Речник од економски поими

Член од
12 јули 2007
Мислења
140
Поени од реакции
6
Ја отворив оваа тема бидејќи мислам дека има доста економски поими што не ги разбираме
За сите поими што не се јасни прашувајте па кој знае нека одговори

Јас би се нашол како дипломиран економис во тие што би помогнале за одговорите...или можеби не....

Да секако дека ќе треба помош од тие што се постручни за оваа тема. Така планирав да биде ова уште кога ја отворив темата, кој не знае прашува, кој знае одговара :wink:

А сега имам еден непознат збор:
"ceteris paribus"

"ceteris paribus" е ситуација кога сите параметри остануваат непроменети. На пример објаснуваш модел за побарувачка и кажуваш дека таа ќе биде ваква и ваква при цетерус парибус(инфлација,вработеност, плати итн остануваат на истотото ниво во тој случај променливата се поместува бла бла-се надевам ме разбра)

Ај ако знае некој да ми објасни што се тоа ризико фондови
Кажи ми кај го сретна овој збор затоа што јас првпат го читам? Може по некоја си логика да земеш да поврзуваш ризични фондови ама тоа е како магаре и музика.

Кажи ми кај го сретна овој збор затоа што јас првпат го читам? Може по некоја си логика да земеш да поврзуваш ризични фондови ама тоа е како магаре и музика.
Еве ја реченицата кај што го сретнав: Своите пари тие ги вложуваат како различен капитал, кој е неформален, незваничен, за разлика од официјалните ризико фондови.:uvo:

Опортунитетен трошок е се она од што треба да се одкажеме за да добиеме нешто друго.
Автакрија е тотално затворање на една национална економија(нема извоз нема увоз).

Опортунитетен трошок е се она од што треба да се одкажеме за да добиеме нешто друго.
Автакрија е тотално затворање на една национална економија(нема извоз нема увоз).
А кој праша за овие работи?

Автархија...да не цепидлачам,ама тоа е поимот од погоре за затворени економии...

"ceteris paribus" е ситуација кога сите параметри остануваат непроменети. На пример објаснуваш модел за побарувачка и кажуваш дека таа ќе биде ваква и ваква при цетерус парибус(инфлација,вработеност, плати итн остануваат на истотото ниво во тој случај променливата се поместува бла бла-се надевам ме разбра)
Само еден фактор се мења. На пр цената

Mоже ли некој да ми објасни која е разликата помеѓу ПРЕСМЕТКА и ФАКТУРА!!

Mоже ли некој да ми објасни која е разликата помеѓу ПРЕСМЕТКА и ФАКТУРА!!
Разбирам дека сите не слушнале за фактура, но не ти разбирам прашањево за пресметка?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom