Академик Блаже Ристовски-Македонската Национална Енциклопедија

• Креатор на темата Креатор на темата Andonov Bale
  • Време на започнување Време на започнување
Токму така.

Никако не можам да ја разберам таа потреба. И не знам што очекуваме, кога сами си долеваме уље на сопствен оган.

„Падна“ заради немање сопствен став и дигнитет кои му беа примарни за звањето кое го имаше.
Најмалку е важно кој е иницијатор, во случајов не си ги одбрани „научните тези“; што повеќе? Полтронство никогаш не било исплатливо; во комбинација со науката е дополнително и недозволиво!

„Падна“ заради немање сопствен став и дигнитет кои му беа примарни за звањето кое го имаше.
Најмалку е важно кој е иницијатор, во случајов не си ги одбрани „научните тези“; што повеќе? Полтронство никогаш не било исплатливо; во комбинација со науката е дополнително и недозволиво!

Зборам за нешто друго...и кој може, ќе сфати, не планирам да се дообјаснувам.

Важно сега ќе дојдат "експерти" да ја пишуваат енциклопедијата. И тек сеа ќе видиме и "научни тези" и "научен дигнитет".

Лешинарство...хоби на македонецот.

Академик во емисијата на Јанко!?!?!?!
Очајничка потреба за медиумско внимание или експресија на величината?

Па не би се сложил за ова, со оглед на паушалното претставување и многубројните лаги кои беа кажани на сметка на Енциклопедијата, единствено Јанко му отстапи простор да ја каже и тој својата приказна.

Се разбира, останатите медиуми ќе го игнорираат бидејќи мн. други аспекти на нивните интереси ќе излезат на виделина.

И јас лично имам забелешки во врска со одредени делови меѓутоа, како што појасни и Ристовски, нападот и рушењето на угледот на МАНУ ( како Македонска НАУЧНА институција) претставува рушење и на нешто друго во пошироки рамки.

Гледајте ја емисијата, мислам дека ќе ми заштеди зборови.

мислам дека и ова би одело на прилог на темава ..

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=37851
не така одамна дебатиравме за активностите на МАНУ како институција ..

иако темата не е политичка туку се однесуваше на МАНУ како институција еве пак да предложам да се префрли во подфорум Образование и наука

Па не би се сложил за ова, со оглед на паушалното претставување и многубројните лаги кои беа кажани на сметка на Енциклопедијата, единствено Јанко му отстапи простор да ја каже и тој својата приказна.

Се разбира, останатите медиуми ќе го игнорираат бидејќи мн. други аспекти на нивните интереси ќе излезат на виделина.

И јас лично имам забелешки во врска со одредени делови меѓутоа, како што појасни и Ристовски, нападот и рушењето на угледот на МАНУ ( како Македонска НАУЧНА институција) претставува рушење и на нешто друго во пошироки рамки.

Гледајте ја емисијата, мислам дека ќе ми заштеди зборови.

Знаеш дека крајно ги почитувам твоите мислења бидејќи се потковани со факти, но не знам дали ја гледаше емисијата во „Македониум“ мислам...
Таму беше гостин и имаше прилика повеќе саати и да елаборира и да одговара на прашањата... прилично конфузно и контрадикторно...

Фасцинантна е затуцаноста на народецов.

Без воопшто да ја прочита енциклопедијата, слушајќи ефтини Велија пропаганди (од типот на 3 реда за Тоше, 5 за...некој си), подржува нешто што очигледно се претвора во хајка против личност, мотивирана од нешта кои немаат врска со неговиот научен кредибилитет.

Самиот Блаже Ристевски кажа дека 2 недели пред издавање енциклопедијата била достапна за увид.
Каде биле тогаш "научно-поткованите критичари" да дадат "стручи" забелешки, и евентуално да се избегне сета оваа драма која резултираше?

На секој што не е прост слепец, му е очигледно дека сево ова е монтирана дешавка, и дека многу тенденциозно и простачки се оди против Ристевски и академиците (па денес секој мочко, како одреден копиљ шо добива насловни по одредени весници, може да ги плука).
Значи, едно ќе беше да се оспори, ко што доликува, негова научна теза или што и да е. Ова сега што се прави е напад на личност. Онака, малициозен, до даска.

Конечно, santelli, кажи кои особи сега, со поголем "научен кредибилитет" ќе ја пишуваат одново енциклопедијата?
Која е таа научна и интелектуална авангарда и елита која сега ќе се докаже и покаже, а и ќе не поучи за историја?

П.С
Да не се случеше оваа исценирана афера, која го вреѓа секој со малку мозок у главата, немаше да знам дека сме биле 2 милиона научници и енциклопедисти.
Браво.
Или можда само лешинари кои не гледаат дека својата мрша си ја колваат.

Знаеш дека крајно ги почитувам твоите мислења бидејќи се потковани со факти, но не знам дали ја гледаше емисијата во „Македониум“ мислам...
Таму беше гостин и имаше прилика повеќе саати и да елаборира и да одговара на прашањата... прилично конфузно и контрадикторно...

И преку емисија од саат и нешто, ти и останатите, се стаивте ко арбитар, и решивте каков е неговиот капацитет ко научник.
Истовремено, сфативте дека оваа хајка против него е одржана.

Патем, ја гледав емисијата.
Повели, конкретно, со пример, посочи ги контрадикциите.

Blaze e stara komunjara.
ja go nejkam po default.

a deka enciklopedijata bila na uvid bila, no dobila amin od Gruevski i toa e tocka na prikaznite.

sega treba da ima fall guy. Go izbraa nego, jebiga.

A dali novite i novo-komponiranite strucnjaci ke ja pisuvcaat/revidiraat, bidna prikaznata, se posramotivme pred svetot.

Nejse, deka ima nenaucnosti imase, ama sto da ocekuvame koga e pisuvana od kup komunjari koi na stogodisna starost ne mozat i da sakaat da si go smenat mentalniot sklop i nacin na razmisluvanje. zatoa i sme slavomakedonizirani vo samata enciklopedija.

Blaze e stara komunjara.
ja go nejkam po default.

a deka enciklopedijata bila na uvid bila, no dobila amin od Gruevski i toa e tocka na prikaznite.

sega treba da ima fall guy. Go izbraa nego, jebiga.

A dali novite i novo-komponiranite strucnjaci ke ja pisuvcaat/revidiraat, bidna prikaznata, se posramotivme pred svetot.

Nejse, deka ima nenaucnosti imase, ama sto da ocekuvame koga e pisuvana od kup komunjari koi na stogodisna starost ne mozat i da sakaat da si go smenat mentalniot sklop i nacin na razmisluvanje. zatoa i sme slavomakedonizirani vo samata enciklopedija.
Грујо му дал амин, а денес у Нова Македонија пуленчиња на Грујо читам како плукаат по истиот Блаже и по она што го пишувал.
А, тоа е доволно да му се згади на човек.

Ристевски е сега жртвено јагне.
И тоа извини, али не може да биде ок.

И не може сељак ко Велија, да биде арбитар за енциклопедија. Исто ко шо не можат 99% од македонците кои шо не ја прочитале.

Работава е рекла-казала муабети, сите стручњаци, село-весело и аферички за овци.

П.С
А, на која возраст академиците треба да бидат?
Ко нашите премиери и министри? Од градинка у влада, или после дипломска у МАНУ?

И кој е алтренативата? Кои се стручњаците кои требаа да ја пишуваат енциклопедијата?

Човеков е националист и најголема опасност по Македонија.
Алија Ахмети е пацифист, интелектуалец, демократ, вистински академик, иднината на оваа земја.

Понуда до господинот Ристовски.
Ако МАНУ ве смени како редацкиски тим, Македонскиот народ преку донации ќе го финансира целиот проект до крај.

Јас не сум Славо Македонка и не сум античка Македонка ЈСА ЕДНОСТАВНО СУМ МАКЕДОНКА!!!! Смачено ми е од Ристовски и Старделов и нивната дружина!!! Тие не пишуваат за Македонците тие пишувааат што им текне. Нивното истражување е од балканскиве фраери кои пишуваат и си ги штитат нивниот народ и држава а овие само препишуваат :toe::tapp:

Јас често го користам терминот комуњар.
Но во кој контекст и какво значење има.
Човек манипулант кој е спремен на убиство за да оствари лични цели, без посебни квалификации или минат труд.
После падот на вистинските борци за независна Македонија ние имаме комуњари.

Го гледам делото на Блаже Ристевски, што направил, како направил, суден, филуван де бугарофил де србоман, човек со скромен имот и со научен труд.
Тоа не е комуњар.

Тоа е вистински академик и пример за другите, што е и како се станува академик.

Ако на некој тој позитивниот пример му боде очи, односно ако партиската книшка ја издигаме на врвот, како единствена парче хартија веродостјно за позицијата во опшеството, да тогаш Блаже Ристевски треба да се смени.

Грујо му дал амин, а денес у Нова Македонија пуленчиња на Грујо читам како плукаат по истиот Блаже и по она што го пишувал.
А, тоа е доволно да му се згади на човек.

Ристевски е сега жртвено јагне.
И тоа извини, али не може да биде ок.

И не може сељак ко Велија, да биде арбитар за енциклопедија. Исто ко шо не можат 99% од македонците кои шо не ја прочитале.

Работава е рекла-казала муабети, сите стручњаци, село-весело и аферички за овци.

П.С
А, на која возраст академиците треба да бидат?
Ко нашите премиери и министри? Од градинка у влада, или после дипломска у МАНУ?

И кој е алтренативата? Кои се стручњаците кои требаа да ја пишуваат енциклопедијата?

Love,
imaj na um deka Moses gi setal judite 40 godini po pustinja za da izumrat site rodeni vo ropstvo i ropski mentalitet iako ene kaj mu bila, preku ulica, zemjata Hanaan, vetenata.

A taka i kaj nas (treba/se)!

E deka keleshaanata, za da mu se doizgrebe na pwemiewot, ke serat ko foki, kaj stignat, ke serat do poseruenje.

A istiot toj gwujo, ke povtoram, znael za napisanoto, ja aminuval, ne deka e mudar ili se razbira, iako mu e objasneto, tuku za defokusacija od klucnite prasanja vo drzavata, kako sto e konecno pagjanjeto vo teska recesija, namaluvanja na moznostite, kreditnite istrosenici na narodecot, uslovuvanjata od EU za pregovori i imeto tin.

kako najdiobro da defokusira narod?? So skandal, kavga.

Ubo uci od gejcite. Kaj niv, a nesto ne klizi, imeto so Makedonija e vednas na glavni stranici.

A dali treba decinjata kako V. Gjorcev da bidat akademici...hmmm!

Sto da ne! Koga moze Mile Janakjo da bide nezamenliv minister. Ili tatarinon Miloshov. Ili jankulovska!

P.S. Ozbilno. trebalo da bide revidirana, bez ogled na istoriskite minati nepravilnosti, i adaptirana na sostojbite vo Makedonija, svetot i nasite stremezi!
A moze i bila i e naredeno da se vidozimeni.
iako se somnevam, bidejki makedoncite od sekogas (do pred malku) bea slovenizirani, bidejki samoto priznavanje na postoenje na avtohtoni makedonci na ovie prostori so pokolenija i milenimui, predizvikuva avtomatsko rusenje na veliko (vmetni sosedna drzava) mitovi i posakuvanja i istoriski izvitoperuvanja.

Ristovski e makedonski priznat deec. nesomneno. dali izlapel i e izdrtaen sto ne klumnal so timbata mu, da sfati deka e mestenka celava rabota ili sto e, ne znam, ama deka Velija ili Jove Keken ili drugi picopevci ne se merilo da sudat za nesto sto ne ni mozat da go procitaat, tocno, ne smeat i ne mozat.
Ama, ocebijno e deka nekoj im dozvoluva.

Uste malku i Janko ke ni bide strucnjak za istorija, kultura, politika, poezija, proza, nauka, tehnika.....

Koga moze Geropulos da bide univerz. profesor, jasno ti e koi ke bidat slednite nasi akademici.

Јас не сум Славо Македонка и не сум античка Македонка ЈСА ЕДНОСТАВНО СУМ МАКЕДОНКА!!!! Смачено ми е од Ристовски и Старделов и нивната дружина!!! Тие не пишуваат за Македонците тие пишувааат што им текне. Нивното истражување е од балканскиве фраери кои пишуваат и си ги штитат нивниот народ и држава а овие само препишуваат :toe::tapp:

Абре јас сум тој, Македонецот, Славјанинот, Белазгот, од Бела, Пела, Белото море.
Тоа е толку апсурдно означување словенски Македонец како двапати да кажеш македонски македонец.
А да биде апсурдот поголем името Словен се појавило токму во Македонија во времето на ширењето на писменоста од овие краишта.
И со писменоста тој термин се ширел према останатите краишта.
Блаже Ристевски не го негира континуитетот на Македонскиот народ неможам да го ставам во иста група со Љубчо Георгиевски мојот идол од студентските денови, или Фрчковски кој сака комрпомис не само за името на државата туку и за идентитетот.

Vidi, natickite makedonci, slovenite makedonci, edno isto, tavtologija, tocno!

No, ako MANU izdade enciklopdeija vo koja tvrdi deka slovenite (pratatkovci na denesnite makedonci) DOSLE od zad Kapratite vo 6-7 vek, bez prethodno da objasni deka toa e samo vrakjanje vo prapostojbinata na pleminjata koi zaminale vo pohodi i migrirale nakaj Kievskaya Rus i ponatami, togas e tiranska greska.

Celiot problem lezi vo definiranjeto na Karpatite.
Rusite tvrdat deka se od ZAD Karpatite, a nasite sosedi tvrdat deka i nie sme od ZAD Karpatite.

A toa e samo obratna preselba na narod.

Trgnalel pismeni, uceni, otisle otade Karpatite, odnese um i razum, gi podnaucile diftarite deka ne se jadat i ebat deca, pa posle pod naezdata na hunite, izbeglae?? kade, vo starite ognista, vo zemjata za koja slusale predanija, so pokolenija.
Dosle mesto kaj bratucedi, kaj braka.

E toa e toa sto e gresno vo enciklopedijata, sto nedostiga. Sto e komunjarsko!

Vidi, natickite makedonci, slovenite makedonci, edno isto, tavtologija, tocno!

No, ako MANU izdade enciklopdeija vo koja tvrdi deka slovenite (pratatkovci na denesnite makedonci) DOSLE od zad Kapratite vo 6-7 vek, bez prethodno da objasni deka toa e samo vrakjanje vo prapostojbinata na pleminjata koi zaminale vo pohodi i migrirale nakaj Kievskaya Rus i ponatami, togas e tiranska greska.

Ама МАНУ како научна државна институција јас ја разбирам и често и јас ја критикувам.
Но таа не смее да излезе од светскиот шаблон или од денешното тумачење на работите.
Зошто ќе излезе на тенок мраз.
Камо докази дека се вратиле, дека не им е прва преселба, дека постојано и во антиката комуницирале по истите патишта и тогаш какои денес делат исти цивилизациски придобивки.
И ?
Мраз, тенок.
Допрва тој дел до откриваме.

Postojat, no se namerno skrivani!

Potekloto ja na jazikot e edinstvenata vistina!

A MANU, ili e Makedonska ANU ili ne e!

Ne moze i ne smee da odi protiv samite nas! Bez razlika na svetot.

Svetot nam ne ni dal, nie sme mu dale!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom