Тројанци - како да ги избришете и што може да ви направат на PC-то?

• Креатор на темата Креатор на темата frendy
  • Време на започнување Време на започнување
Ааа ќе си го форматирам бе
Фала на совет, али ипак кој ќе му го мозга толку:)

Малце по стручна препорака како да се заштите од тројанци, вируси и сите несакани појави кои можат да ви го успорат компјутерот а недајбоже и тотално да го уништат оперативниот систем, да ви украдат доверливи податоци итн...

Ќе пишувам по приоритет:

1. Внимавајте какви страни посетувате, најчесто посетувајте веб страни кај кои сте сигурни дека нема да ве заразат со несакан малициозен софтвер. Тоа се најчесто страни кои се јавно позанати и имаат многу посети денвно (тука спаѓаат портали од типот на кајгана, он нет па веб пребарувачи и разни корисни сајтови кои ги посетувате секојдневно)

2. Користете програми за заштита. Тука спаѓаат антивирусните програми, антиспајвер, фајрвол... Во последно време може да се најдат сите овие програми спаковани во една така наречени Internet security, најпозната а воедно и бесплатана е AVG 8.0, испорбана од мене ја користам веќе 3 години и не сум наишол на проблеми досега.

3. Внимавајте какви апликации инсталирате, избегнувајте кракови и симнување на програми од несигурни веб страни. Инсталирајте на компјутерите само тоа што ви е неопходно, нема потреба да го преполнувате системот со разни програми кои нема да ги активирате повеќе од 2-3 пати, знаат ужасно да го успорат системот.

И уште да кажам само неколку збора за тројанците, ќе цитирам од википедија

In the context of computing and software, a Trojan horse, also known as a trojan, is a piece of malware which appears to perform a certain action but in fact performs another such as transmitting a computer virus. Contrary to popular belief, this action, usually encoded in a hidden payload, may or may not be actually malicious, but Trojan horses are notorious today for their use in the installation of backdoor programs. Simply put, a Trojan horse is not a computer virus. Unlike such malware, it does not propagate by self-replication but relies heavily on the exploitation of an end-user (see Social engineering). It is instead a categorical attribute which can encompass many different forms of codes. Therefore, a computer worm or virus may be a Trojan horse. The term is derived from the classical story of the Trojan Horse.

Ако веќе сте се заразиле со тројанец, ризично е дали ќе успеете да го избришете без последици на оперативниот систем. Моја препорака да скенирате со adaware, па тројанците кои ќе ги најде на ваша одговорност одлучете дали сакате да бидат избришани. Шансите ви се 50-50 дека се ќе функционира без проблем. Но за да недојде до тоа како што викаат србите бојље спречити него лечити повикајте се на советите погоре :wink:

Опасна работа се тројанците. Јас користев и сега попотреба. Знам што се може да направат. Многу работи. Значи секој фајл пред да го стартувате(еxe) сканирајте го на www.virustotal.com
Ако се сомневате дека има тројанец проверето го тоа во Registry. Некои се создаваат и таму. Користете AVG Anty-Spyware. Далеку подобар од конкуренцијата.
Ако се сомневате дека имате тројанец во компјутерот а сакате да напишете одреден пасворд направете го следново:
Ако вашиот пасворд е WINDOWS напишете прво
"DOW"
после со маусот селектирајте најнапред и допишете "WIN"
и на крај селектирајте со маусот на крајот на полето за пасвордот и допишете "S".
Така тројанецот или keyloggerot ќе го сними пасвордот како DOWWINS.
Се надевам помогнав.

Добра финта :bravo:

Моја препорака за тројанци е Kaspersky, секогаш имате редовен update , така да ке може да бидете сигурни

ако знае некој како да го исчистам вирусов нека пише...

статистики...

Submission Summary:

• Submission details:
    • Submission received: 09 April 2008 16:37:06 PM
    • Processing time: 3 min 10 sec
    • Submitted sample:
      • File MD5: 195452E0EB0B0CFAEE3D3CA8E6895D7A
      • Filesize: 544,768 bytes
      • Alias:
Registry modifications

• The following Registry Keys were created:
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist]
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist\Firebat]
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist\Firebat\2.0. 0]
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist\Firebat\2.0. 0\Locale]

• The newly created Registry Values are:
      • Language = "en"
цело време ми се отвараат попапс, ми вика download anitivirus free, глупи програми (шорткати до "antivirusot") покрај саатот ми пишува вирус алерт, таскбар во IE и други ствари....поентата е што иам јас бит дифендер али неможе да го избрише, кога пробувам да симнам касперски автоматски ми се прекинува даунлоадирањето, bit defenderot вика дека е backdoor trojan....

http://forum.kajgana.com/attachment....1&d=1215969740

ако знае некој како да го исчистам вирусов нека пише...

статистики...

Submission Summary:

• Submission details:
    • Submission received: 09 April 2008 16:37:06 PM
    • Processing time: 3 min 10 sec
    • Submitted sample:
      • File MD5: 195452E0EB0B0CFAEE3D3CA8E6895D7A
      • Filesize: 544,768 bytes
      • Alias:
Registry modifications

• The following Registry Keys were created:
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist]
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist\Firebat]
    • [HKEY_CURRENT_USER\Software\zweitgeist\Firebat\2.0. 0]

• The newly created Registry Values are:
      • Language = "en"
цело време ми се отвараат попапс, ми вика download anitivirus free, глупи програми (шорткати до "antivirusot") покрај саатот ми пишува вирус алерт, таскбар во IE и други ствари....поентата е што иам јас бит дифендер али неможе да го избрише, кога пробувам да симнам касперски автоматски ми се прекинува даунлоадирањето, bit defenderot вика дека е backdoor trojan....

http://forum.kajgana.com/attachment....1&d=1215969740

Пробај и со овие
avg 8 antispyware ima plus , spyware doctor int... ima uste

Стварно ли е тоа дека Касперскиот интеренет го уништува рамот на компјутерот ??

Тројанците уствари ништо не му прават на компјутерот....Исто како приказната со троја.....
Војниците скриени во коњот неможеле да ги испокасапат сите во градот , туку , ги отвориле вратите за да влезат тие што треба да ја завршат работата.

Имам AVAST ама е катастрофа е тројанци и вируси ми е полн компјутерот што да правам што да симнам од нет за заштита?

jas imam norton security 2008 (licenciran).... odkoga go imam spas!!! a inaku imav prethodno sekakvi trajali a be haos...:violent1::violent1: da puknes od maka....
a toa za nortonot deka go zabavuva kompjuterot... mislam deka nema vrska..
avast e naj pain in the ass od site. sto i da sakas da otvoris (bezrazlika dali na internet ili karti) toj skenira li skenira... a virusi kup :) pc cillin mi pravese problemi so adsl-ot, a jas ne sum nogu nadarena za kompjuteri.. pa haos mi praese na sekoe logiranje...
a nortonot e super! antivirus, fajrvol... se vo edno. Sega super si se setam po internetov :)

jas imam norton security 2008 (licenciran).... odkoga go imam spas!!! a inaku imav prethodno sekakvi trajali a be haos...:violent1::violent1: da puknes od maka....
a toa za nortonot deka go zabavuva kompjuterot... mislam deka nema vrska..
avast e naj pain in the ass od site. sto i da sakas da otvoris (bezrazlika dali na internet ili karti) toj skenira li skenira... a virusi kup :) pc cillin mi pravese problemi so adsl-ot, a jas ne sum nogu nadarena za kompjuteri.. pa haos mi praese na sekoe logiranje...
a nortonot e super! antivirus, fajrvol... se vo edno. Sega super si se setam po internetov :)

Колку $ e лиценцата за нортон 2008 ?

a be si go kupiv od t mobile :) (hihihihih moze gi rezat vo telekom :)))
mislam deka 1300 den bese...ama na tel. smetka si go napraiv.. po 100 den. mesecno mi ide... oti adsl iam.. imase nekakov popust.
ama super e stvarno.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom