Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Муабетов,...погреб во Македонија не е можен без црковно лице и без да платиш на црквата? Од гробното место парите одат кај некоја од христијанските цркви? А погреб со кремирање ќе не спаси од давачки за црквата? И ако лицето се кремира, нема да му се плаќа за местото или ќе се спаси од плаќање?
Ме збунувате со фактиве.
За местото се плаќа на комуналните претпријатија. Последно е во мода и за превоз да им платиш, не пуштаат кола внатре ако не е нивна. Црквата зема пари за други работи.
--- надополнето: Sep 9, 2011 12:42 PM ---
Велам: Молитва, но и мотика!
И чекан.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
За местото се плаќа на комуналните претпријатија. Последно е во мода и за превоз да им платиш, не пуштаат кола внатре ако не е нивна. Црквата зема пари за други работи.
--- надополнето: Sep 9, 2011 12:42 PM ---

И чекан.
па затоа и ме збунивте. Погребуваат муслимани и не плаќаат на христијанските цркви. Погребуваат христијани и не плаќаат на оџите...погребуваат партизани или неопределени во ниедна вера, не плаќаат никому освен на АД Бутел.
АД Бутел е едина фирма на која мора да и се плати, без разлика дали се погребува како тело или како пепел. Секое друго плаќање е незадолжително, според убедување...атеистите овој параф не ги фаќа

N

Nessa Alcarin

Гостин
па затоа и ме збунивте. Погребуваат муслимани и не плаќаат на христијанските цркви. Погребуваат христијани и не плаќаат на оџите...погребуваат партизани или неопределени во ниедна вера, не плаќаат никому освен на АД Бутел.
АД Бутел е едина фирма на која мора да и се плати, без разлика дали се погребува како тело или како пепел. Секое друго плаќање е незадолжително, според убедување...атеистите овој параф не ги фаќа
Ама за дедо боже да му прости на тој што го закопуваат треба да се плати на попот :) Ако не платиш нема да пее, и ќе се буцкаат со лакти теткиците на погребот „Го испратија човекот така на непростено, срамота...“

Н

нихилист

Гостин
За молитвата. Пред неколку години некој научен институт финансиран од некоја религиозна група спровел студија (која чинела милиони долари) дали молитвата навистина функционира. Тестирани биле стотици пациенти со различни болести низ повеќе болници. Е сега, ова е важниот дел... Откако студијата конклузивно покажала дека молитвата нема никаков ефект истите луѓе, од истата група излегле со изјава дека тој резултат и бил очекуван, молитвата е нешто недофатливо за науката итн итн.

Ова за мене е ултимативен доказ дека тој што сака да верува нема шанси да се разубеди па што сака нека биде, на цела планина факти и докази би нашол изговор.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Мислам дека не е темата за тоа, туку дај поставете некое прашање ако останало нешто неодговорено :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Ама за дедо боже да му прости на тој што го закопуваат треба да се плати на попот :) Ако не платиш нема да пее, и ќе се буцкаат со лакти теткиците на погребот „Го испратија човекот така на непростено, срамота...“
ептен не е ко што велиш ;) ...стварно не е прашање за атеистите...тие нема да плаќат и вака и онака на свештени лица.

Него има право интериста...да прашаме.

Дали сметате дека ако не верувате во пекол нема да горите во него кога ќе дојде времето?
(за тор ми е следно прашање)
За енергија...видов и ја енергија ама не прашувам овде, нема смисла...превише е поврзано со натприродно (чувство) и физика (како основа).

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Дали сметате дека ако не верувате во пекол нема да горите во него кога ќе дојде времето?
Прашањево е колку само да се праша нешто? :D
Која е суштината на прашањево? Дали купи леб, иако немаше во продавница? Ма шо ти е гајле ако нема, ти купи само.....:pos:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Прашањето ти е...

Ако не верувам дека постои пекол, како може да мислам дека можеби ќе горам во него?

Лурз, те молам, вака не...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Прашањето ти е...

Ако не верувам дека постои пекол, како може да мислам дека можеби ќе горам во него?

Лурз, те молам, вака не...
Уствари прашањето ја содржи мислата дека и да не веруваш во него, го јадеш стапот, уствари огинот кога ќе ти дојде време:pos:

Што и да е одговор, следува дека исто ти се фаќа, неверувањето во пеколот не те амнестира од огинот на РОгатиот:pos:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Ти само мислиш дека не веруваш, а всушност веруваш во многу (според мене) парадоксални убедувања на атеизмот, веруваш во неверојатности, веруваш во Дарвинизмот итн.

2. Што мереле? Го мереле патот и траекторијата на молитвата? Го мереле начинот на кој што Бог ја процесирал молитвата? Мереле дали молителот навистина и правилно се моли?

3. И зошто сметаш дека Бог (ако постои) би се понижил до толку за да биде „мерен“ од луѓе?
1. Кај атеизмот не постојат парадоксални убедувања. Атеизмот е тврдење. За какви парадокси зборуваш кај тврдењето „Не постои Бог“. Или да си испимплаш ти нешто за да постот ти изгледа поголем?

2. Можеше да прочиташ што мереле. Ама тебе ти е страв да читаш наука. Лошо е за верата и вербата. Ај, пошто си така усран, да ти изџвакам: 1800 пациенти се следени во периодот на реконвалесценција после изведен бајпас. Поделени се во три групи. За едната група се молат (евангелистички) верници од три цркви и пациентите се свесни за тоа. За другата група никој не се моли, а за трета се молат, само што пациентите не го знаат тоа. Во ниту една од групите не е забележана НИКАКВА отстапка од стандардните очекувања. ОК, кај тие што знаеле дека за нив се молат луѓе 59% (наместо 48%) имале компликации по операцијата, што и не ти иде баш у прилог, ама ај.

3. Оооо, Бог се понижува ако го проверуваш, а? Ех, Чорба, Чорба, аргументиве ти се ко на првоодделенец. Бог, според тебе е шуњач некој, а? Таман да го сликаш, он ќе ти кидне! Таман да го измериш - ќе ти напраи еден тест на верата.

Малоумно.

G

galaxy

Гостин
Туку јас имам едно прашање за пеколот. Пошто гледам дека на таму сум тргнал.
Еве ме испратија во пеколот, е сега таму треба да горам. И да ми биде жешко.
Ама, рецепторите за топло ми се во кожата, која се наоѓа на телото, кое се наоѓа во ковчегот на Земјата.
Како ќе го осетам жешкото?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ех само кога би можел да го докажеш тоа. Не немаш доказ. Ти веруваш дека молитвите немаат корелација, јас верувам дека имаат.
Се разбира за христијаните молитвата може да има повеќе одговори: Да, Не, почекај. Атеистите гледаат на молитвата како повик до келнерот да им донесе нешто. Тоа е во старт погрешно разбирање за молитвата, без разлика колку вицеви и саркастични шеги ќе кажат потоа.
--- надополнето: Sep 9, 2011 11:26 AM ---

А што ако мора да ти направат некоја хируршка интервенција и за тоа е потребно општа анестезија (успивање)? Тука ќе мораш да имаш доверба во хирургот и останатите. Ти ќе спиеш во длабок сон, а тие ќе претураат во твоето тело. Тука си комплетно надвор до контрола и со вера предаден на компетентноста на хирургот, на неговата тековна психо-физичка спремност, моралност и сл.
Молитвата е само поинаков термин за пласибо ефектот или сугестијата.
Тоа што ти можеш да го постигнеш со молитва, јас истото можам со сатанистички ритуал. Со таа разлика што јас знам дека исходот независи од сили кој се вон мене, туку дека зависи од мене и мојата моќ да ја употребам сугестијата комбинирајќи ја со емоциите и енергијата и да ја начочам да послужи како катализатор на нстаните на кој се однесува.
Како пример хипнотизерите можат на хипнотизираниот да му сугерираат дека има жар на неговата рака, и таа сугестија да резултира со многу реална и вистинска изгореница на раката, и со појава на плускавец.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Молитвата е само поинаков термин за пласибо ефектот или сугестијата.
Тоа што ти можеш да го постигнеш со молитва, јас истото можам со сатанистички ритуал. Со таа разлика што јас знам дека исходот независи од сили кој се вон мене, туку дека зависи од мене и мојата моќ да ја употребам сугестијата комбинирајќи ја со емоциите и енергијата и да ја начочам да послужи како катализатор на нстаните на кој се однесува.
Како пример хипнотизерите можат на хипнотизираниот да му сугерираат дека има жар на неговата рака, и таа сугестија да резултира со многу реална и вистинска изгореница на раката, и со појава на плускавец.
Нема врска, пласибо ефект. Тоа е чиста наука... тоа ѓаволот ги тера така :) НЕ збори „глупости“ :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Кое време? :pos:
Виножито си видел бе :pos:
ааа, мора да се уозбилам...ја изгубив поентата за енергијата (а ја видов и ја осетив, ме казни...мама ми расплака)...а ми дојде, плус што спомнавте чеканот ме потсети на Тор, па ми дојде онака да ве прашам кој е појак Господ или Тор:pos:,ги имав у план и Хавиер и Магнето и ...
ама ме опомена Заратустра, ќе си ќутам, нема лабаво :cenzura:

Kajgana Shop

На врв Bottom