НАСА примила SOS сигнал од друга галаксија: "Помогнете ни"?

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.408
Поени од реакции
5.066
Аха да... пред 80 000 години постоеле диносаурусите. Феил 1.
Нашата најблиска галаксија е оддалечена милиони светлосни години. За д стаса сигналот доовде ќе требаат минимум тие милиони светлосни години. Феил 2.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.128
Поени од реакции
3.993
Ова отсекогаш ми било забуна. Како дешифрираат египетско писмо пример, некое персиско, или клингонско пример:pos:? Ајмо лингвисти и археолози на форумов.:)
И мене тоа секогаш ме чудело!!! Од една страна, у право е коментарот дека нелогично е да заклучат дека пораката викала „помогнете ми“, ама од друга страна па некои стари египетски или незнам си какви писма веќе ги имаат дешифрирано и разбрано...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
На англиски им кажале?
Се у Америка, богати...

?

..........

Гостин
И мене тоа секогаш ме чудело!!! Од една страна, у право е коментарот дека нелогично е да заклучат дека пораката викала „помогнете ми“, ама од друга страна па некои стари египетски или незнам си какви писма веќе ги имаат дешифрирано и разбрано...
Неможе да се поврзат тие две работи, секое писмо и јазик потекнува или е сличен со друг јазик кои е претходник на првиот, затоа е многу полесно да се преведи стар изумрен јазик било да е староегипетски старокинески мајски ацтески или било каков, преведување на вонземски јазик е невозможно без подетален опис графички сликовито.....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Египетското писмо е дешифрирано со помош на "каменот од розета" на кој имало текст на египетски, преведен на грчки, со споредба на грчкиот, дешифрирани се египетските симболи т.е букви!
Одкритието го направил: Jean Champollion.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Аха да... пред 80 000 години постоеле диносаурусите. Феил 1.
Нашата најблиска галаксија е оддалечена милиони светлосни години. За д стаса сигналот доовде ќе требаат минимум тие милиони светлосни години. Феил 2.
Најверојатно испуштиле три нули.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Ова врска си нема, чиста измислица :) Па уште мангупи го дешифрирале сигналот бил пратен пред 80 000 години :tapp:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Доста и беше на ексклузивната статија на точка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom