Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Абе види...еве да ги земеме како пример славниве фаци, актери, пеачи, филмски ѕвезди, тие ја имаат почитта од милиони фанови, плус имаат пари повеќе од што им треба. Но сепак не е реткост да чуеме дека некој од нив станал алкохоличар, наркоман, дека се лечи од депресија, дека се равел......итн, итн. Тоа ми беше поентата, дека човекот дури и кога нема ниедна рационална тешкотија или проблем, потсвесно ќе створи! Без разлика на системот, луѓето ќе најдат начин да си го загорчат животот.
Искрено не гледам што сакаш поголема рационална тешкотија, отколку губење на рациото!?
99% од луѓето страдаат токму поради стагнацијата на умот. Велиме дека размислуваме, кога уствари цело време низ глава вртиме само некои инсерти од минатото, велиме дека сме мудри, кога уствари сме само добро снабдувани со информации, велиме дека сме среќни, тогаш кога животот ке ни го пласира тоа што ние сме го посакувале, а сме несреќни кога се соочуваме со спротивното од нашите желби.
Тврдењето, дека човекот ќе створи некаков проблем, дури и кога нема ниедна рационална тешкотија, и да се земат славните личности, како поткрепа на аргументот, некако логички е неприфатлив.
Кога рациото ќе профункционира во соодветното поле и нема да ја замараме со проблеми што се надвор од нејзината сфера, тогаш луѓето не само што нема да си го загорчуваат животот, туку ке си креираат за себе еден добар, лесен и комотен живот, што едноставно ке те натера да го засакаш, поради милионте лекции кои ти ги учи секој ден, и кои ти го даваат со гордост носеното име, ЧОВЕК.:)

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Верувам само во силата и моќта на МАјка природа ...се друго е измислено и креирано за да се дојде до власт, авторитет и покорност!!!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Да не бев модератор ќе пишев нешто саркастично. Али мислам дека имам пишано па кој сака нека провери во претходните 180 страни. Фала.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Искрено не гледам што сакаш поголема рационална тешкотија, отколку губење на рациото!?
99% од луѓето страдаат токму поради стагнацијата на умот. Велиме дека размислуваме, кога уствари цело време низ глава вртиме само некои инсерти од минатото, велиме дека сме мудри, кога уствари сме само добро снабдувани со информации, велиме дека сме среќни, тогаш кога животот ке ни го пласира тоа што ние сме го посакувале, а сме несреќни кога се соочуваме со спротивното од нашите желби.
Тврдењето, дека човекот ќе створи некаков проблем, дури и кога нема ниедна рационална тешкотија, и да се земат славните личности, како поткрепа на аргументот, некако логички е неприфатлив.
Кога рациото ќе профункционира во соодветното поле и нема да ја замараме со проблеми што се надвор од нејзината сфера, тогаш луѓето не само што нема да си го загорчуваат животот, туку ке си креираат за себе еден добар, лесен и комотен живот, што едноставно ке те натера да го засакаш, поради милионте лекции кои ти ги учи секој ден, и кои ти го даваат со гордост носеното име, ЧОВЕК.:)
На луѓето им се потребни предизвици за да се почуствуваат живи, потребни им се проблеми за да има што да решат...едноставно така функционираат најголемиот број од нас.
Затоа реков дека и кога ќе нема, човекот ќе измисли начини да си го загорчи животот, можеби не свесно, но потсвесно.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
8
Поени од реакции
8
Едено наше високо свештено лице пред извесно време се произнесе дека најголемите непријатели на религијата (т.е. на нашата црква) се Атеистите???
Следи, сите во апсаана "мајката нивна комуњарска"... Зарем само оваа група на неверници треба се покрсти (милом или силом), после падот на Социјализмот?
Да се биде патриот може само ако си верник??? Патриот верник што убо ке е...
--- надополнето: Jun 24, 2011 10:45 AM ---
Умни луѓе! Барам ваше мислење за ПАТРИОТ што ќе е тоа?
Како да станам голем, голем патиот...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Покрсти се и стани православен христијанин и ќе станеш најголемиот патриот. Но имаш и алтернатива, има некои и плаќаат за да членуваш во нивниот „навивачки клуб“ (упс...мислев на протестантска секта) ама така ќе си 10% помалку патриот. :ROFLMAO:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ево ја, како помалку умен, ќа реча дека „..патриотизам е да го сакаш своето и да не го мразиш туѓото...„
--- надополнето: Jun 24, 2011 11:51 AM ---
Че станиш голем „патиот„ ко че порасниш...
А што е то „патиот„? „Патриот„ без „р„?

Член од
24 јуни 2011
Мислења
8
Поени од реакции
8
Pozdrav do Miki1 i Ateist... Soglasen sum so vasite stavovi bez isklucok, no i jas se najdov isprovociran, sto nesmeev da si go dozvolam od takanarecenite kreacionisti!!! Ne sum siguren dali se strucno osposobeni no edno e sigurno deka se manipulatori pareksalans, no svestenite lica se skoluvani demagozi na koji im baknuvaat raka kreacionistite, popat se zarazuvaat od milionite bakterii na racete im... a zarazata se siri li siri...
Poveke bi sakal da gi pratam nastanite so hadronskiot kolajder i izestuvanjata od CERN...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Секако дека верувам во Бог и во неговото постоење, тој е во мене, и можам да го почуствувам неговото присутство кога ми е потребно.

T

Tetro

Гостин
Претпоставувам дека сакаш да знаеш повеќе за тоа како можам да го почувствувам постоењето, присутството на Бог?
Добра претпоставка. Доискажи го твоето духовно искуство, баш ме интересира. Цел подфорум е твој, тука и другарчиња си имаш. :D

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Секако дека верувам во Бог и во неговото постоење, тој е во мене, и можам да го почуствувам неговото присутство кога ми е потребно.
Се сеќавам не еден филм, една женска се викаше Џејн и имаше секс во една мала просторија. Беше многу гласна за време на сексот, и двајца другари на дечкото со кој таа имаше секс поминаа покрај собата, и едниот прокоментира.

Jane found God...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Се сеќавам не еден филм, една женска се викаше Џејн и имаше секс во една мала просторија. Беше многу гласна за време на сексот, и двајца другари на дечкото со кој таа имаше секс поминаа покрај собата, и едниот прокоментира.

Jane found God...
Добар коментар :D
--- надополнето: Jun 28, 2011 9:45 PM ---
Добра претпоставка. Доискажи го твоето духовно искуство, баш ме интересира. Цел подфорум е твој, тука и другарчиња си имаш. :D
Па не е лесно да се искаже тоа чувство, тоа искуство, едноставно не можам да најдам вистински зборови со кои можам да го објаснам тоа доживување. Никогаш до сега не сум се обидувала да го објаснам тоа со зборови.... Некогаш додека медитирам, додека се осеќам некако осамено кога имам некоја духовна криза, можам да го почувствувам тоа присутство, понекогаш можам да го видам ликот, но најчесто нејасно, како низ магла и ме облева пот, топлина, во исто време ми се лади телото. Не знам веќе како да објаснам не можам да најдам зборови со кои можам најлесно да го претставам ова искуство.....

Kajgana Shop

На врв Bottom