Холандија и машината Tiger-Stone

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Доста впечатлива машина изработена во Холандија- директно поплочување улици
- брзо и лесно и прецизно :smir: Замислете само колку време се заштедува и колку малку труд се вложува а се постигнува саканиот ефект

Screen-shot-2010-11-15-at-3.37.54-AM-430x319.png

images

images

1290368045-kirpicheukladchik-23-foto_AddFun.ru_1.jpg

Screen-shot-2010-11-15-at-3.38.51-AM-430x285.png

http://www.core.form-ula.com/2010/11/15/tiger-stone-paving-machine/

Интересна работа секоја чест на тој што ја смислил.Има цена на направијава?

pa da i posle se vo kriza ,sega tamu nemozes ni 1200 evra da zarabotis,

heheee

Доста впечатлива машина изработена во Холандија- директно поплочување улици
- брзо и лесно и прецизно :smir: Замислете само колку време се заштедува и колку малку труд се вложува а се постигнува саканиот ефект

Многу паметен изум,фантазија..меѓутоа хмм.. има и лоши страни,ќе се намали потребата од работна рака...мада сум работел со редење бекатон, и ретко кој би сакал тоа да го работи...тешко е цел ден да си на колена :)

Интересно,вакви у Македонија тешко дека некад ќе видиме :)

Незнам не ми личи дека нешто многу брзо поплочува.Што фајде од неа кога секоја плочка треба некој да ја нареди.Тие двајца горе додека редат,заедно со овие двајца со багериве да земат да редат директно на земја побрзо ќе го наредат.Барем нема да трошат гориво за два багери и плус машината.Со тие пари ќе платиш уште четворица мајсторинки.8 души има да пеглаат бекатон побрзо од машинава.Пошто е само редење врз стар асфалт.

Зошто ни се машини, кога имаме луѓе кои рачно знаат да ги местат? :baeh:

Па знаат, ама ја сум работел вака : местевме 5000 квадрати индустриски двор и сето тоа го завршивме за точно 40 дена :) рачунај, 3 мајстори и 3 работници
Мајсторска дневница 3X 1200 = 3600 дневно 3600X 40 = 144 000 денари
Работничка дневница 3X 800 = 2400 дневно 2400X 40 = 96 000 денари
--------------
Вкупно: 240 000 денари

Па сега ти види дали му се исплати на газдата да купи ваква машинерија :icon_lol:

--- надополнето ---

Незнам не ми личи дека нешто многу брзо поплочува.Што фајде од неа кога секоја плочка треба некој да ја нареди.Тие двајца горе додека редат,заедно со овие двајца со багериве да земат да редат директно на земја побрзо ќе го наредат.Барем нема да трошат гориво за два багери и плус машината.Со тие пари ќе платиш уште четворица мајсторинки.8 души има да пеглаат бекатон побрзо од машинава.Пошто е само редење врз стар асфалт.

Да е само редење...а каде е посипување со ризла, рамнење на теренот, валање на ваљакот..виљушкар и ваљак мора да имаш, и рачно да ги редиш бекатонките

Па знаат, ама ја сум работел вака : местевме 5000 квадрати индустриски двор и сето тоа го завршивме за точно 40 дена :) рачунај, 3 мајстори и 3 работници
Мајсторска дневница 3X 1200 = 3600 дневно 3600X 40 = 144 000 денари
Работничка дневница 3X 800 = 2400 дневно 2400X 40 = 96 000 денари
--------------
Вкупно: 240 000 денари

Па сега ти види дали му се исплати на газдата да купи ваква машинерија :icon_lol:

Разликата е во тоа што (најверојатно) дворот требало да се израмни (земјата) да се стави тампон песок,па поситен песок,па да се извлече(нивелира) па да се помине со ваљак,па тек тогаш да се реди.Додека оваа машина реди на веќе спремна подлога.Машинава не ја спрема подлогата.Само реди.Само за редење (на спремна подлога) сигурно не сте потрошиле ни 10 дена.Додека и квадратурата не е мала.Околу 1700 метри улица е тоа.5000 м2 ќе и требаат 17 дена на машинава да ги нареди ?Плус пак се потребни најмалце 4 души за двата багери и машинава.Значи двајца помалце,а плус ел. енергија и нафта.

Разликата е во тоа што (најверојатно) дворот требало да се израмни (земјата) да се стави тампон песок,па поситен песок,па да се извлече(нивелира) па да се помине со ваљак,па тек тогаш да се реди.Додека оваа машина реди на веќе спремна подлога.Машинава не ја спрема подлогата.Само реди.Само за редење (на спремна подлога) сигурно не сте потрошиле ни 10 дена.Додека и квадратурата не е мала.Околу 1700 метри улица е тоа.5000 м2 ќе и требаат 17 дена на машинава да ги нареди ?Плус пак се потребни најмалце 4 души за двата багери и машинава.Значи двајца помалце,а плус ел. енергија и нафта.

Па не ја спрема,не реков дека ја спрема..но како и да е , ако има разумна цена мислам дека и ќе биде експлоатирана, за поголеми површини нормално

Да е само редење...а каде е посипување со ризла, рамнење на теренот, валање на ваљакот..виљушкар и ваљак мора да имаш, и рачно да ги редиш бекатонките

Точно,сум редел и знам како оди.Затоа викам дека ова машина е само за редење\местење.Кога би ги заменил тие двајца горе да редат директно доле и плус 2 багеристи и плус трошокот за гориво\ел. енергија мора да кажам - не е исплатливо.Барем кај нас поради тоа што е евтина работната сила.Можеби во Холандија е исплатливо ако работен сат на мајстор изнесува 20 евра.Овде на оваа безработица ќе најдеш мајстор и за 1000 ден дневница така да No need of that machine.

Многу паметен изум,фантазија..меѓутоа хмм.. има и лоши страни,ќе се намали потребата од работна рака...мада сум работел со редење бекатон, и ретко кој би сакал тоа да го работи...тешко е цел ден да си на колена :)
da ke se namali rabotnata raka
p.s me potseti na lugeto koj protestiraa protiv mehanizacijata bidejki ke ostanat bez rabota .

da ke se namali rabotnata raka
p.s me potseti na lugeto koj protestiraa protiv mehanizacijata bidejki ke ostanat bez rabota .

не би рекол дека мноогу ќе се намали работната рака.....може само да и падне цената...со ваква скаламерија било кој приучен може да реди бетонски елементи.....И ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМИ квалитетот, редењето е прецизно и уедначено, а целата манипулација со материјалот механизирана.....
...занимлива машина, не е комплицирана...не е лошо некој да ја ископира....:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom