Microsoft security essentials

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
После веста и темата што е во канта, дојде време за посериозна дискусија.

Од неодамна, Microsoft ја објавија официјалната верзија од нивната антивирусна апликација - Microsoft Security Essentials.

Концептот на користење е едноставен: бесплатна е за секој кој има Genuine копија од XP/Vista/7. Се инсталира доста брзо, има многу мал footprint и заваќа драстично помалку ресурси од стандардните антивирусни алатки.

Како главни атрибути кои би требало да го пробијат овој производ на сајбер просторот се секако - начинот на лисенцирање, тивката позадинска работа, одличната инкорпорација со Windows и постојаните надградби.

Да се земе овој софтвер како сериозен систем за потпора на сигурноста, не е препорачано барем засега. Главен проблем е што нема додатен Firewall или други напредни безбедности механизми. Сепак, за класичните домашни корисници или малите канцеларии овој продукт е доста ветувачки.

За ваше задоволство, Microsoft Security Essentials, review1, review2.

Од моја страна, го проверувам софтверот во моментов на две машини, една со Vista а друга со XP Home. Препорачувам силно користење на Windows Firewall и работа со корисник со ограничени пермисии со што веројатноста за „заразување“ на компјутерот се доведува до минимум.

ne mu treba firewall , win 7 ima super firewall zaedno so security essentials neznam za vas ama mene mi izgleda na super kombinacija.

Го снимив, премногу ми е рудиментален некако...

Од КИС 2010 да преминам на ова ми е бед некако, многу просто изгледа. :)

Microsoft Security Essentials......

само едно ќе кажам, од веќе месец ипол искуство со него се покажа како задоволителен....... колку ли само штеточини фати на симнато од рапидшер:vozbud::kesa:...... што оној гломазниот нортон не ги ни приметуваше...:toe:

Го снимив, премногу ми е рудиментален некако...

Од КИС 2010 да преминам на ова ми е бед некако, многу просто изгледа. :)

Па целта на Микрософт е корисниците да знаат да кликаат само со маус. Полека, полека им се исполнува. :)
Инаку е добро оптимизиран во однос на Windows брзо пребарува и ефикасен е.

Microsoft Security Essentials......

само едно ќе кажам, од веќе месец ипол искуство со него се покажа како задоволителен....... колку ли само штеточини фати на симнато од рапидшер:vozbud::kesa:...... што оној гломазниот нортон не ги ни приметуваше...:toe:

Јас нортон не го менувам за ништо. Можни се лажни позитиви.
Вака колку што читам наоколу, ова програмава „детектирала“ повеќе од останантие бесплатни решенија од АВГ, АВАСТ и Авира. Ама како што реков тиа повеќето сето можи да е само грешка.

На последните тестови од 2009та на AVComparatives, на тестовте со свежи дефиниции (on demand, од февруари и август) еве конкретно Нотон беше над тогашниот Microsoft One Care, и Касперски и Нод беа. (Нортон беше над сите овие, па ете го избрале и антвирусно решение на годината). Над мајкрософт беа и AVG, Avast и Avira.

Ќе го видиме ова решение на следните тстови. Дотогаш како бесплатен антивирус ќе препорачувам еден тие што го спомнав (АВГ, ...).

AVG го користам со години и ми е задоволителен ...
го немам форматирано компјутерот 4-5год, така да додека нешто не се покаже не планирам да мењам ..
нека помине време нека го средат, прво вадење секако ќе има работи кои ќе фалат и ќе треба да се досредат

Јас нортон не го менувам за ништо. Можни се лажни позитиви.
Вака колку што читам наоколу, ова програмава „детектирала“ повеќе од останантие бесплатни решенија од АВГ, АВАСТ и Авира. Ама како што реков тиа повеќето сето можи да е само грешка.

На последните тестови од 2009та на AVComparatives, на тестовте со свежи дефиниции (on demand, од февруари и август) еве конкретно Нотон беше над тогашниот Microsoft One Care, и Касперски и Нод беа. (Нортон беше над сите овие, па ете го избрале и антвирусно решение на годината). Над мајкрософт беа и AVG, Avast и Avira.

Ќе го видиме ова решение на следните тстови. Дотогаш како бесплатен антивирус ќе препорачувам еден тие што го спомнав (АВГ, ...).
Јас Нортонот (Norton systems works xxxx) еве сега за прв пат од 1999 година го сменив..ни за жива глава не ставав друг програм.... ова од микрософт за проба го ставив и по се изгледа ќе го задржам.:toe:

Мајкрософт и сигурност - некако овие два збора заедно не ми идат.
Аваст засега добро си ја врши работата.

Го имам пробано и е прилично едноставен, речиси аматерски. Со неколку клика можете да направите абдејт и да скенирате, а има вклучено и Real-time заштита. Кога го користев се покажа како добар и сигурен, но сега си користам KIS 2010 :)

Ми го банираа KIS-от, па преминав директ на ова.
Во комбо со Win 7 е океј, не ни знам што прави точно, си рмба у позадина само. :)

Баш го пробувам, па ќе видиме дали го бива :)

Бива, бива - али во комбо со Win 7.

Другарче има XP, се жали дека му врие од вируси PC-то. :)

Бива, бива - али во комбо со Win 7.

Другарче има XP, се жали дека му врие од вируси PC-то. :)

точно така
само АВГ е малку за чистење на ПС ако е ХП
не дека е лош ама МОРА да се користат и дополнителни од типот A2SQUARED FREE лавасофт и други бесплатни кој треба периодично да се пушаат па така нее проблем да се користи и АВГ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom