Македонија највалкана земја во Европа

• Креатор на темата Креатор на темата AL.
  • Време на започнување Време на започнување
Немој бре тако, јеси ли ти видео Мораву како загађена је?:pos2:

Шега на страна, Македонија е многу загадена и прљава, но поарни од нас НЕ се ниту Србија, Романија, Молдавија, ниту Бугарија, а Албанија е дабетер. :toe:

Idi ti u Srbija i najdi plasticno sise ili kesa pokraj pat :helou:

Idi ti u Srbija i najdi plasticno sise ili kesa pokraj pat :helou:

Ти изгледа носиш розеви очила кога си во Србија.

Доволно е да појдеш до Врање, Лесковац или Ниш, не мора подалеку, па да видиш многу отпадоци и депонии насекаде. Тротоарите (дури и на главните улици во овие градови ај што им се за никаде, (раскопани, а на многу места имаат само кал) па кога ќе видиш и тоа ѓубрето испопикано по тоа дупките, ужаз да те фати :kesa: Кај нас такво нешто има само во населбите од општина Чаир.

Во Србија е чисто само по Војводина, по местата со доминантно унгарско население.

Ти изгледа носиш розеви очила кога си во Србија.

Доволно е да појдеш до Врање, Лесковац или Ниш, не мора подалеку, па да видиш многу отпадоци и депонии насекаде. Тротоарите (дури и на главните улици во овие градови ај што им се за никаде, (раскопани, а на многу места имаат само кал) па кога ќе видиш и тоа ѓубрето испопикано по тоа дупките, ужаз да те фати :kesa: Кај нас такво нешто има само во населбите од општина Чаир.

Sega se vrativ od Srbija, i toa bas od toj kraj idi i vidi pa ke zborime, ovaka ke ispadne deka nesto gi velicam.

Не глеам кој е резонот да се тешиме со нечистотијата на Романија,Србија......Грција............ кога во кочина живеете...Македонија СМРДИ бе..штом се симнеш од авион, те удира реа на кислоина,на депонија..воздухот смрди како у дупкине....палестинскине селендри.....кога си одиш од Македонија...три дена се дезинфицираш,тушираш и стругаш до под кожа...во надеж дека некоја габа не си закачил......,а кога влезеш у просторија се вртат накај тебе.....им мирисаш на веќе заборавената беда.... :)

Bidejki sum nadaleku poznat ribar ( site me znaat u ribarnica :pos2: ) cesto idam po riba od Struma pa do Drina i mozam da kazam deka definitivno imame najzagadeni i najgnasni reki na Balkanov. Jas se kladam deka u nasive reki ima poveke plasticni sisinja otkolku ribi.

Остај...
Рекана Треска во Кичевско на лето ко ќе понемат вода личит на депонија за пластични шишиња. Жалосна слика.

Колку е само веродостојно видете од овој податок. Иначе нашиве мереле во Скопје и по градовиве а другите сигурно по цела земја. Гледајте кај нас колкава е површината на шуми и планини со ненаселено место а колку е површината со населени места. Ако се смета цела површина на Македонија би требало да бидеме многу подобри во овој фактор.

Mozebi sme najvalkani i najiskreni...
Kako i da e voopsto ne me interesira dali rangiranjeto e verodostojno , fakt e deka Makedonija se davi vo gubre..
Makedonija e edna od retkite zemji vo svetot koja vo gradovi od goleminata na Prilep i Strumica nema procistitelni stanici za otpadni vodi...
Vo mnogu sela nema vodovodi a otpadnite vodi ednostavno se ispustat vo zemjata sto e isklucitelno opasno....
Kolku e vazna ekologijata govori i faktot deka koga se spoija Istocna i Zapadna Germanija , vednas se investiraa Bilijardi marki vo otstarnuvanje na deponiite kade gubreto ednostavno bilo zakopuvano sto e mnogu opasno....
Poglednete ja samo slikata koga se izleguva od Veles nakaj Stip, UZAS ,gubre i kesinja letat na site strani...
Rekite ni se vo katastrofalna sostojba , ezerata isto , pa duri i Ohrid se zagaduva...
Dali ste go videle ezeroto Treska vo kakva sostojba e???
Ima uste milion primeri i zatoa mislam deka site ovie prasanja bi trebalo da bidat prioritet za vladata bidejki prvo i osnovno merilo za kulturata i navikite na eden narod e HIGIJENATA....
Mene samo eden fenomen mi e cuden , Makedoncite vo sutina se CIST narod, koga se raboti za domasna Higiena (hidiena vo nasite domovi), sprotivno na toa Javnata Higijena ni e katastrofalna...

Немој бре тако, јеси ли ти видео Мораву како загађена је?:pos2:

Шега на страна, Македонија е многу загадена и прљава, но поарни од нас НЕ се ниту Србија, Романија, Молдавија, ниту Бугарија, а Албанија е дабетер. :toe:

I sega STO...

DAli treba toa da ne tesi ili da prevzememe nesto???

Mene na pr sekogas Hrvatska mi bila reper...Od ednostavna pricina sto sme ziveele vo ista drzava i sto mnogu dobro ja poznavam...
I znam deka pred 20 godini Hrvatska ne bila mnogu pocista od Makedonija, za zal vo poslednite dve decenii Hrvatite si ja stavija Ekologijata i Infrastrukturata kako prioriteti dodeka kaj nas toa bese poslednoto svirce na kavalot i zatoa denes imame vakva drasticna razlika...

Ima uste milion primeri i zatoa mislam deka site ovie prasanja bi trebalo da bidat prioritet za vladata bidejki prvo i osnovno merilo za kulturata i navikite na eden narod e HIGIJENATA....
Mene samo eden fenomen mi e cuden , Makedoncite vo sutina se CIST narod, koga se raboti za domasna Higiena (hidiena vo nasite domovi), sprotivno na toa Javnata Higijena ni e katastrofalna...

на кое дереџе е некој народ НЕ СЕ МЕРИ по тоа колку му се чисти, културни, образувани ПОЕДИНЦИТЕ.....тоа се гледа од нивото на ЧУВСТВО ЗА ЗАЕДНИШТВО...колку им е битно да бидат средени,спастрени, чисти ЗАЕДНИЧКИТЕ..... ЈАВНИТЕ ПРОСТОРИ...
...народ кого не го интересира улицата надвор од дворот, ходникот надвор од станот, реката..која е алајбегова слама за него, народ на кого не му е гајле каде оди ѓубрето од кога ќе го џитне преку ограда...тој НАРОД Е СТОКА..!!!
Таквиот народ гради куќа на ивицата на парцелата, не оставајќи место да може асално со автомобил да помине, тој народ ако не џапне пола метро од комшијата не е жив.. :)
..таков народ не го есапат МЕЃУ НАРОДИТЕ......колку и да џавка........

Lani letoto ideme na Debarsko ezero poteg dolno Kosovrasti kade Radika se uliva u Debarsko, sto ke vidime KATASTROFA plasticni sisinja preku 1000. Mora nesto da prevzememe za da ja ocistime drzavava, plus sega prolet ide treba da se organizira edna akcija.

на кое дереџе е некој народ НЕ СЕ МЕРИ по тоа колку му се чисти, културни, образувани ПОЕДИНЦИТЕ.....тоа се гледа од нивото на ЧУВСТВО ЗА ЗАЕДНИШТВО...колку им е битно да бидат средени,спастрени, чисти ЗАЕДНИЧКИТЕ..... ЈАВНИТЕ ПРОСТОРИ...
...народ кого не го интересира улицата надвор од дворот, ходникот надвор од станот, реката..која е алајбегова слама за него, народ на кого не му е гајле каде оди ѓубрето од кога ќе го џитне преку ограда...тој НАРОД Е СТОКА..!!!
Таквиот народ гради куќа на ивицата на парцелата, не оставајќи место да може асално со автомобил да помине, тој народ ако не џапне пола метро од комшијата не е жив.. :)
..таков народ не го есапат МЕЃУ НАРОДИТЕ......колку и да џавка........

Apsolutno se soglasuvam od tocka do zapirka...

Zatoa i kazav deka e cudno toa sto vo domovite si odrzavama Higijena (barem jas onie luge sto gi poznavam) a pred dvorovite ili pred zgradata imame mini deponii koi na nikoj ne mu smetat...
Megutoa i toa se regulira so zakon...

Lani letoto ideme na Debarsko ezero poteg dolno Kosovrasti kade Radika se uliva u Debarsko, sto ke vidime KATASTROFA plasticni sisinja preku 1000. Mora nesto da prevzememe za da ja ocistime drzavava, plus sega prolet ide treba da se organizira edna akcija.

Akciite se dobra ideja ..
Problem e ne e samo rabotata da se iscisti , treba i da se odrzava...
Iako mislam deka slicni akcii kako sto bese omnaa so posaduvanje na drvca bi donele kakov takov efekt....
Ako nisto drugo mozebi ke imat vlijanie vrz kolektivnata svest (iako covek sto nema svest sekako ne bi prisustvuval na vakva akcija)...

Вистина е... ама знаете што?
Неможе да се кука по власта на ова, ова е до културата на народот.
Жал ми е, ама дефинитивно немаме никаква култура кога е во прашање нашиот отпад.

Жал ми е, ама дефинитивно немаме никаква култура кога е во прашање нашиот отпад.

хмммм..доаѓаме на НАЈЗАЕБАНОТО.........ние ДЕФИНИТИВНО за НИШТО...НЕМАМЕ НЕШТО...:) не само култура, туку било што....и тоа не дупи ли не дупи од позадина...додека ние се пениме ко улави...и бараме кривци наоколу:)

До културата на народот е мојот, твојот... итн пикавец фрлен на улица...а тоа е капка во море.....
А до власта е ..е многу што.....
власта мижи и ќути на загадувањето и труењето од ОКТА и другите индустриски загадувачи, не ги ни приметува се почестите помори на риби по нашите реки, за криволовството и крадењето риба и да не спомнувам, а тек да не спомнувам за соголените планини..не бе.... шлеперите со украдени дрва имаат стелт технологија....прехрамбената индустрија и земјоделието ни произведуваат по којзнае какви стандарди, уствари никакви, да не спомнувам на што ни личат депониите за одлагање на ѓубрето, непостои скоро никаков систем за рециклирање..има уште работи, а ние се фативме за контејнерите ко тие да се главниот извор!

До културата на народот е мојот, твојот... итн пикавец фрлен на улица...а тоа е капка во море.....
А до власта е ..е многу што.....
власта мижи и ќути на загадувањето и труењето од ОКТА и другите индустриски загадувачи, не ги ни приметува се почестите помори на риби по нашите реки, за криволовството и крадењето риба и да не спомнувам, а тек да не спомнувам за соголените планини..не бе.... шлеперите со украдени дрва имаат стелт технологија....прехрамбената индустрија и земјоделието ни произведуваат по којзнае какви стандарди, уствари никакви, да не спомнувам на што ни личат депониите за одлагање на ѓубрето, непостои скоро никаков систем за рециклирање..има уште работи, а ние се фативме за контејнерите ко тие да се главниот извор!

Se raboti za sindjir na vinovnici od gore do dole...Site se vinovni...
Sekako odgovornosta ja ima vlasta i taa treba da se spravuva so situacijata vo koja se naogame...
Iako VLADATA bez pomos i podrska od narodot nemoze da go resi ovoj problem...
Sepak mislam deka resenieto e vo EDUKACIJATA, PRINCIPIELNOTO SPROVEDUVANJE NA ZAKONITE i najvaznoto investiranje vo novi moderni deponii i mehanizacija za odstranuvanje na smetot...

Државата неможе да се валка самата себе си и да ги уништува јавните реквизити. Тоа го прават луѓето, а тие луѓе сме сите ние кои живеем во оваа држава.
И да ниту некои најосновни норми на чистота не запазуваме за другото и муабет да не правам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom