Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
па сите навивачки групи оформени се како АНТИ-ВАРДАР и АНТИ-КОМИТИ никој не НАВИВА за својот КЛУБ!!!!!а мене од СРБОМАНИ ми СЕ ГАДИ:baeh:Gone од таквите како тебе ми се с**Е да знаеш.Тоа знаеш многу добро што е во превод и не ми се прај многу мозок.Не би ставил ни под разно нешто во врска со тој твој Вардар.И да не те боли тебе дали сум квази-гробарче или не,јас сум тоа што сум!!!!!!!!!!TOA ВО ПРЕВОД Е.........
АНТИ-СЕЉАК-АНТИ-ВАРДАР!!!!!!!
па сите навивачки групи оформени се како АНТИ-ВАРДАР и АНТИ-КОМИТИ никој не НАВИВА за својот КЛУБ!!!!!а мене од СРБОМАНИ ми СЕ ГАДИ
a i mene mi se gadi....
па сите навивачки групи оформени се како АНТИ-ВАРДАР и АНТИ-КОМИТИ никој не НАВИВА за својот КЛУБ!!!!!а мене од СРБОМАНИ ми СЕ ГАДИ:baeh:
НИЕ СМЕ ВИ ИДОЛИ
Историја на Комити
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Во летото господово 1987 на 4 јуни, во Скопје, на Градскиот стадион се играше дербито во тогашната ЈУ-лига помеѓу екипите на Вардар и Ц.Ѕвезда (3:1). На западната трибина за првпат од постоењето на клубот се забележува првиот транспарент КОМИТИ. Од тој ден па се до денес, Комитите го следат Вардар каде и да оди и против кого и да игра. Имаат гостувано во сите градови во Македонија, скоро во сите градови во поранешната СФРЈ, и во многу градови низ Европа. Комитите за време на СФРЈ беа една од подобрите тифо групи и претставуваа страв и трепет за секоја тифо група која ќе се осмелеше да пристигне во Скопје. Како си поминуваа циганите и гробарите само тие си знаат. Торцида беше тотално разбиена, а навивачите на приштина масакрирани. Red Firm на двапати пристигнаа во Скопје и секогаш без инцидент поминуваа од едноставна причина што со нив се имаше добри односи. Комити во тоа време беа далеку од Delije, Grobari, Torcida, B.B.B. Horde zla, но сепак беа рамо со рамо (ако не и подобри) од Armada, Maniacs, Red Firm... Во поранешна Југославија “КОМИТИ” остварија голем број на гостувања, а најголем впечаток оставија гостувањата во Белград и Ниш кога беа изненадени “Циганите”, а Ниш тотално демолиран.![]()
По распадот на СФРЈ во Македонија избувнува вистинска тифоманија со што Комитите добиваа конкуренти и нови искушенија. Покрај своите стари ривали “Чкембари”, добија многу нови: “Мајмуни”, “Кумани”, “Војводи”, ..... Па така “Комити” добија нова цел да докажат дека се најдобри и најсупериорни во Македонија. Редовно одеа на гостувања ширум Македонија да докажат кој е газда. Меѓутоа со забраната за организирани масовни гостувања тифо движењето во Скопје па и во Македонија се сруши. Настана голема битка помеѓу Комити и ФСМ која резултира со невиден хаос на натпреварот Вардар-Силекс. На Комитите не им се дозволува гостување, на другите мак тифози не им се дозволува да пристигнат во Скопје, па така интересот за ултра навивање по малку се изгуби. Но сепак Комитите опстојуваат. Доказ за тоа е новото дерби Вардар-Слога односно Комити - Шверцери.Но сепак има голема разлика од поранешните дерби натпревари кога “Комити” беа и по 3000, 4000 па и по 5000. Тогаш немаа толку добри транспаренти, толку пиротехника, и не правеа кореографии, но многу подобро навиваа. Но што е тука, тука е.
КОМИТИ САМО НАПРЕД!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
АНТИ-вардар??? Па цела МКД е АНТИ-ПОБЕДА и АНТИ-ПРИЛЕП па шо????
а од сбомани и мене ми се гади....ама исто и од бугарофили
Еве и песнички...
Напред Победо пред тебе се нека се руши
цела прва лига од тебе се плаши.
Црвено-бела боја најмила
за неа гине силна армија.
Навивачи горди Мајмуни,
ние сме твои верни синови.
За тебе Победо,живот даваме
ти си за нас се,се што имаме
биди вечна ти,одиме до крај
со тебе Мајмуните се знај.
Никогаш сама ти не ќе бидеш
илјада срца со тебе се секогаш.
Шампионска химна пееме,
до гроба тебе ќе те бодреме.
За тебе Победо,живот даваме
ти си за нас се,се што имаме
биди вечна ти,одиме до крај
со тебе Мајмуните се знај.
Прилепски си најсакан син
игра твојот светол тим
твоето име мило
1000 години ти било
Победа е љубов за секој од нас
за Маркови внуци живот е и страст,
победа и пораз составен се дел
само машка игра да ти биде цел.
(Победа,Победа,Победа,Победа)
Играј машка игра своја
еј Победо љубов моја
шампионски вези вез
за Европа е тоа влез
Победа е љубов за секој од нас
за Маркови внуци живот е и страст,
победа и пораз составен се дел
само машка игра да ти биде цел.
(Победа,Победа,Победа,Победа)
Кај што Плетвар почнува,
таму Мајмун царува,
кога Мајмун посака,
гол да направиш за да победиш,
таму сила земаат твоите Мајмуни,
кај што играш ти.
На мртов комита ми мириса,
се е по старо Победа е шампион
но срцево е мое бесмртно,
се дури те има тебе Победо,
ќе те чуваат твоите Мајмуни,
ќе навиваат кај што играш ти.
За Победа живеам живот
само тебе ти пеам јас
со Победа ние сме до смртта
кај што играш таму сум и јас
ние сме Мајмуни
навивачи најдобри
але але,але але
Извини женска најдрага
си имам љубов помила
име и е Прилепска Победа,
најмила...
Одиме на стадион
кај што игра шампион
шампиони ние сме
само напред Прилепе
Победо,те молам јас
играј Победи за нас
О Победо,О Прилепе
те сакаат Мајмуните
Победо,да си прва втора или трета ти
верно ќе те бодрат твоите верни Мајмуни
црвено-бела боја,црвено-бела боја
те сакам Победо зошто ти си моја
На јужна ние дојдовме
Победа да ја бодриме
Победа е шампион
ајде цел стадион... (јужна на Гоце Делчев)
Љубов си единствена ти си моја судбина
било да си прва или последна верно ќе те бодрам јас
але але Прилепе,живот давам за тебе
але але Прилепе але,живот давам за тебе
Победо,Победо
Победо але аоооо
за тебе пеам песна
Победа е шампион
Армија цела,црвено-бела
о вардар чао,вардар чао,вардар чао чао чао
песна се ори и бакла гори
Победа е нов шампион.
Нека живее љубовта
нека се раѓа ден
и нека секој мајмун
те ебе вардаре
Jawohl, Jawohl,
ich liebe Alkohol,
Ich liebe Fuјаball,Pobeda
Jawohl Jawohl Jawohl
браво за постов-многу реално од ваша страна!!се знае во МК-тифо сцената кои се НАЈДОБРИ,но и респект(иако не се како што беа порано) за војводи,мајмуни, жално е за лозари(сега пак се воздигнуваат) и кумани,,,,,,,,,,доволно е повторно да се вратат на старите патеки овие навивачки групи па да биде ЈАК МК тифо сцената........ТРЕБА СИТЕ ЗАЕДНО да НАВИВАМЕ кога игра МАКЕДОНИЈА(но без клупски обележја-зборам за боите, а инаку може да се вадат транс.пр.КОМИТИ-МАКЕДОНИЈА црвено жолта основа со ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА,СЛОБОДА или СМРТ,ЛАВ,ВЕРГИНА,АЦЕ МАКЕДОНЕЦОТ,ТМОРО,МРО, итн)Mало запознавање со ИСТОРИЈАТА на Чкембари!
Битола-Градот на Конзулите,сам по себе е карактеристичен по својата харизма,атрактивност,убавина.Покрај сенсот за минатото и големиот број културно историски знаменитости, кои се главен белег на градот,Пелистер е по тоа што Битола се препознава на Спортски план,.
А неразделив дел од Пелистер е навивачката група Чкембари,која го следи и бодри клубот на секој натпревар во фудбалскиот,ракометниот и кошаркарскиот шампионат.
Навивањето во Битола датира од средината на 80-тите години,кога модата за навивање од Британскиот Остров не ги заобиколи ни овдешните простори.
Навивање во Битола имало уште многу поодамна,на сите спортски манифестации што се одржувале во Битола,но кога станува збор за ОРГАНИЗИРАНО навивање и бодрење на Пелистер на секоја средба,тоа стартува со појавата на навивачката група во 1986 година,тогаш биле создадени првите зелено бели транспаренти"HELL BOYS"и"GREEN CONQUERORS".
Како почеток на создавањето на Чкембари се смета,1985 година,кога на ракометниот бараж натпревар за опастанок во Првата лига меѓу Пелистер и Партизан од Бјеловар,од Битола се упати навивачки караван од 15 автобуси,организирани во тоа време под името БМЧМ(Битолчани Мотокари Чкембари Македонци).
Под денешното име Чкембари,Битолските навивачи се појавуваат во сезоната 1987/88,во тоа време бројноста на навичакта група изнесувала околу 300 навивачи.
Денес по повеќе од 20 години,Чкембари сеуште го следат било кој спортски тим кој го носи името Пелистер,денес бројката на навивачи е зголемена и достигнува некаде околу 1200 навивачи,во изминатите години Чкембари станаа Синоним за Битола.
Чкембари vs Комити
Најголемиот ривал на Мак Тифо сцената на Чкембари се навивачите на Вардар, Комити од Скопје.
Нивниото ривалство започнува во сезоната 1989/90 на натреварот во Скопје,помеѓу Вардар и Црвена Звезда,кога доаѓа до судир меѓу Скопските Панкери и мал број Битолски навивачи кои оделе во тоа време да навиваат за Вардар,кој во тоа време беше македонска фудбалска гордост и најпознат бренд на македонскиот фудбал.
Од овај инцидент, започнува омразата меѓу двете навивчки групи-кои дотогаш имале коректни односи.
Денес Чкембари и Комити се најривалските навивачки групи во Македонија,и секогаш кога играле овие Пелистер и Вардар нивните натпревари биле прогласувани,како мечеви од висок ризик.
Најголемиот инцидент се случил во сезоната 92/93 на натпревар во Битола,кога Чкембарите ја скршија заштитната ограда и влегоа на терен да се пресметаат со Комитите,кои беа сместени на спротивната трибина-дојде до голем судир со Битолската Полиција,судир во кој беа повредени десетина полицајци и беа приведени над 200 Чкембари-сепак до директен судир на двете групи не дојде.
Дуелот на двете групи е со право наречен"Дуелот на Вечните Ривали",и без разлика колку се јаки тимовите за кои навиваат,ова секогаш ќе биде најголемото навивачко дерби на Македонија.
Мора да се истакне дека ривалството на двете групи беше тргнато на страна,на ЕП во ракомет во Болцано,Италија 98,кога мала бројка на Чкембари и Комити навиваа за македонската репрезентација.
И денес Чкембари се присутни на Источната трибина на градскиот Стадион во Скопје,кога игра македонската фудбалска репрезентација.
Подгрупи на Чкембари
Како и сите поголеми и организирани Тифо-Групи така и Чкембари,се составени од подгрупи кои имаат свои транспаренти знамиња,и најчесто се сотавени од навивачи кои се од иста населба.
Прва официјална подгрупа на Чкембари е CHAOS Карпош,формирана 1985 година,а се распадна 1996 кога го загубија својот ударен транс(CHAOS),им беше украден од Комити,( по непишаниот кодекс(УЛТРАС КОДЕКС) за навивање кога една група го губи совојот транс,таа се распаѓа.)
Во 1992 се формира подгрупата EXTREMO KARPOS,која е активна и ден денес(иако не е на некогашното ниво)
Во 2004 година беше формирана,подгрупата GREEN FRONT-YENI MAALE составена од Чкембари кои живеат во една од најстарите населби во Битола,популарното ГЕНИМААЛЕ.
Мината година се формираа две нови подгрупи на Чкембари-ULTRAS BAIR ,денес можеби најбројната подгрупа на Чкембари,а пред неколку месеци беше создадена и подгрупата на Чкембарите од центарот на Битола,која го доби името BOYS FROM CENTAR-BFC.
Сите овие подгрупи постојат само за подобра организација,на натпреварите сите се обединуваат и навиваат под едно знаме-знамето на Чкембари!
КОГА КОМИТИ(најпрво) а потоа и ДРУГИТЕ навивачки групи почнаа да БИДАТ против ХАРИ(кој го упропасти мак фудбалот) вие вадевте транспаренти за ХАРИ и неговата лоповска дружина
браво за постов-многу реално од ваша страна!!се знае во МК-тифо сцената кои се НАЈДОБРИ,но и респект(иако не се како што беа порано) за војводи,мајмуни, жално е за лозари(сега пак се воздигнуваат) и кумани,,,,,,,,,,доволно е повторно да се вратат на старите патеки овие навивачки групи па да биде ЈАК МК тифо сцената........ТРЕБА СИТЕ ЗАЕДНО да НАВИВАМЕ кога игра МАКЕДОНИЈА(но без клупски обележја-зборам за боите, а инаку може да се вадат транс.пр.КОМИТИ-МАКЕДОНИЈА црвено жолта основа со ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА,СЛОБОДА или СМРТ,ЛАВ,ВЕРГИНА,АЦЕ МАКЕДОНЕЦОТ,ТМОРО,МРО, итн)
само уште да ми кажеш кој се кара???????????алоооо темава не е за карање кој е подобар или кој прв измислил песна...и за крај, обединете се!
само уште да ми кажеш кој се кара???????????