Скопје и скопјани наспроти останатиот дел од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас сум скопјанец. Да се биде реален, само Скопје е нешто кое се приближува кон град, во светски рамки. Во енда поголема држава, Скопје би била една обична провинција. А кога би гледале на Македонија и кога би го гледале Скопје како град, другите 'градови' се едни обични провинции. Па еден Аеродром е поголем од доста од градовите во Македонија (не сум од Аеродром).

И само уште нешто. Македонци, не се мразете меѓусебно. Сакај те се. Малку сме вистинските Македонци. Македонија ке не викне уште малце. Мразете ги и превземајте нешто во врска со тоа оние кои ја окупираа татковината. Сакајте ја татковината.
Се приближува само тој,кога сите средства одат само во Скопје,кога се гради само таму,а за другите градови не останува ништо.

Работа има секаде! Само има луѓе кој бараат работа а молат да не ја најдат! А мислам дека е глупо да одиш во друг град да учиш доколку има факултет кој сакаш да го изучуваш во сопствениот град!

Јас сум скопјанец. Да се биде реален, само Скопје е нешто кое се приближува кон град, во светски рамки.

Кои се рамките на твојот свет? И колку од Скопје знаеш? Зошто јас и Шутка ја знам (а и да не ја знаев, на плоштад ја сретнувам редовно:)). Скопје нема врска со метропола, нема врска со европски град, не знам што се муабетиве:)

Работа има секаде! Само има луѓе кој бараат работа а молат да не ја најдат! А мислам дека е глупо да одиш во друг град да учиш доколку има факултет кој сакаш да го изучуваш во сопствениот град!

А ние, во друга држава што сме за да учиме/работиме? Уште поглупи сме, или што?

Токму така сама си одговори!

Да де, потврда си барав само.
А многу е забавно тоа што во цивилизираниот свет кои ти очигледно не го гледаш, во грчевитата борба да го спасиш Скопје од провинцијалците - луѓето се движат. Годинити на факултетот ги проаѓаат во други градови, или држави, склопуваат бракови со луѓе од другата страна на светот и се преселуваат таму, се вработуваат на друго место па од ново се преселуваат... И видиш, тоа за нив не е проблем. И на секој кој е успешен не му пречат „дојденците“, зошто тие не го загрозуваат на ниту еден начин. Кукаат само физичките работници и оние кои ни до таква работа не можат да стигнат, и својот личен неуспех го оправдуваат со „навалата на странци кои им ја земале добрата работа“. Така што, јас сфаќам дека ти се плашиш од провинцијалците... Ама не е нивна кривица што тие ќе работат и ќе живеат во убава куќа, а ти ќе земаш кредит за да си направиш клозет во бараката оставена од дедо ти, зошто тоа е последната со клозет во дворот на цела улица. Сепак, секогаш ти ќе бидеш без акцент, а и тоа е нешто на кое може човек да биде горд.

Да де, потврда си барав само.
А многу е забавно тоа што во цивилизираниот свет кои ти очигледно не го гледаш, во грчевитата борба да го спасиш Скопје од провинцијалците - луѓето се движат. Годинити на факултетот ги проаѓаат во други градови, или држави, склопуваат бракови со луѓе од другата страна на светот и се преселуваат таму, се вработуваат на друго место па од ново се преселуваат... И видиш, тоа за нив не е проблем. И на секој кој е успешен не му пречат „дојденците“, зошто тие не го загрозуваат на ниту еден начин. Кукаат само физичките работници и оние кои ни до таква работа не можат да стигнат, и својот личен неуспех го оправдуваат со „навалата на странци кои им ја земале добрата работа“. Така што, јас сфаќам дека ти се плашиш од провинцијалците... Ама не е нивна кривица што тие ќе работат и ќе живеат во убава куќа, а ти ќе земаш кредит за да си направиш клозет во бараката оставена од дедо ти, зошто тоа е последната со клозет во дворот на цела улица. Сепак, секогаш ти ќе бидеш без акцент, а и тоа е нешто на кое може човек да биде горд.
Потполно ме утна! хаха I win! :baeh:

ти батка имаш сериозен проблем....
слушам даваат попуст за 'чистокрвни' скопјани во демир хисар,па ти препорачувам да одиш да се провериш....

Чоек, ај прекини со оф топици преку к**ов си ни дојден на сите. На секоја страна те има по 7 пати од можни 8, ај иди легни малце, не гледаш дека си досаден?

слушам даваат попуст за 'чистокрвни' скопјани во демир хисар,па ти препорачувам да одиш да се провериш....
А тебе у Бардовци те вратиле изгледа пошто не си бил од Скопје

Чоек, ај прекини со оф топици преку к**ов си ни дојден на сите. На секоја страна те има по 7 пати од можни 8, ај иди легни малце, не гледаш дека си досаден?
Ова не е офтопик? плус тие 7 од 8 ја кажуваат вистината која вас ве боли така?

Од вакви малограѓански копита како тебе, ми се повраќа што сум од Скопје. Ама искрено! И кога ќе ми дојде вистинскиот нагон, ќе те викнам да ми асистираш како леген.

Не ми го загадувајте мојот крај со вакви! Нека си оди Бардовци, башка Скопски воздух ќе диши:) Лековит е, слушам.

Од вакви малограѓански копита како тебе, ми се повраќа што сум од Скопје. Ама искрено! И кога ќе ми дојде вистинскиот нагон, ќе те викнам да ми асистираш како леген.
ај слободна си ептен пошто си девојче ќе се воздржам :smir:

јас се нервирам кога гледам еден тон провинцијалци на факс! Па добро шо бараат тука кога си имаат исти факултети посебно тие од Битола и Штип. Само работата е во тоа што вие мислите дека во животот ќе успеете ако се преселите у Скопје или ако се вработите тука или омажите т.е. ожените, а како прво плукате по сите скопјани. Па кој ќе ве сака како такви бе златен?

за ова ви праев муабет... има сеа факултети у штип и битола и пак као кукате па нема, па не сме ние криви... добро шо ви треба повише??? :toe:
Животот е исполнет со секаква конкуренција од секаков вид, и незнам како може да ви претставува лично задоволство ако не се соочувате се вакви работи, како ’’провинцијалци’’. Ќе успеете ако се соочите со се тоа, а не само да кукате, значи проблемот шо ти ќе имаш 7 а провинцијалка 10 е затоа шо она ќе покаже цицка, епа гадно си се заебала драга, и прими длабоко сочувство поради тоа.
А конкретно шо се однесува до мене, од Струмица сум и немам никаква намера да останам во Скопје, моето семјство изградило каков таков бизнис кој имам цел да го продолжам по моето школување, а у меѓувреме ако несакајќи и украдам на некоја Скопјанка дечко, weeelll good for me :pos:

А тебе у Бардовци те вратиле изгледа пошто не си бил од Скопје

Добре бре смајли ко прво не знајш ни шо да кажиш, на огромен пост со факти и прашања ти одговараш со хаха браво, победив или што знам ти јас. Ако имаш нешто интересно да кажеш кажи. Убо се одјави Дивајн, шо да се замара со вакви ко тебе. Толкава омраза кон тие што студираат во друг град. Што кур тебе тоа ти смета? А ако го нема во нивниот град тоа што сакаат да го студираат, ај нека не одат на факс ако не. Боже сачувај.

Не ми го загадувајте мојот крај со вакви! Нека си оди Бардовци, башка Скопски воздух ќе диши:) Лековит е, слушам.
Како да не ги мразиш после ова? :helou:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom