За што преговараме - за името, за референцата или за идентитетот?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Не можам да се воздржам да не прокоментирам кога ќе прочитам некоја ваква мисла.

Деца, слушате ли сите, менувајте се што ќе побараат, пошто може барањата да се зголемат, после може ќе сакаат и да ве еутанизираат. Од кај знаете утре кога ќе станат од спиење шо ќе им прдне...
а што ти предлагаш а мистичен?
имаме околу 200 000 илјади кои се декларирале ко бугари(што и дава на бугарија опасно оружје во рака) ,имаме околу колу 300 000-400 000 албанци ,имае зголемена сиромаштија имаме пад на наталитетот,имаме неспособен економски владин тим и единствената шанса да си го спасиме газот ни е блокирана од некоја ми ти популистичка кампања на некоја ми ти исто толку неспособна влада(грчка)само што таа влада е на држава која има право на вето ,во еу и нато и пари и лоби групи многу појаки од нас и единство.

а ние имаме полуретардирана влада која беше окарактеризирана од брисел ко луда (мислам што уште треба да им се каже да прекинат да се глупираат општо)....Која иначе наместо да прекинеше на време и на националистичката политика на грција да не реагираше со националистичка политка и ред други провокации и да прифатеше на време предлог име мењање само досега ќе бевме у нато а да го ставевме индетитетот за демек као кога ќе влеземе ( а они ќе мислат дека ќе не уценуваат со еу ,а еу не ни треба ) и готово решен проблем

ама не гвујо не напои со национализмот и сеа ем име ќе оди ем федерализација ни се заканува а може и граѓанска војна или немири од типот ала грција

И на крај на здравје ебење во здрав мозок

Одите оффтопик!!!

Темава не е за Мирц муабети!

Nie ne pregovarame, nie se prpelkame vo pravta i pepelta vo koja ne natiskaat od site strani.

Imeto e promeneto, se raboti na promena na nacionot, etnikumot, svesta, kulturata, tradicijata i voopsto istoriskata smobitnost na makedoncite.

Koga nas konecno eden den ke ne snema, ne samo Grcija i kurvata vavilonska, tuku i skoro cel svet ke zdivne.

Se dodeka postoime, kako kukol, kako troskot, dotogas ke sme im raska vo ocite.

A nase e samo da opstpime iako nekoi mosne itro sakaat da se poigruvaat i da ne istrgnat na pogresen pat.
ne samo komunjarite, koi toa go pravat od nemajkadnost, zelba za vlast i predavnistvo, tuku i od site drugi (skoro site) politicari, koi od zloba, koi poradi potkup, a koi od neznaenje, detinlak, budalstilak i glupost go cinat toa.

Sum rekol i ke povtoram:

500 i kusur pod tursko ne smenivme nisto, se ni bese negirano, a opstojuvavme i opstoivme. Kade sega brzavme, izbrzavme i ponatamu slepo brzame?

а што ти предлагаш а мистичен?
имаме околу 200 000 илјади кои се декларирале ко бугари(што и дава на бугарија опасно оружје во рака) ,имаме околу колу 300 000-400 000 албанци ,имае зголемена сиромаштија имаме пад на наталитетот,имаме неспособен економски владин тим и единствената шанса да си го спасиме газот ни е блокирана од некоја ми ти популистичка кампања на некоја ми ти исто толку неспособна влада(грчка)само што таа влада е на држава која има право на вето ,во еу и нато и пари и лоби групи многу појаки од нас и единство.

а ние имаме полуретардирана влада која беше окарактеризирана од брисел ко луда (мислам што уште треба да им се каже да прекинат да се глупираат општо)....Која иначе наместо да прекинеше на време и на националистичката политика на грција да не реагираше со националистичка политка и ред други провокации и да прифатеше на време предлог име мењање само досега ќе бевме у нато а да го ставевме индетитетот за демек као кога ќе влеземе ( а они ќе мислат дека ќе не уценуваат со еу ,а еу не ни треба ) и готово решен проблем

ама не гвујо не напои со национализмот и сеа ем име ќе оди ем федерализација ни се заканува а може и граѓанска војна или немири од типот ала грција

И на крај на здравје ебење во здрав мозок

Ај ако не е проблем дообјасни се по болдираново....?
И дај од каде ти се информацииве....?
Да не си помислиме дека си субјективна....

И за крај ако не ти чини ОВДЕ, можеш слободно да и одиш никој не те држи....

500 i kusur pod tursko ne smenivme nisto, se ni bese negirano, a opstojuvavme i opstoivme. Kade sega brzavme, izbrzavme i ponatamu slepo brzame?

Некои забораваат или се прават дека не гледаат....
Па го одбираат да одат по патот на најмал отпор....
Шиткај се => нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу .....:drk::drk::drk:

Ај да го тргнам твоето политичко поентирање.

Незнам кој кого изебал во мозок за толку да му ја искриви перцепцијата и здравото размислување.

Грците секако ќе ни ставеа вето, за НАТО. Тоа е дел од нивната стратегија.
Која е стара неколку децении, а не од кога дошол Грујо на власт.

Зошто не ги прокоментираш изјавите на Фрчко и Илинка пред неколку години кои ги постирав погоре???

Како тогаш нивниот “национализам“ и тврдење дека се работи за идентитет е поинаков од оној денес?

Во последно време често го сретнуваме мислењето дека преговорите се воделе за името, не за идентитетот.

Ако ги оставиме настрана контрадикторните, конфузни и често наменски настапи, произлегува дека преговорите се воделе за замена на сегашната референца со нова, Република „Северна“ или „Горна“ Македонија, која би се користела за меѓународна употреба. Од оваа перспектива, ваквото решение за проблемот со името изгледа едноставно, на дофат на раката, и од корист за Македонија. Со тоа, наводно, би се отстранила главната пречка за влегување на земјата во НАТО и во ЕУ, а покрај тоа би довело и до замена на досегашната срамна референца.

Но како тука би се вклопило прашањето за идентитетот?
Очигледно тешко, односно никако. Убедувањето дека штом еднаш постигнеме договор за името, прашањето за идентитетот би го решиле полесно, на тој начин што ќе сме побарале меѓународни гаранции од авторитетно меѓународно тело, на пример, Советот за безбедност на ОН, за жал не е така.

Пристапот што го има Грција оди во обратна насока од ваквите домашни посакувања.
Нивната стратегиска цел е негирање, бришење или барем обезличување на идентитетот токму преку промената на името, а не на референцата, која за нив, како и за нас, впрочем, е само модус вивенди во дадените околности.
Токму затоа, за нив се спорни односно неприфатливи придавките: македонски, македонско, како ознака или атрибут на идентитетот.
Се покажува дека токму тоа е сега нивниот врвен приоритет, нешто што досега го држеа некако во заднина, вешто насочувајќи ја работата кон името. Неодамнешниот одговор на министерката Бакојани на писмото на министерот Милошоски претставува најдобра потврда за тоа.

Факт е дека гаранции или атест за националниот идентитет не издава никој. Прашањето на идентитетот никогаш не било дел од меѓународното право, односно од формално регулираните меѓународни односи. Дури и да претпоставиме за момент дека Советот за безбедност на ОН би „издал“ такви гаранции, што би бил резултатот од таквата резолуција? Најпрво, тоа би значело дека земјата, Република Македонија, нема цврст, неоспорен, изворен идентитет или идентитетот и е до таа мера загрозен што бара некој од надвор да и го гарантира. Со тоа комплетно би ја заокружиле и докомплетирале сликата што сака да ја портретира Грција за нашата земја како вештачка, неприродна творба, создадена со помош на меѓународниот комунизам (Коминтерната), која нема изворен идентитет и која присвојува туѓо цивилизациско и културно наследство.

Во самиот почеток на 1990-тите години, во кампањата на официјална Атина за спречување на влегувањето на Македонија во ОН, беше наметнат спорот со името со преттекст дека тоа асоцира на територијални претензии бидејќи го содржи зборот Македонија. Уште тогаш можеше да се види дека спортот со името е само параван зад кој се крие настојувањето да се оспори нејзиното постоење и етаблирање како меѓународен субјект (види моја анализа објавена во весникот „Нова Македонија“ од 19-22 февруари, 1993 година). Со Извештајот на Бадентеровата комисија, тој аргумент стана невалиден и таквата позицијата на Грција тешкоодбранлива.

