Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
политички сум неопределен, ама не треба да си толку паметен да сфатиш дека новиов факултет кој е направен од сегашната влада ќе биде дефакто факултет за информатика каде ќе студираат идните државни административци инфорамтичари....
- професорите ќе бидат позициски ориентирани,слично како поголем дел од студентите...
- професорите кои од сегашните електро и пмф ќе бидат префрлени на финки, генерациски спаѓаат во помладата генерација, и кои најверојатно се ориентирани кон власта...иако изборот е индивидуален дали ќе предавам таму или не сепак квалитетот на факултетот и успехот на проектот во многу зависи од кадарот, добро знаеме кои професори го прават факултетот тежок, истовремено ја прават и вредна дипломата...така да....и мојот избор ќе зависи од тоа.
- покрај старите(постоечките) професори кој ќе одлучат да предаваат на финки, битната игра е и за асистентските позиции, т.е. идните професори, кои од искуство знаеме дека дел од тоа колку ќе научиш материјал за предметот и каква оцена ќе имаш, во повеќе од 80% зависи токму од нив...
- правење нова зграда за финки = перење на пари и мозок, ко божем толку нема празни простории на пмф или било кој друг факултет, на крај краева за да функционира еден факултет не мора да биде во една зграда,сите заедно да работат да предаваат слушаат предавање.... размислете за дисперзираните студии каде предаваат истите професори од факултетот кој ги врши тие дисперзии. зарем неможе на ист начин и ова да функционира?
пример технолошки, во добра состојба, пред неколку години реновиран, а запишува по 50 студенти годишно...не гледам никаква пречка уким да трансформира 2 спрата за финки :helou:
- премногу политика, премалце наука...

- ослободете се од грижите за звањето на дипломата :wink:
ако си се запишал на феит, кога ќе завршиш факултет на дипломата ќе ти пишува феит, соодветно и пмф....од причина што кога си се запишувал си потпишал договор со факултетот така? на тој договор се придржува и факултетот исто како и ние.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Тентов кај ќе предава на новиот или ќе остане на ФЕИТ? :pos:

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
Тентов кај ќе предава на новиот или ќе остане на ФЕИТ? :pos:
тото е нејголем противник на финки, дурии со потсмев гледа кон неговиот неуспех, со право!
сум бил повеќе пати сведок, кога во бидфе, да не речам ги дупчи идните финки професори :)

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Овие планираат и ТК институт да го земат со нив изгледа. Пола предмети на ТК им се ставени во програма

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Зошто? Дали мислиш дека дипломата од ФЕИТ ќе ти биде поценета од таја што ќе ка добиеш од ФИНКИ, или чисто ради фактот дека ти се се мачела повеќе од некој од ПМФ а ќе земете иста диплома и слично.
Сега дали мислиш дека би било подобро да имаш опремени лаборатории за се и свашта и многу практична работа, него досегашната што и те како ми е позната и на ФЕИТ а и на ПМФ.Значи парите што ги земаат двата ФЕИТ и ПМФ би оделе во еден таканаречен ФИНКИ што по сите мои замисли би бил баш Факултет за Информатика.

Дали ќе биде каша попара? Да така мислам и јас.Не може сега им текна ќе се спојат, па ај тие што се затекнати да можат да бираат, другите да се запишаат одма таму и ова само по себе си носи многу прашања.Ама ваљда луѓето што работат на проектот испитале што е како е не лупаат сега од еднаш ќе се гради нов факултет.:toe:
Ти одговори апидроне, да ми беше до програмер да бидам ќе се упишев на Александрија, за година две ќе средев работа, немаше да си ја акам главата 4 години.

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Ти одговори апидроне, да ми беше до програмер да бидам ќе се упишев на Александрија, за година две ќе средев работа, немаше да си ја акам главата 4 години.

Ти си една од оние што се запишале само после да кажат и да се фалат "дипломирав на Електро/ПМФ , ја сум паметна".

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Ти си една од оние што се запишале само после да кажат и да се фалат "дипломирав на Електро/ПМФ , ја сум паметна".
Шо го мешаш ПМФ тука?Божем таму се уче електро?
И јас сум против ФИНКИ.Сакам ја програмата од електро (оваа за прва год)
http://www.feit.ukim.edu.mk/mk/studii/ekts/i_ciklus/cetirigodisni/iki.html
А не некакви си измислици
Сакам ако случајно не биднам програмер,да си имам џокер у ракаво
И погоре има оставено документ за новио факс оти ми ги дава размачкано буквите и не можам ништо да прочитам?

Едит:Ок е сега.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
И што направивте на крај, пола на ИКИ се запишале оти тато така сакал, а пола се запишале за да се фалат со диплома од ФЕИТ.
И да, многу значи тоа каква диплома ќе добиеш. Не може да ти пишува исто на твојата диплома и на дипломата на некој од ПМФ кога учиме по различна програма. Јас на ФИНКИ ја задржувам програмта од ИКИ, а он програмат од ПМФ. Епа по која основа со иста диплома да се стекнеме?
Ако веќе толку сакаат нов и посебн факултет за информатичка технологија, прво нека обезбедат средства и да купат соодветна опрема. За секој студент комјутер, опремени лаборатории,... А не да се позајмува од ФЕИТ, ПМФ и не знам каде уште. Ова вака ми делува дека само се отвара нова зграда за да може да се склопи уште еден деканат а Електро по кој знае кој пат веќе уште еднаш да се раздели.

Член од
26 февруари 2008
Мислења
305
Поени од реакции
61
Ако за тебе зборот програмер и информатичар го имаат истото значење тогаш јас нема да реплицирам повеќе.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Не, туку затоа што ме интересираат и предмети од електрониката, електротехниката и мрежи, кои ги имаме на смерот ИКИ и се поврзани со таа наука. Пример, компјутерска електроника и тако даље :smir: Да ти кажам право, да ми извиниш на речников, ме боли курот што го немам за што ќе кажат други за мене.

--- надополнето ---

Ако за тебе зборот програмер и информатичар го имаат истото значење тогаш јас нема да реплицирам повеќе.
Не го реков тоа, туку читај погоре што пишав дека се учи на ИКИ. Секакви предмети од областа на техниката учиш.

Член од
26 февруари 2008
Мислења
305
Поени од реакции
61
Не, туку затоа што ме интересираат и предмети од електрониката, електротехниката и мрежи, кои ги имаме на смерот ИКИ и се поврзани со таа наука. Пример, компјутерска електроника и тако даље :smir: Да ти кажам право, да ми извиниш на речников, ме боли курот што го немам за што ќе кажат други за мене.

--- надополнето ---

Не го реков тоа, туку читај погоре што пишав дека се учи на ИКИ. Секакви предмети од областа на техниката учиш.
Океј сваќам јас дека сакаш ти електроника да си учиш и сл. ама јас колку да ти кажам дека други предмети од областа на техниката сигурно ќе се застапени и на ФИНКИ, како што се веќе застапени и на ФЕИТ и на ПМФ.Е сега добро ја знам јас разликата меѓу ФЕИТ и ПМФ така да освен електроника ништо повеќе не се учи на ФЕИТ од на ПМФ туку има само различни називи на предметите, за квалитетот на наставата не зборувам.Друго сигурно и на ФИНКИ како факултет би можела да избереш смер по кој сакаш да студираш.

korun

lame
Член од
21 октомври 2007
Мислења
389
Поени од реакции
28
Само да не е на ПМФ, кој ќе ојт на планинарење секој ден...

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Шо го мешаш ПМФ тука?Божем таму се уче електро?
И јас сум против ФИНКИ.Сакам ја програмата од електро (оваа за прва год)
http://www.feit.ukim.edu.mk/mk/studii/ekts/i_ciklus/cetirigodisni/iki.html
А не некакви си измислици
Сакам ако случајно не биднам програмер,да си имам џокер у ракаво
.
У брзање е пишан ПМФ(иначе тамо студирам информатика).
Порасни и запиши се на факултет и реплицирај тука.
И што ти тоа значи божем тамо се учи електро?
Прочитал си една наставна програма од која појма немаш што се учи и сга си некој експерт.
Информатичар без програмирање не бива. Прво тамо заврши средно па после замарај се зашто се формира ФИНКИ, или било кој друг факултет.

Kajgana Shop

На врв Bottom