Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Pravenje lice...nisto pojce...mislam sto ima Rom da podrzuva nekoja MK pri poseta na GR...Романија на страна на Грција во спорот за името
Романија ја подржува Грција во спорот околу името со Македонија, изјави во Атина романскиот претседател Трајан Басеску, јави руската агенција РИА Новости.
Романија во врска со прашањето за името целосно поддржува грчката позиција. Принципот на добрососедство е обврска на сите држави без оглед на тоа дали се членки на Европската унија (ЕУ) или нее, изјави попладнево Басеску по разговорите во Атина со грчкиот претседател Каролос Папуљас.
Оваа изјава на романскиот претседател зачудува со оглед на фактот дека официјален Букурешт ја признава Македонија под нејзиното уставно име, ја поддржува евроатланската интеграција на Македонија, а двете православни цркви имаат блиски односи.
Во веста на руската агенција РИА Новости се укажува дека повеќе држави во светот, вклучувајќи ја и Русија, ја признаваат Македонија под уставното име.
Грција поради неразрешениот спор го блокираше влезот на Македонија во НАТО и се заканува дека истото вето ќе го примени и за интеграцијата на Македонија во ЕУ, наведува РИА Новости.
Извор ВЕСТ...
Никако не ми е јасна изјавата на Романскиот претседател...
До вчера беа подржувачи на Македонија...Денес оди типот во Гејланд и јаде бурек...
kur gi boli za imeto,tie samo gledat da lapnat pari.
Дефинитивно ова за мене значи ДА, они ја поддржуваат Грција, судејќи по тоа што се поставила дрско спрема новинарите.- Нашите изјави се на нашиот сајт. Не можеме да ви дадеме друг одговор. Не можеме - изјави портпаролот на романскиот претседател, Флорина Јакобеску.
- Зошто?
- Зошто, зошто, зошто. Затоа!
- Кога да ви се јавам повторно?
- Ах, следната недела.
- Следната недела?!
- Да - одговори портпаролката Јакобеску.