постови останува.
А тоа е........?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Не, но ти како верник сигурно веруваш, а со вакви навреди таму не се стигнува.
Затоа, ќе го имитирам Тоукатер:
Покај се за гревовите свои....блиску е Судниот ден.
Судниот ден е и за тебе лично. Нема да забави.
Белото е бело, црвеното е црвено. Не може белото да биде црвено и обратно. Затоа велам: белото е бело, црвеното е црвено. Тука нема навреда, но се кажува вистината.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.167
Поени од реакции
12.150
Не измишљај. Јас сум кон тебе непријателски настроен? :)Дај ми еден конкретен мој пост каде се манифестира мојата омраза кон окултистите? Не нападнав телемити -- изнесов лични навреди кон еден член (кој случајно е телемит) и кон еден друг (кој не е ниту окултист, ниту телемит). Се срамам од своите постапки кон овие двајца и моите навреди беа непотребни и соодветно санкционирани. Без разлика на причините. А моето тврдење за твоите постови останува.
Лични навреди кои навистина не беа потребни... и јас мислам дека сепак нема да прекинеш да навредуваш.
И вистината е, ти нападна телемити и нивната филозофија, со која сепак докажа низ постовите дека со истата не си запознаен... види ги навредите сеуште стојат...
И дури и кога тој еден телемит ти врати на твоја навреда со иста мера, ти кликна пријави, и извика фаул... :)
Но ајде, така се расне...
Од мене ти е простено, чедо :)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Судниот ден е и за тебе лично. Нема да забави.
Белото е бело, црвеното е црвено. Не може белото да биде црвено и обратно. Затоа велам: белото е бело, црвеното е црвено. Тука нема навреда, но се кажува вистината.
Јас не разбирам, а за тие што се далтонисти црвеното какво ќе е?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тефтерот е само цитати на коментарите од дружината верници, вклучително и тебе. А објективен си можеби (но велам само можеби) на други теми. Овде апсолутно не си
Твојот „тефтер“ тогаш мора да содржи ептен селективен материјал. Како и алваџискиот.
--- надополнето: Sep 12, 2011 9:25 PM ---
Не измишљам, кога некој континуирно контрира без некој јасен аргумент или причина, јас тоа го сваќам како нетрпеливост.

А тоа е........?
А тоа е твојата опседнатост и борба против христијанскиот Бог
Лични навреди кои навистина не беа потребни... и јас мислам дека сепак нема да прекинеш да навредуваш.
И вистината е, ти нападна телемити и нивната филозофија, со која сепак докажа низ постовите дека со истата не си запознаен... види ги навредите сеуште стојат...
И дури и кога тој еден телемит ти врати на твоја навреда со иста мера, ти кликна пријави, и извика фаул... :)
Но ајде, така се расне...
Од мене ти е простено, чедо :)
Благодарам, Хептаграм. И прости ми уште еднаш за навредите. А чедо тешко дека ќе можам да ти бидам, со или без непотребниот цинизам. Што се однесува до твојата философија, и понатаму ми е небулозна.

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Убаво не научи ајнштајн, се е релативно.И мене можеби ми се гледа како 8 ама тоа шестка било вели брат ми, јас го гледам црвено далтонистот го гледа во сосема друга нијанса.Секој си има различен светоглед и добро би било донекаде да се почитува тоа.Атеистите не се толку опседнати со бог и религијата, јас како атеист не се замарам да ти докажувам тебе ако видам дека си хард кор верник(Читај: доаѓа судниот ден, ке гориш во пеколот) единствено се „замарам“ кога можам да имам добра шега на сметка на твојата религија и на тебе кои што (за жал) се почесто се случуваат.Незнам дали народот оглупува или пак не сакаат да мислат.Колку само верници сум видел кои го прочитале новиот завет и се фалат дека биле верници а после неколку прашања самите себеси се мотаат во необјасливи одговори и противречности.Секоја чест за исклучоците, ама дечки малку сте.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.167
Поени од реакции
12.150
Што се однесува до твојата философија, и понатаму ми е небулозна.
На многумина е... таква. И тоа е тоа, сигурно нема да бидеме како христијаните, ловци на луѓе :)
И Законот убаво вели:
Нека бидат моите служители малубројни и тајни; тие ќе владеат со мнозинството и знајните.“ - Книга на Законот, Поглавје I, стих 10

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Јас не разбирам, а за тие што се далтонисти црвеното какво ќе е?
Па да ти одговорам. темата е: зошто атеистие се толку опседнати со Бог и религијата.
Дали е згодна или не, дали има смисла или не, но како тема е зададена и по неа дискутираме, така. На тапет се атеистите. Зошто се толку преокупиранио со Бог, кога од петни жили на цел галс викаат: БОГ НЕ ПОСТОИ. Ако јас во нешто не верувам, не верувам и точка. Што има на друг да го малтретирам, па дури и исмејувам, но има и текстови со навредливи зборови. Но тоа е тоа. Зошто да се симејува некој кој верува во Бог? Зошто да се омаловажува личноста која верува? Е тоа е црвено е црвено, бело е бело. Вистината е вистина. Кога не би ја зборувал вистината, би лажел. А најголемата лага е кога себеси се убедеш дека лагата е вистина. За да не се лажам самиот себе, а и тие околу мене, црвеното е црвено, белото е бело, не е поинаку.
А тоа дека атеистите се опседнати со Бога и религијата, сведочи и овој подфорум Религија, каде дел од активните дискутанти се токму атеисти. И на овој подфорум Религија учествуват единствено затоа што има нешто што ги привлекува тука. Нека самите размислат.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
koga sme kaj svetoto pismo, ja poveke bi go narekla horor pismo...
smetam deka takvo neshto nemoze da bide duhoven vodic, barem ne za mene...
se e do pristapot, ubavo e da veruvash, poubavo od toa nema, megutoa treba sam da si procenish sto e vistina a sto nametnato kako vistina...
ova so homoseksualcite e nametnata vistina, vistinata ja spoznale tie sto se oslobodile od predrasudite
sekoj ima pravo da bide sreken zoshto ne i tie sto se zaljubile vo nekoj od istiot pol, pogolem "grev" spored mene e da osetish takva potreba a da se lazesh sam sebe, a pokraj toa i drugite okolu tebe

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
На многумина е... таква. И тоа е тоа, сигурно нема да бидеме како христијаните, ловци на луѓе :)
И Законот убаво вели:
А да не се расправаме тука за телемата и христијанството, кој е кој и кој е што, може? Има соодветни теми.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А тоа е твојата опседнатост и борба против христијанскиот Бог
Моите причини за критиките на христијанскиот, исламскиот и еврејскиот бог се безброј пати кажани.
За секоја критика изнесувам аргумент, никогаш не напаѓам напамет и неосновано. Да немаше основа за тие критики, досега безброј пати ќе бев демантиран.
Можеби тоа тебе ти изгледа како опсесија, но тоа си е твое мислење.

Kajgana Shop

На врв Bottom