Зошто (не) читате?

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
С

Сатори

Гостин
Иако темата сама по себе треба да биде многу едноствна, ја отварам затоа што ме интересира дел социолошкиот, дел литературниот потик на луѓето за тоа зошто би или не би земале книга во рака за да читаат.Сите имаме различни причини зошто нешто би правеле, но кога станува збор за книгите, неколку примарни прашања:

За тие што читаат, зошто го прават тоа, кога и како им се создала навиката, каков тип на книги читаат и дали добиваат нешто што вистински им користи од нив или станува збор само за празна теорија или чиста релаксација?

Потоа, за тие што не сте големи фанови, зошто ви се создала одбивност кон книгите, дали според вас се премногу банални во споредба со животното искуство?

Го гледам како вид на феномен во современото општество кој се провлекува од создавањето на првата книга, па до денес, затоа, ќе ве замолам за колку можете да дадете исцрпни одговори и секако доволно искрени за да се добие некоја појасна слика на темата.:smir:

Читам многу. 0д второ одделение почнав со читање на лектирички за помали, а сега гледам нешто на англиски. Понекогаш читам книги кои се за животот, од кои се има корист. Сепак за таквите книги треба многу повеќе да се мисли додека се чита, па често читам и некои кои на мене ми се интересни. Кога сум депресивна земам некое љубовно романче:kesa:, ама тоа ретко се случува.:smir:

Доста ми е од книги веќе, за романи немам нерви, а и за филозофија истотака бидејќи таа е само патоказ, или мени, а не дестинација или јадење. :)

Читам за да ми се дигне
умот

Читам книги но пред се тоа е кога имам време во летните и зимските периоди.
Останатиот период од годината читам само она што ми е потребно за факултет. Оние огромни правни книги и дополнителна литература ми го одземаат времето. А не сакам една книга да ја читам 2 месеци. Ако земам ја читам за неколку дена.
Ме исполнуваат книгите. Човек многу може да научи од нив. Со тоа што ако некоја не ми се допадне стварно се нервирам :)
Пред се читам бестселери или љубовни книги или книги што ми ги препорачуваат. А и многу често баш од коментарите на одредени теми на кајгана одлучувам која книга да ја прочитам.
Со тоа што никогаш не купувам книги. Една книга ја читам само еднаш. И не правам моја библиотека зашто знам дека нема да ја пипнам друг пат. Не ми се трошат пари на книги кои за 3 дена ќе ги прочитам и ќе ги ставам во ќоше некое :kesa: Во глобала зимам од библиотеки, кои се добро снабдени иако најновите литературни дела тешко веднаш да се најдат.
Би сакала да имам повеќе време за читање. Не дека го немам но попрво го искористувам некогаш за други работи, повеќе сакам филм да изгледам отколку да се решам да читам. Тешко е додека да ја фатам книгата во рака, после не ја испуштам додека не ја прочитам.
Еве одамна не сум прочитала некоја книга, баш сега имам желба за читање :)

Читам книги речиси цело време.
Понекогаш се заборавам, цел ден знам да го потрошам на некоја книга.
Зошто? Затоа што знам дека тоа е добро за мојот ум, ми се збогатува речникот, а и тие пари што ги трошам на книги, верувам дека нема попаметен начин да ги потрошам.
Почнав со купување на трилогијата „Господарот на прстените“, за сега со сестра ми да си имаме посебна соба наречена „домашна Библиотека“, и која ни служи за релаксација, и поголем дел од денот го поминуваме таму.
Најчесто читам фантастични дела, или криминалистички, но знам да прочитам и некој блокбастер, кој секогаш е проследен со мое огромно разочарување.
Сакам да читам некоја книга што ќе ме остави без здив, што ќе ме тера да читам уште и уште. Тоа е добро, не?

Ретко читам, а го читам она што ме интересира, било за забава, пример Стивен Кинг, било за поддршка на моето јадење фецес, пример Шопенхауер. :)
Туку има еден интересен феномен со книгиве, многу луѓе читаат во обид да си направат некоја аура на интелект околу нив и да мамат воздишки од типот „Уау, овој/оваа чита“ (:icon_eek:), појава која ми е толку како извадена од тин филм што не можам да ја објаснам со зборови. Типичен пример беа оние со шамии што се шетаа со книги низ школо колку да се шетаат со книги низ школо. Вчера сведочев и на еден момент на восхит од стилот „Уау, ја читаш Војна и Мир, мора да си многу паметна“. Ако некој умее да го објасни феноменов, нека се изјасни тука. :)

Читам многу. 0д второ одделение почнав со читање на лектирички за помали, а сега гледам нешто на англиски. Понекогаш читам книги кои се за животот, од кои се има корист. Сепак за таквите книги треба многу повеќе да се мисли додека се чита, па често читам и некои кои на мене ми се интересни. Кога сум депресивна земам некое љубовно романче:kesa:, ама тоа ретко се случува.:smir:
Иако сакам јас лично да читам сериозна литература, кога станува збор за чик-лит, нема нешто што подобро го релаксира мозокот, со тоа се сложуваме.:smir:
Би ти препорачала ако ја немаш читано, да ја земаш Адел Паркс има напишано голем број на дела, но „Game over“ и е феноменална книга, релаксира + обработува интересни психолошки профили.
Потоа, добра е Веј Хиј, со „Шангај Бејби“ или Софи Кинсела, покрај целиот циклус на купохоличарката, „Знаеш ли да чуваш тајна“ е една од книгите што ми има поправено расположение кога било непоправливо.
Читам книги речиси цело време.
Понекогаш се заборавам, цел ден знам да го потрошам на некоја книга.
Зошто? Затоа што знам дека тоа е добро за мојот ум, ми се збогатува речникот, а и тие пари што ги трошам на книги, верувам дека нема попаметен начин да ги потрошам.
Почнав со купување на трилогијата „Господарот на прстените“, за сега со сестра ми да си имаме посебна соба наречена „домашна Библиотека“, и која ни служи за релаксација, и поголем дел од денот го поминуваме таму.
Најчесто читам фантастични дела, или криминалистички, но знам да прочитам и некој блокбастер, кој секогаш е проследен со мое огромно разочарување.
Сакам да читам некоја книга што ќе ме остави без здив, што ќе ме тера да читам уште и уште. Тоа е добро, не?
Добро? :)
Јас би го дефинирала како одлично.
Најбитно е човек да знае како да се изрази за да може да им долови на луѓето што вистински мисли и како се чувствува.Секако, голем број од книгите се успешни ако знаат да ти насликаат нов свет кој што ќе ти ги прошири границите на фантазијата и имагинацијата. :)
Ретко читам, а го читам она што ме интересира, било за забава, пример Стивен Кинг, било за поддршка на моето јадење фецес, пример Шопенхауер. :)
Туку има еден интересен феномен со книгиве, многу луѓе читаат во обид да си направат некоја аура на интелект околу нив и да мамат воздишки од типот „Уау, овој/оваа чита“ (:icon_eek:), појава која ми е толку како извадена од тин филм што не можам да ја објаснам со зборови. Типичен пример беа оние со шамии што се шетаа со книги низ школо колку да се шетаат со книги низ школо. Вчера сведочев и на еден момент на восхит од стилот „Уау, ја читаш Војна и Мир, мора да си многу паметна“. Ако некој умее да го објасни феноменов, нека се изјасни тука. :)
Шопенхауер рулз! Али Ниче е бољи. :)
Инаку, за феноменот, книгите секогаш биле сметани за знак на една култура која што има историјат многу одамна.Кога прв пат се појавиле било многу тешко да се дојде до нив, па останале симбол за „учени“ луѓе, аристократи кои што тоа можат да си го дозволат, па како такви станале статус.

Но, тоа не мора да биде гледано од негативната страна, секако она што е трагично е да ја држиш книгата во рака, но да не ја прочиташ или да не ја разбереш.Денес е многу полесно да се изгледа филм и со тоа да се каже дека имаме некаков бекграунд од историја или било која друга тематика, но фактички може да се поткрепи ако полето на интерес ни е добро изградено преку теорија.

Туку, лесно се препознаваат фолиранти, кога ќе ги прашаш кој е главниот лик, нема да можат да се сетат од толку книги што имаат прочитано. :)

хм не сум прочитал книга од дете шо се вели :) ( не се рачуна стручна литература). А порано читав и то многу, на почеток ме тераја ( професорката по македонски основно) па сватив дека е поубо за мене ако читам си го збогатвам речникот па почнав од ќеф да читам. Ко бев помал го обожавав Жил Верн ( не дека сега не го обожвам) и ги прочитав буквално сите книги шо ги имаше во градската библиотека во Битола, дури и на спрски некој морав да ги читам :). После ко дојдов средно, читав книги шо ни беа за обравотка ништо надвор од програмот али мора да кажам дека бев редовен во читањето :). Е после то ништо немам чепнато, немам време од овај факултетот .... ама сеа си имам бендисано едно книџе па го купвам шо сака нека биди :). Книгата нема некое големо уметничко значење, За животот на Че Гевара напишана од Кастро, ама многу го поштовам Че како лик па мора да ја прочитам :smir:

Секогаш читам ... обожавам да читам.
Навиката мислам ми е од основно од професорката по македонски . Таа повеке беше свртена на уметничкото одколку на граматика. И многу засакав од тогаш книги. И до ден денес книги читам многуу.
Обавезните книги од школо ги читам скоро сите (освен некои дебилски) .
Сега во летото читам прилично многу ... обично читам некои бестселери или то шо ке земи мајка ми од библиотека (обично кримич оти обожава такви).
И колку мразам коментари од типот : лелеее читашш книги преку летото??? ти не си нормален ... И ке почнат да те гледаат ко да си некој неарен ...
Like its a book ... its not going to eat you ... :)

Сакам да читам книги, сакам кога ќе се задлабочам во книгата, да си ги насочам мислите, да побегнам малце од реалноста или да научам нешто. Сакам секаков вид книги, освен научни фантастики, тие од никогаш не ми биле нешто посебно, затоа што ептен губат контакт со реалноста, а тоа не ми треба. Со оглед на факултетот што го студирам, читам и доста книги со политичка содржина, за политиката воопшто, претежно глобалната и светска политика, анализи и слично.
Сакам и љубовни романи, ако не за друго ќе ме опуштат малку, ќе ми ја обојат розово реалноста.

Читам многу за разлика од некои мои врсници кои на пример коа ќе им кажам дека читам и трошам пари на книги ми се чудат и ме гледаат како марсовец...
Купувам книги, да, и мислам дека тоа е подобар начин да го потрошам џепарлакот него ли на некои глупости, или небитни работи...
Читам од многу одамна.. некаде трето или четврто одделение..
Обично читам крими романчиња или некои трилери...Сакам и драми, но зависи кои.. некои знаат да бидат и подосадни па да неможам да ги дочитам.. Знам понекогаш да читнам и нешто стручно али поретко...
Читам бидејки ме релаксира, исто така бидејки можам бар за момент да избегам од досадната реалност и да се одморам, и најбитното, да го збогатам мојот речник...:pipi:
Последна книга што ја прочитав беше " Орканските Височини " од Емили Бронте..
Дооолго време ми стоеше на полица па дури пред некое време се решив конечно да ја прочитам и се воодушевив...

Читам.Може да се рече дека сум зависник од книги.
Читам скоро од секој жанр.Најмногу сакам да читам некоја авантура,мистерија или трилер но сакам и интересна научно фантастична книга (Тwilight i Harry Potter на пр.).
Со читањето бегам од реалноста.Суровиот свет кој ми става ограничувања за да го правам тоа што го сакам.Се внесувам во ликовите и знам да се радувам за нивен успех, да бидам тажна за нивен неуспех.И самата пишувам така што често знам и со страни само да го проучувам стилот на писателот,речениците,метафорите,епитетите,компарациите.
И само да се надоврзам на постот на The Mistaken, кога луѓето ќе слушнат колку и колкави книги читам посебно моите врсници мислам дека добиваат шок (или срцев удар).

Читам отсекогаш, од кога знам за себе. Кога бев мала и бев зачленета во библиотеката во Струмица читав книги за средношколци, макар што сега сфаќам дека многу малку сум разбирала од суштината на тие книги.

Причината поради која читам, па не знам, не би можела точно да ја дефинирам, веројатно тоа ми е некоја всадена љубов кон книгата, сега сфатив дека не е важно колку читаш туку важно е како читаш. Многу често моменти или ситуации што сум ги прочитала некаде ми помогнале да се справам со ситуации што ми се случиле лично мене во реалниот живот. Психолошките профили на ликовите ме интересираат премногу, тие всушност ја откриваат реалноста за тоа меѓу какви луѓе живееме денес, сите ние преку некои карактеристики сме опфатени таму.

Купувам книги и ми се случило и последите пари да си ги дадам за книга што навистина ќе ме привлече, не го сфаќам тоа како зошто да ги купувам кога откако ќе ја прочитам ќе ми собира прашина на полица туку едноставно знам дека некогаш пак ќе ми биде потребна, книга никогаш не е на одмет и затоа сакам барем оние книги што ми оставиле некаков впечаток да ги имам во колекција.

За тие што читаат, зошто го прават тоа, кога и како им се создала навиката, каков тип на книги читаат и дали добиваат нешто што вистински им користи од нив или станува збор само за празна теорија или чиста релаксација?
Навика и желба имам уште од мала, никаде не одев без книга. И по роднини кога одев на гости со спиење, секогаш си имав со мене некоја книга и ден денес тоа го коментираат тие истите. Многу сакав да читам и таа љубов кон пишаниот збор ми остана. И во средно и во основно не пропуштив ниту една лектира, секогаш ми беше поубаво да си ги пишувам сама отколку да препишувам од некој. И не само задолжителни лектири, туку ги читав и другите книги во текот на годината што требаше да се обработуваат, а и други кои немаа врска со програмата. Ги дозасакав книгите кога бев средно, професорот ми беше одличен и тој има голема заслуга што подоцна се запишав на филолошки.
Се разбира, на факултет и да не сакаш, мораш да читаш за да можеш да положиш испит. Интересот ми беше се` поголем бидејќи секоја обработка на книга беше подлабока и поразлична од таа во средно, без разлика дали се работи за странска или наша литература.
Секогаш имам време и желба да читнам нешто, знам да влезам во книжара и да зајдам од желба да имам посебна соба само за книги.
Некогаш сакам да читам онака релаксирачки, лесни книги, но повеќе ги сакам тие другите што ти прават да изгубиш чувство за време и бараат поголема концентрација од другите. Задоволството кога ќе читаш некоја добра книга не се споредува со ништо.
Се учи многу, од збогатување на речник до поблиска претстава за разни животни ситуации.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom