Македонија затворена за инвестиции?

• Креатор на темата Креатор на темата Necrophilia
  • Време на започнување Време на започнување
И драги гледачи, повторно во препознатлив стил, ставање филозофско капаче на тенџерче :)

Мистик ман,
Оти така, море?
Нашиот општествен проблем го надмина прагматичниот начин на решавање на проблемите. За да се решат проблемите мора да се вратиме на позициите на филозофското надградување на личноста за потоа да може, преку користење на прагмата, да се решат проблемите.
Вака, како што е сега... Не ја бива работата.

Сериозен инвеститор нема да ти дојде во морално незрело општество. Ќе ни дојдат само такви што ќе сакаат да отвараат sweat shops.

Поправи ме ако грешам.

Mozhesh da ja kolnesh temninata koja te opkoluva, a mozhesh, ednostavno, da zapalish svekja...

he,he, a koga ja nemas ni taa sveka ???........... prstot ima prilicno masnotii..bi mozel da posluzi za taa namena...??? :)
No tocno e ...brgu brgu doagja vremeto koga soznavame deka, diseme vozduh (besplaten) i sonceto ne gree (isto besplatno), se pridobivki koi gi uzivame , a ne ni zabelezuvame deka postojat i treba da se potrudime da ne ja izgubime i taa pogaca od preku lebot.... :):)!!!

Бетончо,
За свеќа секогаш се има.
Потрагата по сопствената среќа може лесно да се претвори во несреќа, осаменост и изгубеност во оној момент кога личноста ќе заборави дека пред се` е човек со одредени предиспозиции за човечност.
На ова мислев.
Странски инвеститори, те странски да биле. Никој не сака да види со што се привлекуваат, односно со кој факт се укажува дека кај нас вреди да се инвестира. Тој постоечки услов е што во Македонија, за нив, инвеститорите, постои образована ефтина работна рака.
Што добиваме ние ако странец доаѓа тука само затоа што ефтино ќе си го произведе својот производ. Мислите дека ќе дава поголема плата или ќе се повлече во оној момент кога од него ќе се побара да ја зголеми платата на работниците.

Диоген, среде бел ден и со свеќа во рака, го барал човекот, но, не успеал да го најде, веројатно бидејќи во сопствената суета мислел и верувал оти тој е единствениот.

Свеќи се наоѓаат, нема човек да ги запали.

И драги гледачи, повторно во препознатлив стил, ставање филозофско капаче на тенџерче :)

De be misticen...sto ni ostanuva osven filozofiranje...:)

Kako sto ubavo se kazuva ovde: nasiot problem odamna gi nadminal moznostite na nekoe pragmaticno rutinsko resavanje..... ili nema da se resava spored metodot AKO NE ZNAES STO DA PRAVIS , NAJDOBRO NE PRAVI NISTO...sto ne isklucuva potemkinovi sela i populisticki ala Peron pristapi.. :) ili nekonvencionalni , no tie vo ovoj moment na globalizaciski pritisok prakticno nemaat sansi... :)

Диоген, среде бел ден и со свеќа во рака, го барал човекот, но, не успеал да го најде, веројатно бидејќи во сопствената суета мислел и верувал оти тој е единствениот.

Гарчо,
Диоген фактички барал безгрешен бог направен од крв и месо или пак барал нешто што не можел ни самиот да го дефинира. Народски кажано, не знаел што бара, а притоа се правел фраер џоа видете ме што правам, позерско-лузерски обид да се испадне паметен.

Свеќи се наоѓаат, нема човек да ги запали.

Јака ти е финтава.:pos2:
Сепак, секој својата свеќа може да си ја запали наместо да се концентрира на темнината која го опкружува. Треба да се има во вид дека не е сета среќа содржана во стекнувањето или поседувањето на материјална имотност, пред да продолжам.
Многумина сметаат дека стравот од неуспех е одлучувачкиот фактор за останување во непожелната статус кво позиција (концентрирање на темнината). Вистината е дека стравот од успех е многу посилен бидејки тогаш од личноста се очекува постојано да го потврдува успехот за да го задржи. Успехот побарува постојана активност и дејствување додека темнината бара статичност. Многумина ја гледаат својата темнина како удобно и безбедно место и не сакаат од неа да излезат.
Кажаново повеќе содржи значај за индивидуалното, за општественото останување во својата темнина се карактеризира со дефетизираност и апатија на членовите на групата. Ситуација која денес ја имаме во нашето општество. Според фактот мизеријата сака друштво можеме да видиме како тие кои не сакаат да излезат од својата темнина ги привлекуваат другите, а со сите сили се обидуваат да ги спречат тие кои имаат желба да си ја запалат свеќата.
Во политиката, особено нашава, ваквата ситуација им годи на нашите политичари бидејки многу полесно владеат. Не се потребни многубројни критериуми да се исполнат и тоа малку што ќе се исполни изгледа како нешто вредно за боговско обожување.
Заради напишаново сериозни странски инвестиции најверојатно подолго време нема да влезат бидејки тие овозможуваат создавање на општествени услови за палење на сопствените свеќи на тие кои сакаат да си ги запалат. Ваквата можност им пречи не само на политичарите туку и на тие удобно сместени во својата темнина.
Општество на можности не им одговора бидејки ќе немаат оправдување за одржување на својата состојба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom