Штрајк на просветарите

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Под слоганот "со еден отсто ни згазнавте 100 отсто во душата" денеска вработените во градинките, училиштата, културните и во просветните институции ќе излезат на голем социјален протест пред Владата и пред Собранието, на кој ќе го изразат револтот од ниските плати.

Од СОНК упатија отворено писмо до премиерот и до надлежните министри, во кое нивните поранешни учителки им пишуваат единици бидејќи не ги научиле основните вредности и го погрешиле патот, кој требало да го следат.

- По навредливиот предлог на Владата за зголемување на платите за еден отсто месечно, револтот кај вработените е уште поголем. 30.000 члена се откажуваат од 400-те милиони денари, кои ни ги понуди Владата, и дозволува функционерите да си ги зголемат платите за уште десет отсто - изјави Дојчин Цветановски, претседател на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура. Тој истакна дека не зависи од Синдикатот што ќе се случува за време на протестот и колку време ќе трае. Цветановски и порача на Владата да не се обидува предолго да ги тестира на сонцето и да се надева дека масата брзо ќе се растури.

- Тогаш револтот на вработените дополнително ќе се зголеми и никој нема да може да ја контролира масата - рече тој. Цветановски тврди дека од повеќе странски амбасади во земјава вчера се јавувале во СОНК за да ги дознаат причините за протестот.

СОНК денеска ќе организира и автобуски превоз за членството од другите градови. Протестот ќе почне на пладне пред платото на МНТ, потоа колоната ќе продолжи пред Собранието, каде што раководството на СОНК очекува да се сретне со претседателот Бранко Црвенковски и со претседателот на Собранието, Љупчо Јордановски. СОНК вчера доби поддршка и од Средношколската унија. Претседателката Нина Јанева вели дека средношколците ќе го поддржат протестот на своите наставници.

"ДНЕВНИК", 22.06.2005

Кај ништо не работат па сеа штрајкуваат, што да кажат рударите тогаш?

Ne sakam da navleguvam vo nekoi dlaboki diskusii na ovaa tema, zatoa sto smetam deka i ne zasluzuva nekoe posebno vnimanie.

Ne mi e jasno samo sto baraat prosvetarite. Fakt e deka najmalce rabotat vo ovaa drzava, a najmnogu se bunat. Pa sramota e so nivnoto rabotno vreme da se organizira strajk za povisoka plata.
Koga jas bi trebalo da go resavam nivniot "navoden problem", bi go resil po kratka postapka. A iskreno, i onoj Dojcin ne mozam da go gledam veke na TV, nitu nego, nitu Muratovski.

Tolku od mene, za sega.

Ne se slozuvam, temata zasluzuva posebno vnimanie i smetam deka prosvetarite se apsolutno vo pravo!!!! 10 godini ni denar ne im se pokaci platata na prosvetarite, a otsekogas prosvetata bila mnogu slabo platena! Ne moze koga e teska situacijata za site parlamentarcite 100% da si ja pokacat platata, a na prosvetetarite 1%. Sega e sansa da im se pokacat platite i da im se dade barem malku za pravo!

Fakt e deka prosvetarite imaat teska i odgovorna rabota, posebno vo vakva nestabilna drzava. Da ne zborime deka decata se ispusteni od roditelite, deka polovina se drogiraat...i da ne redam kolku se padja na grbot na prosvetarite da ja prosvetat ovaa XY generacija.

Deluvanjeto na Dojcin e na mnogu mesto. Kje izleze deka samo Dojcin se bori vo drzavava. Jasno deka Muratovski, bidejkji shuruva odnosno e del od vlasta, ne dojde na protestot.

kakvi crni dlaboki diskusii, za plitki raboti se raboti tuka

plitki im se djepovite, odnosno PRAZNI, a nekoas i stomacite mozhi

kakvo licemerie e toa? samite kje si ja pokachime platata 100 % a za drugive kur ne boli...

i jas bi ja reshil rabotata po kratka postapka...

nikakvo zgolemuvanje na platite na toa kopilinjata vo parlamentot.

50 % namaluvanje na nivnite plati (tie se tie sho ne rabotat nishto vo drzavata a pari zemat)

i planiranite pokachuvanja za niv samite da im se daat na prosvetni i zdrastveni rabotnici
(pak, im ebem to mame sebichno nivno, i koj se ljuti kur me boli, neka me tuzhi)

p.s.

ako na nekogo tuka tate im e vo parlament, pa kje go branime so bla bla, i to preku... dosta vashite roditeli blabla, ta ushte vas da ve slushame...

ajt sikter tamu...

Ti ocigledno deka se izgubi vo tvojata diskusija.

Pa jas ne poznavam nekoj sto SE SLOZUVA so toa sto pratenicite si gi pokacija platite. Zboruvame za prosvetarite i nivniot strajk. I deka momentalno vo drzavata ima mnogu drugi struki na koi treba da im se posveti vnimanie i finansiska pomos, pred onie od obrazovanieto.
Ili ocigledno TI, druze Serdar, ne zivees tuka, pa zatoa skokas kako prle pred magare. Ne ti se najjasni bas rabotite.

Nikoj niti gi branese, niti gi brani, onie vo parlamentot, barem jas ne vidov i procitav takva diskusija. Naprotiv, ako stanuva zbor za toa na koj sto mu rabotat roditelite, TEBE ne sum dolzen da ti objasnuvam ama bas nisto. Ama, eve ke spomenam deka roditelite mi rabotat vo dvete "zagrozeni" granki sto gi spomena ti vo tvojata diskusija, prosveta i zdravstvo, i toa kako rabotnici, nisto poveke.

Pa pak ke kazam, momentalno strajkot na prosvetarite e neosnovan.

I, Serdar, drug pat promisli pred da pocnes da pisuvas gluposti, ta bla bla, ta roditeli, ta ne znam sto i kako.

ne se odnesuvashe na tebe ili bilo kogo DIREKTNO to so roditelite, ama nema veze...

ne se raboti za skokanje "ko prle pred magare", tuku za principi i pravednost...

potpolno se slozhuvam deka ima i drugi struki / profesii koi sho se zagrozeni, ama ne smee da se marginalizira protestot na prosvetnite rabotnici!

i se slozuvam - fakt e - ne zhiveam tamu nekolku godini (ama ne e taka dolgo...), ama kje go smenam vo mnogu dogledno vreme, da mozham pocvrsta podloga da imam ko kje skokam ;)

ama zato si idam na vakvi forumi da mozhat tie sho ziveat vo RM (ko tebe i dobar del tuka) da ni ja pojasnat sho i kako, a za shtrajkovi i drugite gluposti, da e zhiv internet, kje chitame to sho sakat vesnicite & A1 da chitame...

ne treba da e tamu coek da znaj nekoi raboti, vsushnost, "od strana" mnogu pojasno se gleda... ne e coek "zaroben" vo sekojdnevieto (tamoshno)

Ne mi e jasno samo sto baraat prosvetarite. Fakt e deka najmalce rabotat vo ovaa drzava, a najmnogu se bunat.

ako nekoj od familija ti raboti vo prosveta, treba da znaesh deka ne e taka lesno da se izleze na kraj so debili kakvi sho si sme nie Makedoncite.
rabotat i toa kako, eden golem del od niv, i poradi poedinci ne smeeme da generalizirame...

i vo sekoj sluchaj primerot so parlamentarcite "drzi voda" zato sho tie se tie sho definitivno najmalku rabotat vo Mk (i nekako poarno e ich da ne rabotat, barem kje nema koj da ni ja prodava drzavata so nasa "soglasnost")

samo za toa stanuva zbor

izvini ako se oseti "napadnat", ama ubavo si stoi tamu "ako na nekogo tuka tate im e vo parlament, pa ke go brani..."

samo sakav da sprecham sluchajno nekoj da pochni da gi opravduva parlamentarcite sho kutrite si pokachile platata, zato sho tate ili mama ili sho znam jas koj im raboti tamu...

ako nekoj nema "chesta" da ima parlamentarec vo kukjata, ili ima i ne saka da ja brani negovata nechovechnost, togash nikomu nisho be brat

sho si se navredil od nesho sho ne se odnesuva na tebe...

pi es:

se gubam ko kje chitam i slusham sho se sluchuva so Makedonija, a bogami ko sho techat rabotite vo RM, ne samo sho se gubam, kje pochnam i da kasam...

Мене навистина не ми е јасна една работа. Сакаат да штрајкуваат синдикати на просветари, на земјоделци, сакаат да штрајкуваат трудови инвалиди, сакаат да штрајкуваат стечајци од фабрики и рикнати претпријатија.

Добро бе да му се невиди, кога се организира генерален работнички штрајк се собираат одвај 100 души, вртат една маршрута од собрание до влада и си идат дома да не задоцнат на ручек. Во што е проблемот?
Немој да ми кажете само дека Муратовски е виновен и за ова. Дека е човек на владата па им прави диверзии во организација на протестите. Колку пати досега вакви протести пропаднаа поради недоволен одзив на работниците?
Кој е крив? Синдикатот или бездушниците?
И после што кукаат? Што очекуваат? Кој да им ги среди работите? Дојчин што ќе даде интервју за вести или Муратовски што ќе свири гитара во емисија кај Иван Мир(ррр)чевски?

Toa e toa, mislenjeto na site e isto, megutoa na razlicen nacin go prezentirame.

Apsolutno se slozuvam so toa sto e kazano za parlamentarcite, iako mislam deka ne e ovaa tema za toa (barem naslovot e drug), megutoa koga veke ja nacnavme ...
Ke bidam mnogu kratok.
Ednostavno, jas mislam, i postojano koga diskutirame na taa tema so prijatelite stojam na ovoj stav, deka sekoj strajk ili bilo sto od takov tip treba da se pravi pred parlamentot. Zosto?
Mnogu ednostavno. Neka malce i nasite "ceneti" gospoda pratenici gi ispotat gazevite, neka ostanat blokirani nekoe vreme vo sobranieto, belki togas ke pocnat malce potrezveno da razmisluvaat so svoite glavi, i konecno da najdat vreme da slezat megju narodot.
Zatoa sto koga ednas ke vlezat vo Sobranieto, zaboravaat koi se i sto se.
Kako sto vikam jas postojano. Obicno pozdravuvaat so edna raka, pred izbori so dvete, a koga ke vlezat tamu, zaboravaat i deka postois kako covek. Ova go zboruvam generalno.

I, pak ke se navratam na temata. Da ne se povtoruvam stopati, ostanuvam na stavot deka strajkot na prosvetarite vo ovoj moment e neosnovan.
Se soglasuvam i so toa deka taka kako sto tie go pravat toa, ne moze da ima uspeh.
Imav prilika da prisustvuvam na poveke strajkovi na zemjodelcite vo Grcija, i bukvalno se spremni na se. Imam videno kako isturaat celi kamioni so mleko na ulicata, ili kako gmecat ogromni kolicini domati, na primer. I, normalno ima uspeh. Baranjata im bea zadovoleni, ili barem pogolem del.

Serdar, nema problem, ne se lutam, nitu sum navreden (nema zosto, ne sum vo taa grupa sto ja spomena), samo malce bese preagresivno napisano od tvoja strana. A, za "chesta" da imam parlamentarec doma
:lol: , ha ha, dosega niti sum imal, nitu pak vo bliska idnina ke imam.
Nema problem, nikoj ne se luti, sepak tuka samo diskutirame.

Pozdrav do site.

SeaGull напиша:
Zboruvame za prosvetarite i nivniot strajk. I deka momentalno vo drzavata ima mnogu drugi struki na koi treba da im se posveti vnimanie i finansiska pomos, pred onie od obrazovanieto.

Pa pak ke kazam, momentalno strajkot na prosvetarite e neosnovan.

Поправи ме ако погрешно сум го протолкувала постот, поточно тие 2 цитати - значи, според тебе, образованието не би требало да е на листата на приоритети на власта? Не можам да се сложам. Како да се гради здраво општество и како истото да напредува без квалитетно образование?

Познато е дека основниот мотив едно лице да работи е заработката. Јасно е и дека секој би трудел доследно да ги спроведува обврските кои ги претпоставува неговото работно место ако е добро платен. Просветарите од државните образовни институции не се доволно платени и тоа е факт. Здрав разум не би требало да очекува добро завршена работа за ниска надокнада, а образованието е витален составен дел на едно општество. Следствено, штрајкот на просветарите е повеќе од основан - и од интерес на нивните џебови и ефективност на работните места и од интерес на учениците.

"И тие пари што ги земате не ги заслужувате. Така ни рече Министерот за труд и социјална политика Стевче Јакимовски на вчерашните преговори за утврдување на најниската плата во образованието и културата. Тоа не беа преговори, туку шоу на ароганција што ја приреди Јакимовски. Употреби толку арогантни зборови, што дури и на улица не доликува да се кажат", вели дојчин Цветановски, претседател на Синдикатот на образованието, науката и културата-СОНК.

Во најжтоката расправија меѓу Јакимовски и преговарачкиот тим од СОНК, Јакимовски му се обратил на Цветановски со зборовите:"Гледам јас дека со тебе ќе пропаднат преговорите, ама затоа ќе си преговарам со Муратовски.
Цветановски вели дека министерот за труд и социјала може да преговара со птретседателот на ССм Ванчо Муратовски само за барања на ССМ, но не и за СОНК.

"Ние денес испративме писмо до премиерот Владо Бучковски, во кое детално опишавме што се случи со преговорите во Министерството за труд и социјала. Практично со денешното однесување Јакимовски ги врати работите пред протестот, и воопшто не се држеше до она кое го договоривме со премиерот", додаде Цетановски.
Јакимовски вчера не беше достапен за медиумите. Неговата портпаролка Македонка Честојнова ни рече дека тој е многу зафатен на состаноци и дека дури ни самата не може да стапи во контакт со него.

СОНК денес продолжува преговорите за утврдување на најниската плата за културните работници со министерот за култура Благој Стефановски, а утре ќе се преговара со министерот за образование и наука Азис Положани.

Од кога немале штрајк овие учителиве значит... :tv:

Абе остај децава... овие големиве чичковци да побарет покачување на плати нигде ги немат :)

п.с. колку ли само се радувате кога ќе ја видите темава во нови мислења и како пцуете кога ќе сфатите дека е од пред 4 години...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom