Интуицијата од теолошки аспект

• Креатор на темата Креатор на темата shutrak
  • Време на започнување Време на започнување
Како бе нема жени шахистки? Можеби така сметаш затоа што е помал бројот на заинтересирани за таков вид спорт. Тука игра улога статистиката.
https://www.fide.com/how-womens-world-champions-shaped-chess/

Истото е и со емоционалната интелигенција, има и мажи со висок EQ. Затоа и болдорав дека жените, како група, имаат повисок просечен EQ. Но тоа не значи дека тоа важи секогаш, за секоја жена!

Шахот е пример каде логиката и стратегијата се клучни, и тука нема родови предиспозиции. Шахот не е машка дисциплина доколку имаш талент, вложиш труд и имаш желба можеш да бидеш успешен, без разлика на пол. Развој, пракса, тренирање (Pattern recognition) и искуство значат повеќе од предиспозиции.

Способноста за самосвест, контрола на умот и достигнување на високи духовни цели не е ограничена на пол, историските околности и културните улоги можат да влијаат. Ама не знам многу за буди-муди такви работи, но мислам дека потенцијалот е универзален.

Иако еволуцијата ја насочила улогата на жените главно кон расплод и грижа за децата, тоа не значи дека другите способности биле ограничени. Жените уште од порано креирaле работи, учеле и развивале вештини.
Ada Lovelace за алгоритмот, Anna Freud ќерка на Sigmund Freud основоположничка на детска психоанализа, истражувањата на Elizabeth Loftus за меморија и препознавање, (истражувала лажни спомени, како меморијата може да се менува). Hypatia of Alexandria...
Не тврдам дека интуицијата е докажана како посебна сила но постојат научни докази дека мозокот и потсвеста работат на таков начин што можат да создадат чувство на претчувство, проценка, ,,читање" на намери без логичка анализа.

За тоа се согласувам.

Се согласувам дека е лесно да се генерализира и дека јас не треба да судам за сите жени по некои примери. (Се согласувам со твојата забелешка, очекував таква реакција, веќе и напоменав :pipi:).Мојата поента не беше да велам дека сите жени се исти или дека мажите ги немаат тие способности. Тоа што го поддржувам е идејата дека интуицијата и потсвеста постојат како механизми кои мозокот ги користи. Интуицијата работи под контрола на самосвеста, критичкото размислување и логиката. Сите функционираат паралелно.

Затоа ја направив споредбата со месечарењето.
Не затоа што интуицијата е исто што и месечарењето, туку затоа што и двете покажуваат дека мозокот може да обработува информации и да управува со однесување без свесна контрола.
Тоа докажува дека подсвеста има многу поширок капацитет отколку свесниот ум и дека мозокот може да работи ,,во позадина" без да сме свесни за секој чекор.
Луцидните сонови, REM фазата, хипнагогични состојби (меѓу спиење и будење) го активираат делот од мозокот кој комбинира информации на начин што свеста не може. Тука многу луѓе добиваат идеи, претчувства, решенија на проблеми бидејќи потсвеста ги поврзува обрасците без филтерот на логичкото размислување.
Интуицијата може да се вежба затоа не ја сметам за ,,натприродно". Исто како што со јога можеш да вежбаш фокус, смиреност, телесна свесност и контрола на внимание итн..
Да се разбереме, ја не тврдам дека жените се инфериорни во однос на мажите....напротив. Тоа што им фали на мажите го има кај жените и обратно. Така го смислил некој светов за да не сме сами и секогаш има некој/некоја што ќе ни го надополни животот. Улогата на жената ја ја гледам во EQ, во спиритуалноста, во интуицијата која ја дискутираме само што ја мислам дека има нешто кое не доаѓа стриктно од компутирачката моќ на мозокот. Спомна интуиција во медицина....ќе ја спомнам тука Марија Требен....колку е точно не знам ама она наводно лековити билки сугерирала чисто врз база на интуитивност....како и да е, ја не сум нешто склон да ја водам дискусијава у некој раздор помеѓу половите.
Спомна хипнагогични состојби....скоро имав една таква ситуација, не спиев цела ноќ...можеби еден саат се на се а се разбудив како да сум спиел 3 дена. Не дека таква состојба не е под лупата на логичко размислување туку не е под лупа на вербално размислување. Мисли не постојат како начин на кој мозокот ги обработува информациите...не можам да го објаснам баш ама ги гледаш работите и знаеш што ќе се случи. Како на некој начин да влијаеш на идните настани....како во транс.
За месечарењето се согласувам и за констатацијата околу моќта на потсвеста....малку е злоупотребена фраза ама така е.
Една едноставна вежба што можеш да ја пробаш, пушти само ламба или седи во целосна темнина што и да ти создава мир. Потоа стави ја едната рака на пулсот на другата рака и само слушај го ритамот неколку минути. Ништо друго.
После тоа префрли го фокусот на нозете осети како стоиш или седиш, како допираат до подот или столчето, како циркулира крвта.
Потоа, многу постепено, движи го вниманието нагоре низ телото нозе, карлица, стомак, осети каква храна имаш внесено дали е здрава или не, како реагира телото. Слушај го срцето дали чука нормално или забрзано, дали има отстапувања.
Обиди се да го почувствуваш дишењето, како белите дробови се шират и собираат, без да го контролираш процесот. Ослободи го лицето од гримаси.
Оваа практика ни помага да сме свесни за сегашниот момент и да ги забележиме мислите. Помага да се смириме, учи да ги забележиме сензациите, напнатоста и потребите на телото. Со ова само влегуваш во својот организам и ја забележуваш потсвеста.
Автоматски споено мислење: ден
Ова е медитација, сум практикувал често...има тука и една фора, умот и телото се едно. Ако телото е напнато и умот е напнат а ако телото е релаксирано и умот е релаксиран. Јапонците имаат техника една....кога е некој нервозен он диши забрзано, го смируваш дишењето и нервозата си оди олека. Исто и со стискање тупаници, стегање вилица и т.н. ако се релаксира телото и напнатоста исчезнува.
Способноста за самосвест, контрола на умот и достигнување на високи духовни цели не е ограничена на пол, историските околности и културните улоги можат да влијаат. Ама не знам многу за буди-муди такви работи, но мислам дека потенцијалот е универзален.
Потенцијалот секако е универзален ама за да жена достигне такви духовни состојби мора да смени некои работи во себе. На некој начин и има предиспозиции и има ограничувања, меч со две острици е.
(114) Simon Peter said to him, "Let Mary leave us, for women are not worthy of life."Jesus said, "I myself shall lead her in order to make her male, so that she too may becomea living spirit resembling you males. For every woman who will make herself male willenter the kingdom of heaven."
Што сакал Исус да каже со ова....не е тоа темата :D

Да се разбереме, ја не тврдам дека жените се инфериорни во однос на мажите....напротив. Тоа што им фали на мажите го има кај жените и обратно. Така го смислил некој светов за да не сме сами и секогаш има некој/некоја што ќе ни го надополни животот. Улогата на жената ја ја гледам во EQ, во спиритуалноста, во интуицијата која ја дискутираме само што ја мислам дека има нешто кое не доаѓа стриктно од компутирачката моќ на мозокот. Спомна интуиција во медицина....ќе ја спомнам тука Марија Требен....колку е точно не знам ама она наводно лековити билки сугерирала чисто врз база на интуитивност....како и да е, ја не сум нешто склон да ја водам дискусијава у некој раздор помеѓу половите.
Спомна хипнагогични состојби....скоро имав една таква ситуација, не спиев цела ноќ...можеби еден саат се на се а се разбудив како да сум спиел 3 дена. Не дека таква состојба не е под лупата на логичко размислување туку не е под лупа на вербално размислување. Мисли не постојат како начин на кој мозокот ги обработува информациите...не можам да го објаснам баш ама ги гледаш работите и знаеш што ќе се случи. Како на некој начин да влијаеш на идните настани....како во транс.
За месечарењето се согласувам и за констатацијата околу моќта на потсвеста....малку е злоупотребена фраза ама така е.

Ова е медитација, сум практикувал често...има тука и една фора, умот и телото се едно. Ако телото е напнато и умот е напнат а ако телото е релаксирано и умот е релаксиран. Јапонците имаат техника една....кога е некој нервозен он диши забрзано, го смируваш дишењето и нервозата си оди олека. Исто и со стискање тупаници, стегање вилица и т.н. ако се релаксира телото и напнатоста исчезнува.

Потенцијалот секако е универзален ама за да жена достигне такви духовни состојби мора да смени некои работи во себе. На некој начин и има предиспозиции и има ограничувања, меч со две острици е.
(114) Simon Peter said to him, "Let Mary leave us, for women are not worthy of life."Jesus said, "I myself shall lead her in order to make her male, so that she too may becomea living spirit resembling you males. For every woman who will make herself male willenter the kingdom of heaven."
Што сакал Исус да каже со ова....не е тоа темата :D
Не гледам ниту јас мажи vs жени како судир баш напротив, се надополнуваме, затоа и дискусијава ми е интересна.

За интуицијата во медицина ја спомнав Carolyn Myss, идеја е дека телото секогаш ни праќа сигнали, прашањето е дали умееме да ги читаме.

За ова со цитатот мислам дека толкувањето не треба да биде буквално. Повеќе се гледа како симболично. Како промена на внатрешни квалитети кои во тогашната култура се врзувале со зрeлост, стабилност, автономија, дисциплина, внатрешна сила...
Нешто како древна метафора која се користела за духовна трансформација.
А најинтересното е што текстот имплицира дека секој човек не само жените, треба да го помине тој процес на ,,внатрешно преобразување".

Еве неколку научни студии ако имаш време прочитај. Има многу детали за невронаука и физиологија, мене лично не ми оди толку во длабочина, ама суштината секако се гледа како интуицијата и потсвеста функционираат според науката.

Несвесната перцепција (и информациите што не ги забележуваме со свесен ум) влијае значајно на нашите одлуки, има и експеримент.

https://share.google/b1OVYvVp00dXRvxRc

,,Tacit knowledge, Klein states, is hard to recognise and often inaccessible to our consciousness. Judgements and decisions based on this type of knowledge appear intuitively as soon as we create patterns of action where the content will be judgements and decisions. Given that patterns of action result from experience, they are specific (Klein, 2013, pp. 164-166). In other words this theory states that everyone has a different type of experience, and we create specific schemata of action based on that experience. These schemata are created intuitively based on our experience and are then used through intuition (Klein, 1998).

Klein defines intuition as “a way in which we apply our past experience in current decision-making”. (ја објаснуваат улогата на интуицијата во управувачки одлуки како автономен психолошки процес)."

https://share.google/zc1ygOWo1bDDf9nLY

Дека несвесната обработка (non‑conscious processing) може да биде подеднакво ефективна, па дури и поефикасна од свесното, логичко размислување при сложени, динамички одлуки. Тоа значи дека нашата интуиција е реален когнитивен процес каде потсвеста обработува многу информации кои свесниот ум не може да ги фати, и ни помага да донесеме брзи и точни проценки.

https://youtu.be/ph7LcupAENw?si=96b2SKhkj5rP6Gza

Caroline Myss, ја препорачувам женава. Можеби нема секој да верува, ама се сфаќа колку е се компатибилно со она што го дискутираме за потсвеста и интуицијата.

Не гледам ниту јас мажи vs жени како судир баш напротив, се надополнуваме, затоа и дискусијава ми е интересна.

За интуицијата во медицина ја спомнав Carolyn Myss, идеја е дека телото секогаш ни праќа сигнали, прашањето е дали умееме да ги читаме.

За ова со цитатот мислам дека толкувањето не треба да биде буквално. Повеќе се гледа како симболично. Како промена на внатрешни квалитети кои во тогашната култура се врзувале со зрeлост, стабилност, автономија, дисциплина, внатрешна сила...
Нешто како древна метафора која се користела за духовна трансформација.
А најинтересното е што текстот имплицира дека секој човек не само жените, треба да го помине тој процес на ,,внатрешно преобразување".

Еве неколку научни студии ако имаш време прочитај. Има многу детали за невронаука и физиологија, мене лично не ми оди толку во длабочина, ама суштината секако се гледа како интуицијата и потсвеста функционираат според науката.

Несвесната перцепција (и информациите што не ги забележуваме со свесен ум) влијае значајно на нашите одлуки, има и експеримент.

https://share.google/b1OVYvVp00dXRvxRc

,,Tacit knowledge, Klein states, is hard to recognise and often inaccessible to our consciousness. Judgements and decisions based on this type of knowledge appear intuitively as soon as we create patterns of action where the content will be judgements and decisions. Given that patterns of action result from experience, they are specific (Klein, 2013, pp. 164-166). In other words this theory states that everyone has a different type of experience, and we create specific schemata of action based on that experience. These schemata are created intuitively based on our experience and are then used through intuition (Klein, 1998).

Klein defines intuition as “a way in which we apply our past experience in current decision-making”. (ја објаснуваат улогата на интуицијата во управувачки одлуки како автономен психолошки процес)."

https://share.google/zc1ygOWo1bDDf9nLY

Дека несвесната обработка (non‑conscious processing) може да биде подеднакво ефективна, па дури и поефикасна од свесното, логичко размислување при сложени, динамички одлуки. Тоа значи дека нашата интуиција е реален когнитивен процес каде потсвеста обработува многу информации кои свесниот ум не може да ги фати, и ни помага да донесеме брзи и точни проценки.

https://youtu.be/ph7LcupAENw?si=96b2SKhkj5rP6Gza

Caroline Myss, ја препорачувам женава. Можеби нема секој да верува, ама се сфаќа колку е се компатибилно со она што го дискутираме за потсвеста и интуицијата.

Се слагам со ова, се случувало и у ситуација кога имало на пример сообраќајки луѓето реагирале инстантно и спасувале жива глава буквално несвесно. Има луѓе што спиеле и возеле, стигнале дома а немаат појма како....да надополнам на феноменот со месечарењето.
Само ја не го идентификувам ова како интуиција....за мене интуицијата мора да доаѓа од надвор. Морфогенетско поле, колективна свест, акашик рекордс....кажи го како сакаш. Можно е да сме ние дел од ова, можно е цел универзум да е едно кое има подмножества, кое има многу други се до нашата индивидуална свест. Уствари многу просветлени луѓе кои гледале доволно долго на внатре како што сугерираше ти преку медитација ги забележале овие работи.
1764614809569.png
Нешто у овој стил, иако ја мислам дека и помали групи на луѓе делат по нешто. Затоа и ефектот на 101 мајмун ако е така има некоја логика.
Ја загледав оваа Caroline Myss...секако вреди да се проанализира. Она ми е тип нешто како Едгар Кејси.

Се слагам со ова, се случувало и у ситуација кога имало на пример сообраќајки луѓето реагирале инстантно и спасувале жива глава буквално несвесно. Има луѓе што спиеле и возеле, стигнале дома а немаат појма како....да надополнам на феноменот со месечарењето.
Само ја не го идентификувам ова како интуиција....за мене интуицијата мора да доаѓа од надвор. Морфогенетско поле, колективна свест, акашик рекордс....кажи го како сакаш. Можно е да сме ние дел од ова, можно е цел универзум да е едно кое има подмножества, кое има многу други се до нашата индивидуална свест. Уствари многу просветлени луѓе кои гледале доволно долго на внатре како што сугерираше ти преку медитација ги забележале овие работи.
Прегледај го приврзокот 462416
Нешто у овој стил, иако ја мислам дека и помали групи на луѓе делат по нешто. Затоа и ефектот на 101 мајмун ако е така има некоја логика.
Ја загледав оваа Caroline Myss...секако вреди да се проанализира. Она ми е тип нешто како Едгар Кејси.

Можеби има вистина во тоа што го велиш дека постои некое ,,поле" што ги надминува индивидуалните мозочни процеси.
Она што во наука се нарекува несвесна обработка, понекогаш делува како да доаѓа ,,однадвор", само затоа што ние немаме пристап до тој длабок слој на сопственото мозочно процесирање. Тој дел работи побрзо, пошироко и со повеќе информации отколку свесниот ум.
Затоа и ја предложив Caroline Myss таа на некој начин го поврзува телото и емоциите со ,,енергетско читање", ама ако добро се слуша, многу од тоа што го кажува е и психофизиологија како телото складира информации, како реагира пред да сфатиме свесно, како го интерпретираме ,,гласот внатре".
Мислам дека вреди да се зборува за ова како за два паралелни јазици духовниот го објаснува феноменот симболички,
научниот го објаснува механички,
а вистината може да лежи некаде помеѓу.

Инаку, јас следам и форензичка психологија има навистина сериозни работи поврзани со умот и изменети состојби на свест.
За месечарењето, не знам дали си слушнал за случајот со Kenneth Parks. Извршил убиство додека бил во состојба на сложено месечарење, и на крај судот го ослободил бидејќи докажале дека навистина не бил свесен за ништо што прави. Тоа само покажува колку длабоки и моќни можат да бидат несвесните процеси... дури и пострашни од она што го нарекуваме интуиција.
Случајот со Benjamin Elliot тој ја уби сестра му во состојба на комплексно месечарење. Целиот случај беше под форензичка психолошка анализа. (2021 убил, иако одбраната презентираше експертиза дека дејството било резултат на месечарење и историја на несвесно однесување, судот ја оцени целата ситуација како свесно дејство и го осуди на 15 години сега во 2025.):toe:

Ова само покажува дека умот има нивоа кои функционираат надвор од свесната контрола, многу подлабоки од обична интуиција. Не е само ,,чувство", туку реален механизам што може да преземе цел организам.

е е само ,,чувство", туку реален механизам што може да преземе цел организам.
Или можеби организмот е "превземен" а ние имаме некоја лажна претстава за слободна волја и и збор. :D
1764618392275.png
Како и да е, ја мислам дека не може да станеме свесни за сите потсвесни процеси, ќе ни треба може 1000 год. ако не и повеќе. Можно е да се акумулирани ствари и генетски од сите претци пред нас, стравови, мемории и што не....што може некој ќе го интерпретира како претходни животи, а можеби е и тоа. Има приказна у која Буда преку посебна техника на медитација не ми текнува како се викаше се вратил многу животи на назад и стигнал до некој живот кога бил слон ако не се лажам, Jacata tales се вика колекцијата.

Најголем проблем у животот е мизеријата која ја осеќаме у нас која произлегува од сите несвесни процеси, стравови у нас. Самиот факт што не сме у ситуација да контролираме се не става у мизерна ситуација. Лек е у реализацијата(realization) за природата на умот, односно мислите затоа што ум не постои независен од мислите, за вербалната компонента негова. И да се одвоиме од поистоветување со истиот....тоа е прв чекор. Втор чекор се емоциите....така викаат, ја не сум сигурен хахах кога ќе дојде времето ако сум жив и форумов функционира ќе споделам искуство. Свесен сум за истите ама тешко ми оди одделување од нив.

Или можеби организмот е "превземен" а ние имаме некоја лажна претстава за слободна волја и и збор. :D
Прегледај го приврзокот 462426
Како и да е, ја мислам дека не може да станеме свесни за сите потсвесни процеси, ќе ни треба може 1000 год. ако не и повеќе. Можно е да се акумулирани ствари и генетски од сите претци пред нас, стравови, мемории и што не....што може некој ќе го интерпретира како претходни животи, а можеби е и тоа. Има приказна у која Буда преку посебна техника на медитација не ми текнува како се викаше се вратил многу животи на назад и стигнал до некој живот кога бил слон ако не се лажам, Jacata tales се вика колекцијата.

Најголем проблем у животот е мизеријата која ја осеќаме у нас која произлегува од сите несвесни процеси, стравови у нас. Самиот факт што не сме у ситуација да контролираме се не става у мизерна ситуација. Лек е у реализацијата(realization) за природата на умот, односно мислите затоа што ум не постои независен од мислите, за вербалната компонента негова. И да се одвоиме од поистоветување со истиот....тоа е прв чекор. Втор чекор се емоциите....така викаат, ја не сум сигурен хахах кога ќе дојде времето ако сум жив и форумов функционира ќе споделам искуство. Свесен сум за истите ама тешко ми оди одделување од нив.
Искрено, не знам многу за Буда, ама ова ми отвори мислење да прочитам нешто повеќе. Јас некако повеќе на науките сум ставила акцент, но сепак држат вода.
Мене и ми е страв искрено да навлезам толку длабоко што ако, на пример, не успеам да се вратам? :pos:

Искрено, не знам многу за Буда, ама ова ми отвори мислење да прочитам нешто повеќе. Јас некако повеќе на науките сум ставила акцент, но сепак држат вода.
Мене и ми е страв искрено да навлезам толку длабоко што ако, на пример, не успеам да се вратам? :pos:
Сите патишта водат до дома.....и што ако у моментов не си таа што се изгубила и талка и не знае како да се врати дома?

Сите патишта водат до дома.....и што ако у моментов не си таа што се изгубила и талка и не знае како да се врати дома?
ХАХАХАХА добаарр..
А дали секогаш треба да се враќам дома, или можеби домот го имам во себе? Или како знаеш дека си изгубен ако не знаеш каде е твојот дом?

ХАХАХАХА добаарр..
А дали секогаш треба да се враќам дома, или можеби домот го имам во себе? Или како знаеш дека си изгубен ако не знаеш каде е твојот дом?
Прашање е дали има нешто во нас или ние сме само она што ќе го рефлектираме. Проблемот тука е што како што огледалото не може само да се види така и ние не можеме да погледнеме у нас. И може само преку процес на негирање или ако искористиме христијанска терминологија-apophatic.
Е сега, како знаеме дека сме изгубени.....може тука доаѓа интуицијата.

Прашање е дали има нешто во нас или ние сме само она што ќе го рефлектираме. Проблемот тука е што како што огледалото не може само да се види така и ние не можеме да погледнеме у нас. И може само преку процес на негирање или ако искористиме христијанска терминологија-apophatic.
Е сега, како знаеме дека сме изгубени.....може тука доаѓа интуицијата.
Зошто, според некои верувања, кога некој ќе умре не треба да има огледало во просторијата? Што мислиш ти за ова?

Зошто, според некои верувања, кога некој ќе умре не треба да има огледало во просторијата? Што мислиш ти за ова?
Не знам, некое суеверие е ама дали има основа...тешко.
https://www.youtube.com/watch?v=WLY0cgXcMVw
Ако го имаш гледано филмов има една сцена интересна.

Не знам, некое суеверие е ама дали има основа...тешко.
https://www.youtube.com/watch?v=WLY0cgXcMVw
Ако го имаш гледано филмов има една сцена интересна.
Се верува дека огледалото можеби ја ,,лови" душата или ја одржува врската со телото, или пак создава енергетски портали кои ја менуваат атмосферата.

Не сум го гледала филмов, ама на крајот со звукот што го направија, ме потсети на singing bowls кои се користат за смирување, заспивање итн... Како таквите вибрации директно делуваат на човекот како овие вибрации на вампириве:ROFLMAO:

Се верува дека огледалото можеби ја ,,лови" душата или ја одржува врската со телото, или пак создава енергетски портали кои ја менуваат атмосферата.

Не сум го гледала филмов, ама на крајот со звукот што го направија, ме потсети на singing bowls кои се користат за смирување, заспивање итн... Како таквите вибрации директно делуваат на човекот како овие вибрации на вампириве:ROFLMAO:
На крај кога се погледнаа во огледалото, тие тројцата не беа повампирени и се гледаа у него, што не може да се рече за вампирите :ROFLMAO:
Најголеми достигнувања околу ова имаат египќаните со Book of the dead и оние на Тибет. Уствари душите откако ќе умрат идат по линија на помал отпор најверојатно, пратејќи ги фракталните патерни на земјата.

На крај кога се погледнаа во огледалото, тие тројцата не беа повампирени и се гледаа у него, што не може да се рече за вампирите :ROFLMAO:
Најголеми достигнувања околу ова имаат египќаните со Book of the dead и оние на Тибет. Уствари душите откако ќе умрат идат по линија на помал отпор најверојатно, пратејќи ги фракталните патерни на земјата.
Мислев не за во огледалото, делот каде што извадија звук и вампирите или што и да се избегаја.

Интересно ми е ова за премини и свесност. Јас како мала неколку пати ми се има случено да се онесвестам од нигде-никаде. На доктор се таман. Ама самиот момент ми беше чуден како некоја цела белина, слушам што се случува околу мене ама како од далеку, ама телото не реагира. Многу кратко траеше, ама си го памтам тоа чувство.
Од научна гледна точка, знам дека ова може да се објасни со краток shutdown на свесниот дел од мозокот, додека слухот (како сетило) останува активен.
Многу луѓе што имале вакво искуство, иако медицински е објасливо, сепак го опишуваат тоа како чувство на ,,исклучен ум, а свесност што лебди".
Е сега ако телото е исклучено, што е тогаш тоа што останува ,,будно" и слуша?
Дали ова е дел од истата подсвесна структура што стои зад интуицијата? Онаа што функционира и кога свесниот ум паузира?

Ако се држиме до научната страна, многу од овие искуства имаат прилично објаснување. Кога ќе се онесвести човек, свесниот дел од мозокот за момент се исклучува, ама не сите системи гаснат истовремено. Затоа често се појавува таа белина, како да си во празен простор, а слухот уште работи тој е едно од најупорните сетила и најдоцна се гаси. Комбинацијата на активен слух и пасивно тело создава токму тоа чудно чувство дека умот е ,,исклучен", а свесноста си плови некаде сама за себе.
Длабоките, автоматски делови од мозокот продолжуваат да обработуваат информации и кога свесниот ум прави кратка пауза.
И тука многу природно се вметнува и интуицијата истата таа длабока структура што ,,се буди" кога свесното се гаси, функционира и во секојдневието без ние да ја забележиме.

Баш поради ова ми е интересно што ги спомна овие што зборуваат за ,,премини" состојби во кои свесноста е активна, ама одвоена од телото. Секако, тие тоа го толкуваат духовно, не научно. Но ако го гледаме низ модерна призма, многу можеби произлегува токму од вакви гранични искуства што ги имале луѓето уште од старо време моменти кога телото е пасивно, а некој дел од свесноста останува ,,буден" и регистрира.
Па можеби затоа и се родиле тие идеи за патишта, премини и свесност што се одвојува како обид да се објасни нешто што и денес го чувствуваме, а наукава се уште не го има фатено до крај.
Автоматски споено мислење:

Не гледам на Буди, ритуали како крајна цел, туку се фокусирам на конкретни феномени и искуства. Ме интересира дали постои научна основа зад вакви работи што се случуваат, премини, свесност во спиење или несвесни реакции повеќе отколку ритуали или традиции.
Ако знаеш некое видео, текст, студија или било што, што зборува за овие теми пушти.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom