Скопје и скопјани наспроти останатиот дел од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Да ама знаеш како бараат работни места , незборам конкретно за тебе , Скопјанец му бара на работодавецот на пример 20к во својата струка еве информатика да речеме , и сеа доаѓа некој од надвор и вика што 20к , јас ке ти работам за 10к .. и ајдеее ред се редат .. и се намалува стандардот на народот , тој што е богат стануе побогат и арееееее у пропаст отидофме од провинцијалците ...:tapp:

Кој е тој што ќе се согласи да работи за 10000, а му нудат 20000?

А ако разбрав убо, ги кривиш луѓето од внатрешноста шо некои ГАЗДИ немаат осет, па крадат се живо и диво и си го полнат џебот. :nenene:

Да не биде дека освен Скопје се` останато е село, ќе дадам пример, каде просечен скопјанец оди во Лондон. Па се соочува со проблеми во метро превозот, не знае да помине пешички премин бидејќи додека не притисне копче на семафорот тој никогаш нема да добие зелено светло, итн итн.
Се работи за навика на живеење, која се таложела во години каде луѓето го градат својот стил на живеење, однесување и размислување.

Тоа всушност што еден скопјанец не може да се прилагоди на Лондон веднаш не е никаков проблем. Проблем е кога истиот скопјанец ќе рече дека нема намера да се прилагоди, и ќе си продолжи со своите стари навики да поминува пешачки каде му дојде бидејќи... најдете една од илјадниците оправдувања.

Сега, ставете еднакво помеѓу Скопје и рандом локација од Македонија, и меѓу Лондон и Скопје и ќе ја добиете нашата ситуација.
Хм...
Скопје вс Лондон
Македонија вс Англија
Споредбава ти е...

Мислиш дека има олкава разлика помеѓу Скопје и некој рандом избран град во државава?

Да ама знаеш како бараат работни места , незборам конкретно за тебе , Скопјанец му бара на работодавецот на пример 20к во својата струка еве информатика да речеме , и сеа доаѓа некој од надвор и вика што 20к , јас ке ти работам за 10к .. и ајдеее ред се редат .. и се намалува стандардот на народот , тој што е богат стануе побогат и арееееее у пропаст отидофме од провинцијалците ...:tapp:

10к = ќирија за некое станче во преиферните населби на Скопје
5к = трошоци (струја, вода, парно)

+ кај е есапот да подизлезиш, да јадиш, да си купиш облека ...

од тука нема логика некој кој дошол да бара работа во Скопје од друг град да е задоволен со плата која би ја барал некој кој веќе живее во Скопје.

Единствено ми смета што има еве пример штипјани што студираат на економски во Скопје а место да си студираат дома.И сега со тоа тие ги зафаќаат местата на студенти од Скопје и некои другарки мораа да одат во Штип да студираат,поради тоа што местата за тука им ги фатиле Штипјанки.

И што има врска, право на личен избор е каде да студираш, и во Прилеп на економски имаше Скопјани. Не можете така да ги осудувате тие што студираат во друг град (во случајов Скопје) а и во својот град имаат ист факултет, тие си имаат свои причини зошто во Скопје, а не во Штип (не мора да биде секогаш мажачка)
И некој (друг)кажува дека тие што идаат од настрана ви го гнасат градот, ви ги земаат местата, шират некултура,:tapp:. тоа е најбесмислениот коментар што воопшто сум го прочитала на форумов.

Многу многу ама премногу сме ние скопјаништата понекултурни спрема тие луѓе што доаѓаат да живеат во Скопје од некоја икста причина отколку самите дојденци.
А на форуми и маалски муабети эбориме эа братство единство МАКЕДОНШТИНА, а уствари очи ќе му откорнеме на некој прилепчанец или битолчанец што иэлегол во некој скопски локал и мува скопско пиче.
Скопските мажиња ги мраэат дојдените мажиња эашто им ги крадат пичињата, а скопските девојки ги мраэат дојдените девојки эатоа што ги кратат скопските мажиња, а кога ќе ставиш на маса скопско маже и скопско девојче очи ќе си иэвадат :)

Најискрено мене нит ми смета некој што е од Прилеп, Битола, Струга, Дебар, Тетово. Сите сме луѓе да му ебам мајката

"охриѓаните не ги ставив во мојот одговор со причина шо се полоши од нас скопјаништата ко ќе им отидеме на одмор таму :)

да да само да дојдам има летва да се направам,ако најдам некаде поефтино кафуле :smir:

да да само да дојдам има летва да се направам,ако најдам некаде поефтино кафуле :smir:

хахахаха ми текна еднаш во Штип... вотка парти.... а вотка 30 денари чиста 40 сечена... балтик додуша беше ама проаѓа :tv:

Закана ? Глупости живи,85 % од Скопјево се доселеници ,можеби ние сме помладата генерација сме родени во скопје али ретко кој од нашите родители или нивните родители се родени тука,повекето се доселеници од другите градови...како што можете да приметите секоја година е поголем бројот на жители во Скопје...
Само не дај боже да станеме ко Мексико Сити.....:smir:

се сложувам со Точкест. А шо се случува кога од Скопје ќе идат у друг град на искачање,одмор,whatever? истото...(коа сме веќе кај мување ова она). муват,фаќат,легнуват женски,мушки,party all night long за ич пари(башка знаете ракијата у кавадарци,кочани струмица е 10 денара ;) ) ..и е баш the same situation.. тугај е све ок со провинцијалците,нели?

Ko prvo samata tema mi e do nekade glupava, i nekako nelogicno mi e da gi mrazam i da mi smetaat provioncijalcite, oti togas ke treba 90% od Skopjevo da go mrazam ( site se provincijalci, ako ne prva togas vtora generacija sigurno :toe:) .

A uste pa poglupavo mi e da obvinuvam nekogo deka radi nego ne mozam da si najdam rabota....koj non sens...

Samo edno bi gi zamolil ovie novite ( zadnjite generacii ) provincijalci.... da se obidat da go sfatat stilot i duhot na Skopje, i da ja apsorbiraat energijata koja zraci od gradov, onaa vistinskata, i spored nea da se odnesuvaat, da se "transformiraat", da se prilagodat.
Ako nesto me nervira i mi e zal za gradot mi, e toa sto od den na den se poveke go gubi vistinskiot lik, prepoznatliviot imidz....:toe::toe:
Tuka mislam deka bi mozele da pridonesat malku provincijalcite :toe:

p.s i da, mislam e deka e glupavo opravduvanjeto na nekoi deka supertalentirani decki od drugive gradovi doagaat tuka zatoa sto tamu nisto ne im se nudi. Ako se supertalentirani, neka se obidat da ja promenat sostojbata vo tie gradovi. Edostavno, ne im treba opravduvanje za da doagaat tuka, narocito ne takvi glupavi, ako im se doaga bujrum...

p.p.s. i da, krajno, mnogu poveke me nerviraat "skopjancistava"-tatini deca ( ej brat, peer, top, ti teknue...) koi mislat deka zivotot se sostoi od cartel, energy i diesel, otkolku "provincijalcite"....

хахахаха ми текна еднаш во Штип... вотка парти.... а вотка 30 денари чиста 40 сечена... балтик додуша беше ама проаѓа :tv:
а батали СК идем у ШТИП :))))))
:pos2:

Како што Охрид живее од туристи, така Скопје од провинцијалци. Така да бидете среќни што уште народот дрка на Скопје како поим:wink:

Како што Охрид живее од туристи, така Скопје од провинцијалци. Така да бидете среќни што уште народот дрка на Скопје како поим:wink:
а ма ние Д-Х живееме со доселеници од другите градови,некој душевно болни,некој убијци,праламентарци осудувани и да не набројувам :)

Ако не ги чувствувате, тогаш треба. И ке бидат закана се додека е централизирана моќта во главниот град. Едноставно Скопје прераснува во град-држава, додека се одстрана животари. Баш животари, за секоја помала или поголема работа, оди Скопје. Дури и потешко болните ги носат во Скопје.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom