Lurtz nemoj da gi gledas samo pozitivnostite na HACCP pogledni malku i na negativnostite koi gi ima mnogu poveke.
kate.mufi ако гледам навистина суштински, подлабоко, реално, сигурно ќе се разочарам пошто нешто ми вели дека ниту ова нема да заживее (како и повеќето други добри за нас решенија). Повеќето од досегазакони и закончиња се спроведени делумно или воопшто не се спроведени.
kafici niz skopjevo sto koristat mleko so pominat rok, kafani sto mesoto od edni gosti koi ne go izele go davaat na drugi gosti i red drugi gluposti.
Има вакви работи на кило кај нас:smir:, но нема кој да ги санкционира. Затоа велам и ХАСАП и ХАСАП сервис пак 1 со апдејт да донесат, нема да се спроведе (освен можеби во централните подрачја)
За помалите дуќанчиња (со помалку промет), доколку се донесе и спроведе, ќе биде многу тешко, доста од нив ќе живуркаат колку да не седат дома. Исто се направи и со подигање на основицата за данок кај трговец поединец (така мислам се викаа и овие трафиките-доста од нив едвај опстануваат). Но тоа е данокот на усогласување со европските (и другите) пазари, економии. Затоа во форумот политика дел од мислењата против пристап кон ЕУ се и овие решенија со кои ќе си го пропаднеме стопанството.
Но мој став е дека стандарди мора да има и истите да се почитуваат и санкционира нивно непридржување. Дали ХАСАП, ЈУС, ИСО, битно е да знаеме што јадеме и какви производи користиме секојдневно за широка потрошувачка. Иако и јас и сите ние секако ќе осетиме врз домашниот буџет (најверојатно одредени цени макар минимално ќе се качат заради трошоците).
Само да споменам вон темата за ХАСАП, имаше еднаш една берза на земјоделски производи. Мислам дека требаше да проработи негде 1995. Почна преку странски донации, кедити... продолжи како дел од проект на Светска Банка за поддршка и развој на земјоделството. Требаше да има магацини, ладилници, калибратори, пакувачки оддели... Ништо не бидна од тоа. А без такви стандардни пакувања во гајби, калибрирање, амбалажа, сертификат... не оди извозот толку лесно. Канта сирење никој странец нема да прифати. На земјоделците им беше скапо да учествуваат со плус некој денар по производ. Затоа голем дел од производството скапуваше и ќе скапува.
Зборот ми е дека секако ќе се качи цена по производ за секој нов воведен стандард, нова технологија, амбалажа и слично, но затоа ќе беа поконкурентни во странство.
Vo 7-ca nasata
najdobra sendvicara taa sto ti go pravi sendvicot taa i naplaka odnosno faka pari a ti i ponatamu ke jades od tamu
Ама најдобри сендвичи прават, алал да им е :smir:.
За ова со пари, плукање на хартија за виткање бурек... навикнати сме па не ни приметуваме. Но ако се замислиме што се примаме од тој процес на чување, транспорт, производство... манипулација со храна... малку ќе ни се згрчи во стомак.
За микроскопските активности во нашата исхрана....
Еднаш, пред вежби по микробиологија на факултет јадевме сендвич со плескавица. Асистентот предложи да видиме што имаме во плунката, да направиме препарат. Кога видов што се сум јадел (квасци како во свежо замесена пита, стапчиња...) паника ме фати.
Инаку да, како што спомнав, ќе се намали ќарот на помалите кафанчиња и дуќанчиња на почеток, но со тек на време ќе се прилагодат и кон тоа. Ако заживее,...ако се спроведе воопшто во што малку повеќе се сомневам.