Што е HACCP?
H - Hazard - ОПАСНОСТ
A - Analysis - АНАЛИЗА
C - Crytical - КРИТИЧНИ
C - Control - КОНТРОЛНИ
P - Points - ТОЧКИ
HACCP е систем на работа (самоконтрола) кој е превентивен и кој служи сите опасни ситуации по здравјето на консуматорот да се отстранат или да се сведат на прифатли-во ниво за време на производството, преработката или складирањето на прехрамбе-ните производи. HACCP - зошто е потребен?
HACCP им е потребен на сите кои работат со храна без разлика дали е во прашање производство, увоз, извоз, складирање или директно служење на прехрамбените производи. Според сектори можат да се набројат:
Rokot za voveduvanje na HACCP sistemot e 1.1.2009
H - Hazard - ОПАСНОСТ
A - Analysis - АНАЛИЗА
C - Crytical - КРИТИЧНИ
C - Control - КОНТРОЛНИ
P - Points - ТОЧКИ
HACCP е систем на работа (самоконтрола) кој е превентивен и кој служи сите опасни ситуации по здравјето на консуматорот да се отстранат или да се сведат на прифатли-во ниво за време на производството, преработката или складирањето на прехрамбе-ните производи. HACCP - зошто е потребен?
- Со воведување на HACCP системот се намалуваат конечните трошоци на производството, се зголемува безбедноста на вработените и на потрошувачите, се намалуваат рекламациите а со тоа се зголемува репутацијата на производителот или давачот на услугите
- HACCP е законска обврска како во Е.У. така и во Република Македонија
- Го зголемува квалитетот и продуктивноста
- Неопходен е за пласман на интернационалниот пазар
HACCP им е потребен на сите кои работат со храна без разлика дали е во прашање производство, увоз, извоз, складирање или директно служење на прехрамбените производи. Според сектори можат да се набројат:
- Месопроизводство, преработка и продажба на месо и месни производи
- Производство и продажба на производи од житарици
- Рибници, преработка и продажба на риба и рибни производи
- Подготовка на свежа и смрзната храна
- Производство на свежо, преработено и смрзнато овошје и зеленчук
- Пакување на вода и производство на освежителни пијалоци
- Трговци со храна и угостителски објекти
- Мензи во детски градинки, училишта, претпријатија како и пензионерски домови
- Секаде каде што се врши транспорт и складирање на храна
Rokot za voveduvanje na HACCP sistemot e 1.1.2009