Во меѓувреме, работите радикално се изменија во корист на Македонија. Земјата дојде до вратите на НАТО и отиде најдалеку, заедно со Хрватска, во процесот на интегрирање во ЕУ, стекнувајќи се со кандидатски статус во 2005 година. Грција тогаш повторно го искористи името како „скриен адут“ за да ја спречи Македонија да го финализира влегувањето во НАТО. Тоа што Грција не ја блокира Македонија на самиот почеток на процесот при склучувањето на Спогодбата за стабилизација и асоцијација и при добивањето на кандидатскиот статус, а имаше можност, туку откако земјата стигна до самата цел (НАТО) и до можноста да го трча последниот круг кон ЕУ (почнување преговори за членство), доволно зборува за нејзините вистински намери и стратегија. Значи, ниту тогаш ниту сега, клучниот проблем не е во името. Името е само изговор, средство за постигнување други цели од нивната национална стратегија. Згора на тоа, преку името, сега, како најново, го проблематизира и идентитетот на македонскиот народ.

Автор: Владимир Петковски
(Авторот е универзитетски професор и поранешен амбасадор)

извор.

И ве молам, обрнете внимание на текстот и на работите кои се наведени. Затоа и беше ставен.

Ова е цитирано од Грчка уста:

Цитат:
When the countries name changes, Greece will look at sorting out the language/ethnicity issues that will arise.
Цитат:
This will be stage 2 of the Macedonian question that is being played out here.

Ај ако не е проблем дообјасни се по болдираново....?
И дај од каде ти се информацииве....?
Да не си помислиме дека си субјективна....

И за крај ако не ти чини ОВДЕ, можеш слободно да и одиш никој не те држи....

Некои забораваат или се прават дека не гледаат....
Па го одбираат да одат по патот на најмал отпор....
Шиткај се => нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу,нато, еу .....:drk::drk::drk:
прво имаше тема за 200 000 македонци декларирани ко бугари ме мрзи да ја брам ако сакаш ти најди си ја
второ мислиш дека со влезот на албанија у нато нас албанците ќе не трпат и нашите спрови ?Дај бре малцечукни си ја главата тие во западна македонија нема да чекаат 20 години за да добиеме членство само во нато...
Трето ајде погледни демонстрации има ,владава се повќе ја усерува економија закони кои ги чинат граѓаните илјадници денари ...се отпуштаат секој ден луѓе и ти мислиш немири нема да има ....
Ај да го тргнам твоето политичко поентирање.

Незнам кој кого изебал во мозок за толку да му ја искриви перцепцијата и здравото размислување.

Грците секако ќе ни ставеа вето, за НАТО. Тоа е дел од нивната стратегија.
Која е стара неколку децении, а не од кога дошол Грујо на власт.

Зошто не ги прокоментираш изјавите на Фрчко и Илинка пред неколку години кои ги постирав погоре???

Како тогаш нивниот “национализам“ и тврдење дека се работи за идентитет е поинаков од оној денес?
кон бодот стратегијата беше од 2007 иначе ајде сеа објасни ми зошто кога ни дадоа кандидатски статус грција не стави вето?
Зошто баш сеа ?
Зошто баш почнале да коваат стратегии во времето на гвујо?

Трето ајде погледни демонстрации има ,владава се повќе ја усерува економија закони кои ги чинат граѓаните илјадници денари ...се отпуштаат секој ден луѓе и ти мислиш немири нема да има ....

Марсовке, отвори дневен печат од ЕУ и обидите се да прочиташ што се случува. Тоа во врска со економијата.

кон бодот стратегијата беше од 2007 иначе ајде сеа објасни ми зошто кога ни дадоа кандидатски статус грција не стави вето?
Зошто баш сеа ?
Зошто баш почнале да коваат стратегии во времето на гвујо

Стратегијата не е од 2007, туку ПРИЗНАНИЕТО за таа стратегија е од 2007.

Ова ти го потврдува и нашиот екс амбасадор Петрески:

Во периодот 1980-84 работи како советник во амбасадата на СФРЈ во Вашингтон, САД.
Во 1990 бил назначен за Амбасадор во Судан, а од 1994 до 1999 бил Амбасадор на Република Македонија во НР Кина.

Значи не се работи за лаик или партиски полтрон на Груевски!

Тој е автор на текстот кој НЕ го прочита:

Уште тогаш можеше да се види дека спортот со името е само параван зад кој се крие настојувањето да се оспори нејзиното постоење и етаблирање како меѓународен субјект (види моја анализа објавена во весникот „Нова Македонија“ од 19-22 февруари, 1993 година).

Досега се купува/ше ВРЕМЕ, доколку порано не блокираа ќе си скратеа од времето потребно за остварување на својата стратегија.

А играта со албанскиот фактор е нивната основна цел.

Тоа го потенцираше и Самарас во своето интервју од 2008.

Исто така немаше потреба да не блокираат претходно бидејќи немаше ниту покана ниту самит за прием на Македонија.

Стратегија не се прави од денес за утре, туку е план за долгогодишно дејствување на цврсто утврдени цели!

Ај да си прашам јас,бидејќи многу многу не се разбирам,најискрено.
Значи,после изјавата од таја курвата гејска,дали ние имаме потполно право да настапиме на следниов начин.Излегува Груевски пред светските лидери со став:Со оглед на фактот што Грција ја прекрши привремената спогодба,и ни постави вето,а исто така и со последното произнесување на министерката на надворешни работи на Грција,дека не се работи само за името,туку и за идентитетот,Македонија произлегува со следниот став околу ова прашање.Имено,спремни сме да прифатиме двојна формула,со која што грција може да ни се обраќа како што сака,а за сите други сме Македонија.Доколку овој предлог биде одбиен од Грција,ние со право ги напуштаме преговорите,бидејќи нема повеќе за што да преговараме.А истовремено и привремената спогодба помеѓу Македонија и Грција ни го дозволува тоа,бидејќи еднаш веќе е прекршена од страна на Грција.
Толку ли е тешко ова? или да прашам Возможно е?Имаме право вака да се произнесиме?:smir:
Значи,јас стварно не се разбирам,затоа прашувам,бидејќи интелегенцијата ми кажува,дека некој(не некој,туку буквално сите) не дупи во здрав мозок(нас обичните Македонци)
Ке ми одговори некој??

Ај да си прашам јас,бидејќи многу многу не се разбирам,најискрено.
Значи,после изјавата од таја курвата гејска,дали ние имаме потполно право да настапиме на следниов начин.Излегува Груевски пред светските лидери со став:Со оглед на фактот што Грција ја прекрши привремената спогодба,и ни постави вето,а исто така и со последното произнесување на министерката на надворешни работи на Грција,дека не се работи само за името,туку и за идентитетот,Македонија произлегува со следниот став околу ова прашање.Имено,спремни сме да прифатиме двојна формула,со која што грција може да ни се обраќа како што сака,а за сите други сме Македонија.Доколку овој предлог биде одбиен од Грција,ние со право ги напуштаме преговорите,бидејќи нема повеќе за што да преговараме.А истовремено и привремената спогодба помеѓу Македонија и Грција ни го дозволува тоа,бидејќи еднаш веќе е прекршена од страна на Грција.
Толку ли е тешко ова? или да прашам Возможно е?Имаме право вака да се произнесиме?:smir:
Значи,јас стварно не се разбирам,затоа прашувам,бидејќи интелегенцијата ми кажува,дека некој(не некој,туку буквално сите) не дупи во здрав мозок(нас обичните Македонци)
Ке ми одговори некој??

Убаво и лесно кажано, тешко применето со оглед дека нашите политичари играат како ќе свири чичко Сем.

Не можеме ниту ние да даваме ултиматуми и диктираме услови бидејќи дипломатијата ни е послаба страна, а за да бидеме во состојба да условуваме треба да изиграме првин со надворешниот фактор и да го придобиеме на наша страна.

Затоа се применува друг пристап, се тужи Грција во судот во Хаг за прекршување на привремената спогодба, со што добиваме и пресуда која во никоја верзија неможе да ни штети.
Најверојатната пресуда ќе биде:

Судот пресуди дека и двете страни ја прекршиле спогодбата и ги обврзува да ја почитуваат и имплементираат бидејќи е гарантирана од ОН.
Со тоа Грција мора да дозволи влез на Македонија под референцата во НАТО.

Тоа значи победа над Грчката стратегија. Стануваме членка на НАТО под референцата и постепено уставното име ќе ја заменува во употребата.
Ќе бидеме на рамноправна позиција и Грчкиот отпор нема да има смисла бидејќи ќе им остане само ЕУ како уцена. А тука веќе друга политика ќе има.

Единственот проблем е што овој спор во Хаг може да потрае 5 години, време кое Грците ќе се обидат да го искористат за разни диверзии.

Судот пресуди дека и двете страни ја прекршиле спогодбата и ги обврзува да ја почитуваат и имплементираат бидејќи е гарантирана од ОН.
Со тоа Грција мора да дозволи влез на Македонија под референцата во НАТО.
Uste da bese obvrzuvacka presudata od HAG, ubo ke bese, ama... :)

Uste da bese obvrzuvacka presudata od HAG, ubo ke bese, ama... :)

Што ама?
Објасни.

Во било која верзија имаме аргумент плус, а неможе вечно да ги толерираат.

The former Yugoslav Republic of Macedonia institutes proceedings against Greece for a violation of Article 11 of the Interim Accord of 13 September 1995
http://www.icj-cij.org/docket/index...42&PHPSESSID=898f9b9ba47b237b4d363175f75762b0

The former Yugoslav Republic of Macedonia requests the Court to order Greece to “immediately take all necessary steps to comply with its obligations under Article 11, paragraph 1” and “to cease and desist from objecting in any way, whether directly or indirectly, to the - 2 -
Applicant’s membership of the North Atlantic Treaty Organisation and/or of any other ‘international, multilateral and regional organizations and institutions’ of which [Greece] is a member . . .”.

As a basis for the jurisdiction of the Court, The former Yugoslav Republic of Macedonia invokes Article 21, paragraph 2, of the Interim Accord of 13 September 1995 which provides that “[a]ny difference or dispute that arises between the Parties concerning the interpretation of implementation of this Interim Accord may be submitted by either of them to the International Court of Justice, except for the differences referred to in Article 5, paragraph 1”.

http://www.icj-cij.org/docket/files/142/14881.pdf
http://www.icj-cij.org/homepage/index.php?lang=en

Што ама?
Објасни.

Ama.... ne e obvrzuvacka. Taka da ti pagja vo voda konstatacijata deka avtomatski vleguvame vo NATO pod referencata. :toe:

Argumenti i sega imame be Bratot, svoja drzava, svoj narod, moj problem kako ke se vikam. Pravo na samoopredelba, konvencii za prava vamte trmte. Se e toa na nasa strana. I so fajde od toa?! Nisto.

Mok ni treba mok, ili pak krajno racionalna ponuda sto ke bide od interes na nekoj koj ima mok i koj bi ne podrzil vo sporot...... e toa go nemame.:toe:

Читај погоре.

Мислам дека имаме доволно стручни лица кои знаат што сакаат да постигнат и како.

Што ама?
Објасни.

The former Yugoslav Republic of Macedonia institutes proceedings against Greece for a violation of Article 11 of the Interim Accord of 13 September 1995
http://www.icj-cij.org/docket/index...42&PHPSESSID=898f9b9ba47b237b4d363175f75762b0

The former Yugoslav Republic of Macedonia requests the Court to order Greece to “immediately take all necessary steps to comply with its obligations under Article 11, paragraph 1” and “to cease and desist from objecting in any way, whether directly or indirectly, to the - 2 -
Applicant’s membership of the North Atlantic Treaty Organisation and/or of any other ‘international, multilateral and regional organizations and institutions’ of which [Greece] is a member . . .”.

As a basis for the jurisdiction of the Court, The former Yugoslav Republic of Macedonia invokes Article 21, paragraph 2, of the Interim Accord of 13 September 1995 which provides that “[a]ny difference or dispute that arises between the Parties concerning the interpretation of implementation of this Interim Accord may be submitted by either of them to the International Court of Justice, except for the differences referred to in Article 5, paragraph 1”.

http://www.icj-cij.org/docket/files/142/14881.pdf
http://www.icj-cij.org/homepage/index.php?lang=en

Судот нема ЕГСИКУТИВНА моќ...
Така да нетреба да се очекуваат големи промени...
Што се однесува до преговорите многу убаво Груевски ја објасни работата „ако ние од старт попуш(т)име за името практично половина сме одстапиле а ќе преговараме само за другата половина„...Уште додаде, „кој денес се сеќава дека Македонија го сменила знамето, уставот и се нафатила на привремената референца„...

Кој денес се сеќава на ембаргото што против сите европски стандарди го кркавме...„Одговорот е НИКОЈ ама баш никој , па дури ни СДС ги заборавија одстапките кои ги направиме...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom