Хип хоп културата во Македонија

Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
Mista респект ..браво ..многу добра инструменталка ..
смислата на спотот и лириката на Иди у курац ..е тоа дека Легијата се HC ..т.е се претставуваат какo HC ..иако при многу слушање се забележува дека е дис ..незнам ..ама ми изгледа како дис ..иако сум мнногу голем фан на легијава ..и спотчево ми се бендисува

Andrejnalin

Резонатор на хармоници
Член од
4 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
7
Mista респект ..браво ..многу добра инструменталка ..
смислата на спотот и лириката на Иди у курац ..е тоа дека Легијата се HC ..т.е се претставуваат какo HC ..иако при многу слушање се забележува дека е дис ..незнам ..ама ми изгледа како дис ..иако сум мнногу голем фан на легијава ..и спотчево ми се бендисува
Предупредување: ова важи за сите хипхоп/рап создавачи.
Дис или не дис, мислам дека е време нашите „рапери“ да создадат нешто што ќе биде музикално и ќе има интелигентна идеја. Досадни се веќе со тоа нивното замарање меѓусебно. Те дис ваму, те дис онаму.
Аман веќе. Дај слушнете нешто ново, прочитајте поезија, слушнете песни од добри метал бендови (како пример, секако. Немаат само метал бендови добри текстови, нормално) кои склопиле генијални текстови (еве, Dream Theater или Anathema ми доаѓаат веднаш при ум) и музични подлоги. Слушнете drum and bass, breakbeat, dub, dubstep, downtempo, trance, techno, класика и сите други жанрови (па дури и Glitch, IDM, Noise итн.), инспирирајте се, направете некоја посложена инструменталка од 15 секунди ритам и 2-3 ноти. И ќе правиме муабет за уметност.

Се` дотогаш, ќе ги сметам (а и сета интелигентна музичка критичка јавност) за беспотребно напнати и напорни некреативци и имитатори. За некреативци објаснив, а за имитатори, мислам на имитирањето на американскиот хипхоп кој, иако е потекло и почеток на хипхопот, веќе не е свежа идеја ниту нешто интересно што треба да се копира ad infinitum. Дајте напрајте нешто ново. Џабе се фурате на „рапот е најдобар“ и „оваа музика е паметна и не ја разбираш ти“ стихови, кога не е така. Тапа е рапот, каков што е моментално. Многу тапа. Да повторам, ова важи за сите, а не само за Легијата, секако.

Поддршка на мојата теза (една од нив, ќе ви нафрлам милион ако ептен се фатите сега да ме негирате):
дел од текстот на Уличен Ритам, од песната „Дај бас“; време: 0:56;

Опрема немам ама пак снимам песни,
ебено е тешко да се сите интересни,
на мене имам ? со квалитетна гума,
а ова рецитирање не е само глума,

чорапите ми смрдат, со нив ќе те трујам,
еби се копиле, морам да те пцујам,
пичка ти матер, те преебав со рима
,
Брзиот душата ти ја обзима,

заеби гитари, јас сум рапер со чест,
твоите способности ги ставам на тест,
и знај, ова не е крај туку почеток,
дај бас и рефрен, јадам деца секој Петок...
о.О

Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
Не реков ништо лошо ..
во право си ..треба се прави нешто ..интересно ,музикално ..
нешто уникатно ..
незнаев јас пример дека е преработка на песната од Уличен Ритам ..
туку од некои ..да речам ..изрази во строфи ..ми се чинеше дека е дис ..па и да е ..шо има врска ..

Andrejnalin

Резонатор на хармоници
Член од
4 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
7
Не реков ништо лошо ..
во право си ..треба се прави нешто ..интересно ,музикално ..
нешто уникатно ..
незнаев јас пример дека е преработка на песната од Уличен Ритам ..
туку од некои ..да речам ..изрази во строфи ..ми се чинеше дека е дис ..па и да е ..шо има врска ..
Не бе, нормално дека не мислев дека си рекол нешто лошо, не беше тоа што го напишав наменето за тебе (освен ако правиш досаден рап). ;)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Ни треба освежување на сцената и тоа како, само децата се затрескани по веќе "брендираните" рап артисти.

На вакво нешто мисли Andrejnalin изгледа.

Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
на тоа мисли ..певливо и интересно ..
Лесен Удар ..од секогаш имале таков рап за каков што зборува Андрејналин ..

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Предупредување: ова важи за сите хипхоп/рап создавачи.
Дис или не дис, мислам дека е време нашите „рапери“ да создадат нешто што ќе биде музикално и ќе има интелигентна идеја. Досадни се веќе со тоа нивното замарање меѓусебно. Те дис ваму, те дис онаму.
Аман веќе. Дај слушнете нешто ново, прочитајте поезија, слушнете песни од добри метал бендови (како пример, секако. Немаат само метал бендови добри текстови, нормално) кои склопиле генијални текстови (еве, Dream Theater или Anathema ми доаѓаат веднаш при ум) и музични подлоги. Слушнете drum and bass, breakbeat, dub, dubstep, downtempo, trance, techno, класика и сите други жанрови (па дури и Glitch, IDM, Noise итн.), инспирирајте се, направете некоја посложена инструменталка од 15 секунди ритам и 2-3 ноти. И ќе правиме муабет за уметност.

Се` дотогаш, ќе ги сметам (а и сета интелигентна музичка критичка јавност) за беспотребно напнати и напорни некреативци и имитатори. За некреативци објаснив, а за имитатори, мислам на имитирањето на американскиот хипхоп кој, иако е потекло и почеток на хипхопот, веќе не е свежа идеја ниту нешто интересно што треба да се копира ad infinitum. Дајте напрајте нешто ново. Џабе се фурате на „рапот е најдобар“ и „оваа музика е паметна и не ја разбираш ти“ стихови, кога не е така. Тапа е рапот, каков што е моментално. Многу тапа. Да повторам, ова важи за сите, а не само за Легијата, секако.

Хип-хоп е хип-хоп и неможеш ти да се огледаш на музики како drum and bass, breakbeat, dub, dubstep, downtempo, trance, techno, класика и сите други жанрови. Инструменталот е олд скул ствара е е лом. Тебе не треба да ти биде интересен инструменталот ( ако сакаш таква музика слушај ги горе наведените ), туку ти треба да видеш што може МСто. Може да имаш кик и добош само како инструментал и пак да направиш парче....

за текстот си во право дека е многу некративен. али она што си го цитирал е од 1993 година, т.е почетоците на македонскиот рап. Денес стварно има некреативни рапери, кои немаат никаква допирна точка до тоа што се вика уметник или поет, но таква е музиката што мораш да покажеш и муда како на пример "...жежок сум ко оган, емсињава ги дробам, ви требам како дрога....". ме разбираш шо сакам да ти кажам?:smir:

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Не бе, нормално дека не мислев дека си рекол нешто лошо, не беше тоа што го напишав наменето за тебе (освен ако правиш досаден рап). ;)
Brat za mene li bese nameneto ???? Taka go svativ ... gresam li ... i ne znam ti kakva fuzija na rap i dab i elektro relax li so znam .. edno zapomni brat .. korenot na rapot e taj i nema potreba da go evoluiras ... pravi go za sebe ama ne teraj da se izoblicuva melodijata na rapot ... nemas pravo .. rapot od sekogas bil sostaven od jazz soul fan bluz r&b i uste nekoi drugi stilovi .. no ne i od muzika koja sodrzi sinteticni instrumenti i zvuci .... rapot treba da se sostoi od instrumenti ... taka da .. ne si vo pravo .. tocno deka idi u kurac e sranje bez intelegencija i bez nikakva poenta .. prazen smesen dis ... no ne si vo pravo koga zboris za mutacijata na rap zvukot po tvoja zelba .... oti velis ova staroto e demode bla bla .. pa brat tocno i toa e u momento ... nikoj ne prave boom bap rap ... site se shit i pravat nekoj posran mekusarski rap ... samo zile i vali pravat vistinski rap .. sve drugo e shit .. hejtam oti sum nervoze ama taka e ... potreben e stariot rap a koj saka da slusa dab i sinteticna muzika slobodno neka ne se deklarira kako covek koj razbira kakov ttreba da e rapot ... A i po druga logika gledano ako se napravi taka kako sto velis ti togas ako producentite pocnat da se zaminavat so nekoj eksperimentalen rap togas esencijalnata rap sodrzina ke iscezne od samata rap muzika .. i sto ?? kade e rapot ?? ... razberi .... treba da se podrzuva i da se pravi stariot dobar bum bap ... toa e umetnost .. toa e muzika .. i ne treba da ostane na starite diskovi i hard diskovi ... treba da prodolzi da se sozdava zatoa sto imame moznost .. a ne samo parite i zelbata za ime ...

......bass kontra bass udar dobo6 kongi timpani sempl instrument (pijano, violina, gitara, truba, sax, trombon, flejta, duduk, klarinet i dr...) melodija, harmonija i mok ... toa treba da e rapot .. se sto se vestacko ne e rap ...

pozdrav .. ako ne me svakas .. probaj da me svatis ..
ete kako treba da e rapot spored mene ... licno od mene ..

moja demo instrumentalka ... ne dovrsena no... sepak e rap ... i ako bea ulicen ritam tuka na ovoj bit ke skinea se .. taka da ne ja podrzuvaj tezata za mutiraniot rap oti tokmu tuka e osnovata vo ova sto ti go pustam .. ako sakas pitaj go VG ;)

Andrejnalin

Резонатор на хармоници
Член од
4 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
7
Ни треба освежување на сцената и тоа како, само децата се затрескани по веќе "брендираните" рап артисти.

На вакво нешто мисли Andrejnalin изгледа.
Не, Андрејналин не мислеше на такво нешто. Тој мислеше на вакво нешто:

И слично. Тоа што ми го пуштивте и што мислевте дека е тоа на што мислам, е доста тапа, всушност.

Уживајте во профи музика.

Brat za mene li bese nameneto ???? Taka go svativ ... gresam li ... i ne znam ti kakva fuzija na rap i dab i elektro relax li so znam .. edno zapomni brat .. korenot na rapot e taj i nema potreba da go evoluiras ... pravi go za sebe ama ne teraj da se izoblicuva melodijata na rapot ... nemas pravo .. rapot od sekogas bil sostaven od jazz soul fan bluz r&b i uste nekoi drugi stilovi .. no ne i od muzika koja sodrzi sinteticni instrumenti i zvuci .... rapot treba da se sostoi od instrumenti ... taka da .. ne si vo pravo .. tocno deka idi u kurac e sranje bez intelegencija i bez nikakva poenta .. prazen smesen dis ... no ne si vo pravo koga zboris za mutacijata na rap zvukot po tvoja zelba .... oti velis ova staroto e demode bla bla .. pa brat tocno i toa e u momento ... nikoj ne prave boom bap rap ... site se shit i pravat nekoj posran mekusarski rap ... samo zile i vali pravat vistinski rap .. sve drugo e shit .. hejtam oti sum nervoze ama taka e ... potreben e stariot rap a koj saka da slusa dab i sinteticna muzika slobodno neka ne se deklarira kako covek koj razbira kakov ttreba da e rapot ... A i po druga logika gledano ako se napravi taka kako sto velis ti togas ako producentite pocnat da se zaminavat so nekoj eksperimentalen rap togas esencijalnata rap sodrzina ke iscezne od samata rap muzika .. i sto ?? kade e rapot ?? ... razberi .... treba da se podrzuva i da se pravi stariot dobar bum bap ... toa e umetnost .. toa e muzika .. i ne treba da ostane na starite diskovi i hard diskovi ... treba da prodolzi da se sozdava zatoa sto imame moznost .. a ne samo parite i zelbata za ime ...

......bass kontra bass udar dobo6 kongi timpani sempl instrument (pijano, violina, gitara, truba, sax, trombon, flejta, duduk, klarinet i dr...) melodija, harmonija i mok ... toa treba da e rapot .. se sto se vestacko ne e rap ...

pozdrav .. ako ne me svakas .. probaj da me svatis ..
ete kako treba da e rapot spored mene ... licno od mene ..

moja demo instrumentalka ... ne dovrsena no... sepak e rap ... i ako bea ulicen ritam tuka na ovoj bit ke skinea se .. taka da ne ja podrzuvaj tezata za mutiraniot rap oti tokmu tuka e osnovata vo ova sto ti go pustam .. ako sakas pitaj go VG ;)
Ова врска нема. Секоја музика еволуира и треба да еволуира. Заради тоа имаш илјадници стилови на електронска музика, на гитарска музика, на класична музика, на инструментална музика, на Индиска музика, на Европска, на модерна, па и на рап музика (south, west, east, boombap, НЛ, Ѓорче, а-у). Не можеш да се држиш цело време до „основата“ бидејќи ниту ја знаеш а ниту па можеш да создаваш нешто што звучи како таа „основа“ бидејќи не создаваш, туку само копираш.

Музиката која ќе „исчезне“ е таа што е доволно глупава и досадна за да и се случи тоа. И тоа е неминовно, ма колку вие сакале да го „зачувате“ рапот, или било која друга музика.

А дека рапот се базира на „вистински инструменти“ кажува самата култура на правење ритами и на диџејствување - мислам, кои „вистински“ инструменти ги гледаш во грамофони - плочите?! Семплувано и семплувано до бескрај, направено на компјутер, снимено на плоча. Ниту свирено ниту бутур (освен ретки исклучоци). И сега, кои се тие „вистински инструменти“ што ги има хипхопот а што не треба да се смешаат со „синтетички“ звуци? Токму така, баш е обратно.

Воедно, ова е моето последно мислење на темава. Have fun. И бидете креативни, доста со старите досадни срања веќе.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Respekt ... ubava muzika ... sepak ne sum multitalent ... i moeto ubo ne prifaka se ... imam ritam na mojot zivot .. nego go sledam ... inace dobra muzika ... a temava e rap i razvitok na rapot vo podkontekst .. jas zboruvav za rap .... taka da , neka zboruvame za tvrdi bitovi debeli basovi i mokni dobosi ... nesto kako jungle brothers 120 % .... a se drugo zacuvaj si go vo hardot ili mozebi ke moze da pises na drugite temi .... pozdrav ...

Tvrd Rap -> tamu kade sto kreativnosta izleguva na videlina ...
A ne produkcija na koja sekoj moze da sere sto saka i kako saka ... i pak da bide raper ...

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Eve podarok edna zabravena pesna ... da se podseteme na istorijata :)

... cudno kako na youtube retko se naogaat vakvi stari tvrdi makedonski rap pesni ... zatoa mora nekoj da gi kacuva ... inace otide jabana ...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.005
Поени од реакции
51.192

ова е правиот олд скул другари... Ена Веко FTW!!!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
И слично. Тоа што ми го пуштивте и што мислевте дека е тоа на што мислам, е доста тапа, всушност.
Зборувавме за Мак Рапот ако не се лажам, бараше нешто уметност а не да ми постираш песни од странски изведувачи кои немаат врска со МакРапот иако можат да послужат како инспирација (се сложувам).
Наведи некои МакРап артисти кои што прават "уметнички" рап.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Зборувавме за Мак Рапот ако не се лажам, бараше нешто уметност а не да ми постираш песни од странски изведувачи кои немаат врска со МакРапот иако можат да послужат како инспирација (се сложувам).
Наведи некои МакРап артисти кои што прават "уметнички" рап.
Cudno neli brat :) ... cudno kako i jas imam 6 godini muzicko obrazovanie i diploma od pijano instrument i muzicka teorija i sepak ne postiram "umetnicki" rap ... postiram nesto nogu po "ne umetnicko" iako umetnosta ja gledam vaka :

... i sega ??? :vozbud: .... sepak andrejnalinco da bideme objektivni .. tuka sme za rap i za nego da se drzeme ...

Kajgana Shop

На врв Bottom