Македонија затворена за инвестиции?

• Креатор на темата Креатор на темата Necrophilia
  • Време на започнување Време на започнување

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Локација
Usa
Веб-сајт
meettomy.site
???:uvo:

пријател на татко ми пред 3-4 дена од Бугарија дојде во Македонија да види дали би можел да просперира и кај нас, воедно и со тоа би било напредок за нашата држава на некој начин, типот е газда на Уни Банка во Бугарија и имаше план околу 8милиони евра следната година да вложи, но сепак сите врати му беа затворени :(

каква е штетата да инвестираат луѓето во нашата држава?

пријател на татко ми пред 3-4 дена од Бугарија дојде во Македонија да види дали би можел да просперира и кај нас, воедно и со тоа би било напредок за нашата држава на некој начин, типот е газда на Уни Банка во Бугарија и имаше план околу 8милиони евра следната година да вложи, но сепак сите врати му беа затворени :(

8 miliona evra ne se sitna para...,no se zavisi vo sto toa prijatelot na tatko ti sakal da investira :)??? Ako mislel deka ke lovi mo matno...tesko, a do sega najmnogu takvi investitori srekavame.....AKO MISLI VISTINSKI DA INVESTIRA...., a toa znaci deka ima jasna idea vo sto investira i kako ke ja "vozi" investcijata .....sigurno ke naide na OTVORENI VRATI...ako mu treba konsultant...samo tuka na forumov znam nekolku ....
Mozes da kazes na koi vrati tropnal...??? Ili samo sakal da ve impresionira....gazda na UNI Banka...?????:)!!!

Уни банка веќе има во Македонија...

Хм....Газда на Уни банка во Бугарија...? :raz:

Ивајло Мутафчиев???

Нормално дека ќе биде затворена бе луѓе...нормално дека не може да биде затворена во буквален смисол ама пак странските инвестиции во нашата држава се на многу ниско ниво....Па многу јасно која странска инвестиција сака да има профит од Македонија...само кога ќе се спомне Македонија ќе ви стане јасно зошто...оти државава ни е катастрофа ете оти...не дека нема услови за странски инвестиции туку државата не напредува онака како што народот очекува да напредува...

Б'лгарската банка, којато е собственик на македонската Унибанка, се казва П'рва инвестиционна банка - ПИБ. Основен акционер е г-н Цеко Минев. В Б'лгарија е известен нај-вече с големите си инвестиции в туризма - точно тој беше човек'т којто преобрази (за добро или лошо) Банско, а сега предстојат инвестиции и на планината Витоша крај Софија. Не знам дали нјакој от вас е бил скоро в Банско, но това тихо градче се прев'рна в нај-посештаванијат ски-курорт в Б'лгарија.
С'дејки от опита којто имат хората от ПИБ при инвестиции в туризма, и от в'зможностите които има Македонија в тази област, логично е да се т'рсјат инвестиции в курорти. Разбира се, в'зможностите са големи и не се изчерпват само с туриз'м.
Дали вашата страна е готова за това, дали сака инвестиции - това вие знаете по-добре от мен. На мен като в'ншен наблјудател ми се струва че вашата влада разбира значението на странските инвестиции и прави опити да привлече повече.

Нормално дека ќе биде затворена бе луѓе...нормално дека не може да биде затворена во буквален смисол ама пак странските инвестиции во нашата држава се на многу ниско ниво....Па многу јасно која странска инвестиција сака да има профит од Македонија...само кога ќе се спомне Македонија ќе ви стане јасно зошто...оти државава ни е катастрофа ете оти...не дека нема услови за странски инвестиции туку државата не напредува онака како што народот очекува да напредува...

Друже поправи малце тоа песимизмот. Никаде не води. Не е се така црно!!!

Во што да вложи, неможе во што ќе му текне да вложува пари. Државата има свој стратешки интереси.
Плус не секоја инвестиција е добра, напомени во што сакал да инвестира па ќе ти кажам дали од објективни или субјективни причини вратите му биле затворени.

Dzabe e da se pravi bilo kakov muabet , koga imas 400.000 nevraboteni, 70% od vrabotenite ti zemaat plata od budzet , koj patem se polni so "cedenje" na onie koi PROBAAT nesto rabotat, od doznakite na onie koi se vo stranstvo ( najmnogu vazi za albancite,.... drugite isseleni se DEFINITIVNO isseleni) i od dve tri kompanii, koi najgolemiot del od profitot go nosat nadvor....bez nikakva infra struktura, pred energetski kolaps, daleku od site, zatvoreni so nepreodni vizni barieri, opkruzeni so neprijatelski nastroeni drzavi, so neverojatno primitivno i neobrazuvano naselenie, od koe ni 5% ne go zboruva ni literaturniot "OFICIJALEN" jazik na drzavata, nikakvo cuvstvo za zaednicki interesi...????
Koj e toj koj moze od ovoj materijal da napravi nesto sto ke lici na "NESTO"... :)

Edinstveno ni ostanuva nadezda deka Demosten e vo pravo :) i deka sepak na krajot ke im e....me..mamiceto...:)

Да бе и на татко ми пријател од Русија дојде да инвестира. Сопстевник е на Газпром, ама сите врати му беа затворени. Недела беше.

Мислам муабетов врска нема.
2007 во Македонија се влезени 200 милиони евра странски инвестиции, за следната ќе видиме дали ќе бидат двојно повеќе или ќе замина 0.5 млрд. Ме замислија овие 8 милиони на сопственикот на Уни?????

0.5 MILIJARDI????? DAJ BOZE ROSICA :)
Ama kade bi se investirale ???.... ne gledam kapacitet na delovnoto opkruzuvanje vo MKD za apsorbiranje na tolkava para vo dohodovni proekti :)

Dzabe e da se pravi bilo kakov muabet , koga imas 400.000 nevraboteni, 70% od vrabotenite ti zemaat plata od budzet , koj patem se polni so "cedenje" na onie koi PROBAAT nesto rabotat, od doznakite na onie koi se vo stranstvo ( najmnogu vazi za albancite,.... drugite isseleni se DEFINITIVNO isseleni) i od dve tri kompanii, koi najgolemiot del od profitot go nosat nadvor....bez nikakva infra struktura, pred energetski kolaps, daleku od site, zatvoreni so nepreodni vizni barieri, opkruzeni so neprijatelski nastroeni drzavi, so neverojatno primitivno i neobrazuvano naselenie, od koe ni 5% ne go zboruva ni literaturniot "OFICIJALEN" jazik na drzavata, nikakvo cuvstvo za zaednicki interesi...????
Koj e toj koj moze od ovoj materijal da napravi nesto sto ke lici na "NESTO"... :)

Edinstveno ni ostanuva nadezda deka Demosten e vo pravo :) i deka sepak na krajot ke im e....me..mamiceto...:)

Ама слика на неспособност нацрта.:nesvest:
Производството и извозот ни опаѓа, а буџетот и бдп расте.
Постојат и други контрадикторности ама не ми текнуваат сега.
Не е проблемот во постоењето на неспособност кај нас туку постоењето на премногу способност, само погрешно насочена (политички коректно кажано).
Од друга страна, зошто отворено да се покажува успех (профит) кога со тоа човек само ќе си навлече на себе општествени елементи кои се споредуваат со паразитите во природата. Потоа постои сеуште тнр. партиска економија. Тоа е кога успехот на едно претпријатие директно зависи од партијата на власт или кој тоа може да извезува или увезува без тоа да се забележи.
Дефинитивно ваквото девијатно однесување во економијата полека паѓа во обем и значај. Сепак напоменативе причини се едни од најбитните причини зошто странски инвестиции не доаѓаат, а домашните директно или индиректно се кочат.
Ние сеуште го живееме соц. реализмот како од „елитата“ така и од населението. Разликата е во тоа што сега е повеќе партиски и постои можност на промена на чауш партијата.

Како и да е, работите одат на подобро. Генерациите се менуваат. Полека но сигурно сјајот на македонскиот народ набрзо ќе блесне (поетски кажано). Основниот проблем ни е да не си ги изгубиме оние нешта кои ги секојдневно ги уживаме, а не си ги забележуваме дека постојат.

За болдираното:
Знаеш многу добро дека јас можам тоа да го направам.:salut:

Mozhesh da ja kolnesh temninata koja te opkoluva, a mozhesh, ednostavno, da zapalish svekja...

he,he, a koga ja nemas ni taa sveka ???........... prstot ima prilicno masnotii..bi mozel da posluzi za taa namena...??? :)
No tocno e ...brgu brgu doagja vremeto koga soznavame deka, diseme vozduh (besplaten) i sonceto ne gree (isto besplatno), se pridobivki koi gi uzivame , a ne ni zabelezuvame deka postojat i treba da se potrudime da ne ja izgubime i taa pogaca od preku lebot.... :):)!!!

И драги гледачи, повторно во препознатлив стил, ставање филозофско капаче на тенџерче :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom