Новите 202 кинески автобуси за Скопје -фото

• Креатор на темата Креатор на темата Liberation
  • Време на започнување Време на започнување
Зашто се црвени, а не сини или жолти? Не мислам да критикувам и за бојата него оддамнина ЈСП автобусите му се црвени. Дали му е заштитна боја или е најзабележлива?

Првите што пристигнаа од украинската пратка ќе бидат уништени додека да пристигнат и последните. Исто ќе се случува и со кинеските. Таков ни е народот, нема бегање.
Овојпат нема да се виновни лошите бутелчани и чаирчани...кај нас нема ниеден ваков.

Зашто се црвени, а не сини или жолти? Не мислам да критикувам и за бојата него оддамнина ЈСП автобусите му се црвени. Дали му е заштитна боја или е најзабележлива?

Овојпат нема да се виновни лошите бутелчани и чаирчани...кај нас нема ниеден ваков.
Автобусите се црвени, таксињата жолти.
Не пишано правило.

Црвената е боја на ЈСП откако е формирано претпријатието. Порано крововите беа бели во согласност со модата од 60тите и 70тите.

И тоа со жолтите таксиња не е непишано правило туку стереотип. Исто и црвената боја на автобусите.

За таксињата имам читано некаде дека прв пат жолтата боја на такси се појавила во NY и дека била највпечатлива, почнала да станува стандардна за такси :) Сигурно слична е сторијата со бусовиве, ама и со оглед на тоа дека сме биле Југославија на времето.... :)

За таксињата имам читано некаде дека прв пат жолтата боја на такси се појавила во NY и дека била највпечатлива, почнала да станува стандардна за такси :) Сигурно слична е сторијата со бусовиве, ама и со оглед на тоа дека сме биле Југославија на времето.... :)

За таксињата најверојатно од new york инспирација добие нашиве а од каде њу јоркчани незнам.Автобусите си се лични вака, незнам зашто црвена боја ама убаво им стои БЕЛ БУМБАР..

Прекрасни аУтобуси за скопските прекрасни улици! За скопската култура и (конечно) за редовноста во градскиот превоз!
Мене ме интересира, дал некој знае колку МАКСИМУМ луѓе собира еден ваков аУтобус?

Ја сам веома забринута, со оглед на тоа дека сме навикнати да се возиме ко животињи напикани (при што некои висат на врата неколку секунди по тргањето, док не се напикаат со сила), да не почнат да се превртуваат, па од нешто убаво, да се претворат во општа опасност...И зошто бе, мора да се со ретро-дизајн? Зошто, море, да бидат со комуњарски дизајн, кога фино-лепо можат да бират со антички, дизајн од врамето на Александар? Ајде, де, ЗОШТО???

Прекрасни аУтобуси за скопските прекрасни улици! За скопската култура и (конечно) за редовноста во градскиот превоз!
Мене ме интересира, дал некој знае колку МАКСИМУМ луѓе собира еден ваков аУтобус?

Ја сам веома забринута, со оглед на тоа дека сме навикнати да се возиме ко животињи напикани (при што некои висат на врата неколку секунди по тргањето, док не се напикаат со сила), да не почнат да се превртуваат, па од нешто убаво, да се претворат во општа опасност...И зошто бе, мора да се со ретро-дизајн? Зошто, море, да бидат со комуњарски дизајн, кога фино-лепо можат да бират со антички, дизајн од врамето на Александар? Ајде, де, ЗОШТО???

Ајде молим те , каков ли е тој антички дизајн, цуро :raz:

Црвената боја е стандардизирана заради честото присуство на магла во Велика Британија. Е сега,...кај нас ЈСП има црвена боја бидејќи во 50-тите години во Скопје се увезоа голем број на англиски автобуси (Leyland) двокатни кои guess what...имаа црвена боја :)

Зошто таксите се жолти?

John Hertz во 1907 година имаше такси бизнис. Е сега, многу коли беа (најчесто) црни во тоа време (нели политиката на Henry Ford) е сега, мораше такси возилата да се издвојуваат од другите, па му текнало на човекот да ги обои жолто.

За наши патишта само трактор-со приколка и инпровизирани клупи со черги. Да ни донесат убави афтобуси како у Дубаи што се возат овдека за 1 годна ке бидат сјебани. Такви луѓе сме, да видиме шрафче седејќи ке извадиме клуч и ке го одвртиме и ке го фрлиме надвор, и ке шкртаме или ке цепаме платна кај има или ке гребеме по пластика. Едноставно такви сме, од досадна не од друго.

Реизов страшно ме потсеќа на оние двана лава шо ви се на мостон. Не знам оти :kesa:

Оти? „Оти“ треба урда и пипрки да јадеш уште многу за да знаеш да разликуваш скулптура и автобус! :tapp:

Оти? „Оти“ треба урда и пипрки да јадеш уште многу за да знаеш да разликуваш скулптура и автобус! :tapp:
Фала ти добар човеку за твоето уметничко излагање. Ме трогна ;/

се што е ново е и убав а на кој му пречи ич немора да ги користи нека трча по нив ,такви сме ние напрај му на човек добро за да слушаш муабети после

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom