Во ЕУ не тече мед и млеко !

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби нема директна врска...меѓутоа има индиректна врска со тоа што никој жив не излегол од овде, а некои борци за ,,слобода,, ни дробат како било таму...што има таму...ни идеализираат до бесвест, како таму да тече мед и млеко, ѓоа тоа е ветената земја...уствари врска нема со реалноста.

Пред некој ден , зборував со колешка од Летонија... тие иако се мала држава со излез на море и членови на ЕУ година или две пред бугарија и Романија , животот кај нив е туку речи неподнослив. Претежно во Летонија живее старо население, малдите туку речи сите се иселуваат и просечната плата е иста како и во Ро. или Бг. (неофицијални и недетални информации) ама од нејзино лично искуство нејзината држава е поназадна одклоку овие две нови членки!
Е сега наше е да размислиме, КОЛКУ треба да жртвуваме за оваа организација.
Никој не вели да се курназиме и да ја осудуваме и да одбиеме да бидеме членки , ама да се запрашаме која цена треба да се плати за условите која таа ги нуди односно бара!

Бај д’Веј „новата изјава за визна либерализација за МК,Ср и Ц.Г. е живо срање, ми се чини при крајов на годинава сепак ќе има причини „завесите“ да останат спуштени за нас!“.

Во ЕУ тече и мед и млеко ,само треба да се знае дека тече за европјаните ,ама за оние „старите„ европјани.Е сега , сите овие новопечени европјани се уствари тие што треба да молзат, и резултатот е тој што е ,како во Бугарија , така и во другите нови еу членки.За Македонија главно е тоа што во ситуација кога на власт се 18 години со тапија мозочни инвалиди ,неспособни да створат ништо а способни да украдат све што нашите родители го створиле како така во екс ЈУ ,многу убаво им легна приказната за „обеќаната„ ЕУ.Затоа и до сега на никого не му „текна„ порано да ги исполни сите услови за визна либерализација.Е-га ,наследство од Самоил ,само еден напред ги води слепците:toe:.Ке ви кажам кокретно.Еден куп луѓе дојдоа во Шведска да работат , повеќето од нив немаа пари за пат да се вратат назад , тие што некако успеаа да останат не стигнаа подалеку од чистачи .Има еден мал процент на кој им се насмеа среќата ,ама тие се стварно малку .Ова е дел од вистината за европскиот рај .

Во ЕУ тече и мед и млеко ,само треба да се знае дека тече за европјаните ,ама за оние „старите„ европјани.Е сега , сите овие новопечени европјани се уствари тие што треба да молзат, и резултатот е тој што е ,како во Бугарија , така и во другите нови еу членки.За Македонија главно е тоа што во ситуација кога на власт се 18 години со тапија мозочни инвалиди ,неспособни да створат ништо а способни да украдат све што нашите родители го створиле како така во екс ЈУ ,многу убаво им легна приказната за „обеќаната„ ЕУ.Затоа и до сега на никого не му „текна„ порано да ги исполни сите услови за визна либерализација.Е-га ,наследство од Самоил ,само еден напред ги води слепците:toe:.Ке ви кажам кокретно.Еден куп луѓе дојдоа во Шведска да работат , повеќето од нив немаа пари за пат да се вратат назад , тие што некако успеаа да останат не стигнаа подалеку од чистачи .Има еден мал процент на кој им се насмеа среќата ,ама тие се стварно малку .Ова е дел од вистината за европскиот рај .

А ти во Шведска си?

Сето ова е глупости.И споредбиве и се.Ако се завртиме наназад низ историјата ќе видиме дека богатите секогаш биле богати а тој што бил голтар секогаш си останал голтар.А нам не ни е јасно дека дури има голтари ќе има богати.Мене сево ова ми изгледа како некој да има фрлено јадица нормално со мамец а ние трчаме по мамецот.И како се приближиме мамецот никако да го стигнеме оти во истиот момент некој го повлекол.Но еден ден ќе го стигнеме и среќни и весели кога ќе помислиме дека сега ебавме се живо,ќе ни фрлат друг мамец и повторно иста песна.Дури да стигнеме во ЕУ ќе се распадне.Богатите ќе си направат некој друг сојуз може да се вика како било а ние повторно ќе се бориме и ќе трчаме по орлојте мадина.

Златното време на ЕУ заврши, сега само ќе се скратува од комодитетот.
Истото беше и во Југославија златните 70-ти.
Кредити, станови, градби, коли и пукна.
Индија и Кина притискаат со евтината работна сила.
Технолошки се долбижија до ЕУ и САД и ќе мора да се прилагодуваат едни на други, односно ЕУ да се прилагоди на остатокот на светот по однос на бенефиции и примања на вработените.
Тешко тоа ќе оди во Европа зошто нивото на толеранција е многу ниско.

На Македонија не и се исплати да ја жртвува душата за нешто што испушта душа.
Многу ќе погрешиме ако ради тој комодитет на ЕУ, си ја продадеме душата.

Што мислите после ова ...
Дали во ЕУ мед и млеко тече?
Другар, многу потценувачки за Македонецот е да мислиш дека 95 процентната подршка за влез во НАТО и ЕУ се базира на глупавоста на граѓаните кои (по тебе) мислат дека влезот во овие Евроатлански структури ќе им донесе невидена благосостојба и решение на сите проблеми кои ги имаат.
Мислам дека Македонските граѓани не се до толку изолирани и наивни за да така едноставно ги перцепираат работите.

Големата подршка @exlexmk, е директна последица на бесперпективноста која Македонецот ја гледа од моментот на осамостојувањето до сега.
Значи ниедна влада до сега се нема потрудено граѓаните да ја осуетат втората перспектива која не се врзува со влез во некакви сојузи.

18 години сите непрестано трубат за некакви суштински реформи...а во реала го имаме спротивниот ефект:
- Наместо департизација, од година во година државата ни станува се поголемо дувло на партиски шерифи кои во име на партијата би ја продале и сопствената мајка.
- Наместо реформирано судство, партиски полтрони.
- Наместо реформи во администрацијата, секојдневно трупање на нови вработувања кои паѓаат врз грбот на приватниот сектор.
- Наместо бизнис сектор одвоен од политиката, сведоци сме на создавање на нова бизнис олигархија за сметка на старата.
- Наместо јакнење на граѓанскиот сектор, владата финансира партиски "невладини" организации, кои за 100 флаери годишно трошат и по 400 000 денари.

И уште многу многу "наместо" импровизации кои допринеле врз свеста на граѓаните за да нивната перспектива ја гледаат единствено во НАТО и ЕУ.

Не можеш целата анализа да ја сведеш на наводната наивност на Македонскиот граѓанин, кој мисли дека откако ќе стане дел од сојузите кои погоре ги споманв, ќе му потече мед и млеко.

Пред некој ден , зборував со колешка од Летонија... тие иако се мала држава со излез на море и членови на ЕУ година или две пред бугарија и Романија , животот кај нив е туку речи неподнослив. Претежно во Летонија живее старо население, малдите туку речи сите се иселуваат и просечната плата е иста како и во Ро. или Бг. (неофицијални и недетални информации) ама од нејзино лично искуство нејзината држава е поназадна одклоку овие две нови членки!
Е сега наше е да размислиме, КОЛКУ треба да жртвуваме за оваа организација.
Никој не вели да се курназиме и да ја осудуваме и да одбиеме да бидеме членки , ама да се запрашаме која цена треба да се плати за условите која таа ги нуди односно бара!

Бај д’Веј „новата изјава за визна либерализација за МК,Ср и Ц.Г. е живо срање, ми се чини при крајов на годинава сепак ќе има причини „завесите“ да останат спуштени за нас!“.

Letonija versus Makedonija

Samo nekolku tipsovi za Letonija

Nevrabotenost 5,5 %
GDP e okolu 18000 $ godisno znaci bi doslo okolu 1500 $ mesecno ili neverovatni 1000 evra ova mislam bese Makedonskiot son za nekoj e nepodnoslivo za ziveenje.Sto se vika sekoj spored potrebite

Не се секирај.. нас ќе ни падне курсот сега брзо.. пред да влезиме во ЕУ. Ако ти е за утеха :pos2:

Прочитав колку е просекот во Бг, знам и колкав е кај нас “просекот“ (не знам од каде го извадија, али не е битно). Бугарите си се сами криви, ти ако не си знаел, на Бугарија и се прекинати ЕУ фондовите, затоа што се раскалашаа со крадењето властите. Ако го направат тоа и кај нас одкако би влегле и кај нас.. не 290, на 120 евра ќе падне просечната (ова веќе го објаснив во предходниот пост).

А, од каде ќе привлечеме инвеститори? Од неврзаните? :pos2: Може Зимбабве ќе сака да направи кај нас фабрика за стапици за лавови?:pos2:
Ti ne znaes deka nevrzanite imaat vo globala poveke kapital od zapadnite zemji.
Sredniot Istok spie na nafta i pari, dovolno e 2 milioni Makedonci da stanat glavni izvoznici na jagnesko vo tie zemji,glaven izvoznik na zelencuk i ovosje vo tie pustinski zemji i da se dostigne, standard vo Makedonija povisok i od onoj Evropskiot...
Ama za toa treba lugje so vizija, i so svoja glava, koi ne goltaat se sto ke im se servira od TV, i od EU NATO portparolite...

Ti ne znaes deka nevrzanite imaat vo globala poveke kapital od zapadnite zemji.
Sredniot Istok spie na nafta i pari, dovolno e 2 milioni Makedonci da stanat glavni izvoznici na jagnesko vo tie zemji,glaven izvoznik na zelencuk i ovosje vo tie pustinski zemji i da se dostigne, standard vo Makedonija povisok i od onoj Evropskiot...
Ama za toa treba lugje so vizija, i so svoja glava, koi ne goltaat se sto ke im se servira od TV, i od EU NATO portparolite...

Е ајде да видиме. Како ќе направиме пазар во Африка и Азија?

Во ЕУ незнам, ама тука млеко дефинитивно тече веќе подолго време...............по улиците :)

И ти заебаваш. Ама тоа млеко беше „шведско (ЕУ) а наше“ или „ем шведско ем наше“ како беше тој рекламниот слоган што го промовираше Грујо кога се сликаше пред камери и сечеше лента.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom