Иванов сака парк на цивилизациите, а не европски парк

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Иванов сака парк на цивилизациите, а не европски парк

Уште ненаправен, европскиот парк ќе го смени името во парк на цивилизациите. Кабинетот на претседателот Ѓорѓе Иванов се премисли и сака паркот што планира да го изгради на Кале, како зелена оаза во која европските земји ќе донираат скулптури на свои познати личности, наместо европски парк - да се вика парк на цивилизациите. Виза за преименувањето веќе е побарана од Советот на Град Скопје, кој делумно треба да партиципира во уредување на паркот.

Од Кабинетот на Иванов објаснуваат дека ваквата техничка промена на името на паркот ја предлагаат поради лимитираниот број европски држави во случај паркот да си го задржи постојното име.

„Нема да можеме да ги поканиме за учество претставниците на сите дипломатско-конзуларни претставништва во земјава. Новото име е посоодветно, сметаме дека ќе ја зголеми масовноста, а со тоа и успешноста на самата иницијатива“, стои во писменото образложение од Кабинетот на претседателот.

Иако иницијативата за промена на името вчера не стаса на разгледување на седницата, дел од советниците веднаш реагираа. Од СДСМ сметаат дека со промената на името, всушност, би се променил замислениот концепт на паркот и истовремено се прашуваат дали претседателот е свесен за политичката порака што може да произлезе од оваа намера.

„За кабинетот, оваа измена, можеби е техничка, но за нас не е. Напротив, го сметаме за скандал кој сосема извесно може да добие меѓународни размери со тоа што ќе повлече негативна енергија кон нас како земја. Со промена на името, во овие фрагилни односи на Македонија со ЕУ постои опасност да бидеме погрешно разбрани од амбасадорите, дека се оддалечуваме и од нив и од ЕУ. Или, пак, можеби тоа е и намерата на иницијативата“, реагираат советниците од СДСМ.

Тие истовремено се сомневаат дека иницијативата, всушност, е на Владата, зашто, како што велат, Иванов практично има улога на спроведувач на нејзината политика
http://www.time.mk/read/f570704dcf/f1cc704d3e/index.html

Vas stav po ovaa prasanje...
Spored mene ispravna ideja so ogled na toa deka momentalnata situacija e takva sto ocigledno neevropskite drzavi ni stanuvat se pointeresni od ekonomski i strateski aspekt...
Osven toa zosto bi se ogranicuvale samo na Evropa koja i onaka ne ne ferma dva posto...

pa nema potreba da im go digame tolku mnogu na evropskive pederi, neka si bide po noviot predlog, ako se vika evropski park Fuare i kompanija ke pocnat mnogu da se kurcat.

Ако веќе морале да именуваат парк на ваков начин...не ми се свиѓа ниту еден предлог (потпикнување). Више би одговарало да се именува американски парк-цело место е нивно :) се шалам

Не ми било познато дека парк ќе се гради кај Кале...можеле да го именуваат Кале-Парк или Парк-Кале или слично. Ем асоцира на нешто овдешно ем позгодно ако се договараш

-каде? у парк на цивилизациите (или -ај у европски парк, сеедно), смешно звучи.

... земји ќе донираат скулптури на свои познати личности...
...можеле да го именуваат Кале-Парк или Парк-Кале или слично.
Лурц, све је то ОК, ама кој ќе сака да донира скулптури на свои познати личности во некој си Парк-Кале? :)

Афрички, ќе има ем борци за човекови права ем голем број животни (бик, слон, лав...мајмун :) ).

Не знам Либерејшн и да е европски кој ќе донира биста во некојси парк во некојаси Македонија (едино по нарачка и лажирање на "донација"). Хм, пак зборот донација.

Афрички, ќе има ем борци за човекови права ем голем број животни (бик, слон, лав...мајмун :) ).

Не знам Либерејшн и да е европски кој ќе донира биста во некојси парк во некојаси Македонија (едино по нарачка и лажирање на "донација"). Хм, пак зборот донација.

Ма шо збореш бе? :) Па Шќипери одма ќе го донира, минимум 20 бисти, од Исмаил Кадаре се до дупликат на Скендербеј. Па мајка Блгарија ште донира бисти на Бунева, Михајлов, сшто на Гоце, Дамјан, јане и Самуил. Па Глците на Александрос и Филопос, Срби на Марко Краљевич и тако даље.

Не се сомневам дека ќе има земји кои ќе сакаат да го преплават “Паркот на цивилизациите“ со своја бронза :)

Абре овој Иванов ми здосади со својата диктаторска и антиевроинегративна политика.
Ах златен Бранко врати се, Македонија пропадна без тебе.
crvenkovski_baci_raka2.jpg

Абре овој Иванов ми здосади со својата диктаторска и антиевроинегративна политика.
Ах златен Бранко врати се, Македонија пропадна без тебе.
А кај е Бранко па да се врати? Ете го, не може една партија да води, државник глуми.

За доброто на социјал-демократијата и на Македонија, Бранко да се повлече од политика и да си ја арчи пензиичката шо ја зема.

Za da ne ni se slucuvat vakvi gafovi:
"Фестивал на европски филм во Скопје

Вчеравечер, во Градското кино „Милениум“, со проекцијата на тајландскиот филм „Чичко Бонме се сеќава на минатите животи“ на Апичатпонг Верасетакул, беше отворено 9 - то издание на Фестивалот на европски филм"

podobro parkot da ima ime koe ke go opfaka cel svet .

kultuzin, гаф е ова што го направи Иванов, а не тоа што ти го наведуваш; не оти е којзнае колку битна работа, но од ова преименување можеме да имаме само штета, а никаква корист (далеку од тоа дека би имало таков ефект каков што ти присакуваш во воведниот коментар). Ако не сакал европски парк, не требало да го предлага, а не да се премислува сега. Во најмала рака делува несериозно (типично за Иванов), а од друга страна може да испрати и некоја друга порака (која ако Иванов веќе сака да ја испрати - нека ја искаже јавно, нека тргне “против“ Европа, нека се сврти кон БРИК-от, па да видиме веќе еднаш што ќе излезе од таа политика која овде толку ја посакувате).

kultuzin, гаф е ова што го направи Иванов, а не тоа што ти го наведуваш; не оти е којзнае колку битна работа, но од ова преименување можеме да имаме само штета, а никаква корист (далеку од тоа дека би имало таков ефект каков што ти присакуваш во воведниот коментар). Ако не сакал европски парк, не требало да го предлага, а не да се премислува сега. Во најмала рака делува несериозно (типично за Иванов), а од друга страна може да испрати и некоја друга порака (која ако Иванов веќе сака да ја испрати - нека ја искаже јавно, нека тргне “против“ Европа, нека се сврти кон БРИК-от, па да видиме веќе еднаш што ќе излезе од таа политика која овде толку ја посакувате).
pa sega bez razlika na kogo kolku mu se dopaga ili ne, rabotata e trgnata vo sporotivna nasoka, od tapkanje po ramo nikade ne stignavame, taka da nisto nema da izgubime, moze da bideme na isto vo najlos slucaj, i onaka imame neoficialno embargo od strana na Evropa.

Прати и го постов на Секуловска од А1 и утре гарант ќе те повика да и бидеш гостин у А2 студио :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom