Зошто ни ја трујат нацијата?

• Креатор на темата Креатор на темата Jassna
  • Време на започнување Време на започнување
Ова го чув пред некое време од најдобриот другар - и знаеш што? му реков дека има и други опции. Не мора да го вклучи телевизорот за да си го пополни изгубеното време. Има опција - читање книга. Дури има и опција да се зачлени во бибилиотека каде таквиот вид на разонода не би го чинел ни едно испиено кафе во нашиве кафулиња. На тоа овој почна да мрчи демек а зошто да читам книги. На крај му реков може да симне некое филмче (нормално да не го прекачи лимитот, ама аргументот беше - кој ќе симнува....) А за кафиња (нормално од татин/мамин/бабин џеб) одма се тука. Знаеш зошто? бидејќи повеќето кај нас се готовани. Коа им се сака нешто во моментот и ако не им е по ќејф мрчат дека немало или дека не чинело. Да не се разбереме погрешно, јас не ја оправдувам оваа „кампања“ на телевизииве што епидемиски се шири, туку постои и друга алтернатива. Само треба да се има смелост да се превземе.

Сапунскиве серии се претежно наменети за женската популација и главно и на нив мислев кога го пишував постот бидејќи они се пооптеретени со работи во денот што ние за среќа не мораме да ги правиме, мислам на чистења, перења, готвења и еден куп други додатни ситници. На жена од 40 и погоре години во сиромашна земја тешко да и дадеш друга сатисфакција освен да релаксира мозок пред ТВ, не дека не може да чита книга ама пред ТВ баш можеш да пасеш мозок, да бидам директен :).

За машко што губи време пред ТВ имам само најдолно мислење и додека за жениве имам некакво оправдување зашто ги гледаат (барем кај нас) за мажите немам. Машко треба да е активно во животот, или спорт или работа или нешто да креира. Има што да се прави ама се станати паразитчиња во мозок (за таквите мислам што се легачат и се жалат) и чекаат се да им падне од небо а не паѓа.

И за книга да читаш треба минимум активни мозочни вијуги што за еден „голем брат“ или серија на која однапред и се знае крајот и не мора да се активираат. Седиш и примаш без да мачиш мозок :).

Намерно сум ироничен :).

Никој не може бре да ве труе ако самите не го дозволувате тоа. Плус овие серииве од Блискиот и Средниот исток што сум ѕирнал јес да се кичерајски до смрт, имаат поента, како се цени семејството и постари, достоинство, чест, морал, што треба да се осудува од општеството а што цени, што е ова бре распашана команда синдром на Содома и Гомора, Саманти градови и сексови.

Плус овие серииве од Блискиот и Средниот исток што сум ѕирнал јес да се кичерајски до смрт, имаат поента, како се цени семејството и постари, достоинство, чест, морал, што треба да се осудува од општеството а што цени, што е ова бре распашана команда синдром на Содома и Гомора, Саманти градови и сексови.
Добра поента.

Се сложувам со тоа што го рече Даркинг со грото од она што го рече Тончи. Повеќето као демек не слушаме кафански песни, турбофолкот е ѓубре, разликата помеѓу Лејди гага и Биберот е шо оваа има пенис... Но на крај пак оваквиот тип на забава е „најинтересниот“. Би додал дека ова е резултат на одењето на помал отпор. Искрено школскиот систем како што некој горе наведе, па и системот на живеење, навиките кои се стекнуваат во него е клучниот проблем. Или како што имам некаде пишано - приказната за кралот и лудаците (ме мрзи да го побарам). Главната поента у приказната е - да се биде во стадото - прилагодување кон друштвото кое за жал сега зима и поголеми - глобални рамки. Ретко се цени индивидуата, уникатноста. Секој на некој начин има страв од прифаќање и баш поради ова прифаќа вредности кои можеби на почеток му се крајно глупи но тоа е само почетокот.

Во право си, кога си уникатен си црна овца- но, како поинаку ќе промениме нешто, ако не со ПРОМЕНИ ?
На факултетите не учат се и сешто само не функционирање во општеството, а општеството ни е за никаде од самите нас. Најгледаните термини се показател за тоа.

--- надополнето ---

Никој не ве тера да гледате глупави програми и глупави серии, ако веќе сте решиле да гледате ТВ гледајте нешто поучно и интересно, Discovery Channel : Science, History, Space, Tech, Sharks, News, National Geographic, и милиони други квалитетни програми, се разбира одберете го она што ви е по вкус, и свршена работа, рајата нека си гледа ШП-ТР серии и политика на ТВ-Смоки :D

Точно, никој не не присили, но ова е тивка диверзија на опкружувањето. Колективна свест не се гради со серии кои се полни со неверства, сомнеж, недоверба. Сепак мора некако да се спречи. Искрено ме иритира што нема никаква реакција од родители, наставници, нема од педагози и психолози. Не ни треба ли иднина? Или сеедно, ке чекаме некој да ни ја мисли, а ние ќе си кукаме со генерации. А по некој јунак ке се фати за пушка?

Интелектуална револуција ке се изначекаме да ја полази земјава, не од друг туку од самите нас. Вирусот умри очаен некако неизлечив, вакцината интелект погрешна, дипломите за по фиоки.

--- надополнето ---

Никој не може бре да ве труе ако самите не го дозволувате тоа. Плус овие серииве од Блискиот и Средниот исток што сум ѕирнал јес да се кичерајски до смрт, имаат поента, како се цени семејството и постари, достоинство, чест, морал, што треба да се осудува од општеството а што цени, што е ова бре распашана команда синдром на Содома и Гомора, Саманти градови и сексови.

Па тоа е и поентата, зошто дозволуваме, зошто нема кампањи кои ќе убедуваат дека е нездраво да се гледаат содржини со краен неморал, инцести, семеен режим. А за поентата за која зборуваш можеби и ја има во некоја, но повеќето се за посебен канал со забрана.

Не ви се чини дека ни ја трујат нацијата? Мислам на медиумите кои се единствениот прозорец низ кој засега гледа народната маса.

Турски серии и бистрење политика, и тоа треба да го следиме секој ден ????????

Србија се занимава слично со ваков менатлитет, накај Хрватска е веќе многу поинаку, а Совенија е сосема друга приказна.

Само квизот „милионер“ на Хрватската ТВ изобилуваше со прашања од национален карактер, за разлика од нашиот.
Политички емисии си имаат точен термин а, турско -шпански серии- една или ни една.

Во Словенија ќе ве преплават билборди со начин на исхрана, теретани, планински масиви, ски центри, рекреативни центри. Се за здрава нација.

Зошто го дозволуваме сето ова се прашувам?

Би сакала информативни емисии за фондови, за нови програми за решавање на егистенциски прашања на младите, за нови едукативни програми за хипер активни и надпроисечно интелегентни деца, за граѓанско право, совети од лекар, правила за добро здравје и добар живот.
Би сакала добра драма, акција, трилер игран филм.
Емиси од етички карактер, насоки за младите во животот, социјални теми...

Што не замараат?

Убаво си бев скарана со телевизорот, денес што ѓавол ме натера да го пуштам!

Имам ли право?

Секоја држава има долгорочен интерес да ја отупи големата маса. Прост човек чија мозочна активност е сведувана на минимум и на основни човечки нагони и потреби (јади, спиј, и од време на време ебни нешто) на крај станува подвижно растение, е многу лесен за манипулирање, Нормално, се поддржува и развитокот на едуцирано и еманципирано малцинство, но сите тие работи шо ги наброја се таргетирани кон масите...рајата.

ТВ немам гледано 5 години, можеби и повеќе. Се што ме интересира да гледам е на интернет. ТВ е она што други ти сервираат да гледаш. Искрено поима немам од политика нити па кој е претседател на РМ или како изгледа он. Незнам кој е на власт моментално, знам дека Груевски е главна фаца зашто тоа слушам и во кафиќот кога ке дојде некој да збори за закони што не ме ни интересира али ете се спомнува. Неам поима од серии што се даваат на ТВ дали турски, индиски, шпански или какви и да се. Знам еднаш поминав низ кујна и татко ми вклучил ТВ така оставил и слушам реченица “Гледарица враќа вољени особа“ :)тоа ми остана онака како ехо :) за да се зезам со пријателите кога ке отидам у кафиќот да играм табланет.
Некад некој седнува со мене и ми прави муабет што се случува низ македонија, или глобална политика. Се преправам дека слушам и пратам со климање на главата нагоре надоле и глегам или у шоља чај или си мотам низ прсти празно кесе од шеќер. Некад и го гледам онака нефокусирано, блурирано, матно :) со тоа што размислувам за други работи.
Спорт исто така не пратам со години, последен пат спортски бев настроен кога играше Реџи Милер во Индијана Пејсерс, ако се сеќава некој кога година беше тоа. Немам никаква потреба од ТВ, со тоа што незнам што се дешава на ТВ никој неможе ни да ме гњави на таа тема зашто ја му кажувам дека немам гледано ТВ пет години.
Мислам дека при интернет, никад у живот нема да ми текне за ТВ или Радио.

Имам ли право?

Имаш.

Зошто ни ја трујат нацијата?

Затоа што на некој тоа му одговара.

Кратко и јасно.

BTW, читнете едно добро интервју на Бубо Каров

Не сум оптимист. Моја претпоставка е дека многу медиуми ќе се затворат во наредните пет години. Од друга страна, тоа ќе придонесе да се искристализираат работите. Ќе опстанат неколку куќи, а тие ќе бидат принудени да работат професионално, што ќе мора и законски да се регулира. Значи, на подолг рок може да се надеваме на подобрување, меѓутоа се плашам дека блиската иднина на македонските медиуми не е баш блескава.

Точно, никој не не присили, но ова е тивка диверзија на опкружувањето. Колективна свест не се гради со серии кои се полни со неверства, сомнеж, недоверба. Сепак мора некако да се спречи. Искрено ме иритира што нема никаква реакција од родители, наставници, нема од педагози и психолози. Не ни треба ли иднина? Или сеедно, ке чекаме некој да ни ја мисли, а ние ќе си кукаме со генерации. А по некој јунак ке се фати за пушка?

Интелектуална револуција ке се изначекаме да ја полази земјава, не од друг туку од самите нас. Вирусот умри очаен некако неизлечив, вакцината интелект погрешна, дипломите за по фиоки..

Неможе ништо да сториме ние како обични грагани, како што самата напиша, стручните лица кои се одговорни за едукација на младите самите не превземат ништо околу тоа, родителите кои им дозволуваат на децата да ја гледат серијата пр: „долина на волците“ која изобилува со насилство, криминални зделки, убиства и сл, а медиумите е веќе јасно дека најважни им се парите, емитуваат се и сешто само за поголема гледаност а со тоа повеќе реклами и пари....
Додека не се освести народот, залудно е се!!:toe:

Секоја држава има долгорочен интерес да ја отупи големата маса. Прост човек чија мозочна активност е сведувана на минимум и на основни човечки нагони и потреби (јади, спиј, и од време на време ебни нешто) на крај станува подвижно растение, е многу лесен за манипулирање, Нормално, се поддржува и развитокот на едуцирано и еманципирано малцинство, но сите тие работи шо ги наброја се таргетирани кон масите...рајата.

Токму така. Ова во пракса започна од Американците. Што би се рекло - прост народ-силна држава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom