Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

Toa si e nivna rabota imaat sansa da prisustvuvaat vo zivo da prosledat derbi vo koe i oni ke bidat del no propustaat za da gledaat derbi vo anglija oni si znaat no nikako nemozes da ja sporedis srekata koga stranskiot klub ke osvoi nesto i onoj domasniot koj e del od istorijata na tvojot grad pr jas gi sledam milan koga go tepaa inter sezonava se raduvav da bev sreken ,no vardar koga go pobedi pelister na noknata utakmica e toa custvo ne se opisuva

кои домашни клубови бе алоо?
посебно за фудбал нели е темава...
па фудбалот кај нас е гола вода, едноставно, да отидеш на стадион да се напцуеш, да се позаебаваш...
смешен ни е фудбалот! најслаб спорт во македонија.

затоа што сме проста раја, ЕТЕ ЗАШТО!! подобро ни е кога ќе гледаме странско дерби на тв(било да е дома или кафич) и потоа да пишеме на статус на фејбук отколку да отидеме на некое мак дерби, било да е фудбал,кошарка ракомет и тн. За тоа дека мак фудбалот е местен точно, но мислите ли дека во Англија, Италија и Шпанија не се мести? Па Чемпионшип лигата у Англија ти е најместената лига у свет. Италијаните си се по традиција местачи. Шпанците и они у последно време ептен.
Погледнете само Кавезе (италијански клуб) игра у ц1б лигата, и има стандард од 6000-7000, имаат навивачи кои прават се за клубот идат у секое гратче во кое игра...
У Италија и Англија, има големо ривалство и помеѓу клубови кои се во 3,4,5та лига. Ама таму луѓето имаат силни чувства спрема градот и клубот од тој град, и секако дека клубот кој го претставува градот макар и во Ш лига претставува гордост за нив. А кај нас гордост е да се навива за Партизан,Ѕвезда, Џокович и сл...
Јест да се и раководствата и политичарите криви, но и менталитетот и луѓето имаат огромен удел во бедата и катастрофата на мак фудбалот!!

Најглупата причина е - тапа се фудбалерите. Па добро бе, и вие не сте некои навивачите на Ливерпул. Ајде сеа зашто фудбалерите од Полска се послаби од тие од Германија па да не оди публика на стадиони. Глупости. Какви се - такви се. Наши се. И во послабите лиги од нашата, има и такви сигурно, публика има повеќе од кај нас. Се оди на стадион за да навиваш за своите, да ги бодриш, тоа како играат зависи од тоа колку се способни. Убав пример има во првиот пост - ќе ја сакаш Шакира а не девојката ти, зашто не е толку убава?

Погледнете го видеово !
Овие навиваат за тим кој е во 4 лига, тоа е лига која е послаба од 1 МФЛ.
еве го тимот http://en.wikipedia.org/wiki/S.S._Cavese_1919
еве ја и лигата во која ќе се натпреваруваат 2011-2012 http://en.wikipedia.org/wiki/Lega_Pro_Seconda_Divisione
Ете и тие гледаат ист фудбал кај нашиот, ама тие имаат одличен менталитет, го почитуваат тоа што е нивно и го подржуваат. Нив им е гајле за Милан, Јувентус, Интер... си имаат за кого да си навиваат и не седат секоја утакмица пред ТВ туку секоја недела се на стадион !
п.с. Се надевам дека се наеживте од тој клипот што го ставив погоре, не се секирајте тоа може и вие ВО ЖИВО да го почувствувате и да се придружите кон тоа, само излезете од пред ТВ и посетете некој стадион низ Македонија. ;)

Се е до менталитетот,а сите знаеме каков е менталитетот на повеќето луѓе во државава,шминкери со документи кој попрво ќе навиваат за Реал Мадрид пошо таму игра К.Роналдо или дека имаат највеќе титули во Шпанија и ЛШ,отколку за клубот од својот град или својата населба !
Во Италија менталитетот е на завидно ниво,секој го сака своето,какво е такво е,нивно е и за ништо на светот не би го смениле тоа !
Прост пример,клипот на Кавезе погоре или пак
овој од Реџина која е во трета лига и исти кур е ко нашава прва лига,местење секој викенд,се утепуваат од местење и никому ништо,увек се полни стадионите.

Авелино-Трапани Серија Ц мислам

http://img233.imageshack.us/img233/4421/avellinotrapani.jpg

Атлетико Рома,Јуве Стабија

http://img31.imageshack.us/img31/8208/aromastabia1.jpg
http://img842.imageshack.us/img842/8820/aromastabia3.jpg

Тука не е така,Македончето сака се на готово да му биде,само да тркне до стадион со кесиче семки и да гледа првокласен фудбал...епа нема така,мора да се избориме сите заедно за тоа,пред се како љубители на фудбалот,а после како навивачи на Ѓорче,Вардар,Тетекс и остали...

Јас си навивам за Тиквеш али ретко одам на утакмици.Кајнас фудбалот е на доста ниско ниво и е досаден.Ќе отидеш на утакмица на трибините 10-ина души најмногу (некогаш ни толку нема).Играчите играат како да се на маалска утакмица дури и полошо,теренот е како фарма за свињи,судиите тешко да пресудат нешто само немо набљудуваат и слично.Исто е како да ги гледаш децата од маалото да играат фудбал.Јас си го сакам клубот ама дека фудбалот во Македонија е слаб и досаден е црната вистина затоа не ни посетувам утакмици често.

Јас сум од Прилеп и повеќе во срце ми е Реал Мадрид отколку Победа, која ја сакам затоа што сум Прилепчанец пред се. ( иначе одам со навивачите и навивам за секој прилепски тим, значи го поддржувам македонскиот спорт ) , а ќе прашате зошто Реал Мадрид ? Епа неколкуте постови над мене објаснуваат Се.

Да сум приврзан за некој мк клуб многу не сум,знам да отидам на утакмици на Вардар,Работнички и Металург,е сеа зошто на пример јас повеќе го сакам Реал Мадрид одколку некој мк клуб има многу причини прво фудбалерите се менуваат секоја полусезона т.е. на почеток на сезоната имаш 11 едни,а следната полусезона сосема други играчи во кои како и тие претходно не верувам дека можат да направат некој голем успех безразлика дали ќе ги бодрат 20 или 15.000 души на стадион,друго кога ќе видам кој се главни во мк фудбалот на чело со Харалампие ми се одмилува се,трето дали видовте што се случи со Вардар?!Најтрофејниот македонски фудбалски клуб се фузираше со Миравци и го промени своето име,четврто се е со врски погледнете само од тренерско место на младите репрезентативци(мислам на Бабунски и синовите) до најголемата катастрофа наречена Мирсад Јонуз,е овие двајца заедно со Харалампие се главни во мк фудбалот,а легенди како Панчев,Рингов,Андон Д.(иако е стар) седат дома и не се занимаваат со фудбал,можеби малку се одалечив од темата,ама некој како овие погоре да се полнат со пари и да возат мерцедеси а јас да си ја трескам главата зошто металург изгубил(а утакмицата била наместена) не мислам,но и покрај ова го пратам мк фудбалот ги знам скоро сите играчи на тимовите од мојот град и ги подржувам и секогаш ќе подржувам кој и да е македонски клуб,но често да одам на стадион каде патем на европските натпревар како лани Металург-Карабах еден лешпер наплаќаше 100 денари(алоо Карабах треба они да ни плаќаат да одиме на стадион) незнам како е оваа година, каде никој не ми гарантира дали некоја будала ќе ме утепа таму не мислам.

Фан на Реал сум али далеку од тоа дека сум нешто апла приврзан спрема тој клуб.Уште од мал сум за Вардар и нормално на сите ни фали времето коа Вардар за влакно не влезе во ЛШ.Времето кога имавме квалитетна лига и кога се јадеа со Беласица за титула.Тогаш играчите си ја оставаа душата на терен а сеа не можам да ги гледам играчите кои сигурно не даваат максимум.Свака им част на групите кои прават се за да го видат својот клуб на врвот на лигата додека некои си токмаци буквално си го ладат а некој краде од клубот.Искрено им завидувам на живците кои ги имаат.Вардар глеам има амбиции али моментално не верувам на нивните тврдења зошто до сеа такви тврдења сум слушнал 100 пати.Да продолжеше лигата да биде таква како што беше немаше да владее сеа таканаречениот тренд за бодрење странски клуб.Сите како фанови на самиот фудбал глеаме ЛШ а таму мора да си имаме фаворити за да биде поинтересно.И на Светско секој си има свој фаворит.Вардар да играше ЛШ ја нормално ќе бев за него и никој друг а да не збориме ние да игравме на Светско.Никој не мрда со малиот прст да ја мрдне кон добро нашава лига па со тоа никој не се замара со фудбалот.Малку ги има луѓето кои се заангажируваат да ја подобрат ситуацијата на клубот ги бодрат и дома и на гости.Искрено ја да видам некои толкави фанови цел живот да си оставаат гласови на стадион или ќе дадам максимум или ќе си идам од клубот.Плус мислам дека и менталитетот на нашиот народ на некој начин допринесува за ваквата ситуација.Одма од се се откажуваме чим не тргне кон добро и одма сите се јавуваат при победи а серат при порази.Па ебати мотивацијата што е тоа.

На времето знаевме само за клубовите од бивша Југославија. Какви Милан, Интер, Барса, Реал,... Тогаш фудбалот не беше искомерцијализиран до ова ниво, па децава да мислат дека го фатиле Господ за муда ако навијаат за најпопуларните светски клубови. Телевизиите и интернетот заебаа се! Сега некој мочко од 15 години ќе ми се праи поголем навивач на Манчестер или Челзи од што сум јас на Вардар, а уствари само може да сања за тоа што ја го иам пројдено со клубот од мојот град. Никад нема да ја осети правата љубов што си ја носи самата култура на одење на стадион и стварното навивање за својот клуб, а не виртиуелното како што практикуваат новиве генерации. Може да има никаков фудбал и Вардар да игра во општинска лига, ама ритуалот на одење на стадион никогаш не може го замени гледањето фудбал на ТВ, па макар се работело за Барса-Реал!

кои домашни клубови бе алоо?
посебно за фудбал нели е темава...
па фудбалот кај нас е гола вода, едноставно, да отидеш на стадион да се напцуеш, да се позаебаваш...
смешен ни е фудбалот! најслаб спорт во македонија.
А како навиваш за Фени ? Вештачки клуб кој егзистира додека има спонзори, кога ќе нема клубот згаснува како многу спортски екипи во Македонија.

Тетекс Фан и БСМ супер видеа поставија епа како е тоа можно ? Се кладам дека тука 50 % ќе прекинат да го бодрат својот клуб доколку одпадне во понизок ранг да не зборам па да падне во 3-4 лига. Навивачите на Јувентус беа многу гласни, кога падна клубот во втора лига за местење нигде ги немаше и никој не е фан на Јувентус. А, денес сите се фанови на Барселона да ги прашаш кои играчи ги знаат ќе ти кажат: пааа Меси, Педро и Виља. Кога клубот има успеси сите го сакаат кога нема никој... Пусто македонче !!

Се правиме навивачи на клубови кои што ги гледаме само на ТВ... :)

И темава во насловот има едно зборче ’бодрење’, за какво бодрење на странска екипа? За бодрење пред телевизор? :) Се е тоа само мала замена за слаба лига и слаби тимови. Доколку оди како втора екипа, екипа која што ќе надополни возбуда поради слаб Вардар, Пелистер, тогаш разбирам, но да си некој жесток фан на некоја екипа, и да мрсиш и се расправаш за неа, а таа игра илјадници километри далеку од тебе и ќе отидеш да ја гледаш еднаш во живот ми е смешно.

Повеќе ќе се израдувам Вардар да влезе во ЛШ, оттколку Милан да ја освои...

А како навиваш за Фени ? Вештачки клуб кој егзистира додека има спонзори, кога ќе нема клубот згаснува како многу спортски екипи во Македонија.

Тетекс Фан и БСМ супер видеа поставија епа како е тоа можно ? Се кладам дека тука 50 % ќе прекинат да го бодрат својот клуб доколку одпадне во понизок ранг да не зборам па да падне во 3-4 лига. Навивачите на Јувентус беа многу гласни, кога падна клубот во втора лига за местење нигде ги немаше и никој не е фан на Јувентус. А, денес сите се фанови на Барселона да ги прашаш кои играчи ги знаат ќе ти кажат: пааа Меси, Педро и Виља. Кога клубот има успеси сите го сакаат кога нема никој... Пусто македонче !!
навијам за фени пошто кошаркарската лига ни е многу боља, пошто идев на утакмици на фени уште у втора лига кога беше, не ни имав појма дека нешто поголемо ќе прават натаму...
навијам и за тиквеш, доста утакмици изгледав сезонава...

ништо не ни чине у државава а не пак фудбалов, кој не чинел никад... секогаш бил у последните у екс ју..

у кошарка да не е дозволено да се навија и за нба тим?
па јас си го сакам највеќе фени, али кога станува збор за квалитетна кошарка, највеќе гледана, си гледам нба и си "навијам" за бостон од селтикс :D

у фудбал јас си "навијам" за повеќе тимови милан, валенсија, вест хем, хајдук и тн...
а дека тиквеш повеќе го сакам од милан не сум сигурен :confused: али којзнае, со повеќе радости од негова страна.... за некое време може и дефинитивно ќе кажам дека тиквеш повеќе го сакам од милан, кој го немам ни гледано на стадион, нали
али тиквеш го немам изгледано ни 10% од тоа што милан го имам изгледано на телевизија

и малце избегав у муабетов али..

и уствари шо сакав да кажам... ако "навијаш" за странски тим, незначи дека немаш отидено на стадион да го гледаш локалниот тим и да навијаш за него наравно.
едноставно, поактуелно е, поквалитетно и тн таљанско или енглеско првенство у ногомет

навијам за фени пошто кошаркарската лига ни е многу боља, пошто идев на утакмици на фени уште у втора лига кога беше, не ни имав појма дека нешто поголемо ќе прават натаму...
навијам и за тиквеш, доста утакмици изгледав сезонава...

ништо не ни чине у државава а не пак фудбалов, кој не чинел никад... секогаш бил у последните у екс ју..

у кошарка да не е дозволено да се навија и за нба тим?
па јас си го сакам највеќе фени, али кога станува збор за квалитетна кошарка, највеќе гледана, си гледам нба и си "навијам" за бостон од селтикс :D

у фудбал јас си "навијам" за повеќе тимови милан, валенсија, вест хем, хајдук и тн...
а дека тиквеш повеќе го сакам од милан не сум сигурен :confused: али којзнае, со повеќе радости од негова страна.... за некое време може и дефинитивно ќе кажам дека тиквеш повеќе го сакам од милан, кој го немам ни гледано на стадион, нали
али тиквеш го немам изгледано ни 10% од тоа што милан го имам изгледано на телевизија

и малце избегав у муабетов али..

и уствари шо сакав да кажам... ако "навијаш" за странски тим, незначи дека немаш отидено на стадион да го гледаш локалниот тим и да навијаш за него наравно.
едноставно, поактуелно е, поквалитетно и тн таљанско или енглеско првенство у ногомет

Да де,знаеш да тропаш на тастатура тука дека не чини државава и фудбалот во целост,а за друго те нема никаде тебе и сите останати како тебе што повеќе се палат на Милан отколку на Тиквеш !
Штом така,Гробари и Делије тоа што го прават токмаци се,се борат против државата,па и навивачите на Барлета кој завчера излегоа на масовен протест поради лажните ветувања на општината дека ќе им изградат нов стадион.
Свесен си колку луѓе излегоа на тој протест ?!
Ако не си,бујрум гледај.

http://www.youtube.com/watch?v=WBgo4--S4cI
http://www.youtube.com/watch?v=n4t42ryrdAo

У фудбал и кошарка си “навијаш“ за така најдобрите тимови,а твојот Тиквеш што се мачи на утакмици да тепа те боли карот,кој го ебе.
Ние значи сме глупи што идеме на утакмици каде и да игра нашиот клуб,трошиме глас,трошиме пари,одиме на протести за доброто на сите луѓе општо,без разлика дали се навивачи или не,што се мачиме и јас не знам,ќе си седнеме како вас пред телевизор со пуканки и сок и ќе навиваме за Бостон,Милан,Интер,Реал,Барса.

Немој да ме сфатиш погрешно и јас го пратам Интер кога имам време,ама Ѓорче ми е пред се,ако Интер игра во 15 часот во недела,а има Ѓорче утакмица во 16 часот во Драчево да кажеме исто така во недела,се спремаме со екипата и пут под ноге за Драчево,пошо знаеме дека ќе ни се исплати трошењето пари,патот и навивањето,оставањето глас на трибина,ќе не израдуваат со победа која повеќе значи од таа на Интер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom