Колкава слобода родителите треба да им даваат на своите деца?

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Непријателот е се поголемата слобода.
Не секој може да се справи со одговорноста за она кое може да го прави.
Затоа на многумина им треба нешто за да ги заузда, дали ќе е тоа религија, социјална заштита, било каков систем кој ќе го следат.
Значи тоа е целта, да ставиш во окови некој, да му ја ограничиш слободата.

Интересно, сега гледам дека била точна онаа народната "Глуп народ, силна држава".

Значи тоа е целта, да ставиш во окови некој, да му ја ограничиш слободата.

Интересно, сега гледам дека била точна онаа народната "Глуп народ, силна држава".

Денес го нема тоа, ако сакаш да го нема.
Така да биди си слободен колку сакаш.

Победата е во прифаќањето на одговорноста, одговорноста за сопствениот живот.
Не го видов ова предходно, затоа не ја сватив целосно твојата порака. Сосема точно.

Контролрана се разбира, согласно возраста. И децата не сакаат да одат пред своето време и да им се дозволува повеќе од потребното. Мора секогаш да знаат дека се контролирани и имаат поставено граница. Убаво е родителот да биде пријател со нив но секогаш прво- родител кој ќе каже до каде се може.

Мене ми даваат преголема слобода,затоа сеа на мене остана дали ќе бидам нешто добро во животот,или типичен клошар.

Jaс воопшто не сум задоволна.Ме третираат како мало дете да сум кое нема шанси да се снајде.Секаде кај што одам па и кога сум на училиште мора да ми се јават на мобилен,тоа почна да ме срами едноставно кога сум во друштво.Се чуствувам како да сум под стаклено звоно.И секогаш мора да ми поставуват прашања од типот со кој пишуваше,со кој збориш итн.Не мопажм да им докажам дека не сум веке она мало девојче.

ma kako e trgnata rabotava, roditelite treba malku poveke da vnimavaat na svoite deca, a ne po cel den da bidat zafateni i da nemaat ni vreme da se vidat so decata...na sto lici pa toa :)

ma kako e trgnata rabotava, roditelite treba malku poveke da vnimavaat na svoite deca, a ne po cel den da bidat zafateni i da nemaat ni vreme da se vidat so decata...na sto lici pa toa :)

Според тебе родителите одбираат да се зафатени по цел ден и да немаат време за децата. Сите родители сакаат да поминуваат време со своите деца, но економската состојба не дозволува. Родителите сакаат да им пружат на своите деца се што ќе посакаат но немаат време поради работата. Родителите пак што имаат време немаат пари и несреќни се кога неможат да им пружат некој работи што ги сакаат децата.

Jaс воопшто не сум задоволна.Ме третираат како мало дете да сум кое нема шанси да се снајде.Секаде кај што одам па и кога сум на училиште мора да ми се јават на мобилен,тоа почна да ме срами едноставно кога сум во друштво.Се чуствувам како да сум под стаклено звоно.И секогаш мора да ми поставуват прашања од типот со кој пишуваше,со кој збориш итн.Не мопажм да им докажам дека не сум веке она мало девојче.

Јас не гледам ништо срамно во тоа да ти се јави родителот пред другарите и да те праша дали си во ред. Не се жали што ти посветуваат премногу внимание, бидејќи ако не ти посветуваат доволно тогаш ќе се чувствуваш како да не им си важна и дека сеедно им е што ти се случива.
Мене ако ми се јави барем еден од родителите само да ме праша дали е се во ред или дали ми треба нешто би ми се разубавил денот.

Imam totalna sloboda,a i dobro i ne sum bas mala pa d abidam ogranicuvana,no dozvoelno mi e se da odlucuvam sama:pipi:

Па имам тотална слобода, може да се рече. Се ми дозволуваат родителите, што ќе одлучам. :wink:

Како мал, доста строго ме држеа, морав да кажувам кај одам, шо правам. :kesa:
Сеа веќе не ме држат строго, односно сам донесувам одлуки, ама бидејќи цел живот ме држеле строго, сеа сум навикнат на такво живеење. И поарно ми е. : )

Слобода МОРА да има секое дете но се си има граници нели??? многу слобода нечини.. малку слобода нечини исто... не е финтата у слободата само.. пред се е воспитанието од родителите.. сите нас од мали не учеле не вака не така ова е добро она е добро... значи слободата на децата би ја ставил во некој сразмер со воспитанието и со разбирањето на самото дете шо треба да му се даде слобода.. знам примери каде што заради преголема слобода децата се тргнати по лоши патишта и тоа многу има такви примери... Многу пати знаеме да се налутиме на нашите родители бидејки нешто не ни дозволиле или не ни овозможиле без разлика дали тоа можеле да го направат или неможеле па ке им речеме ке видиш ти вака или така... многу пати сум слушал муабет Е ЈАС ИМАМ 18 ГОДИНИ И КЕ ПРАВАМ ШО САКАМ ВОЗРАСЕН СУМ... возрасен зависи за што и зависи за кои работи.. според мене слободата треба да се ограничи до некаде.. ако јас лично гледам дека моето дете е способно да носи одлуки за одредени работи слободата ке му ја овозможам шѕо повеќе можам, но ако гледам дека се понаша несоодветно или дека се праи некој џек за одредени работи е тука мало морген... ограничување на нештата па да видите како се мењаат работите... у секој случај играат улога многу работи.. пред се воспитанието од дома и од улицата шо е многу битен фактор у последно време...
ја на пример имам 20 години и лично немам ограничување за ништо, значи можам да правам шо сакам кај сакам и со кој сакам но ПАК ВО ГРАНИЦИ!!! знам кога е доста шо треба и шо нетреба ме учеле од мал така и така сум прифатил фала богу благодарен сум на моите родители...

Треба да се контролираат децата. Не треба да шетаат до многу доцни часови доколку не се полнолетни. А кога ќе станат полнолетни можат да шетаат до кога сакаат. Тоа е моето мислење . :smir:

Знаејќи ги работите што се случуваат во ова време, знам дека кога ќе имам деца во состојба ќе бидам и да ги следам кај одат и што прават. Дури и ме плаши фактот за тоа дека би можеле да направат и најмал дел од сите оние работи кои се за мене, денес, нормални.

Родителите мораат да имаат контрола врз своите деца, затоа и се родители. Неможе, не е нормално да имаш ќерка и да и речеш, кога сакаш излези, кога сакаш врати се, што сакаш прави. Ќе се врати трудна, па ти ќе бидеш оној што ќе си ја треска главата и ќе се нервира. Она не е крива, ти си крив, родител си, треба да си го воспиташ детето.

Еднаш паднав на муабет со една многу понапредна личност од денешнава младина на која и е дозволено се, мисли дека на детето треба да му се даде слобода за да може полесно да се социјализира. Гледано од друга гледна точка, истата персона изгуби невиност на 14, а забремени на 15 години од некој непознат, многу постар јунак. Детето може да се социјализира и ако има излез до 11 а има 18 години.

Можеби имало моменти кога ми сметало тоа што имам лимитиран излез, но имајќи во предвид што се имам направено и колку пати им имам предизвикано нервози на моите, ги сфаќам. А и подобро ми е кога знам дека има некој што се грижи за мене, сепак сум малолетник. Се ќе си дојде во свое време, барем да си го преживеам детството наместо после да жалам дека пребрзо имам пораснато.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom