Олимпија
Македонија во срцето!!!
- Член од
- 26 март 2008
- Мислења
- 5.624
- Поени од реакции
- 9.146
Нема торта или колаче кое не е вкусно, но уште побаво е кога е добро декорирано т.е кога прво окото го јаде приложениот десерт.
За тортата или колачињата да бидат повкусни, не треба многу труд.
Малку креативност и желба за реализација.
По интернетот ќе најдете многу рецепти за смеса за декорирање.
Еве некои од нив
Фондан со желатин
Потребни состојки:
1 ќесичка желатин во прав
50 мл ладна вода (за желатинот)
20 мл вода (за фруктозата)
100 гр фруктоза или декстроза
1 лажица глицерин
900 гр шеќер во прав
Подготовка:
Желатинот полијте го со 50 мл ладна вода и оставете го да нарасне. Фруктозата или декстрозата ставете ги во сад за готвење и полијте ја со 20 мл ладна вода. Ставете ја на рингла за да се истопи и цело време мешајте. Нека врие 20-30 секунди и додајте една голема лажица глицерин и надигнатиот желатин. Се' заедно измешајте.
Во сад ставете 500-600 гр шеќер во прав и постепено додавајте ја растопената смеса. Измешајте. Во вака добиената смеса додаваме уште шеќер во прав. Постепено додавајте шеќер во прав, убаво изработете и префрлете го на работна површина. Додадете го останатиот шеќер во прав и изработете го фонданот.
Готовиот фондан оставете го да отстои 30 минути на работната површина, потоа ставете го во пластична фолија и чувајте го на собна површина. Најдобро е да се искористи во рок од 7-10 дена. Ваквиот фондан најдобро се обојува со гел-бои, но доколку користите прехранбени бои претходно додадете им малку вода или алкохол.
Фондан со локум и шеќер во прав
Потребни состојки:
Секогаш одат 1:1
- 500 гр. локум
- 500 гр. шеќер во прав
- прехрамбени бои во прав
Подготовка:
Локумот и шеќерот во прав замесете ги. Потоа ако сакате да обложите торта во две бои, поделете ја смесата и во едниот дел ставете една, а во другиот дел друга боја и убаво измесете. Ставете во свежо фолија и оставете смесата да се одмори 24 часа.
Потоа препуштете се на креативноста
Сте правеле ли фондан смеса? Некои фигури/торти?
Рецепт за фондан?
Јас имам подготвувано колачи од фондан смеса со локум и шеќер во прав.
Како за прв пат, задоволна бев
За тортата или колачињата да бидат повкусни, не треба многу труд.
Малку креативност и желба за реализација.
По интернетот ќе најдете многу рецепти за смеса за декорирање.
Еве некои од нив
Фондан со желатин
Потребни состојки:
1 ќесичка желатин во прав
50 мл ладна вода (за желатинот)
20 мл вода (за фруктозата)
100 гр фруктоза или декстроза
1 лажица глицерин
900 гр шеќер во прав
Подготовка:
Желатинот полијте го со 50 мл ладна вода и оставете го да нарасне. Фруктозата или декстрозата ставете ги во сад за готвење и полијте ја со 20 мл ладна вода. Ставете ја на рингла за да се истопи и цело време мешајте. Нека врие 20-30 секунди и додајте една голема лажица глицерин и надигнатиот желатин. Се' заедно измешајте.
Во сад ставете 500-600 гр шеќер во прав и постепено додавајте ја растопената смеса. Измешајте. Во вака добиената смеса додаваме уште шеќер во прав. Постепено додавајте шеќер во прав, убаво изработете и префрлете го на работна површина. Додадете го останатиот шеќер во прав и изработете го фонданот.
Готовиот фондан оставете го да отстои 30 минути на работната површина, потоа ставете го во пластична фолија и чувајте го на собна површина. Најдобро е да се искористи во рок од 7-10 дена. Ваквиот фондан најдобро се обојува со гел-бои, но доколку користите прехранбени бои претходно додадете им малку вода или алкохол.
Фондан со локум и шеќер во прав
Потребни состојки:
Секогаш одат 1:1
- 500 гр. локум
- 500 гр. шеќер во прав
- прехрамбени бои во прав
Подготовка:
Локумот и шеќерот во прав замесете ги. Потоа ако сакате да обложите торта во две бои, поделете ја смесата и во едниот дел ставете една, а во другиот дел друга боја и убаво измесете. Ставете во свежо фолија и оставете смесата да се одмори 24 часа.
Потоа препуштете се на креативноста
Сте правеле ли фондан смеса? Некои фигури/торти?
Рецепт за фондан?
Јас имам подготвувано колачи од фондан смеса со локум и шеќер во прав.
Како за прв пат, задоволна бев