Фан Клуб: Рома

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.148
Поени од реакции
3.101
Dokolku Roma zagubi od Lazio se spomnuva deka Rudi ke leta a zamena bi bil onoj od Porto.. i da izgubime ima nesto pozitivno :D
 
Член од
7 август 2010
Мислења
3.518
Поени од реакции
5.385
Dokolku Roma zagubi od Lazio se spomnuva deka Rudi ke leta a zamena bi bil onoj od Porto.. i da izgubime ima nesto pozitivno :D
Од Порто или во полош случај чичко Валтер Мацари.

Што се однесува на денешниот натпревар сум песимист, а на тоа ме наведува играта од вториов дел на сезоната и тоа што освен Наполи друг не победивме во дерби од декември наваму.
Влогот е 50 000 000 и раат правење на екипа за в година без замарање кој ќе ти се падне во бараж.
На Рома ѝ одговара и нерешено, со тоа што во наредно коло со Палермо да оди на победа.

Го отепаа.

http://www.corrieredellosport.it/video/calcio/2015/05/24-1125577/_pronto_lotito_degli_actual_spopola_sul_web/?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Social_org
 

Boom Shaka Lakka

Silence!! .. I kill you!
Член од
29 август 2008
Мислења
10.816
Поени од реакции
8.651
Тоти ќе даде хет трик и ќе прави селфи со стапче:D[DOUBLEPOST=1432572972][/DOUBLEPOST]катастрофа утакмица.
 
Последно уредено:

RomanistaRIM

ASR1927
Член од
6 октомври 2014
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.776
Најголемите промашувања во трансфер периодот до сега ни ја спасија сезоната.Тоа е тоа народе.
 
Член од
6 мај 2008
Мислења
1.829
Поени од реакции
487
И пак не сте задоволни од Гарсија 2ро реално место, треба уште тимот да се гради за да се достигне првото место на Јувентус, според мене ова е максимумот што Рома можеше да го достигне во калчото оваа година. Со некое + засилување летото и разигрување на Думбиа може да се напаѓа Јувентус наредната сезона + очекувам подубрување во формата на Итурбе освен ако не го продадете летото :D
 

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.077
Поени од реакции
16.248
И пак не сте задоволни од Гарсија 2ро реално место, треба уште тимот да се гради за да се достигне првото место на Јувентус, според мене ова е максимумот што Рома можеше да го достигне во калчото оваа година. Со некое + засилување летото и разигрување на Думбиа може да се напаѓа Јувентус наредната сезона + очекувам подубрување во формата на Итурбе освен ако не го продадете летото :D
Милев брат дај одмори од работа :D :pos:
 
Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.148
Поени од реакции
3.101
Transfer spekulacii :
Za napadot vo igra se Bacca , Higuain , Benteke , Dzeko
Jas mislam nikoj od ovie nema da dojde.. Kako prvo Sevilla si obezbedi ucestvo vo LS i mislim nema da se otkazat od Bacca.
Za Higuain ke se znae posle duelot megju Napoli i Lazio koj odlucuva koj ke igra vo LS a ke ima i nov trener Napoli i mislim deka Roma ne e zagreana tolku za Higuain..
Za Benteke nemale nikakov kontkat so negoviot agent a Dzeko zema godisna plata vo City 8 mil. evra ..
Edino bi sakal Bacca da dojde mi napravi mnogu kejf uste na mundijalot vo Brazil (y)
Se poizvesno e deka Konopyanka ke bide nov igrac na Roma..
Se kruzat muabeti kako Ayew postignal dogovor so Roma..
Za odbranata nisto konkretno ne se spomnuva a tamu treba najmnogu da se kupuva..
Za golmanskata pozicija Perin,Handanovic,Neto i onoj od Udinese grkon se spomnuva..
Juventus zagrizal za Ragja vo nego baraat zamena za Pogba/Vidal edniot od niv letovo ke si ide pa i Pirlo u MLS odi pa Alegri gledal vo Ragja kako zamena za niv..
Dokolku od gore dojdat onie krilata Konopyanka i Ayew se poizvesno e deka Gervinho i Ljajic ke si idat od Rim.. A mozno e i onoj od Shaktar da dojde Douglas Costa mislam bese :)
Od mladite Sanabria i Paredes na pozajmica ke si ida Ucan ke ostanel vo timot ..
I sabajlevo citav deka Inter se zainteresirale za Benatia,sto mene mie zelba nasive da go vrata i konecno odbranata da zalicue na nesto so nego, Castan i dve novi bekovski krila :)
 
Член од
7 август 2010
Мислења
3.518
Поени од реакции
5.385
Ако не успеат да го откупат Наингголан нека се отепаат. Единствен кој изигра на ниво оваа сезона во 90 % од натпреварите.
Па уште ако дозволат лоповиве да го лапнат ондак нека се гонат у 3 лепе ПИЧКЕ материне!
 
Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.148
Поени од реакции
3.101
21 godina od najpoznatijeg "nogometnog" samoubojstva: "Bila je to utakmica mog života..."

Najljepša bajka koja se pretvorila u najružniju tragediju...

Na današnji dan 30. svibnja 1994. godine dogodilo se vjerojatno najpoznatije „nogometno samoubojstvo“. Agostino di Bartolomei, prvi pravi Rimljanin kapetan u povijesti Rome, ili kako bi Talijani rekli – Un Capitano vero – oduzeo si je život pucajući ravno u srce. Učinio je to na 10. godišnjicu poraza Rome u finala Kupa prvaka, preteče današnje LP, na Olimpicu od Liverpoola.

„Bila je to utakmica mog života“, govorio je Di Bartolomei.

Iako počeci nisu bili lagani, njegova priča trebala je biti najljepša bajka, a ispala je ružna tragedija. Di Bartolomei je rođen u Rimu, kao dječak navijao je za Romu s južne tribine, popularne Curve Sud, a kao 18-godišnjak dobio je šansu zaigrati za prvu momčad. Prepoznao ga je čuveni švedski stručnjak Nils Liedholm, izbacivši zbog njega iz udarne postave kapetana i ljubimca navijača Franca Cordovu...

To je, još dječaku Di Bartolomeiju, stvaralo velike probleme. Na povratku s jednog gostovanja kod Juventusa, automobil u kojem se nalazio presretnut je na putu. Legenda kaže da je Ago dobio nekoliko šamara jer je iz sastava istisnuo klupsku legendu. Potom je poslan na kaljenje u Vincenzu, a Cordova je vraćen u prvih 11. Nitko tada nije mogao niti zamisliti da će taj isti kapetan prijeći u Lazio, a Di Bartolomei postati njegov nasljednik.

Agostino di Bartolomei je bio poseban lik. Povučen, čak i smrtno ozbiljan, sa zanimanjem za muzeje, operu i Dostojevskog. Na terenu nije volio previše trčati ako baš nije bilo potrebe, no svejedno je bio primjer vrhunskog profesionalca. Liedholm je cijelo vrijeme bio svjestan njegovog potencijala, zato ga je i vratio u Vječni grad, te od njega napravio predvodnika moćne Rome.

Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća Vučica je uzela drugi od svoja tri Scudetta, te tri puta osvajala Kup. Vrhunac je stigao 30. svibnja 1984. godina. Roma je na svom Olimpicu igrala finale Kupa prvaka protiv Liverpoola. Velika borba trajala je 120 minuta, a rezultat na semaforu bio je 1:1. Uslijedila je drama –penali koji su trebali odlučiti novog prvaka Europe.

Za Liverpool je promašio Nicol, pa je Romin napadač Graziani već počeo plakati. On je trebao biti prvi izvođač za domaćine, no Di Bartolomei ga je zaustavio, uzeo mu loptu i – zabio! Ipak, Englezi su potom zabili četiri 11-erca u nizu, a kod Rome su promašili Conti i spomenuti Graziani.

Di Bartolomeiju se istog trena urušio svijet. Njegova žena prisjetila se kako noćima poslije nije spavao. Priča kaže da se svašta događalo i u svlačionici tik po završetku nesretne utakmice za Romu. Navodno je Di Bartolomei čak i potegao pištolj na inače sjajnog Brazilca Falcaa, koji nije želio pucati penal.

Uskoro je Agu isticao ugovor s Romom. Bio je previše ponosan da bi sam zatražio razgovor sa čelnicima i produženje. Bilo je već jasno da se Nils Liedholm vraća u Milanu, a da u Romu stiže njegov sunarodnjak Sven Goran Eriksson. On je Di Bartolomeija smatrao „bivšim igračem“ i odmah je najavio da mu ne treba.

Romin Il Capitano odlučio je put Milana, skupa s Liedholmom. Krajem lipnja 1984. godine, na posljednjoj utakmici u dresu Rome protiv Verone, na tribinama su osvanule poruke podrške: „Ago, pušta te Roma, ali ne i tvoja Curva Sud“ i „Ago, ovo nije zbogom“.

Bilo je zbogom. Veliki kapetan i veliki čovjek više se nikada nije vratio u svoj grad i svoj klub. Na 10. godišnjicu poraza od Liverpoola i „utakmice svog života“, u okolici Salerna gdje je pognute glave u trećeligašu završio igračku karijeru, pucao si je ravno u srce.

„Nalazim se u tunelu iz kojeg ne vidim izlaz“, ostala je jedina rečenica iza njega.

Njegov veliki prijatelj, poznati rimski pjevač Antonello Venditti, posvetio mu je pjesmu:

"Sjeti me se, kapetanu moj, baci pištolj iz ruke, da je bilo malo više ljubavi ti bi danas bio ovdje", poentirao je kroz stihove.

Tragičan kraj Agostina di Bartolomeija pokazao je koliko nogomet može biti surov. Čuvena je rečenica legendarnog Liverpoolovog menadžer Billa Shanklyja – „nogomet nije pitanje života i smrti, on je puno više od toga“... Tako je očito razmišljao i Ago. Roma je s njime napravila najveću pogrešku, ali njegov nesretni završetak otvorio je put nekim novim domaćim momcima s vrpcom oko ruke. I stvorio legendu o kapetanima Rome...


Se izvinuem za jazikot bidejci ova e kopirano ,znam deka nema da mi zamerite :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom