Македонски пес "Шарпланинец"

• Креатор на темата Креатор на темата santo
  • Време на започнување Време на започнување
STAN-I словенски збор ?... грешка си ...
-stan "country," source of place names such as Afghanistan, Pakistan, etc., from Pers. -stan "country," from Indo-Iranian *stanam "place," lit. "where one stands," from PIE *sta-no-, from base *sta- "to stand" (see stet).

Е ова ти се вика ем шуто ем боде...Шпиро, со тоа што си го пастирал, само потврдуваш дека тој збор доаѓа од Македонскиот јазик..

Санскрит
sthana

Англиски
the act of standing

Македонски
стана, застана

СТАН - постојно живеалиште. Некаде каде што СТАНуваш.

Ти каде СТАНуваш?

ЗаСТАНИ бе!

Станувалиште

останки

Остани

И така натака..

Шпиро you are gloop.

Ти ќор си, не знаеш да читаш или си глуп...ова последното ќе да е... Каде прочита на мојот пост дека не е македонски збор (ова условно кажано) ?... Јас реков не е словенски...

- Stauanoi (Stavani), a Scythian population in European Sarmatia, which dwelt close to the Cistoboci (Ptol.). Rom. stava, armentum equorum, equitium; stavariu, pastor equitii (TN – he who looks after the horses).
- Stenae, two localities in Macedonia. Stenes, a castle in the regions of Remesiana in upper Mesia. Caput Stenarum, or Stenarum, another locality in the Carpathians of Dacia, near Olt, where even today there are a big number of hills called stani, sing. stana (TN – sheepfold), tugurium opilionis, septum ovile.

Ако сакате можам и други зборови да ви постирам како доказ дека не се словенски... сепак на темава зборуваме за Шарпланинецот, за станови, бачила...

koga ke slusnam nekoj koga mi pisuva zborovi i mi kazuva izrazi
abe eeeee prasav za kuceto neli go vikaat sarplaninec
tocno deka e od sar planina i jas go znam ovcar ama ne mi e jasno od kade stana ilirski ovcar kucevo a volcjakot go znam kako germanski ovcar
a go ima po cel svet a sega sarplaninecov???
epa aj da se vikam i jas krle od utre gospode kolku e rabotava izduvana
a istorijava ne mi e jasna mene

Прочитај ја темата "Словени = Илири". Србите, Xрватите, Словенците, Босанците, Црногорците итн. се (делумно) потомци на античкиот народ Илири, и како такви биле нарекувани од Западот но и самите себе си се нарекувале Илири. Србите и Хрватите на пример во 19 век.

Денес, Албанците, како млада нација во полет и во експанзија, при еден романтичен занес си праат бајрам на умот дека се потомци на Илирите без ниту еден валиден доказ. Сходно, "илиризираaт" се наоколу, па така и кучево.

Прочитај ја темата "Словени = Илири". Србите, Xрватите, Словенците, Босанците, Црногорците итн. се (делумно) потомци на античкиот народ Илири, и како такви биле нарекувани од Западот но и самите себе си се нарекувале Илири. Србите и Хрватите на пример во 19 век.

Денес, Албанците, како млада нација во полет и во експанзија, при еден романтичен занес си праат бајрам на умот дека се потомци на Илирите без ниту еден валиден доказ. Сходно, "илиризираaт" се наоколу, па така и кучево.

mene jasno mi e se za istorijata i za ilirite za slovenite i pleminjata sto bile pred mnogu godini samo ne e mesto za razgovor na taa tema.

drugo sto bi rekol e deka i sarplaninecot e del od nasata istorija i golem sram e sto se se krade nase, nasa istorija koga slusnav deka i ilindenskoto vostanie bilo bugarsko a i grcija da ni gi pusti vizite i sram e samo da kazam.

samo da se pukne ama ke ostaneme sekogas nie makedoncite - makedonci.

Sharplaninecot e pes koj kako i imeto moze da se primeti vo padinite na Shar planinata.Selata nad Tetovo edno vreme bile edno od najposetenite mesta na lubitelite na ovoj sport i na ovoj vid kuce no posle izvesno vreme Sharplaninecot se uvezuval vo tugji mesta i oploduvano i eksperimentirano so razni vidovi na drugi kucinja zatoa i cistata rasa od den na den se gubi.
Jas mislam deka Makedonija izgubi edna moznost da go brendira ovoj vid kako shto i Turcija go napravi so svojot Kangal koj e isto taka mnogu dobar ovcarski pes slicen na nashiot.Inaku tamu e strogo zabraneto uvezuvanje na vakviot vid na kucinja nadvor od drzavata.

Okolu Sharplaninecot i Kosovarite imaat svoj udel jas kako shto znam cista raca Sharplaninec socuvan ne eksperimentiran postoi v o selata okolu Dragash i Prizren

Da se razresi enigmata e lesno, kucinjata ne se roboti, od krv i meso se. Vo sekoja veterinarna stanica ima krv od niv. Ako se napravi genetska analiza,lesno ke se utvrdi sto e kako e cie e.

Kucinjata nemaat narodnost. No...lugeto, otsekogas cuvale odreden vid kucinja.
I ne gi mesale,kako i tie samite, so drugi rasi (vo ponovo vreme, ova vazi za site onie koi ne bile vo dekadentnite britansko-germanski-francuski imperii).

Spored toa, kucinjata nemaat narodnost.
Ama kako da imaat...

jas imam vujko vo francija,poteklo od makedonija i sekoe leto ide u kavadarci. tamu u francija e poznat fotograf. pred nekoe vreme on si zema stotuku roden sarplaninec za u francija(on ima kuca u centarot na paris,sen trope,marsej,a zivee na edna planina). so mi kaza on mene-ednas se odrzuval saem za kucinja i sarplaninecot ispadnal najgolemo kuce tamu...

Imam edna dokumentarna emisija snimena 1979 mi se cini, vo tetovskite sela Gurgurnica, Salarevo, od strana na hrvatskata televizija (verovatno TV Zagreb). Trae 15 minuti, poveketo fakti se za Volkot, kako divo zivotno (so profesionalni snimki ala Animal Planet - samo crno bela teknika), no ima edno pet minuti bezpostedna borba megju Sharplaninec (Karabash) i dva volci, i dodeka drugite kucinja samo laat, Karabash gi "masakrira" sam i dvata volci. A negoviot gazda Faik, albanec so bela kapa, i volnena guna, selanec, sto sekojdnevno se bori za opstanok vo divinata, mu vika na snimatelot "miljun da mi dash gospodine toga psa ne dam, Karabasha ne dam".
Stvarno fenomenalna emisija samo shto e premnogu golema (okolu 600 MB) i ne znam kako da go up-loadiram, za da ja spodelam so vas.

jas ne vikam na kogo e sarplaninecot samo i da se brendira neli e smesno da brendiras kuce

sarplaninecot e cisto nase kuce.imam sarpaninec 1 god e ama zlato kuce kako volk e

lava3.jpg

MK_lion.gif

lion-picture-photo.jpg

Ај создравје

lav od afrika
sarplaninec od makedonija

lav od afrika
sarplaninec od makedonija

Ne bash, lavovi imalo vo Makedonija vo antikata. Diskutiravme za ova vo druga tema. Tochno se znae vidot na lavot koj zhiveel vo Makedonija. Eden tip doktorirtashe na ovaa tema vo Viena.

Inaku, faktite za prestojuvanjeto lavovi se dokazhani od istoriski izvori, arheoloshki iskopini i dr. Ne badijala lavot ni e nacionalen simbol ushte od antikata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom