ФАЗА 3 -бришење на Македонците

ne siri lazni informacii

НАТО не го менува начинот на гласање за прием
Можеме да потврдиме дека консензусот останува начин на одлучување при приемот на нови земји, велат во седиштето на алијансата во БриселНАТО не размислувал ниту ќе размислува за промена на процесот на одлучување кога станува збор за проширувањето, нагласува алијансата по изјавата на еден од кандидатите за претседател на Македонија дека земјава ќе биде примена бидејќи ќе се измени и начинот на прием на нови членки во Сојузот. Влезот на нови земји останува возможен само доколку сите членки се согласат со тоа, потврдува портпарол на Северноатлантскиот пакт, кој завчера на самитот ги прими во своите редови Албанија и Хрватска.

- Начинот на одлучување при прием на нови земји-членки не е променет и за негово менување не се размислува - вели портпарол на организацијата. Одлучувањето при прием на нови земји во НАТО се заснова врз Вашингтонскиот договор потпишан на 4 април 1949 година.

„Страните можат, со едногласна согласност, да поканат која било европска земја што е во можност да ги продолжува принципите на оваа Повелба и да придонесува за стабилноста на северноатлантската област за да и' пристапи на оваа Повелба“, вели членот 10 од договорот на сојузниците потпишан во Вашингтон со кој е креиран Северноатланскиот пакт. За промена на начинот на одлучување во НАТО имало и повици и размислувања, но никогаш во однос на проширувањето, објаснува дипломат во Брисел.

Во НАТО велат дека нивната организација е составена од членки на кои не им е забрането да имаат свои ставови, кои не секогаш се совпаѓаат со оние на алијансата. Во тој контекст тие ја сместуваат и изјавата на канадскиот министер за одбрана кој во една дебата се произнесе за одлучување на сите минус еден.

- Ставот на министерот е негов личен став, што НАТО ниту сака ниту може да го коментира. Ние можеме само да потврдиме дека министрите во приватни дебати имаат право да изнесат личен став. Можеме исто така да потврдиме дека консензусот останува како начин на одлучување во НАТО - велат во седиштето на алијансата во Брисел.

Во ЕУ работите се нешто поинакви, иако и таму проширувањето подлежи на едногласност. Промена на процесот на одлучување од консензус во мнозинско гласање е предвидена со Лисабонскиот договор на ЕУ што би требало да биде усвоен наесен доколку Чешка и Ирска, двете најскептични држави во поглед на оваа повелба, се согласат да го ратификуваат. Оваа нова европска повелба предвидува укинување на едногласноста во многу области за да и' се овозможи на ЕУ поглатко да функционира и да не биде блокирана поради националните интереси на земјите-членки. Процесот на проширувањето е една од ретките области каде што правилото на едногласност останува да биде во сила.

izv.dnevnik

ВЕДНАШ СЕ ЈАВИ ГРЧКОТО ЛОБИ.

ПРЕКУ ОНАКВОТО МИ Е ОД АНОНИМНИТЕ НАТО ФУНКЦИОНЕРИ.

НАТО МОРА ДА ОДЛУЧУВА СО 2/3 МНОЗИНСТВО, ЗОШТО ЌЕ СЕ БЛОКИРА КАКО ИМА ВЕЌЕ БААГИ ЧЛЕНОВИ. ШТОМ КАНАДА ВЕЌЕ Е ЗА ТОА, ВЕДНАШ ПО НЕА ЌЕ ДОЈДАТ ГЕРМАНИЈА, УСА ИТН.

А ГРЧКИТЕ ЛОБИСТИ ВО МАКЕДОНИЈА ИСТО ТАКА ЗАБОРАВИЈА ДА КАЖАТ ПРЕД НАРОДОТ ДЕКА СО ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР, КОЈ МОРА ДА СЕ УСВОИ, ГРЦИЈА ЌЕ НЕМА ПРАВО НА ВЕТО ВО ЕУ, ПА ЗАТОА БРЗА ДА НЕ` ПРИТИСНЕ И ДА НЕ ИЗБРИШЕ, СЕКАКО СО ЛОГИСТИЧКА ПОДРШКА НА ПЕТОКОЛОНАШИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА.

Со други зборови, поздравете се и со ЕУ и со НАТО. Нема веќе никаква поента да се размислува на таа тема.

Ако НАТО се паметни, како Канада и Германија, кои сакаат да ја видат Македонија во своите редови, ќе се преструктурираат, за да нема вакви ексцеси од страна на една нејзина членка, која поради свое самоволие ја блокира целата алијанса.

Фокусирајте се на Македонија, зашто само таа ни останува. И ќе остане, без разлика кој што кажува.

НАТО МОРА ДА ОДЛУЧУВА СО 2/3 МНОЗИНСТВО, ЗОШТО ЌЕ СЕ БЛОКИРА КАКО ИМА ВЕЌЕ БААГИ ЧЛЕНОВИ. ШТОМ КАНАДА ВЕЌЕ Е ЗА ТОА, ВЕДНАШ ПО НЕА ЌЕ ДОЈДАТ ГЕРМАНИЈА, УСА ИТН.

А ГРЧКИТЕ ЛОБИСТИ ВО МАКЕДОНИЈА ИСТО ТАКА ЗАБОРАВИЈА ДА КАЖАТ ПРЕД НАРОДОТ ДЕКА СО ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР, КОЈ МОРА ДА СЕ УСВОИ, ГРЦИЈА ЌЕ НЕМА ПРАВО НА ВЕТО ВО ЕУ, ПА ЗАТОА БРЗА ДА НЕ` ПРИТИСНЕ И ДА НЕ ИЗБРИШЕ, СЕКАКО СО ЛОГИСТИЧКА ПОДРШКА НА ПЕТОКОЛОНАШИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА.

kakvo grcko lobi bre ...ne bladaj .. otkazi se od tie izrazi ..petokolonasi ,kvinslinzi i razmisluvaj racionalno i ne siri lazni informacii i nadezi

од кај ти е инфото,дај ни некој линк,ако е стварно така,иам надеж за нас:smir:

од кај ти е инфото,дај ни некој линк,ако е стварно така,иам надеж за нас:smir:

ЗА НАТО:
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=0EE406F606E0C44E8719AB1493CF7F1B&arc=1

ЗА ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР ВЕЌЕ СЕ ЗНАЕ...

kakvo grcko lobi bre ...ne bladaj .. otkazi se od tie izrazi ..petokolonasi ,kvinslinzi i razmisluvaj racionalno i ne siri lazni informacii i nadezi

А ШО ТИ ТОЛКУ СЕ ЗАЛАГАШ ДА ПРИФАТИМЕ СЕ` ШТО БАРА ГРЦИЈА?

ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР Е ЛАЖНА ИНФОРМАЦИЈА И ЛАЖНА НАДЕЖ?!:tapp:

БАРАЊЕТО НА КАНАДА ЗА ОДЛУЧУВАЊЕ ВО НАТО СО ВЕТО МИНУС ЕДНА ЧЛЕНКА Е ЛАГА?:tapp:

ЗА НАТО:
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=0EE406F606E0C44E8719AB1493CF7F1B&arc=1

ЗА ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР ВЕЌЕ СЕ ЗНАЕ...

А ШО ТИ ТОЛКУ СЕ ЗАЛАГАШ ДА ПРИФАТИМЕ СЕ` ШТО БАРА ГРЦИЈА?

ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР Е ЛАЖНА ИНФОРМАЦИЈА И ЛАЖНА НАДЕЖ?!:tapp:

БАРАЊЕТО НА КАНАДА ЗА ОДЛУЧУВАЊЕ ВО НАТО СО ВЕТО МИНУС ЕДНА ЧЛЕНКА Е ЛАГА?:tapp:

kade sum navel deka se zalagam da prifatime se sto bara Grcija?

toa e samo razmisluvanje na Kanada ne oficijalno baranje ..citaj go pogore tekstot i ne lupaj gluposti ( ne se ni razmisluva vo NATO za toj predlog a kamoli da se prifati)

kade sum navel deka se zalagam da prifatime se sto bara Grcija?

toa e samo razmisluvanje na Kanada ne oficijalno baranje ..citaj go pogore tekstot i ne lupaj gluposti ( ne se ni razmisluva vo NATO za toj predlog a kamoli da se prifati)

Извини, грешно се изразив. Ти бараш да направиме “компромис“ со Грција.

Јас знам каков “компромис“ Грција може и ќе прифати :tapp:

bitusanec......,a sto toa osven kompromis mozete da napraite?????ako samoutepanstvo isklucime kako alternativa....:) ama bez magloviti gwujovisticki prikazni....ili pak alternativni sekerni vetuvanja....

jas sto baram ti nikogas ne moze da razberes

baram aktivna i direktna nadvoresna politika od nasata Vlada vo vrska so ova prasanje . A ne kontradiktorni stavovi. Makedonija ke vleze vo NATO ,Makedonija i e mestoto tamu bla bla a site znaeme deka ne e mozno toa dodeka ne napravime kompromis so Grcija .Ili da se prekinat pregovorite ili da se napravi kompromis so Grcija e ne ovoj status quo !

bitusanec......,a sto toa osven kompromis mozete da napraite?????ako samoutepanstvo isklucime kako alternativa....:) ama bez magloviti gwujovisticki prikazni....ili pak alternativni sekerni vetuvanja....

Дали губењето на својот сопствен идентитет *не* е самоутепанство?

ne siri lazni informacii

НАТО не го менува начинот на гласање за прием
Можеме да потврдиме дека консензусот останува начин на одлучување при приемот на нови земји, велат во седиштето на алијансата во БриселНАТО не размислувал ниту ќе размислува за промена на процесот на одлучување кога станува збор за проширувањето, нагласува алијансата по изјавата на еден од кандидатите за претседател на Македонија дека земјава ќе биде примена бидејќи ќе се измени и начинот на прием на нови членки во Сојузот. Влезот на нови земји останува возможен само доколку сите членки се согласат со тоа, потврдува портпарол на Северноатлантскиот пакт, кој завчера на самитот ги прими во своите редови Албанија и Хрватска.

- Начинот на одлучување при прием на нови земји-членки не е променет и за негово менување не се размислува - вели портпарол на организацијата. Одлучувањето при прием на нови земји во НАТО се заснова врз Вашингтонскиот договор потпишан на 4 април 1949 година.

„Страните можат, со едногласна согласност, да поканат која било европска земја што е во можност да ги продолжува принципите на оваа Повелба и да придонесува за стабилноста на северноатлантската област за да и' пристапи на оваа Повелба“, вели членот 10 од договорот на сојузниците потпишан во Вашингтон со кој е креиран Северноатланскиот пакт. За промена на начинот на одлучување во НАТО имало и повици и размислувања, но никогаш во однос на проширувањето, објаснува дипломат во Брисел.

Во НАТО велат дека нивната организација е составена од членки на кои не им е забрането да имаат свои ставови, кои не секогаш се совпаѓаат со оние на алијансата. Во тој контекст тие ја сместуваат и изјавата на канадскиот министер за одбрана кој во една дебата се произнесе за одлучување на сите минус еден.

- Ставот на министерот е негов личен став, што НАТО ниту сака ниту може да го коментира. Ние можеме само да потврдиме дека министрите во приватни дебати имаат право да изнесат личен став. Можеме исто така да потврдиме дека консензусот останува како начин на одлучување во НАТО - велат во седиштето на алијансата во Брисел.

Во ЕУ работите се нешто поинакви, иако и таму проширувањето подлежи на едногласност. Промена на процесот на одлучување од консензус во мнозинско гласање е предвидена со Лисабонскиот договор на ЕУ што би требало да биде усвоен наесен доколку Чешка и Ирска, двете најскептични држави во поглед на оваа повелба, се согласат да го ратификуваат. Оваа нова европска повелба предвидува укинување на едногласноста во многу области за да и' се овозможи на ЕУ поглатко да функционира и да не биде блокирана поради националните интереси на земјите-членки. Процесот на проширувањето е една од ретките области каде што правилото на едногласност останува да биде во сила.

izv.dnevnik
и сега што да правиме... да се натртиме. Македонец или Нато? ако ова е прашањето за мене секогаш изборот ќе биде МАКЕДОНЕЦ!!!!!!

Сме чекале 20 години, нема да умреме ако почекаме уше 2 години да се ратификува новиот ЕУ договор со кој во ЕУ нема повеќе вето, а истото ќе биде и со НАТО.

И уште 20 години да чекаме на исто дереџе сме,а па камо ли само 2 години,или уште толку им требаат на министриве во власта да ги нафатираат џебовите?Зошто во спротивно ќе излезеше некој од нив во јавноста и ќе кажеше дека е факт оти Грција не само што ќе не уценува за нашето сопствено име,туку тоа ќе го прави и за идентитетот,како за надворешна така и за внатрешна употреба,со што всушност станува невозможно членство во институција каде постарата членка има неприкосновено право да уценува потенцијални нови членки,иако тоа се коси со принципите на слободно изразена волја и демократско одлучување како што се представуваат НАТО и ЕУ пред меѓународната јавност иако тоа очигледно воопшто не се.:toe:

браво бе прилепчанец ти си вистинскиот реален на форумов,а не некој друг,ај не го чачкам сеа човекот:smir:

Искрено, мислам дека ти не си етнички Македонец, читајќи по твоите ставови. Твое право е да бидеш што сакаш и јавно да се декларираш како се чувствуваш, но и наше право на Македонците е да се изјаснуваме како сакаме.
Искрено, испод секоја чест ми е повеќе да одговарам на овој дебилизам.

Добро е што на овој свет има воздух и за такви како тебе.
Се надевам дека со нови сознанија пак ќе се појавиш на првите наредни избори.

Диши слободно....and keep walking...
Ајде сега реален да не се караме, на повеќе наврати на форумов отворено напиша дека како човечко битие можеш да постоиш не само во Македонија туку и во Северна Македонија.
Ајде сега Bacillus да не шириме невистини.
Се прашувам само од каде дојде до овој заклучок ?
Можеби од репликите на битуше & company ?

По којзнае кој пат:
Компромис каде што ФИРОМ ќе се замени со Северна Македонија, каде што Македонскиот јазик и нација ќе останат непипнати, каде што државите кои не признале под уставното име ќе можат истото и во иднина да го користат, и каде што ќе нема потреба од менување на уставот.

Сега јасен ?
да си ми жива и здрава,убаво му кажа,го читам цело време и нај ми боде у очи ама немам против него ништо,туку ме фрустрира тоа што он мисле ако му се напучиме на грците и оп утре ке живееее нооооогу поубаво,
Така ти ги толкуваш работите, но не и Јас.

Јас прилично добро живеам и во ваква ситуација.
И бидејќи е така, по твоја логика би требало да не ме засега иднината на мојата држава ?
Ма ајде молим те.
Можеби тоа е твоја одлика.....но не и моја!

а ни другите со поразлични мислења од него,макар и националистички мисле дека сме заведени од некоа си темна пропаганда................ццццц,ми се случуе секој пат кога ке ги изнесам моите ставови и у друштво да ми речат-ти си вмро-вец,па морам да му објаснувам дека јас сум само Македонец и сакам и моите деца да бидат македонци,па ако тоа се совпаѓа со ставовите на вмро,еве ке прифанам етикета и како вмро-вец............затоа и се работе за идентитетот........на кој јас сум горд и не прифакам ништо друго освен Македонец
Јас ти реков дека не мора да бидеш дпмнеовец за да бидеш заведен од нивната валкана и опасна пропаганда на барање предавници.

Друга работа.
Ти реков дека обвинувањата ги прифаќам само доколку тие бидат аргументирани и издржани.

Каде бре elninokv тоа јас сум напишал дека ние не треба да бидеме Македонци ?
Каде сум напишал дека по цена на идентитетот треба да направиме договор со грција ?
Посочи ми барем еден пост....барем едно зборче со кое алудирам на нешто такво.

Во спротивно немој да шириш невистини кои се плод на болната дпмнеовска пропаганда.
а само видете му ги пријателите на реалниот и ке ви стане се јасно:smir:
Со поканата за кафе муабет, за малку ќе ме заведеше со твоите "искрени" намери за дискусија.
Па ти бе elninokv си полн со комплекси и предрасуди.
Кавадарчани не се такви бе човек.

Дали ти на твоите другари кои ги спомна погоре им велиш дека се банда предавници поради нивните различни политички ставови, или тоа само по форуми го правиш ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom